ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η Σλουκιάδα έσβησε το μπαρούτι, έφερε το 1-1 και μάγεψε το ΟΑΚΑ

Η Σλουκιάδα έσβησε το μπαρούτι, έφερε το 1-1 και μάγεψε το ΟΑΚΑ
INTIME

Σλούκας γιατρός. Για κάθε ασθένεια και πρόβλημα. Ακόμα και το μπαρούτι που άναψε από το πρώτο δευτερόλεπτο στο ΟΑΚΑ, σβήστηκε από τα τρίποντα και μια ανεπανάληπτη Σλουκιάδα που έφερε και το 1-1 στη σειρά Παναθηναϊκού-Μακάμπι. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Η ανεπανάληπτη Σλουκιάδα που ξεκίνησε στα μέσα του β' δεκαλέπτου και ολοκληρώθηκε μετά τη λήξη του δεύτερου αγώνα Παναθηναϊκού AKTOR-Μακάμπι σκέπασε τα πάντα στο ΟΑΚΑ.

Καθάρισε την ατμόσφαιρα που μύριζε ... μπαρούτι και είχε, σχεδόν, αποπροσανατολιστεί με συνεχόμενες διαμαρτυρίες κατά των διαιτητών από τα court seats όπου είχε καθίσει και ο έτοιμος να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μέχρι τα πάνω διαζώματα του κατάμεστου γηπέδου.

Απάλλαξε, επίσης, όλους τους υπόλοιπους παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR από το άγχος και τη νευρικότητα που μεγάλωνε, καθώς η, χωρίς τον Μπάλντουιν, Μακάμπι έδειχνε (σχεδόν) ατρόμητη και έτοιμη για ένα ακόμη διπλό.

Και κυρίως έδειξε στον αντίπαλο ποιος είναι το... αφεντικό, όχι μόνο του ματς, ίσως και της σειράς, τώρα που οι δυο ομάδες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι για τον τρίτο αγώνα στη Χάλα Πιονίρ, ή "Αλεξάντερ Νίκολιτς" όπως ονομάζεται τα τελευταία χρόνια, προς τιμήν του προφέσορα...

Όλα αυτά τα έκανε ο Κώστας Σλούκας; Ναι, κι ακόμα πιο πολλά. Ο διεθνής γκαρντ μαζί με την μπαγκέτα του μαέστρου, πήρε και τον ρόλο του πρώτου βιολιού σολάροντας, όσο ποτέ άλλοτε, στην Ευρωλίγκα. Το ρεκόρ πόντων του (29) ήρθε μέσα σε έκσταση και αποθέωση από το κοινό που είχε γεμίσει απ' άκρη σ' άκρη το ΟΑΚΑ, με τον Αταμάν να του αποδίδει τα εύσημα και για την εξάσκηση πίεσης πάνω στον Λορέντζο Μπράουν.

Ο αρχηγός του ΠΑΟ, ο παίκτης των δέκα Final Four και των τριών τίτλων, πήρε την ομάδα από το χεράκι και την οδήγησε με ασφάλεια στη νίκη και το 1-1, που ήταν και το πιο σημαντικό απ' όλα τα ζητούμενα στη φλεγόμενη "πράσινη" έδρα. Ο Σλούκας έκανε τη διαφορά, ζάλισε την άμυνα της Μακάμπι και πάνω στις δικές του προσπάθειες ο Παναθηναϊκός AKTOR έχτισε τη διαφορά, που του έδωσε τη δυνατότητα να ελέγξει το παιχνίδι όπως ήθελε.

Ακόμα κι όταν ο Όντετ Κάτας εμφάνισε ξανά την άμυνα ζώνης κι ο Αταμάν δικαιολογημένα, έπρεπε να δώσει στον αρχηγό του δυο-τρεις ανάσες παραπάνω, με τη Μακάμπι να μειώνει στους τρεις πόντους, η επιστροφή του στο παρκέ (έστω και με τέσσερα φάουλ) ήταν το αντίδοτο για να γυρίσει το ματς ξανά στα μέτρα της "πράσινης" ομάδας. Ο επιθετικός του οίστρος αστείρευτος, η δημιουργία του παρούσα, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκαν και οι πάσες του και δικαίως ο 34χρονος άσος έζησε μια μαγική βραδιά...

Ο Παπαπέτρου το κλειδί...

Ο Σλούκας με τους σχεδόν 30 πόντους του (σχεδόν 40 με τις ασίστ που έδωσε) ήταν αυτός που άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ισοφάρισης. Το κλειδί, ωστόσο, ήταν άλλος. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου στην κορυφαία εμφάνιση του φέτος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, έδωσε ρεσιτάλ. Ο Αταμάν άφησε κατά μέρος τα σχήματα με τους τρεις κοντούς και έβαλε τον "Παπ" στο "3". Πρώτα είχε παίξει τεσσάρι, αντικαθιστώντας τον Μήτογλου καθώς ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ βρισκόταν εκτός αγώνα, ταλαιπωρημένος από ιγμορίτιδα και ένα πρόβλημα στη γάμπα.

Όταν ο Παπαπέτρου έπαιξε σαν τριάρι, ο Παναθηναϊκός βρήκε μια μπασκετική ισορροπία που δεν είχε στον πρώτο αγώνα και ο Μπόνζι Κόλσον έναν αντίπαλο να τον κοιτάξει στα μάτια.

Τα εύστοχα τρίποντα του πρώην αρχηγού, πριν εμφανιστεί ο Σλούκας, υπενθύμισαν σε όλους την αξία του χαρισματικού φόργουορντ που αργότερα γνώρισε την αποθέωση όπως και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του. Αν ο Παναθηναϊκός AKTOR κατάφερε με αυτό το 1-1 να επαναφέρει τον Παπαπέτρου στις... εργοστασιακές του ρυθμίσεις το κέρδος θα είναι διπλό όχι μόνο για την εξέλιξη της σειράς, αλλά και για τα playoffs.

Από ένα σημείο και μετά οι "πράσινοι" ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του ματς. Μπορεί μετά το +18 να χαλάρωσαν, ή να μη βρήκαν λύσεις από τους παίκτες που τους κουβάλησαν όλο το χρόνο (κυρίως τον άκεφο Ναν και τον εκτός ρυθμού Γκριγκόνις), ο Σλούκας όμως είχε το νου του. Στο τέλος η μπάλα πέρασε στον Λεσόρ, ο Γάλλος καθάρισε δυο-τρεις φάσεις, ο Παπαπέτρου έβαλε κι ένα μεγάλο τρίποντο από την ασίστ του Σλούκα και όλα είχαν τελειώσει (με το 1-1 γεγονός)

Δύσκολα τα ματς στο Βελιγράδι

Πηγαίνοντας στο Βελιγράδι το σίγουρο είναι ότι τα δυο ματς που θα διεξαχθούν θα' ναι δύσκολα. Ίσως πιο δύσκολα από αυτά του ΟΑΚΑ. Είτε με 250, είτε με 1.000 άτομα στην εξέδρα, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Όχι μόνο για την τυπικά γηπεδούχο Μακάμπι, αλλά και για τον Παναθηναϊκό AKTOR, που θα επισκεφθεί τη Χάλα Πιονίρ. Θα έλεγε μάλιστα ότι οι δυσκολίες αγγίζουν περισσότερο τις ομάδες που φιλοξενούνται εκεί, παρά τη Μακάμπι η οποία έτσι κι αλλιώς όλη αυτή τη διαδικασία την έχει συνηθίσει. Έτσι παίζει όλο το χρόνο, έτσι θα συνεχίσει και τώρα...

Δεν είναι εύκολο να παίζεις σε άδειες εξέδρες. Είναι πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Κρύα, χωρίς το πάθος του κόσμου, που πολλές φορές παρασέρνει και τους μεν και τους δε.

Θα μετρήσουν μόνο οι μπασκετικές ιδέες αμφότερων πάνω στο παρκέ. Ο Αταμάν επιμένει ότι η ομάδα του είναι καλύτερη και θέλει να το αποδείξει μέσα στο ιστορικό γήπεδο του Βελιγραδίου. Περιμένει εκτός από μια νέα Σλουκιάδα και τον Κέντρικ Ναν στο ρόλο που η ομάδα όλη τον είχε συνηθίσει.

Η αλήθεια είναι ότι η Μακάμπι έχει αποδιοργανώσει εν μέρει τον Αμερικανό αρχισκόρερ, αν και χθες με τέτοιο Σλούκα δεν χρειαζόταν να φορτσάρει. Μπορεί και να μη μπορούσε, αφού υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι είχε κι αυτός ταλαιπωρηθεί από ιγμορίτιδα.

Η Μακάμπι ξεδίπλωσε το ΟΑΚΑ πολλές από τις αρετές της. Μην ξεχνάμε ότι ο Μπάλντουιν δεν έπαιξε στο δεύτερο παιχνίδι και οι 17.9 πόντοι που σημειώνει κατά μέσο όρο έλειψαν πολύ από την ομάδα του. Η Μακάμπι έμεινε στους 75 πόντους και δεν είναι τόσο τυχαίο, λόγω της απουσίας του εξαιρετικού Αμερικανού γκαρντ που έχει στη διάθεση του ο Κάτας.

Στο Βελιγράδι ο Μπάλντουιν πιθανότατα θα επιστρέψει, δίπλα στον Μπράουν, άρα η άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR πρέπει να θυμηθεί τις καλύτερες στιγμές της. Να σαν αυτές που εμφανίστηκαν στο διάστημα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση κι όταν οι γηπεδούχοι με ένα 14-0, πήγαν από το -3 στο +11, βάζοντας τα θεμέλια της βροντερής ισοφάρισης.

Στη Χάλα Πιονίρ η Μακάμπι που είχε 13 νίκες σε 17 αγώνες, θα' ναι καλύτερη. Άρα στον Παναθηναϊκό AKTOR μπορεί να μη φτάνει ακόμα κι αυτός ο ανεπανάληπτος Σλούκας, που έδωσε μοναδικό ρεσιτάλ. Θα χρειαστούν κι άλλοι παίκτες για να συμπληρώσουν και να κάνουν την Σλουκιάδα ακόμα καλύτερη. Ακόμα πιο λαμπερή και αποτελεσματική...

ΥΓ: Υπήρξε ένταση, ενδεχομένως παραπάνω απ' όσο επιτρέπουν τα όποια όρια, ανάμεσα στις δυο ομάδες. Μέχρι και ο ... Κεμάλ Ατατούρκ εμφανίστηκε κάπου, σε κάποια αποστροφή των δηλώσεων του Εργκίν Αταμάν, που κατήγγειλε απειλές εκ μέρους μέλους της αποστολής της Μακάμπι. Οι τέσσερις ημέρες που απομένουν μέχρι το τρίτο ματς ίσως να φέρουν την απαραίτητη ψυχραιμία, που προς το παρόν δεν φαίνεται πουθενά...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ EUROLEAGUE ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ