ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο του Ευρωμπάσκετ θα είναι και στα προκριματικά του καλοκαιριού

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΤΣΕΧΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY)
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΤΣΕΧΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY) EUROKINISSI SPORTS

Η μετάθεση τεσσάρων αγώνων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το καλοκαίρι, φέρνει στο προσκήνιο την Εθνική με τους παίκτες της Ευρωλίγκας και ίσως τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο (που σίγουρα θα παίξουν τον Αύγουστο). Τι γίνεται μεταξύ FIBA-Euroleague και ποιος μπορεί να είναι ο νατουραλιζέ εναντίον της Τουρκίας;

Η Εθνική ομάδα πήρε μια σημαντική νίκη με το 77-67 επί της Λευκορωσίας καθώς η κατάσταση στον όμιλο δείχνει ρευστή και ένα δεύτερο στραβοπάτημα θα μας έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση, ακόμη και για την πρόκριση στον β' γύρο, αφού αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και με δεδομένη τη νίκη της Τουρκίας επί της Βρετανίας, η Ελλάδα θα είχε 0 βαθμούς. Τώρα, όλοι ισοβαθμούν με μια νίκη και θυμίζουμε πως προκρίνονται οι τρεις από τους τέσσερις του γκρουπ.

Εκεί θα διασταυρωθούν με τους τρεις πρώτους του α' ομίλου (Βέλγιο, Σερβία, Λετονία, Σλοβακία) για τη δεύτερη δόση των παραθύρων. Μετράνε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, παίζουμε άλλα έξι ματς και οι τρεις καλύτεροι προκρίνονται στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Προσοχή, όμως. Οι αγώνες της δεύτερης φάσης ξεκινούν... τον Αύγουστο, με την Εθνική ομάδα να έχει αρχίσει την προετοιμασία της για το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ.

Ναι, ναι. Στις 2 Σεπτεμβρίου το ελληνικό συγκρότημα πρέπει να βρίσκεται στο Φόρουμ του Μιλάνου για το πρώτο ματς του ομίλου της εναντίον της Κροατίας και δέκα μέρες πριν θα πρέπει να δώσει και τους δυο εναρκτήριους αγώνες της δεύτερης φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Αν δεν αλλάξει (που δεν θα αλλάξει) δυο από τους αγώνες προετοιμασίας θα είναι... επίσημοι και όχι φιλικοί, τον επόμενο Αύγουστο (22-30/8 το διάστημα που θα διεξαχθούν αυτά τα δυο ματς).

Πόσο καλό ή κακό είναι αυτό (να παίξεις δηλαδή επίσημα ματς αντί φιλικών αγώνων, κυνηγώντας το αποτέλεσμα και όχι την προετοιμασία εν όψει της μεγάλης διοργάνωσης που ακολουθεί) δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα. Ούτε έχουμε παρόμοια εικόνα από το παρελθόν γιατί δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Όμως, όπως καταλαβαίνει κανείς σε δυο τουλάχιστον προκριματικούς αγώνες, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ... την κανονική Εθνική Ομάδα, με τους παίκτες δηλαδή της Ευρωλίγκας ακόμη και τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο. Και ίσως άλλον προπονητή, αφού ο Δημήτρης Ιτούδης παραμένει θεωρητικά ο πρώτος και βασικός στόχος της διοίκησης Λιόλιου για τη θέση εν όψει του Ευρωμπάσκετ.

Την κανονική Εθνική, ωστόσο, θα την δούμε πιθανότατα και στο τέλος της πρώτης φάσης, καθώς οι δυο τελευταίοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι στις 30 Ιουνίου (Ελλάδα-Βρετανία) και 3 Ιουλίου (Λευκορωσία-Ελλάδα).

Αν η ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τις νίκες, θα έχει διαθέσιμους και τους παίκτες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, αφού όλες οι διοργανώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Μέχρι και ο Αντετοκούνμπο προλαβαίνει να έρθει, καθώς ο τελευταίος τελικός του ΝΒΑ είναι προγραμματισμένος για φέτος στις 19 Ιουνίου.

Φυσικά κάτι τέτοιο (ότι θα κατέβουν με πιο δυνατές συνθέσεις από τις αναγκαστικές των παραθύρων, εν μέσω περιόδου) ισχύει και για τους αντιπάλους μας. Άλλη η Σερβία που παίζει τώρα στα προκριματικά (και έχασε από το Βέλγιο στην πρώτη αγωνιστική) κι άλλη αυτή που μπορεί να εμφανιστεί το καλοκαίρι με Γιόκιτς, Μπογκτάνοβιτς, Μπιέλιτσα από το ΝΒΑ, Μίτσιτς, Γκούντουριτς και λοιπούς "Ευρωλιγκάτους" παίκτες που τώρα δεν μπόρεσαν να πάνε.

Οι Λετονοί που όπως και οι Σέρβοι είναι πιθανοί αντίπαλοι στους αγώνες του Αυγούστου (στο δεύτερο γύρο) θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις.

Η διόρθωση της FIBA, η πρόθεση της EuroLeague

Η μετάθεση τεσσάρων αγώνων από τα παράθυρα μέσα στο καλοκαίρι κάνει λίγο πιο δίκαια τα παράθυρα καθώς οι ομάδες λίγο-πολύ θα έχουν "φυσιολογική μορφή". H FIBA προσάρμοσε το καλεντάρι της, θέλοντας να διορθώσει λίγο τις ανορθογραφίες που παρουσιάστηκαν από την επιστροφή των προκριματικών, με τις εθνικές ομάδες να κόβονται στα δυο. Ένα κομμάτι διεκδικούσε το εισιτήριο στις διοργανώσεις κι ένα έπαιζε μετά στις τελικές φάσεις.

Από την στιγμή, μάλιστα, που το ΝΒΑ παίρνει τους καλύτερους Ευρωπαίους με συνοπτικές διαδικασίες, η προκριματική φάση χωρίς τους ΝΒΑερς (δηλαδή τους κατά τεκμήριο κορυφαίους παίκτες κάθε χώρας) συνιστά εν μέρει και αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Με καλοκαιρινά παράθυρα, η FIBA ξαναδίνει το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης των επαγγελματιών του ΝΒΑ και επαναφέρει, ας πούμε, την ισονομία στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Ευρωλίγκα για ένα ανάλογο βήμα προς τα πίσω (σε σχέση με την άρνηση της να σταματάει τη ροή της στην διάρκεια των παραθύρων).

Εδώ που τα λέμε τι θα γινόταν αν αυτή την εβδομάδα ή εκείνη του Φεβρουαρίου η Ευρωλίγκα δεν είχε αγώνες; Ναι, εντάξει, ήδη το πρόγραμμα είναι συμπιεσμένο, μια εβδομάδα πριν, ή μια μετά στο συνολικό προγραμματισμό (και ίσως μια ακόμη διαβολοβδομάδα ακόμη) θα μπορούσε να διευκολύνει τα ματς των Εθνικών Ομάδων.

Πάντα, παίζει ρόλο η θέληση για εξεύρεση λύσης. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τέτοια διάθεση (νομίζουμε και από τις δυο πλευρές). Τελευταία όλο και πληθαίνουν οι φωνές για προσέγγιση. Η αποχώρηση Μπερτομέου, μάλιστα, το ερχόμενο καλοκαίρι διευκολύνει κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα ο Σιμόν Μισράχι έλεγε ότι δεν του αρέσει να παίζει, ταυτόχρονα με την Εθνική Ομάδα του Ισραήλ, ανάλογες δηλώσεις έκανε ο Τόνι Πάρκερ, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η ευρωλίγκα δεν συναίνεσε σε αναβολή του γαλλικού ντέρμπι Μονακό-Βιλερμπάν, ώστε να διευκολυνθεί η Εθνική Γαλλίας.

Δούναι και λαβείν για τις εθνικές

Νομίζουμε ότι κάποια στιγμή FIBA και Euroleague θα τα βρουν και θα εναρμονίσουν το καλεντάρι τους. Στο κάτω-κάτω, κανέναν δεν συμφέρει η συγκεκριμένη κατάσταση, που ωθεί σε διάφορες κινήσεις οι οποίες θυμίζουν εν πολλοίς αγοραπωλησίες. Όχι ότι θα σταματήσουν ξαφνικά, αν επέλθει μια συμφωνία FIBA-Euroleague, ούτε η αφοσίωση στις εθνικές ομάδες είναι ... πάντα αγνή και άδολη.

Ο Τόρνικε Σενγκέλια για παράδειγμα έπαιξε την Πέμπτη με την ΤΣΣΚΑ εναντίον της Μπάγερν και την επομένη βρισκόταν στην Τυφλίδα (με το αεροπορικό ταξίδι να είναι πεντάωρης διαρκείας) για να ενισχύσει τη Γεωργία εναντίον της Ουκρανίας. Ναι, ο "Τόκο" αγαπάει την Εθνική Ομάδα της πατρίδας του, όχι όμως περισσότερο απ΄όσο ο Ντάνιελ Χάκετ την Εθνική Ιταλίας. Για να του επιτραπεί όμως να πάει στη Μόσχα (γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα στην Γεωργία) η ΤΣΣΚΑ συμφώνησε να του δίνει άδεια, βρέξει χιονίσει, για τους αγώνες της Εθνικής Γεωργίας.

Ο Σέιν Λάρκιν έγινε Τούρκος, για να εισπράξει και το ακριβότερο συμβόλαιο της Εφές που χρησιμοποιεί τον Αμερικανό, χωρίς περιορισμούς στο τουρκικό πρωτάθλημα, με όλους να βγαίνουν κερδισμένοι, αφού με τον δυναμικό γκαρντ η Εθνική Τουρκίας έχει ίσως τον κορυφαίο νατουραλιζέ στην Ευρώπη (22π,8ρ εναντίον της Μ.Βρετανίας).

Ούτε ο Μπράντον Ντέιβις έγινε ... Ουγκαντέζος από κούνια. Απλά έτσι πήγε στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να λογίζεται Αμερικανός, αλλά θεωρείται Cotonou, άρα μπορεί να αγωνιστεί χωρίς περιορισμούς στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η υποχρέωσή του είναι να παίζει στην Εθνική Ουγκάντας, όπως έκανε αυτή την εβδομάδα.

Κάπως έτσι, όμως, δημιουργούνται ανισορροπίες στην συγκρότηση των εθνικών ομάδων. Άλλοι είναι υποχρεωμένοι να παίξουν, άλλοι όχι. Λογικότερο απ' όλα είναι να δεχθεί η Ευρωλίγκα τη διακοπή για τα προκριματικά, αφού η FIBA πήρε ήδη τέσσερις αγώνες από τον χειμώνα και τους έβαλε το καλοκαίρι.

Εμείς θέλουμε ξένο, ή ... Μίτρου Λονγκ;

Κι εμείς τι κάνουμε; Ξένο δεν θέλουμε να βάλουμε στα υπ΄όψιν της Εθνικής. Εδώ που τα λέμε, να έπαιρνε διαβατήριο ένας ξένος Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού με προϋπόθεση να αγωνίζεται οπωσδήποτε στους αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος;

Θα μπορούσε, βέβαια, να επιλεγεί κάποιος από τις ομάδες εκτός Ευρωλίγκας, ζούμε όμως στην Ελλάδα οπότε οποιαδήποτε κίνηση εκλαμβανόταν ως εύνοια προς ένα κλαμπ. Η Γεωργία (του Ηλία Ζούρου και του Γιώργου Λιμνιάτη), πάντως, που δεν είχε τέτοια προβλήματα πήγε και έδωσε θέση νατουραλιζέ στον Θαντ Μακφάντεν (που πέρασε κι από την Ελλάδα, από φέτος στην Μούρθια) ο οποίος εναντίον της Ουκρανίας σημείωσε 27 πόντους και έδωσε εννιά ασίστ.

Αφού δεν παίρνουμε κάποιον ξένο, όμως (είτε ψηλό, είτε κοντό) που δεν είναι και της ... φιλοσοφίας μας, γιατί δεν βλέπουμε ένα δικό μας παιδί που αγωνίζεται στην Ιταλία; Ο Ναζ Μίτρου-Λονγκ, που έχει δηλώσει ότι θέλει να παίξει στην Εθνική Ελλάδος, είναι Έλληνας από την πλευρά της μητέρας του και κάνει ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα με την Μπρέσια στην Serie A, έχοντας μ.ο 17.1π και 5 ασίστ.

Ακόμη κι αν θεωρείται νατουραλιζέ, στη δεδομένη στιγμή μπορεί να αγωνιστεί (κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για έναν τέτοιο παίκτη) και να δώσει βοήθειες στην περιφέρεια. Προφανώς εν όψει των αγώνων του Φεβρουαρίου με την Τουρκία (25/2 εντός, 28/2 εκτός) να τεθεί στα υπόψιν εκτός βέβαια αν δεν έχει λυθεί το θέμα του διαβατηρίου του.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROBASKET FIBA WORLD CUP EUROLEAGUE FIBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ