EUROLEAGUE

Το χρέος του Ολυμπιακού και το μπέρδεμα του Παναθηναϊκού

Οι Σλούκας και Βεζένκοφ πανηγυρίζουν μέσα στο ΟΑΚΑ
Οι Σλούκας και Βεζένκοφ πανηγυρίζουν μέσα στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός που πείθει ότι μπορεί να γυρίσει στην ελίτ κι ο Παναθηναϊκός των επτά παικτών που δεν έχει μάγο στη θέση του head coach. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τους αντίθετους δρόμους στους οποίους βαδίζουν οι αιώνιοι του ελληνικού μπάσκετ.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι αιωνίων της σεζόν, άφησε πολλά περισσότερα συμπεράσματα απ' όσα άφησε το προ ολίγων εβδομάδων ντέρμπι για την Α1. Ο Ολυμπιακός πέρασε σχετικά εύκολα από το ΟΑΚΑ, δικαίωσε τα προγνωστικά και πρόσθεσε ακόμη περισσότερη πίεση στην πλάτη του, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τον κορυφαίο περιφερειακό αμυντικό του, πήγαινε σε rotation επτά παικτών και έδειχνε πως τα βήματα προς τα εμπρός των τελευταίων αγώνων δεν ήταν ικανά για να καλύψουν τις σημαντικές αδυναμίες του.

Οι δρόμοι που ακολουθούν οι δύο αιώνιοι, είναι φέτος εντελώς αντίθετοι. Και το βράδυ της Πέμπτης ήταν το βράδυ της μεγάλης δικαίωσης του Γιώργου Μπαρτζώκα που μετά από το ντέρμπι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δεν έλεγε ψέματα, δεν προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά πράγματι πίστευε ότι η ήττα της ομάδας του ήταν ένα άδικο αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός πείσμωσε από εκείνο το ματς, αντεπιτέθηκε, έκλεισε τον πρώτο γύρο της EuroLeague με 12 νίκες (τριπλάσιες από εκείνες του Παναθηναϊκού) σε 17 αγωνιστικές και συνεχίζει με ακόμη καλύτερη ψυχολογία γνωρίζοντας βέβαια ότι η διοργάνωση είναι μεγάλη, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και πιθανότατα θα αλλάξουν δραματικά καθώς όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούμε σύντομα σε αγώνες χωρίς κόσμο στις εξέδρες.

Οι Πειραιώτες είναι πράγματι μία εξαιρετική και ισορροπημένη ομάδα, με ξεκάθαρους ρόλους από πολύ νωρίς στη σεζόν και με ένα ρόστερ στο οποίο υπάρχουν δύο αξιόπιστες επιλογές σε κάθε θέση. Με τρία σερί τριών νικών, με 9/9 στο ΣΕΦ, με μεγάλα διπλά σε Μιλάνο, Καζάν και ΟΑΚΑ, με καλό μπάσκετ, με υγεία, σωματική και πνευματική και με το χθεσινό αποτέλεσμα να ξετινάζει περίεργα συναισθήματα, ο Ολυμπιακός μπορεί να ονειρεύεται κάτι μεγαλύτερο από τον πραγματικό του στόχο που είναι η επιστροφή στα playoffs. Δεν έχει αλλάξει ο στόχος και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόνος στην τρίτη θέση της κατάταξης δεν πρόκειται να αλλάξει, σίγουρα όμως η συνολική του εικόνα δεν αφήνει την εντύπωση ότι μιλάμε για ομάδα που θέλει απλώς να χωρέσει στην οκτάδα.

Επί της ουσίας, ο Ολυμπιακός δεν έγινε υπερομάδα, ούτε μπορεί -ακόμη- να λογίζεται μέλος της ελίτ. Αυτό θα πρέπει να το κατακτήσει στο παρκέ, στο τέλος της σεζόν. Ουδείς κέρδισε και ουδείς έχασε στο μέσο μιας χρονιάς και στο λιμάνι το γνωρίζουν. Γι' αυτό και μιλούν συνεχώς για "το επόμενο παιχνίδι", γιατί οι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη διάρκεια της φετινής σεζόν είναι πολλοί. Αγωνιστικοί και εξωαγωνιστικοί. Το 1/16 τρίποντα μετά από το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο ΟΑΚΑ, ήταν ο αριθμός που έδωσε στον Παναθηναϊκό το δικαίωμα να μπει στο ματς και να το διεκδικήσει. Στο τέλος όμως επικράτησε η καλύτερη ομάδα, χωρίς να υπάρχει έστω ένας που να αμφισβητεί την κυριαρχία της.

Ο Πρίφτης είναι προπονητής, όχι μάγος

Την ώρα που στον Ολυμπιακό έφευγαν από το ΟΑΚΑ με +19 κι αισθάνονταν ότι πήραν ακόμα μία νίκη και τίποτα περισσότερο, στον Παναθηναϊκό επικρατούσε παγωμάρα και στενοχώρια. Το παραδέχθηκε κι ο Δημήτρης Πρίφτης στη συνέντευξη Τύπου, όταν είπε ότι τον πληγώνει το γεγονός ότι οι πράσινοι δεν μπορούν να ανταποδώσουν την υποστήριξη του κόσμου τους με θετικά αποτελέσματα. Είπε κι άλλα ο Έλληνας προπονητής, που δουλεύει, προσπαθεί να βρει λύσεις, ελπίζει, αλλά... είναι προπονητής.

Δεν είναι μάγος για να "καμουφλάρει" την απουσία του κορυφαίου περιφερειακού αμυντικού του. Η ασθένεια του Χάουαρντ Σαντ-Ρος γονάτισε τον Παναθηναϊκό, που δέχθηκε 25 πόντους στην πρώτη, 20 πόντους στην δεύτερη και 30 πόντους στην τέταρτη περίοδο με ξεσπάσματα από τρεις περιφερειακούς: από τον Ντόρσεϊ, τον Σλούκα και τον ΜακΚίσικ. Δεν είναι μάγος για να μετατρέψει τον Κέντρικ Πέρι σε αξιόπιστο πόιντ γκαρντ (ο Αμερικανός έχει 4.3 πόντους με 31% στο δίποντο και 27% στο τρίποντο, 1.7 ασίστ για 1 λάθος και 1.8 ranking (!) ανά αγώνα), δεν είναι μάγος για να αναγεννήσει τον Τζέρεμι Έβανς στη θέση πέντε. Εκείνος τους επέλεξε, δεν δικαιώθηκε, τα δεδομένα όμως είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα.

Στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει οικονομική άνεση για προσθήκες και αντικαταστάσεις. Ο Γιόγκι Φέρελ κι ο Τζεχάιβα Φλόιντ αποχώρησαν, στις θέσεις τους δεν μπήκε κάποιος παίκτης, το διαφαινόμενο κλείσιμο των γηπέδων θα πληγώσει ακόμη περισσότερο τα πράσινα ταμεία και η μία προσθήκη που είπε ο Πρίφτης ότι θα γίνει, θα είναι και η τελευταία στη σεζόν. Κι αν κάποιος αναρωτιέται αν θα αφορά άσο ή πεντάρι, η απάντηση είναι πάρα πολύ δύσκολη και μόνο ένας μπορεί να την δώσει.

Απέναντι στον Ολυμπιακό το rotation είχε επτά παίκτες. Τον Μέικον, τον Μποχωρίδη, τον Νέντοβιτς, τον Παπαπέτρου, τον Κασελάκη, τον Γουάιτ και τον Παπαγιάννη, με τον Πέρι και τον Έβανς να παίζουν απλά για να δώσουν μερικές ανάσες στους συμπαίκτες τους. Όλα αυτά, με τον κορυφαίο και μοναδικό αξιόπιστο περιφερειακό αμυντικό εκτός αγώνα. Δεν μπορούν να κρατήσουν πολλά οι πράσινοι από το χθεσινό ντέρμπι, αντιθέτως υπάρχουν πολλά που θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν το συντομότερο δυνατό για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους σε μία σεζόν που μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη, σε μία σεζόν στην οποία ελάχιστοι αισθάνονται αισιόδοξοι για καλό φινάλε.

Στην Game Night της Πέμπτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Σπύρο Καβαλιεράτο σχολίασαν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ενώ οι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Φιλέρης μετέφεραν όλες τις εξελίξεις από το γήπεδο.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ