ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δώστε από τώρα στον Βεζένκοβ το MVP που του χρωστάτε

Ο Σάσα Βεζένκοβ στο παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις
Ο Σάσα Βεζένκοβ στο παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις ΙΝΤΙΜΕ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε εκεί που θέλει να ξαναπάει. Το... παραμύθι για τον Σλούκα τελείωσε, η Ζάλγκιρις που ήταν έτοιμη να το φέρει τούμπα, αλλά ο Μπαρτζώκας στο τέλος έδωσε την μπάλα στον παίκτη που μοιράζει εφιάλτες. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Άλλη μια νίκη. Άλλη μια επιβεβαίωση ότι είναι ομάδα τετράδας. Και άλλη μια νίκη που μπορεί να φέρει και πρωτιά. Όχι ότι είναι υποχρεωμένος ο Ολυμπιακός ντε και καλά να κατακτήσει το ρετιρέ, αλλά κακά τα ψέματα θα είναι μια έξτρα επιτυχία σε μια τόσο δύσκολη διοργάνωση.

Ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του απέδρασαν από μια έδρα στην οποία θα ήθελαν να βρεθούν σε κάμποσες εβδομάδες έχοντας εκεί πολλούς Έλληνες και λίγους Λιθουανούς. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος. Και θα δούμε τι θα συμβεί.

Αυτό που δεν χρειάζεται άλλο χρόνο για να σταματήσει, είναι το... παραμύθι "λείπει ο Σλούκας δεν πειράζει". Και το γράφω αυτό, γιατί μέσα σε ένα παραλήρημα ευτυχίας κατά την διάρκεια νικών χωρίς τον Έλληνα γκάρντ, ειπώθηκε και αυτό που μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να το πάρουν εντός των τειχών.

Και θα το πω και πιο απλά. Μετά το υπέροχο τρίτο δεκάλεπτο και την διαφορά που "έχτισε" η ομάδα του λιμανιού, αν είχε τον Σλούκα στην πεντάδα δεν θα έχανε ποτέ ρυθμό και λογική. Θα υπήρχαν επιθέσεις στοχευμένες και ο Μπαρτζώκας θα μπορούσε να κάνει και πιο εύκολα τη δουλειά του. Ο Έλληνας τεχνικός έπρεπε αντιθέτως να αντιμετωπίσει την... παραζάλη που δημιουργήθηκε μόλις η Ζάλγκιρις επιτέθηκε στην μπάλα με... αγριότητα και σαν να μην υπάρχει αύριο. Και οι Λιθουανοί καλά έκαναν, το θέμα είναι πως ο Ολυμπιακός δεν αντέδρασε σωστά.

Και ναι, αναφέρομαι σε κάτι αρνητικό, αφού η ομάδα έχει πετύχει τόσα μα τόσα πολλά, που θα ήταν μειωτικό να αρχίσω να αποθεώνω και να γράφω "παπάδες" για το συγκεκριμένο ματς. Ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί έχει συνηθίσει να το κάνει, επειδή ο πάγκος κράτησε την ομάδα όρθια στο κακό διάστημα και φυσικά γιατί ο Βεζένκοβ δεν χαρίζεται πουθενά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τρύπα τα ριμπάουντ

Η Ζάλγκιρις έπαιρνε δεύτερες ευκαιρίες και δεν συγχωρούσαν. Έβαζαν και τον κόσμο στο παιχνίδι τους και όλα γίνονταν όπως τα ήθελαν. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε η ελληνική ομάδα ήταν η αστοχία της ακόμη και σε εύκολες προσπάθειες.

Αυτό πήγε να διορθωθεί όταν μπήκαν οι... ενισχύσεις από τον πάγκο. Εκεί έγιναν σαφέστατα καλύτερα τα πράγματα και μπορεί το σκορ να ήταν χαμηλά, αλλά αν μη τι άλλο ο Ολυμπιακός δεν έχασε από τα μάτια του την αντίπαλό του.

Θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό; Φυσικά. Όταν κοτζάμ Ολυμπιακός έχει 5-0 ριμπάουντ και την ίδια ώρα οι Λιθουανοί ήταν στο 8-7 τι άλλο θέλετε για να πειστείτε; Το όπλο ωστόσο που έχει ο Μπαρτζώκας και λέγεται "άμυνα δίχως αύριο" ειδικά από τους ανθρώπους που έρχονται από τον πάγκο, είναι αρκετά ισχυρό. Και όσο και να το γνωρίζει ο αντίπαλος είναι δύσκολο να το περιορίσει.

Ο Ολυμπιακός στην αρχή του ματς πήρε πόντους ουσιαστικά μόνο από τον Βεζένκοβ. Όλοι οι άλλοι ήταν στο ψάξιμο, αλλά όταν ανακατεύτηκε η κατάσταση οι Λιθουανοί είδαν και προβλήματα μπροστά τους.

Απάντηση στην κατηφόρα

Εκεί λοιπόν που πριν μήνες μιλούσαμε για τους περιβόητους 6,5 παίκτες, ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε ένα επίπεδο να νιώθει πιο δυνατός μετά το πρώτο rotation. Και γίνεται καιρό αυτό και δεν αποτελεί πλέον και είδηση. Ο Λαρεντζάκης έβαλε δύναμη, ο Πίτερς και ο ΜακΚίσικ έχουν τον τελευταίο μήνα γίνει σε τεράστιο βαθμό συμβατοί με όλο αυτό που ζητάει ο προπονητής τους. Η απουσία του Σλούκα έφερε στο μοίρασμα χρόνων και τον Λούντζη που για άλλη μια φορά πρόσφερε όσα έπρεπε.

Χάρη σε αυτούς κυρίως, η ομάδα πήγε με το πάνω χέρι στα αποδυτήρια για να ξεκουραστεί και μοίρασε προβληματισμό στους γηπεδούχους. Και περισσότερο όλων ο ΜακΚίσικ που έδωσε όσα περίμενε η ομάδα. Δηλαδή τον έξτρα παίκτη πλην του Βεζένκοβ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το 'χε κάνει σε μεγάλο ποσοστό και ο Λαρεντζακης με αποτέλεσμα όταν βγήκαν οι ομάδες για το δεύτερο μέρος, η αρχική πεντάδα να αποδώσει εντελώς διαφορετικά από τον ίδιο της τον εαυτό. Οι Λιθουανοί είδαν εναν διαφορετικό Ολυμπιακό, να τους καθηλώνει στους 49 πόντους στο 30'. Μόνο 15 πόντοι παθητικό, πιστέψτε με είναι καλός αριθμός κόντρα στην Ζαλγκίρις σε ένα γήπεδο που μπορεί εύκολα να γίνει... κατηφόρα.

Ξανά ο MVP

Και αυτή η... κατηφόρα ήρθε σε κρίσιμο σημείο. Θόλωσε η επίθεση, δέχθηκε μεγάλα Λιθουανικά σουτ η άμυνα και η διαφορά μαζεύτηκε. Ο Σλούκας δεν υπήρχε να ελέγξει τον ρυθμό και ο Ολυμπιακός κέρδισε με το σουτάκι του Σάσα στα 6 δευτερόλεπτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος κερδίζει ο Ολυμπιακός. Τίποτα δεν του χαρίζεται και τίποτα δεν λειτουργεί στην τύχη. Μπορεί στο τέλος του ματς ακόμη και ο ΦΑλ να έπεσε θύμα της ορμητικότητας και της έντασης που έβαλε η Ζάλγκιρις στο παιχνίδι της, όμως υπήρχε η ψυχραιμία και η σωστή επιλογή από τον πάγκο, να πάρει την μπάλα ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Και αυτός έκανε τόσο, μα τόσο απλά αυτό που ήξερε.

Η συνέχεια θα βρει τους "ερυθρόλευκους" στο ΟΑΚΑ για άλλο ένα ματς με τον Παναθηναϊκό και στο Βελιγράδι με την φορμαρισμένη Παρτίζαν. Στο γήπεδο που πριν λίγους μήνες ο Μίσιτς πλήγωσε τους "ερυθρόλευκους" θα παιχτεί άλλο ένα επεισόδιο σε αυτό το σήριαλ που εξελίσσεται πολύ όμορφα για την ομάδα από το μεγάλο λιμάνι της χώρα μας. Το τέλος του σήριαλ αργεί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ