ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βελτιωμένος ο Ολυμπιακός στην πίεση και στο τρανζίσιον, αλλά θέλει ατομική δημιουργία και αποτελεσματικότητα

/  /  -  (  / EUROKINISSI)
/ / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με πέρσι σε δύο βασικά κομμάτια του παιχνιδιού του, στερείται όμως δημιουργίας και αποτελεσματικότητας ως τώρα στα φιλικά που έχει δώσει στην Αυστρία. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Ο Ολυμπιακός στα δύο από τα τρία φιλικά προετοιμασίας που έχει δώσει μέχρι σήμερα στην Αυστρία δεν σκόραρε, καθώς ηττήθηκε από την Ριντ (0-2) και έμεινε στη λευκή ισοπαλία με την Κρακόβια (0-0). Ενδιάμεσα, οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν την Φορτούνα Ντίσελντορφ (2-1) με δύο γκολ που προήλθαν από στατικές φάσεις.

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας στο open play είναι κάτι που μπορεί να επισημάνει κάποιος για την ώρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λείπουν ακόμη κάποια κομμάτια από το παζλ.

Ο Ζινκερνάγκελ δεν έχει πάρει ακόμη χρόνο συμμετοχής (αναμένεται να αγωνιστεί ένα διάστημα στο φιλικό παιχνίδι με την Σλάβια Πράγας την Τετάρτη 29/6), ο Ροντρίγκες κάνει θεραπεία στο Ρέντη, σύντομα θα μπει στην εξίσωση ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ενώ ο Ολυμπιακός επιδιώκει να προσθέσει στο ρόστερ του δημιουργικό χαφ και ίσως έναν ακόμη εξτρέμ. Κατά συνέπεια, η πειραϊκή ομάδα θα είναι διαφορετική μέσα στον Ιούλιο, σε σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Αυτό που ενδιαφέρει τον Πέδρο Μαρτίνς τούτη την ώρα, που τα πόδια είναι βαριά από τις προπονήσεις και τα συνεχόμενα φιλικά ματς, είναι οι παίκτες να κυκλοφορούν σωστά την μπάλα, να έχουν ομαδικό πνεύμα και να βγάζουν αντίδραση στο παιχνίδι τους. Η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε βελτιωμένος στην πίεση ψηλά και στο τρανζίσιον στον αγώνα με την Κρακόβια, σε σχέση με τα φιλικά παιχνίδια απέναντι στη Ριντ και στη Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Παράλληλα, οι ερυθρόλευκοι έφτιαξαν κάποιες φάσεις, είχαν δοκάρι με τον Χασάν, γκολ με τον Μπουχαλάκη που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, χαμένο πέναλτι με τον Βαλμπουενά και σπουδαίες ευκαιρίες με τον Φαντιγκά και τον Μασούρα. Είναι εμφανές πάντως πως λείπει ο ποιοτικός δημιουργικός χαφ που θα κάνει την κάθετη πάσα και με μία ατομική ενέργεια θα αποδιοργανώσει την αντίπαλη άμυνα.

Ο Μαρτίνς δοκίμασε αυτή τη φορά τρία συστήματα. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με σχήμα 4-3-3, το οποίο ο Πορτογάλος τεχνικός διατήρησε έως το 63´. Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι ήταν 4-2-3-1 με τον Μαντί Καμαρά σε ρόλο “δεκαριού”, αλλά ο Αφρικανός δεν έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επιτελικού χαφ. Για παράδειγμα, άλλο ο Μαντί Καμαρά και άλλο ο Καρβάλιο και ο Σκάρπα, που απασχολεί τον Ολυμπιακό.

Στη συνέχεια, οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν για ένα τέταρτο με σύστημα 4-2-3-1 (από το 64' έως το 81'), με τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης, τον Καρβάλιο πίσω του, τον Μασούρα και τον Ραντζέλοβιτς στα πλάγια της επίθεσης. Και στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο σχηματισμός ήταν 4-4-2 με τους Ελ Αραμπί και Τικίνιο στη γραμμή κρούσης.

Σε ό,τι αφορά τους ποδοσφαιριστές, στο α' ημίχρονο, ο Μαντί Καμαρά και ο Κανέ λειτούργησαν καλά στον άξονα, ο Βαλμπουενά βοήθησε από τις στημένες φάσεις και ο Χασάν ήταν κινητικός στην επίθεση κερδίζοντας και το πέναλτι. Ο Φαντιγκά είχε κάποιες καλές ατομικές ενέργειες, αλλά του έλλειψε η ουσία.

Στο δεύτερο μέρος, ο Άβιλα έβγαλε μία πάσα πάρε-βάλε στον Ελ Αραμπί και στον Μασούρα, αλλά ο πρώτος δεν πρόλαβε την μπάλα και ο δεύτερος αστόχησε στο πλασέ του από κοντά. Ο Ισπανός δείξει πως είναι ένα επιθετικό μπακ που μπορεί να προσφέρει πολλές βοήθειες στον Ολυμπιακό, ενώ ταυτόχρονα στο φιλικό με την Κρακόβια είχε γρήγορες επιστροφές.

Ανασταλτικά, οι ερυθρόλευκοι δεν απειλήθηκαν σοβαρά από την πολωνική ομάδα και ο Μανωλάς με τον Παπασταθόπουλο φάνηκε να έχουν καλύτερη συνεργασία απ´ ότι ο Σισέ με τον Μπα. Όπως καλύτερα λειτούργησαν ο Άβιλα και ο Ρέαμπτσιουκ στα πλάγια της άμυνας απ´ ότι ο Ανδρούτσος με τον Κούτρη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι ο Ολυμπιακός έδωσε μόλις το τρίτο του φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας και τα πρώτα ουσιαστικά συμπεράσματα θα μπορούν εξαχθούν από τα παιχνίδια απέναντι στην πρωταθλήτρια Τσεχίας, Σλάβια Πράγας (29/6) και την πρωταθλήτρια Αυστρίας, Σάλτσμπουργκ (2/7).

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ