NBA

Δεν κρίνει ο Αντετοκούνμπο την σειρά με τους Σέλτικς, αλλά οι γύρω του

Δεν κρίνει ο Αντετοκούνμπο την σειρά με τους Σέλτικς, αλλά οι γύρω του
2022 AP PHOTO/CHARLES KRUPA

Τα 3/18 τρίποντα (17 λιγότερα από τους Σέλτικς) γονάτισαν τους Μπακς στο Game 2 της σειράς με τους Σέλτικς, η οποία πηγαίνει στο Μιλγουόκι για τα επόμενα δύο παιχνίδια. Εκεί οι πρωταθλητές ελπίζουν ότι το supporting cast των Χόλιντεϊ - Αντετοκούνμπο θα βοηθήσει περισσότερο για να ανοίξει το γήπεδο γι' αυτούς τους δύο.

Δεν υπήρχε fan του NBA που να πίστευε πριν από την έναρξη της σειράς Σέλτικς - Μπακς ότι κάποια ομάδα θα προκριθεί με άνεση στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας. Το μπρέικ του Μιλγουόκι στο Game 1 προκάλεσε ενθουσιασμό σε όσους υποστηρίζουν την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ωστόσο η προσγείωση στο Game 2 ήταν ανώμαλη για τους πρωταθλητές που ξέρουν τι έκαναν λάθος, ξέρουν σε ποιους τομείς υστέρησαν και στις 22:30 του Σαββάτου (7/5) θα μπουν στο Fiserv Forum για να δείξουν ποιο είναι το αφεντικό.

Οι Μπακς ήταν ανώτεροι στα 3/4 των δύο πρώτων αγώνων της σειράς. Απλώς στο πρώτο μέρος του δεύτερου αγώνα ο Τζέιλεν Μπράουν τους διέλυσε στην επίθεση, βάζοντας 25 πόντους (4/5 δίποντα, 5/5 τρίποντα, 2/2 βολές) με πάρα πολύ δύσκολα σουτ, αρκετά από αυτά υπό ασφυκτική πίεση. Το Μιλγουόκι μπορεί να κερδίσει αν ο αντίπαλός του βάλει 20 ή περισσότερα τρίποντα, το έχει κάνει φέτος περισσότερες από δύο φορές, πρέπει όμως να έχει και εκείνο ένα υποφερτό ποσοστό. Στο πρώτο ματς τα τρίποντα ήταν 18-13 υπέρ των Σέλτικς, στο δεύτερο ήταν 20-3 υπέρ της Βοστώνης. Με 17 τρίποντα λιγότερα, είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να κερδίσεις στο NBA, σε αυτή τη φάση της περιόδου, μία τόσο σκληρή ομάδα με πείσμα και αποφασιστικότητα.

Το σημαντικό για τους Μπακς, στο κατάμεστο, ενθουσιώδες Fiserv Forum, είναι να ματσάρουν την ένταση, την σκληράδα, το πείσμα των Σέλτικς από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Παίξει δεν παίξει ο Μάρκους Σμαρτ, ο οποίος παραμένει αμφίβολος εξαιτίας των τριών τραυματισμών (τετρακέφαλος, γόνατο, ώμος) από το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οι Σέλτικς έχουν το κίνητρο, έχουν την ψυχολογία και την φόρα από το +23 του δεύτερου αγώνα, αντιμετωπίζουν τους πρωταθλητές στο σπίτι τους, έχουν όμως και την πίεση για να πάρουν πίσω το πλεονέκτημα έδρας, ένα πλεονέκτημα για το οποίο πάλεψαν όλη τη σεζόν.

Ο Ίμε Ουντόκα είχε πάει στο 82ο και τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με πλήρες ρόστερ, είχε ταξιδέψει στο Μέμφις για να κερδίσει τους ελλιπέστατους Γκρίζλις, όχι για να επιλέξει τους Νετς ως αντίπαλο για τον πρώτο γύρο, αλλά για να έχει η ομάδα του το αβαντάζ στον δεύτερο γύρο των playoffs. Ήξερε ότι θα παλέψει με τους Μπακς, δεν ήθελε ένα ενδεχόμενο Game 7 στο Μιλγουόκι, έχασε όμως το δικαίωμα να ελπίζει σε έναν "τελικό επιβίωσης" στο TD Garden με το καλησπέρα στην ημιτελική σειρά και πρέπει τώρα να κάνει μία νίκη στο Fiserv Forum. Μπορεί να την κάνει το βράδυ του Σαββάτου; Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μερικά εύστοχα σουτ, καθώς οι Μπακς παίζουν πάντα καλύτερα όταν βρίσκουν έξτρα κίνητρο.

Το σίγουρο για τους πρωταθλητές είναι ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσφέρει στον υπερθετικό βαθμό, ακόμη κι όταν έχει 9/25 ή 11/27 σουτ, όπως είχε στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς. Σε αυτά τα δύο ματς είχε 22 ριμπάουντ και 19 ασίστ, όμως η ομάδα του μέτρησε 15/52 τρίποντα (28.8% πίσω από τα 7μ.25). Ο Τζρου Χόλιντεϊ είναι επίσης δεδομένο ότι προσφέρει πολλά περισσότερα από μερικά καλάθια, η άμυνά του πάνω στην μπάλα, τα deflections, τα χέρια του που πηγαίνουν σε κάθε γωνία πάσας, τα "τζαρτζαρίσματα" με ψηλούς και κοντούς, η άμυνα στο post, όλα αυτά μπορούν να καλύψουν βραδιές με 8/20 και με 7/20 σουτ. Η απουσία του Κρις Μίντλετον είναι μεγάλη, δεν μπορεί να καλυφθεί εκ των έσω, σίγουρα όμως υπάρχουν δύο-τρεις παίκτες τους οποίους χρειάζεται ο Μάικ Μπουντενχόλζερ σε καλύτερη κατάσταση.

Ο ένας είναι ο Γκρέισον Άλεν που είχε 11 και 5 πόντους στα δύο πρώτα ματς, με μόλις ένα εκτελεσμένο τρίποντο σε 28:21 στο Game 2 κι ο δεύτερος είναι ο Γουέσλι Μάθιους που είχε 5 και 4 πόντους σε 29 και 30 λεπτά αντίστοιχα (3/9 σουτ).

Με τον Μίντλετον σε ρόλο θεατή τουλάχιστον για τα επόμενα δύο παιχνίδια (δεν έχει αποκλειστεί η επιστροφή του πριν από το τέλος της σειράς, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες), οι δύο σούτινγκ γκαρντ των Μπακς πρέπει να γίνουν πιο απειλητικοί, πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο στο άνοιγμα του γηπέδου, πρέπει να βρουν τρόπο για να χαλαρώσουν την εξωπραγματική άμυνα των Σέλτικς στην περιφέρεια. Και ο Μπρουκ Λόπεζ πρέπει να κάνει βήματα προς τα εμπρός (8 πόντοι, 4/9 σουτ σε 53 λεπτά), ωστόσο αυτός κάνει τη διαφορά στο κομμάτι της άμυνας (31 contested shots στη Βοστώνη) με αποτέλεσμα να κρύβει τον εντελώς συμπληρωματικό του ρόλο στην επίθεση.

Οι πρωταθλητές θα είναι το βράδυ του Σαββάτου έτοιμοι, γιατί πολύ απλά έχουν δείξει ότι αντιδρούν στα δύσκολα. Είχαν αρκετές ημέρες ξεκούρασης και προετοιμασίας, το ίδιο συνέβη βέβαια και με τους Σέλτικς που έχουν συνεχώς το μαχαίρι στα δόντια, με τον Αντετοκούνμπο να ξέρει πως ό,τι κι αν κάνει στο ριμπάουντ, στην άμυνα και στη δημιουργία, πρέπει να έχει και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση, ειδικά γύρω από το καλάθι. Στον πρώτο αγώνα είχε 2/10 σουτ απέναντι στον Αλ Χόρφορντ και 4/8 απέναντι στον Γκραντ Γουίλιαμς που θέλει να τον αντιμετωπίζει ένας εναντίον ενός. Στον δεύτερο αγώνα είχε 4/10 απέναντι στον Αλ Χόρφορντ και 4/10 απέναντι στον Γκραντ Γουίλιαμς.

Επιμένουμε πάντως πως η σειρά δεν θα κριθεί από τον Γιάννη ή από τον Χόλιντεϊ, αλλά από το supporting cast τους που πρέπει να κάνει βήματα προς τα εμπρός, να βάλει τα σουτ από την περιφέρεια και να παίζει με συνέπεια για 48 λεπτά. Οτιδήποτε λιγότερο, απλώς θα ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας για τον στόχο της πρόκρισης στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας.

Κι αν τα 36/71 σουτ που έχουν όσοι δεν ονομάζονται Αντετοκούνμπο ή Χόλιντεϊ δεν είναι και τόσο κακή επίδοση, σίγουρα δεν αρκεί για να λυγίσουν αυτοί οι Σέλτικς, μια πραγματική ομάδα με συνοχή, χαρακτήρα και ανταγωνιστικότητα. Πρέπει οι δύο σταρ των Μπακς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί (35/92 σουτ σε δύο αγώνες), όμως από τη στιγμή που εκείνοι παίρνουν και θα συνεχίσουν να παίρνουν την συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων, πρέπει οι γύρω τους να τελειώνουν τις δημιουργίες και να βάζουν τα ανοιχτά σουτ.

TAGS NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ