ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ είναι αναμορφωτής και έχει απαντήσεις σε όλα

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ είναι αναμορφωτής και έχει απαντήσεις σε όλα
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κέρδισε πολύ γρήγορα μία θέση στην καρδιά των φίλων του Ολυμπιακού. Ο Βάσκος τεχνικός γνωρίζει την αποθέωση, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των αγώνων της πειραϊκής ομάδας, καθώς αυτά που έχει καταφέρει στους δυόμιση μήνες που βρίσκεται στους "ερυθρόλευκους" είναι εντυπωσιακά.

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και πριν από την έλευση του Ισπανού κόουτς, ο Ολυμπιακός ψαχνόταν αγωνιστικά και δεν έβρισκε ησυχία. Ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδάκι, αλλά έκανε τα αυτονόητα. Καταρχάς, είναι ένας καλός προπονητής και αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρή βάση για τα υπόλοιπα.

Ο έμπειρος τεχνικός θέλησε να απλοποιήσει τα πράγματα και όχι να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τους παίκτες με περίπλοκες οδηγίες και αναλύσεις, οι οποίοι είδαν τρίτο προπονητή στη σεζόν να περνάει τις πύλες του Ρέντη. Ο Βάσκος τοποθέτησε τους παίκτες στις κανονικές του θέσεις, είναι δίκαιος στις επιλογές τους, τους έπεισε ότι όλοι θα έχουν ρόλο, ότι μέσω των επιτυχιών της ομάδας θα ωφεληθούν και οι ίδιοι και βοήθησε να επιστρέψει η ηρεμία στα αποδυτήρια.

Οι "ερυθρόλευκοι" αμφισβητήθηκαν για πολλά. Ωστόσο, ο Μεντιλίμπαρ έδωσε απαντήσεις σε όλα. Κάποιοι έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός θα δυσκολευόταν πολύ να περάσει τη Φερεντσβάρος στη φάση των "32", ενώ ορισμένοι έδιναν προβάδισμα στους Ούγγρους.

Όμως, ο Ισπανός στο ξεκίνημα του στον ερυθρόλευκο πάγκο οδήγησε την πειραϊκή ομάδα στους "16" του Conference League. Επίσης, πολλοί είχαν "τελειωμένο" τον Ολυμπιακό μετά την εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ωστόσο, ο Βάσκος έδωσε στους παίκτες να καταλάβουν ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει και οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν στην μεγαλύτερη νίκη – ανατροπή – πρόκριση ελληνικής ομάδας.

Στη συνέχεια, ορισμένοι έδιναν ελάχιστες πιθανότητες στον Ολυμπιακό να αποκλείσει τη Φενέρμπαχτσε, με το διπλάσιο μπάτζετ, με τα πολλά αστέρια και τον πακτωλό χρημάτων που είχε ξοδέψει το περασμένο καλοκαίρι για μεταγραφές. Όμως, ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας την απέκλεισαν στην Κωνσταντινούπολη.

Και σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός επί θητείας Μεντιλίμπαρ κέρδισε σχετικά εύκολα δύο φορές τον ΠΑΟΚ και μία τον Άρη, ενώ ακόμη και στην ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, βάσει των ευκαιριών και της εικόνας τους οι "ερυθρόλευκοι" κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί όπου οι περισσότεροι στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν «τελειωμένο» τον Ολυμπιακό από το πρωτάθλημα, τώρα τον βλέπουν να είναι ζωντανός και να διεκδικεί τον τίτλο με πάθος και πείσμα.

Επίσης, υπήρξε έντονη αμφισβήτηση για τις δυνατότητες του ρόστερ. Ο Μεντιλίμπαρ όμως απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει και ποιότητα και βάθος στον πάγκο. Σίγουρα, οι μεταγραφές του Ιανουαρίου κάνουν τη διαφορά (Τσικίνιο, Όρτα, Κάρμο, Μαρτίνς), αλλά δεν είναι μόνο αυτές.

Ο Ισπανός προπονητής έχει βγάλει τον καλύτερο εαυτό τους τελευταίους δυόμιση μήνες του Ποντένσε, του Γιόβετιτς, του Ιμπόρα, ενώ κρατάει "ζεστούς" και παίρνει πράγματα και από άλλους παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Όπως για παράδειγμα, από τον Ντόη, τον Άμπι, τον Ρίτσαρντς, ενώ έφερε στο προσκήνιο τον Τζολάκη ο οποίος με τις αποκρούσεις του έδωσε την πρόκριση εις βάρος της Φενέρ στη διαδικασία των πέναλτι.

Όμως, πρώτα και πάνω απ΄ όλα ο Μεντιλίμπαρ κατάφερε πολύ γρήγορα να δώσει πάλι αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό και στιλ επιθετικό που του ταιριάζει. Τι κι αν αλλάζει σύστημα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Τι κι αν προχωρά σε οκτώ αλλαγές στην ενδεκάδα, όπως έπραξε στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, σε σχέση με τον παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε. Τι κι αν είχε εκτός αποστολής κομβικούς παίκτες, όπως ο Φορτούνης, ο Κάρμο και ο Ρόντινεϊ. Ο χαρακτήρας της ομάδας δεν αλλάζει. Όλοι οι παίκτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Ισπανός προπονητής ήθελε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστους παίκτες, φρεσκάδα, τρεξίματα, ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και επέλεξε τους παίκτες που ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό. Γνώριζε ότι η αυτοπεποίθηση του γκρουπ είναι σε υψηλά επίπεδα και πόνταρε σε αυτό, όπως και στη βοήθεια των φίλων του Ολυμπιακού που γέμισαν για ακόμη μία φορά το Καραϊσκάκης και δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα.

Ο Ολυμπιακός ήταν αγωνιστικά και πνευματικά δυνατός και με κεκτημένη ταχύτητα και ψυχολογία από την πρόκρισή του στην ημιτελική φάση του Conference League, λύγισε και τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Το σύνθημα των φίλων της πειραϊκής ομάδας στις εξέδρες ("φέρτε το πρωτάθλημα και το Ευρωπαϊκό") καθ΄ όλη τη διάρκεια του β΄ ημιχρόνου αντικατοπτρίζει την κατάκτηση που βιώνουν ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές.

Σχετικά, με τον αγώνα κόντρα στο δικέφαλο του βορρά, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και, παρόλο που οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν με τις "ρεζέρβες" δεν είχαν κανένα πρόβλημα να φτάσουν στη νίκη.

Ο Ιμπόρα ήταν κομβικός στο κέντρο, ο Ζέλσον Μαρτίνς, ο Ποντένσε και ο Ναβάρο ταλαιπώρησαν την άμυνα του ΠΑΟΚ, ο Ρίτσαρντς και ο Κίνι που σκόραρε ήταν εξαιρετικοί στα πλάγια τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, ο Τσικίνιο και ο Όρτα κυμάνθηκαν σε καλά στάνταρ απόδοσης, ο Τζολάκης ήταν σταθερός, ενώ πολύ καλή παρουσία είχαν ο Ρέτσος και ο Άμπι ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό.

Πλέον, στόχος της πειραϊκής ομάδας είναι η κατάκτηση έξι βαθμών μέσα στην εβδομάδα απέναντι στον Άρη (εκτός) και τη Λαμία (εντός έδρας) και ποιος ξέρει, ίσως την Κυριακή το βράδυ να έχουμε νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ