ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Του Μεντιλίμπαρ την ομαδάρα, τη λένε Ολυμπιακάρα

Του Μεντιλίμπαρ την ομαδάρα, τη λένε Ολυμπιακάρα
INTIME

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 ήρθε στην Ελλάδα ο Μάρτον Μπούκοβι αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Ούγγρος προπονητής έγινε σύνθημα στα χείλη των ερυθρόλευκων οπαδών, χάρη στο όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιζε η πειραϊκή ομάδα και στους τίτλους που κατέκτησε.

Μάλιστα, ο Βαγγέλης Περπινιάδης έγραψε εκείνη την εποχή το τραγούδι "του Μπούκοβι την ομαδάρα, την λένε Ολυμπιακάρα" και το έπαιξε ακυκλοφόρητο στο "Φαληράκι" στα επινίκια της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 1967, που είχε ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Γιώργο Σιδέρη, Νίκο Γιούτσο, Βασίλη Μποτίνο και Κώστα Πολυχρονίου. Εκείνη η ατάκα, έμεινε και έγινε διαχρονική περνώντας από γενιά σε γενιά.

Σε μία παράφραση της παραπάνω έκφρασης, κι ερχόμενος κανείς στο σήμερα, θα μπορούσε να πει ότι "του Μεντιλίμπαρ την ομαδάρα, τη λένε Ολυμπιακάρα". Ο Βάσκος τεχνικός έγινε κι αυτό πολύ γρήγορα σύνθημα στα χείλη των φίλων της πειραϊκής ομάδας και γνωρίζει σχεδόν σε κάθε αγώνα την αποθέωση στο Καραϊσκάκης, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των παιχνιδιών.

Ο Μεντιλίμπαρ μέσα σε τρεις μήνες πήγε τον Ολυμπιακό εκεί που δεν κατάφερε κανένας προκάτοχός του. Οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους και είναι πια ένα βήμα μακριά από το να κατακτήσουν το τρόπαιο στην OPAP Arena στις 29 Μαϊου. Και, παράλληλα, παραμένουν ζωντανοί στη μάχη την κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Επτά συνολικά προκρίσεις

Πριν από την έλευση του Ισπανού κόουτς, ο Ολυμπιακός πελαγοδρομούσε αγωνιστικά, η σεζόν για πολλούς έμοιαζε χαμένη, αλλά ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχαν διαφορετική άποψη. Οι δυο τους ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στην αντίδραση, στην ανατροπή, στις δυνατότητες του ρόστερ και έκαναν και τους ποδοσφαιριστές να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην υπέρβαση στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο φορές την Άστον Βίλα και το έκανε με πειστικό τρόπο. Ξεκάθαρα, δίκαια, κρυστάλλινα, απέναντι στο φαβορί μέχρι την τελευταία εβδομάδα για την κατάκτηση του Conference League.

Οι "ερυθρόλευκοι" έριξαν στο καναβάτσο την τέταρτη στη βαθμολογία ομάδας της Premier League, η οποία ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο Champions League της επόμενης περιόδου και έναν σύλλογο με εξαπλάσια χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της, σε σχέση με την πειραϊκή ομάδα.

Για να αντιληφθεί κανείς, τι έχει πετύχει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός, αρκεί να αναλογιστεί ότι θα κλείσει δέκα μήνες σερί στην Ευρώπη, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις του στις αρχές του περασμένου Αυγούστου και θα τις ολοκληρώσει στο τέλος του μήνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι "ερυθρόλευκοι" έδωσαν 18 αγώνες και ο 19ος θα είναι αυτός απέναντι στην Φιορεντίνα στην OPAP Arena. Κέρδισαν τα 11 από τα 18 παιχνίδια και πήραν συνολικά επτά προκρίσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις στα νοκ άουτ ματς του Conference League.

Ο Ολυμπιακός άφησε εκτός την Γκενκ, την Τσουκαρίτσι και την Μπάτσκα Τόπολα στο Europa League και τις Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα στο Conference League.

Μάλιστα, η πειραϊκή ομάδα πορεύτηκε από το δύσκολο "μονοπάτι" στην κλήρωση, αλλά τίποτα δεν στάθηκε ικανό να της σταθεί εμπόδια στο διάβα της. Ένα τελευταίο έχει απομείνει, αυτό της Φιορεντίνα, απέναντι στην οποία οι παίκτες και ο Μεντιλίμπαρ θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την κερδίσουν.

Κόκκινο χαλί για τον Μεντιλίμπαρ και τους παίκτες του

Οι ποδοσφαιριστές, η τεχνική ηγεσία, η διοίκηση και ο κόσμος του Ολυμπιακού έζησαν μια βραδιά ονείρου στο Καραϊσκάκης, αλλά και τα εκατομμύρια φίλοι του σε όλο τον πλανήτη και οπουδήποτε χτυπάει η καρδιά της φανέλας με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Και θέλουν να ζήσουν μία ακόμη μεγαλύτερη, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου στο τέλος του μήνα. Εκεί όπου, αν όλα κυλήσουν καλά, θα στρωθεί το κόκκινο χαλί για το διαβούν ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες γράφοντας τα ονόματα τους στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Ολυμπιακού.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι για όλους εκείνους τους φίλους του που έφυγαν από τη ζωή σε αυτά τα σχεδόν 100 χρόνια από την ίδρυσή του, για όλους εκείνους που από το υστέρημά τους πληρώνουν για να πηγαίνουν στο γήπεδο, για όλους εκείνους που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν στα καλά και στα άσχημα, για όλους αυτούς που αγωνιούν σε κάθε παιχνίδι είτε αφορά το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή τα άλλα αθλήματα του συλλόγου, όπως και για όλους εκείνους που είναι τώρα παιδιά ή έφηβοι και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ άναψαν πάλι τη σπίθα, σε μία χρονική στιγμή που ήταν δύσκολη, αλλά ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος στα δύσκολα και ξέρει να αντιδρά, να ορθώνει το ανάστημά του, να προτάσσει το σώμα του και να πετυχαίνει τον στόχο του.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά, ο Μεντιλίμπαρ στα δύο παιχνίδια "έδεσε κόμπο" τον συμπατριώτη του Έμερι. Ο τελευταίος το έφερε από εδώ το έφερε από εκεί, το προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις, αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού ήρεμος και χαμογελαστός του έβαλε μία εξίσωση που ήταν πολύ δύσκολη για να τη λύσει.

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε μία αγγλική ομάδα της πρώτης τετράδας της βαθμολογίας με ότι αυτό συνεπάγεται και έκανε μεγάλο θόρυβο στην Ευρώπη με την παρουσία του πια στον τελικό του Conference League.

Όσο για τους ποδοσφαιριστές, αξίζουν τα εύσημα όσοι αγωνίστηκαν και στα δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα. Σε ό,τι αφορά το ματς στο Καραϊσκάκης, ο Τζολάκης ύψωσε τείχος στην εστία του μαζί με τους Ρόντινεϊ, Κάρμο, Ρέτσο και Κίνι, ο Ιμπόρα ήταν εκπληκτικός στα χαφ, όπως και ο Έσε, ο Τσικίνιο έκανε πολύ καλή δουλειά μεσοεπιθετικά, ο Φορτούνης και ο Ποντένσε ήταν εξαιρετικοί σε επίθεση και άμυνα (οι βοήθειες που πρόσφεραν στα μετόπισθεν στα πλάγια ήταν καθοριστικές), ενώ ο Ελ Κααμπί ήταν ασυγκράτητος.

Ο Μαροκινός πέτυχε πέντε γκολ στα δύο ματς με τους Άγγλους, οι οποίοι θα κάνουν πολύ καιρό να τον ξεχάσουν. Συνολικά δε, ο Ελ Κααμπί έφτασε τα 15 τέρματα στην Ευρώπη στη σεζόν (και τα 10 γκολ μόνο στο Conference League) και ο Μεντιλίμπαρ ευελπιστεί να έχει κρατήσει κάποιο τέρμα ακόμη για τον τελικό απέναντι στη Φιορεντίνα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ