ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ είναι κίνηση ουσίας και χαμηλού ρίσκου για έναν έξτρα Έλληνα παίκτη στον Ολυμπιακό

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ είναι κίνηση ουσίας και χαμηλού ρίσκου για έναν έξτρα Έλληνα παίκτη στον Ολυμπιακό
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ μετακόμισε στον Πειραιά και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ουσιαστική ενίσχυση του Ολυμπιακού με ένα έξτρα Έλληνα παίκτη που έψαχνε αλλά ήξερε ότι δεν είχε η ομάδα του Μπαρτζώκα. Ακολουθεί ο Πετρούσεφ;

Ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε με τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ και το καλοκαίρι, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε στην απόκτηση του. Δεν είχε ξεκαθαρίσει και το αν τελικά θα έπαιρνε ή όχι ελληνικό διαβατήριο, με αποτέλεσμα ο ομογενής (από τη μητέρα του) γκαρντ να καταλήξει στο Κάουνας. Και παλιότερα, όταν ακόμα ο Ναζ έπαιζε στο κολέγιο επίσης είχε ενδιαφερθεί - και αρκετά ζεστά μάλιστα- χωρίς πάλι να επέλθει συμφωνία.

Δεν ξέρουμε αν ήταν γραφτό του 30χρονου άσου να πιάσει λιμάνι, για να γίνει πραγματικότητα η μετακίνησή του, ωστόσο, πήγε στον κατάλληλο ενδιάμεσο σταθμό. Την Ζάλγκιρις Κάουνας, απ' όπου τα τελευταία χρόνια έχουν καταφτάσει στο ΣΕΦ ο Τόμας Γουόκαπ και ο Ιγκνας Μπραζντέικις.

Ο Ολυμπιακός έχοντας πλέον σίγουρη την απόκτηση ελληνικής ταυτότητας από τον παίκτη (ο αδερφός του, που αγωνίζεται στο Περιστέρι, την έχει ήδη πάρει, ενώ ο Ναζ μιλώντας προ ημερών στο SPORT24 επιβεβαίωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών και για τον ίδιο) εκμεταλλεύτηκε την κοινή θέληση Ζάλγκιρις και παίκτη να λύσουν τη συνεργασία τους και τον εντάσσει άμεσα στο ρόστερ του.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αποφασίσει να ενισχυθούν, με τον δικό τους τρόπο βέβαια. Τον εξήγησαν μετά τις δυο νίκες που έκαναν στη διαβολοβδομά της EuroLeague και η απόκτηση του Μήτρου-Λονγκ συνάδει με τα όσα είπαν ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του. Ο 30χρονος μπασκετμπολίστας φοράει τα "ερυθρόλευκα" για να ενισχύσει κατ' αρχήν τον ελληνικό κορμό της ομάδας, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Κώστα Σλούκα αλλά και του Σάσα Βεζένκοβ είχε μειωθεί κατά δυο μονάδες πρώτης γραμμής.

Αν ψάχνει κανείς να βρει το πρόβλημα που βασάνισε περισσότερο τους νταμπλούχους μετά τους τραυματισμούς που προέκυψαν είναι ακριβώς αυτό. Η εξάδα των εγχώριων παικτών παρότι είχε ενισχυθεί με τον Τόμας Γουόκαπ, ουσιαστικά είχε εξασθενήσει σε ποιότητα και δύναμη, αν σκεφτούμε ότι τη συμπληρώνουν οι Πάπας και Τανούλης. Δυο μπασκετμπολίστες που παίζουν λίγο στα ματς της Stoiximan Basket League και ελάχιστα έως καθόλου στην EuroLeague.

Ακόμα κι αν επέστρεφαν τώρα οι τρεις ξένοι τραυματίες (Μακ Κίσικ, Μιλουτίνοβ, Γκος) πάλι κενό θα υπήρχε στον ελληνικό κορμό των έξι, αφού στο πρωτάθλημα, όπως ξέρετε, ο αριθμός των ξένων και των Ελλήνων σε μια δωδεκάδα είναι μοιρασμένος στα δυο. Η προσθήκη του Μήτρου-Λονγκ είναι προφανές ότι στοχεύει στην ενδυνάμωση της ομάδας στην Α1, αφού στην Ευρωλίγκα μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Ξέρει που έρχεται

Εφόσον διευθετηθεί το θέμα με το διαβατήριο του, ο Μήτρου-Λονγκ μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα στον Ολυμπιακό. Ξέρει που έρχεται, τη διοργάνωση στην οποία αγωνίζεται και τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο Ολυμπιακός. Φυσικά θα χρειαστεί να προσαρμοστεί και στο μπάσκετ που παίζει η ομάδα του, ίσως το πιο σημαντικό για όσους πρωτομπαίνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ένας καλός σκόρερ και χειριστής της μπάλας, με εμπειρία EuroLeague, δεν έρχεται στον Ολυμπιακό για να γίνει ο άνθρωπος που θα βάζει κάθε βράδυ 20-30 πόντους. Γεμίζει όμως τον πάγκο της νέας ομάδας του, μπορεί να δώσει βοήθειες και σίγουρα κάνει καλύτερη την περιφερειακή γραμμή των Πειραιωτών.

Αν υπάρχουν ερωτηματικά αφορούν στην αποχώρηση του από Μιλάνο και Ζάλγκιρις. Ο Μεσίνα τον άφησε το καλοκαίρι μετά από μια σεζόν, ο Μακσβίτις δεν είπε όχι στην αποδέσμευσή του δυο μήνες μετά την εκκίνηση της σεζόν στο Κάουνας. Θα μπορέσει στον Ολυμπιακό να στεριώσει και να αποδειχθεί μια πραγματική λύση και επένδυση του ελληνικού στοιχείου της ομάδας;

Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος με τη δουλειά του και φυσικά ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που θα τον ενσωματώσει. Είναι από τις περιπτώσεις πάντως που αρέσουν στον Πειραιά, γιατί ο ομογενής άσος βρίσκεται σε καλή ηλικία, έχει κίνητρο και η νέα του ομάδα αποτελεί ένα βήμα προς τα μπροστά στην καριέρα του. Η κίνηση πάντως είναι χαμηλού ρίσκου, γιατί ούτε τις ισορροπίες αλλάζει (παίξει δεν παίξει καλά) και εκτός των άλλων ο Ολυμπιακός αποφεύγει να προσθέσει στο ρόστερ του ένα ακόμα ξένο, διευρύνοντας τα διλήμματα του Μπαρτζώκα για την επιλογή των "καλύτερων έξι" στην Basket League.

Κοντολογίς ο Ολυμπιακός βάζει στη μηχανή του ένα έμπειρο παίκτη, που σίγουρα μπορεί να αποκτήσει ρόλο και να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη μονάδα, που μέχρι τώρα στο φετινό ρόστερ και ανάμεσα στους Έλληνες παίκτες δεν υπήρχε. Η φρεσκάδα της ομάδας με τις συνεχόμενες υποχρεώσεις εξαρτάται και από τη δυναμική της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι η παρουσία ενός καλού Έλληνα, που μπορεί να αφήσει τον Γουόκαπ (ή τον Γκος όταν επιστρέψει) για αρκετή ώρα στον πάγκο, είναι ένα έξτρα δεδομένο που ο Ολυμπιακός έψαχνε και δεν το έβρισκε.

Περιμένοντας και τον Πετρούσεβ

Αν δεν είχε μεσολαβήσει ο τραυματισμός του Ουκρανού Άλεξ Λεν, ο Φιλίπ Πετρούσεβ ενδεχομένως να είχε ήδη αποδεσμευτεί από τους Κινγκς. Ο Ολυμπιακός τον περίμενε ίσως και νωρίτερα από τον Μήτρου-Λονγκ, όμως, όταν μεσολαβεί ο Ατλαντικός πάντα η κατάσταση είναι ρευστή.

Ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να περιμένει τον Σέρβο φόργουορντ-σέντερ, η άφιξη του οποίου θα δυναμώσει στο έπακρο την έτσι κι αλλιώς ισχυρή αλλά ολιγομελή φροντ-λάιν. Αν οι Κινγκς αποφασίσουν να τον αποδεσμεύσουν τότε η διαδρομή Σακραμέντο-Πειραιάς θα πραγματοποιηθεί κανονικά από τον 24χρονο μπασκετμπολίστα. Δεν αποκλείεται πάντως το συμβόλαιο του να λυθεί λίαν συντόμως, αφού και ο ίδιος ο Πετρούσεφ σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στον Ολυμπιακό βελτιώνεται και με την σταδιακή επιστροφή των παικτών που είχαν τεθεί νοκ-άουτ. Ο Σακίλ Μακ Κίσικ έβγαλε ολόκληρο το πρόγραμμα της προπόνησης της Δευτέρας και αν συνεχίσει το ίδιο τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως να θέσει υποψηφιότητα για το ματς με τη Ζάλγκιρις την Παρασκευή. Προπόνηση κάνει -όχι ολόκληρη- και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Σέρβος θα ξαναμπει στο γήπεδο στο τέλος του μήνα εναντίον της Μονακό στο πριγκιπάτο.

Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μουσταφά Φαλ, συν την προσθήκη στα τελευταία ματς του Λουκ Σίκμα, δίνουν στον "Μιλου" μια μικρή άνεση χρόνου να ξεπεράσει τα προβλήματα του και να ενσωματωθεί όταν θα είναι απόλυτα έτοιμος. Ένας ακόμα ψηλός πάντως που θα μπορεί να παίξει και στο "4" αποσυμπιέζει ... δυο παίκτες. Τον Πίτερς που από την αρχή της σεζόν είναι το μοναδικό τεσσάρι της ομάδας αλλά και τον Παπανικολάου, ο οποίος αναγκασμένος να παίζει και στο "4", σχεδόν δεν βγαίνει ... ποτέ από το παρκέ.

Εν τω μεταξύ και η επιστροφή του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος μπορεί να συμβει λίγο νωρίτερα απ' όσο αρχικά είχε προσδιοριστεί, εφόσον βέβαια η αποθεραπεία του από τη θλάση την οποία έπαθε στο Βελιγράδι εναντίον της Μακάμπι συνεχιστεί το ίδιο καλά, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Κάνε follow το NEO Instagram του SPORT24

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ