ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μην πατήσεις το "skip intro"

Μην πατήσεις το "skip intro"
EUROKINISSI

Τα φιλικά ματς δεν είναι αγγαρεία. Προφανώς δεν ενθουσιάζουν, όμως η Εθνική Ελλάδας πρέπει να τα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα για να είναι έτοιμη αρχικά για το ματς της 25ης Αυγούστου κι εν συνεχεία για το ταξίδι στο Μιλάνο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Προετοιμασίες μεγάλων τουρνουά, ό,τι πιο άχαρο υπάρχει για έναν θεατή. Μια διαδικασία που απλώς πρέπει να ακολουθήσεις και να παρακολουθήσεις. Αν είσαι παίκτης, η διάθεσή σου θα αλλάξει πολλά επίπεδα. Αν είσαι προπονητής, θα χάσεις τον ύπνο σου, θα βάλεις ερωτήματα για να βρεις απαντήσεις και θα πιεστείς για να έχεις τέτοιες (απαντήσεις) για κάθε κατάσταση που θα βρεις στο δρόμο σου.

Η προετοιμασία, η προπόνηση, η έξτρα προπόνηση, ο φιλικός αγώνας, η θεραπεία, είναι όλα μέρος της μεγαλύτερης εικόνας. Και για την Εθνική, γι' αυτή τη φουρνιά της Εθνικής, η μεγαλύτερη εικόνα έχει πολλή λάμψη. Για να φτάσει όμως η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη εκεί που ονειρευόμαστε, θα πρέπει να κάνει μικρά και σταθερά βήματα, όχι άλματα, θα πρέπει να κοιτάζει την επόμενη προπόνηση και το επόμενο παιχνίδι με στόχο στο τέλος της ημέρας να είναι καλύτερη από χθες.

Το ματς με την Πολωνία μπορεί να χωριστεί σε πολλά κομμάτια. Στο 18-2 με το οποίο άνοιξε η Ελλάδα το ματς, στο 0-15 που έτρεξαν οι φιλοξενούμενοι στο δεύτερο δεκάλεπτο, στο 19-22 του τρίτου και στο 32-19 του τέταρτου. Στα εντυπωσιακά διαστήματα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πατάει το γκάζι και στα άσχημα με τη δεύτερη πεντάδα να κολλάει στην επίθεση.

Ρώτησα τον Δημήτρη Ιτούδη μετά από το τέλος της αναμέτρησης αν σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας προτιμάει να βλέπει την ομάδα του να ρίχνει 30άρες παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ ή να την βλέπει να έχει "νεκρά" διαστήματα, όπως στο 0-15 της Πολωνίας, ώστε να δουλεύει πάνω σε αυτά για να είναι η Ελλάδα καλύτερα προετοιμασμένη στα επίσημα παιχνίδια.

"Πρέπει να μετατρέπουμε τις αδυναμίες σε δυνατότητες, πρέπει να βάλουμε νέα πράγματα. Δεν μπορούμε να κλειστούμε 24 ώρες στο γήπεδο, με το comeback της η Πολωνία μας έβαλε δύσκολα και αυτό το σερί των 15 πόντων ήταν σημαντικό. Μας ενδιαφέρει να βλέπουμε αδυναμίες, αυτό μας ενδιαφέρει σε αυτό το τουρνουά" ήταν η απάντηση του ομοσπονδιακού προπονητή.

"Πρέπει να γίνουμε ομάδα, ακόμη δεν είμαστε. Τα παιδιά έχουν τεράστια θέληση, αλλά πρέπει να αντιστρέψεις πράγματα στη διάρκεια του παιχνιδιού, να δουλέψεις διάφορα σχήματα, να παίξουν συγκεκριμένοι που δεν έχουν παίξει μαζί. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, για να γίνουμε συμπαγείς στις δύσκολες καταστάσεις, για να βρίσκουμε λύσεις, για να αλλάζουμε τον ρυθμό. Για να επικοινωνούμε με τα μάτια".

Για τους προπονητές, δεν υπάρχει σύντομος δρόμος.

Για τους παίκτες, κάποιες φορές, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ειδικά για έμπειρους αθλητές που έχουν τεράστιες καριέρες στις πλάτες τους και θεωρούν ότι θα είναι έτοιμοι τη στιγμή που θα πρέπει να είναι έτοιμοι.

Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει με όλους, συμβαίνει όμως και συμβαίνει και συχνά. Ειδικά απέναντι σε αντιπάλους με περιορισμένες δυνατότητες.

Η Πολωνία δεν είναι ομάδα που μπορεί να απειλήσει με συνέπεια, κάποιοι ίσως και να την υποτίμησαν, όμως και πάλι, οι προπονητές είναι εκεί για να κρατούν τις ισορροπίες. Και χθες βράδυ τις κράτησαν, όπως αποδείχθηκε και από το rotation.

Κάποιοι θα πατούσαν ευχαρίστως το "skip intro" και θα πήγαιναν απευθείας στο παιχνίδι της 25ης Αυγούστου με τη Σερβία στο Βελιγράδι.

Κάποιοι καταλαβαίνουν ότι όσο ελκυστικό κι αν είναι αυτό το κουμπί, δεν πρέπει να το πατήσουν. Και δεν το πατούν. Ούτε καν το χαϊδεύουν. Απλώς το αγνοούν.

Όλοι θα θέλαμε να δούμε ένα Ελλάδα - Σλοβενία ή ένα Ελλάδα - Γαλλία ή ένα Ελλάδα - Σερβία σε αυτό το Ακρόπολις, όμως ο δρόμος που επιλέχθηκε από την ΕΟΚ και από τον Ιτούδη είναι διαφορετικός. Και στη διάρκεια αυτής της διαδρομής, η οποία συνεχίζεται απόψε στις 21:00 απέναντι στη Γεωργία του Ηλία Ζούρου, του Θαντ ΜακΦάντεν, του Σάντρο Μαμουκελασβίλι, του Τόκο Σενγκέλια και του Γκιόργκι Σερμαντίνι, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος τους.

Και να τον αποδεχθούν.

Με 16 παίκτες να συνεχίζουν και με τους Μποχωρίδη, Λούντζη, Καλαϊτζάκη, Κασελάκη, Γόντικα, Παπαγιάννη να παλεύουν για τα τελευταία δύο roster spots, η Εθνική έχει ακόμη δρόμο για να πλησιάσει τις πραγματικές της δυνατότητες.

Απέναντι στη Γεωργία θα δούμε ένα σαραντάλεπτο πολύ διαφορετικό από αυτό του αγώνα με την Πολωνία. Με διαφορετικές ανάγκες, με διαφορετική στόχευση, με άλλα ζητούμενα. Απέναντι στην Τουρκία, σε ένα όπως όλα δείχνουν κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Ιτούδης θα έχει την τελευταία ευκαιρία για να δοκιμάσει σε συνθήκες επίσημου ματς αυτά που έχει στο μυαλό του.

Τι θα ακολουθήσει; Τρεις ημέρες σκληρής δουλειάς, έντονων προπονήσεων στις οποίες θα δοκιμαστούν πολλά από αυτά που θα δούμε αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τη Σερβία. Βήμα-βήμα, η Εθνική προχωράει με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για τον αγώνα στο Βελιγράδι, για το απόλυτο τεστ πριν ταξιδέψει στις 31 Αυγούστου στο Μιλάνο για τη φάση των ομίλων του EuroBasket 2022 και το ματσάρισμα με Κροατία, Ιταλία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία.

Με απλά λόγια, το βράδυ της Τετάρτης (17/8) δεν γίναμε πιο σοφοί. Επιμένουμε ότι το "skip intro" δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν, επιμένουμε ότι συμπεράσματα από αυτούς τους αγώνες δεν πρέπει να βγαίνουν, τουλάχιστον με ρυθμό... πολυβόλου από ανθρώπους που κρίνουν από ένα λάθος κι από ένα άστοχο σουτ, επιμένουμε ότι αυτό το σύνολο είναι πραγματικα ικανό για μεγάλα πράγματα. Για να τα πετύχει, ωστόσο, θα χρειαστεί να τικάρει πολλά κουτάκια.

Γι' αυτά, θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ