ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ στο SPORT24: "Μέχρι το τέλος του έτους θα έχω το ελληνικό διαβατήριο, ο Παναθηναϊκός το πιο ταλαντούχο ρόστερ στην EuroLeague"

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ στο SPORT24: "Μέχρι το τέλος του έτους θα έχω το ελληνικό διαβατήριο, ο Παναθηναϊκός το πιο ταλαντούχο ρόστερ στην EuroLeague"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πόσο κοντά είναι ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ στο να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο; Πού στοχεύει η Ζάλγκρις και πόσο επηρεάστηκε από τη φυγή του Ίγκνας Μπραζντέικις. Ποια είναι η ομάδα έκπληξη της EuroLeague; Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό; Ο 30χρονος γκαρντ μιλάει στο SPORT24 πριν από τη μάχη της ομάδας του Κάζις Μακσβίτις με τους πράσινους στο ΟΑΚΑ (21:15, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24).

Φτάνοντας από το Κάουνας στην Αθήνα για την εκτός έδρας αναμέτρηση της Ζάλγκιρις με τον Παναθηναϊκό (15/11, 21:15, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24), ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ ένιωσε σαν το σπίτι του, αφού βρήκε σύσσωμη την οικογένεία του- συμπεριλαμβανομένου φυσικά του αδερφού του και αθλητή του Περιστερί bwin, Ελάιζα- να τον περιμένει.

Εξάλλου, η διαδικασία ελληνοποίησής του, λόγω των ριζών της μητέρας του, Γεωργίας, βρίσκονται εν εξελίξει και όπως είπε ο ίδιος στο SPORT24, ελπίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι να αποχαιρετήσουμε το 2023.

Ο 30χρονος γκαρντ, που διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην EuroLeague, μετά το περσινό του πέρασμα από την Αρμάνι Μιλάνο, μίλησε ακόμα για τους υψηλούς στόχους της Ζάλγκιρις και την νοοτροπία που πρέπει να έχει κάθε ομάδα αυτού του επιπέδου, για την προσαρμογή μετά την μετακόμιση του Ίγκνας Μπαζντέικις στον Ολυμπιακό, αλλά και για τον προσεχή αντίπαλο της ομάδας του Κάζις Μασκβίτις, τον Παναθηναϊκό.

Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι πράσινοι διαθέτουν το πλέον ταλαντούχο ρόστερ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ενώ ξεχώρισε και την ομάδα-έκπληξη του πρώτου αυτού μέρους της σεζόν.

Πέρσι στο Μιλάνο, φέτος στο Κάουνας. Πώς είναι η ζωή μέχρι στιγμής; Έχεις προσαρμοστεί πλήρως στην νέα σου ομάδα;

"Θα έλεγα πως ναι. Προσαρμόζομαι στο γκρουπ των παικτών, στην φιλοσοφία του προπονητή. Ήμουν λίγο στο δικό μου μονοπάτι, για να βρω την ταυτότητά μου μέσα στην ομάδα. Όσο περνάει ο καιρός αισθάνομαι και πιο άνετα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα, όσο και στην EuroLeague".


Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ μιλώντας στο SPORT24 και τη Βασιλική Καραμούζα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Οπότε είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής; Και που βλέπετε τους εαυτούς σας σε μερικούς μήνες από τώρα;

"Δεν θα έλεγα ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Ακόμα κι αν είναι στο 10-0, σε αυτό το άθλημα και ιδίως στην EuroLeague, δεν υπάρχει χώρος εφησυχασμό. Ικανοποιημένος μπορεί να είσαι μόνο στο τέλος, αν κρατάς στα χέρια σου το τρόπαιο.

Ο στόχος αρχικά είναι να μπούμε στα playoffs στην EuroLeague και να κάνουμε αυτό που πρέπει για να τακτοποιήσουμε τη δουλειά στο εγχώριο πρωτάθλημα. Όπως κάθε άλλη ομάδα, θέλουμε να είμαστε οι τελευταίοι που θα μείνουν όρθιοι. Αν δεν στοχεύεις σε αυτό ως ομάδα, τότε μάλλον έχεις παρερμηνεύσει τον λόγο για τον οποίο παίζεις αυτό το παιχνίδι".

Ο Κάζις Μακσβίτις είναι σχετικά καινούργιος στην σκηνή της EuroLeague. Διανύει μόλις τη δεύτερη σεζόν του, αλλά έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Πώς είναι ως προπονητής;

"Ειλικρινά είναι καταπληκτικός. Το λέω συνέχεια στα παιδιά. Έχω υπάρξει τυχερός και ευλογημένος που έχω παίξει για μερικά λαμπρά μυαλά σε αυτό το παιχνίδι και ο Μακσβίτις είναι εκεί ψηλά, μαζί με τους καλύτερους από αυτούς. Μπορείς να καταλάβεις ότι μελετάει πολύ το παιχνίδι και προσπαθεί να βελτιώνεται καθημερινά. Μας βάζει στην καλύτερη δυνατή θέση για να κερδίζουμε. Οι διαπροσωπικές σχέσεις με τους παίκτες είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές και είναι αρκετά συνεπής σε αυτό το κομμάτι. Έχω μόνο καλά λόγια να πω για αυτόν".

Κατά πόσο θα έλεγες ότι επηρέασε την ομάδα η μεταγραφή του Ίγκνας Μπραζντέικις στον Ολυμπιακό;

"Νομίζω ότι έχουμε ξεκινήσει αρκετά καλά, ότι ορίζουμε τη μοίρα μας και έχουμε καλύψει συλλογικά αυτά που προσέφερε ο Ίγκι. Τούτου λεχθέντος, δεν μπορείς να παραλείψεις ότι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας πέρσι από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Κίναν Έβανς κι αυτό ήταν σημαντικό για την ομάδα. Όμως λειτουργούμε συλλογικά, ως γκρουπ. Αυτή είναι η ταυτότητα της ομάδας, να λειτουργούμε όλοι μαζί και όχι κατά μονάδες".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ της Ζάλγκιρις ποζάροντας για το SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Μιλώντας για τον Ολυμπιακό, ποια είναι η γνώμη σου για τους ερυθρόλευκους μέχρι στιγμής;

"Παίζουν καλά. Έχουν κάνει κάποιες ήττες, αλλά έχουν όλα τα κομμάτια για να γίνουν επιτυχημένοι. Έχουν και προβλήματα τραυματισμών τώρα, με τον ΜακΚίσικ και τον Μιλουτίνοβ εκτός. Αλλά κοιτώντας το ρόστερ και τον προπονητή ξέρεις γιατί είναι αυτοί που είναι τα τελευταία χρόνια. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτή την ομάδα".

Το επόμενο παιχνίδι σας είναι, βέβαια, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχεις σχηματίσει για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν;

"Τα πρωταθλήματα του Αταμάν μιλάνε από μόνα τους. Ό,τι κι αν γίνει δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις από την κληρονομιά του. Και βλέποντας το ρόστερ...Είναι αναμφίβολα το πιο ταλούντο ρόστερ στην EuroLeague. Μας αρέσει όμως η ομάδα μας και θα πάμε να παίξουμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Το ΟΑΚΑ είναι μία ιστορική έδρα και ο Παναθηναϊκός ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος. Ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε".

Περίμενες ότι ο Κέντρικ Ναν θα κατέληγε στον Παναθηναϊκό;

"Για να πω την αλήθεια, δεν ασχολούμαι πολύ με το τι συμβαίνει γύρω-γύρω κατά τη διάρκεια της σεζόν. Θα δω κάποια πράγματα που θα εμφανιστούν στην αρχική μου σελίδα, όμως κάνω συχνά διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια του χρόνου. Για την ακρίβεια και τώρα απέχω από τα social media. Οπότε ναι εξεπλάγην που ο Παναθηναϊκός προσέθεσε και τον Κέντρικ Ναν, δεδομένου του μεγάλου ταλέντου που υπήρχε ήδη στο ρόστερ".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ποιες ομάδες σε έχουν εκπλήξει μέχρι στιγμής;

"Το μέτριο ξεκίνημα της Μονακό ήταν λίγο αναπάντεχο, αλλά πλέον έχουν βρει ρυθμό. Θα έλεγα πως το ίδιο ισχύει και με την Εφές, γιατί έχουν αρκετούς νέους παίκτες και προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα. Η Μπαρτσελόνα ή μάλλον η Μπαρτσελόνα και η Βαλένθια με έχουν εκπλήξει πιο πολύ. Ειδικά η Βαλένθια. Ήξερα ότι θα είναι καλοί, αλλά είναι εξαιρετικοί. Μου αρέσει πολύ αυτό που συμβαίνει εκεί".

Η Ρεάλ όχι; Παραμένει αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις μετά από 18 παιχνίδια.

"Ναι, αλλά έχουν έναν κορμό βετεράνων, με τον Γιουλ, τον Τσάτσο, τον Ρούντι. Είναι μαζί για τόσα πολλά χρόνια. Υπάρχει χημεία. Όταν παίζουν στο υψηλό επίπεδο, δεν αναστατώνονται με τίποτα. Έχουν πολύ καλή ομάδα, οπότε δεν νομίζω ότι αποτελούν τόσο μεγάλη έκπληξη. Οπότε θα έλεγα ότι η Βαλένθια είναι η ομάδα που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο".

Σε προσωπικό επίπεδο, βρίσκεσαι σε διαδικασία απόκτησης ελληνικού διαβατηρίου. Πόσο σύντομα πιστεύεις ότι θα το έχεις;

"Ο μικρός μου αδερφός πήρε πρόσφατα την ταυτότητά του και αναγνωρίζεται πλέον ως Έλληνας πολίτης. Αυτό είναι υπέροχο για εκείνον και ταυτόχρονα ευνοεί και εμένα. Θα τακτοποιήσουμε κάποια πράγματα όσο βρίσκομαι εδώ και ελπίζω ότι θα έχει τελειώσει το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου".

Ξεκινήσατε την ίδια περίοδο τη διαδικασία;

"Ναι, ναι. Όμως ήταν πιο εύκολο για αυτόν να 'τρέξει' κάποια πράγματα και να πάει στην πρεσβεία, επειδή βρίσκεται στην Ελλάδα. Τα πράγματα με εμένα είναι λίγο δύσκολα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο αθλητής της Ζάλγκιρις, Ναζ Μήτρου-Λονγκ ποζάροντας για το SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Πότε περίπου ξεκίνησε αυτή η υπόθεση;

"Ξεκίνησε όταν τελείωσα το κολλέγιο. Οπότε θα έλεγα πριν 6 με 7 χρόνια".

Είναι ένα όνειρό σου να αγωνιστείς κάποια στιγμή και με την Εθνική Ελλάδας;

"Για να είμαι ειλικρινής, είναι ευλογία που μπορώ και παίζω σε αυτό το επίπεδο. Αν παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία, θα ήταν τιμή μου. Όμως βλέπω τα πράγματα μέρα με την ημέρα. Πρέπει να παίξω και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των άλλων και του ίδιου μου του εαυτού. Αλλά αν έρθει αυτή η ευκαιρία, θα είναι μία πραγματική για εμένα".

Ήδη ανέφερες τον μικρό σου αδερφό, τον Ελάιζα. Πώς είναι η μεταξύ σας σχέση; Είστε και οι δύο μπασκετμπολίστες, οπότε βλέπετε ο ένας τα παιχνίδια του άλλου και τα σχολιάζετε;

"Ναι, εννοείται. Δεν χάνω παιχνίδι του, ούτε αυτός δικό μου. Ήρθε να με δει με το που προσγειωθήκαμε. Είναι ο δικός μου άνθρωπος. Είμαι πολύ περήφανος για τη διαδρομή που έχει κάνει και ξέρω πολύ καλά ότι θα συνεχίσει να ωριμάζει και πού μπορεί να φτάσει".

Θα θέλατε να γίνεται συμπαίκτες κάποια στιγμή;

"Αυτό θα ήταν υπέροχο. Το συζητάμε έντονα και τακτικά το τελευταίο διάστημα, με τη διαδικασία ελληνοποίησής μας. Σκεπτόμενος ότι υπάρχει όντως πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο, μου φαίνεται υπέροχο".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ και η δημοσιογράφος του SPORT24, Βασιλική Καραμούζα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Αυτή η διαδικασία της ελληνοποίησης σε κάνει ακόμα πιο ελκυστικό για τα μεγάλα ελληνικά κλαμπ που βρίσκονται στην EuroLeague. Σου έγινε κάποια κρούση αυτό το καλοκαίρι;

"Ξέραμε αρκετά νωρίς ότι θα μετακομίσω στην Ζάλγκιρις, για να σου πω την αλήθεια. Υπήρχαν μόνο κάποια πράγματα γύρω από το συμβόλαιο που έπρεπε να ρυθμιστούν. Η Ζάλγκιρις έκανε το βήμα παραπάνω και είχε ασχοληθεί μαζί μου και τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε όταν κλείδωσε η συμφωνία, το μυαλό στράφηκε στην ομάδα με τα άσπρα και τα πράσινα. Τώρα αντιμετωπίζουμε τον Παναθηναϊκό, την άλλη εβδομάδα τον Ολυμπιακό, οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ αν θα παίζω για κάποιον από αυτούς στο μέλλον.

Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ, στα αλήθεια, δεν το λέω απλά για να το πω. Αυτός ο οργανισμός είναι ένας από τους κορυφαίους. Όλα λειτουργούν άψογα, από τον General Manager, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο. Δεν έχω να πω κακή κουβέντα για αυτόν τον οργανισμό. Είμαι πραγματικά χαρούμενος εδώ".

Πέρα από τον αδερφό σου, ήρθαν να σε δουν και οι γονείς σου. Είστε αρκετά κοντά αν δεν κάνω λάθος.

"Ναι, είμαστε πολύ πολύ κοντά. Οι γονείς μου είναι ο λόγος για τον οποίο παίζω μπάσκετ. Χωρίς εκείνους, θα ήταν αδύνατο. Έκαναν πάρα πολλές θυσίες για μένα. Τόσο ο μπαμπάς μου, όσο και η μαμά μου μου με βοήθησαν να υιοθετήσω αρκετές αρετές. Για την ακρίβεια, έχτισαν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Είμαι πολύ τυχερός που μπορώ να πω ότι είχα δύο γονείς που το έκαναν αυτό".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ