NBA

Οι Σέλτικς συσπειρώθηκαν και έβαλαν καπάκια στα καλάθια των Μπακς

Οι Σέλτικς συσπειρώθηκαν και έβαλαν καπάκια στα καλάθια των Μπακς
2022 AP PHOTO/CHARLES KRUPA

Τα διπλάσια deflections των Μπακς, η διαφορά των 17 τριπόντων, το 38% με το οποίο σουτάρουν οι σταρ του Μιλγουόκι και ο Γκραντ Γουίλιαμς, η βελτιωμένη εκδοχή του Πι Τζέι Τάκερ. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για την ισοφάριση της Βοστώνης σε μια σειρά που δείχνει ότι χρειάζεται υπομονή, καθώς μπορεί να πάει στα επτά παιχνίδια.

Η νίκη των Μπακς στο Game 1 της ημιτελικής σειράς της Ανατολής, δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί έκπληξη. Οι Σέλτικς ήταν το φαβορί, ωστόσο το Μιλγουόκι είχε καλό πλάνο, το εκτέλεσε με κυνικό τρόπο για να κάνει το μπρέικ στο TD Garden και να πάρει το προβάδισμα για την πρόκριση στους τελικούς της Περιφέρειας.

Δύο βράδια μετά, ήταν η σειρά της ομάδας της Βοστώνης για άνετη επικράτηση, με το 109-86 να αφήνει πάντως και τις δύο ομάδες ευχαριστημένες. Και τους γηπεδούχους, που έκαναν το 1-1, αλλά και τους φιλοξενούμενους που κατατροπώθηκαν στο πρώτο μέρος (65-40) πριν αντιδράσουν στο δεύτερο, ροκανίσουν τη διαφορά στο μισό και παλέψουν για τις πιθανότητές τους μέχρι να συμβιβαστούν πως θα αποχωρήσουν από την Μασαχουσέτη έχοντας πέντε ευκαιρίες για τα τρία αποτελέσματα που θα επεκτείνουν την χρονιά τους.

Τρεις ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς για τους Σέλτικς. Οι Τζέιλεν Μπράουν - Τζέισον Τέιτουμ πήγαν από τους 33 πόντους και τα 10/31 σουτ του Game 1 στους 59 πόντους και τα 21/38 σουτ στο Game 2. Με απλά λόγια, έβαλαν τα διπλάσια σουτ και σχεδόν τους διπλάσιους πόντους, με τον Μπράουν να ρίχνει τα... θεμέλια στο πρώτο μέρος όταν σκόραρε 25 από 4/5 δίποντα, 5/5 τρίποντα και 2/2 βολές. Δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στο τρίτο και στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, έδειξε να πονάει, να μην πατάει καλά στο παρκέ, είχε κάνει όμως την δουλειά. Το +25 των Σέλτικς ήταν μεγάλο για να ανατραπεί και παρά την κακή τρίτη περίοδο της Βοστώνης στο κομμάτι της εκτέλεσης, η άμυνα λειτουργούσε σε υψηλές στροφές.

Αυτό που θα κρατήσουν οι Σέλτικς, είναι οι πέντε πόντοι του Γιάννη στο πρώτο μέρος, το οποίο έκλεισε με 2/11 προσπάθειες. Αυτό που θα κρατήσει ο Αντετοκούνμπο είναι οι 23 που πέτυχε στο δεύτερο από 9/16 σουτ. Η βραδιά ήταν σκληρή για τον Greek Freak, με τον Χόρφορντ να τον δυσκολεύει πολύ, αλλά και με τον Γκραντ Γουίλιαμς να κάνει εντυπωσιακή δουλειά στο μαρκάρισμά του.

Οι Μπακς είχαν προσπαθήσει να πάρουν τον 23χρονο φόργουορντ από τους Σέλτικς στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, προσφέροντάς τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο που τελικά μετακόμισε στους Κινγκς, έβλεπαν στο πρόσωπό του τον νέο Πι Τζέι Τάκερ, όμως ο Μπραντ Στίβενς δεν είχε διάθεση να παραχωρήσει τον νεαρό των 198 εκατοστών. Ήξερε ότι θα φανεί χρήσιμος απέναντι σε παίκτες όπως ο Κέβιν Ντουράντ κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και σίγουρα δικαιώθηκε.

Ο σκληρός των Σέλτικς, Γκραντ Γουίλιαμς, ένας φόργουορντ 198 εκατοστών που μαρκάρει τους πάντες
Ο σκληρός των Σέλτικς, Γκραντ Γουίλιαμς, ένας φόργουορντ 198 εκατοστών που μαρκάρει τους πάντες 2022 AP PHOTO/STEVEN SENNE

Στην τρίτη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, ο Γκραντ Γουίλιαμς είχε 7.8 πόντους (41.1% στο τρίποντο), 3.6 ριμπάουντ και μία ασίστ ανά 24.4 λεπτά σε 77 αγώνες της regular season, έγραψε 11.3 πόντους (50% στο τρίποντο), 4 ριμπάουντ, μία ασίστ και 1.5 μπλοκ ανά 29.7 λεπτά στο σκούπισμα των Νετς και τα ξημερώματα της Τρίτης (4/5) έκανε ρεκόρ καριέρας με τους 21 πόντους που έβαλε στους Μπακς. Τα 6/9 τρίποντα ήταν τεράστια βοήθεια για τους Μπράουν - Τέιτουμ, ήταν όμως μόνο μία πτυχή της all-around εμφάνισής του πεισματάρη φόργουορντ.

Ο Γκραντ Γουίλιαμς μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε έναν νέο Πι Τζέι Τάκερ και μάλιστα σε μια βελτιωμένη εκδοχή του. Από εκεί και πέρα όμως, οι Μπακς ξέρουν ότι έχασαν απλώς ένα ματς, για την ακρίβεια 24 από τα 48 λεπτά του δεύτερου αγώνα μίας σειράς που μάλλον θα πάει πολύ μακριά, ενδεχομένως και μέχρι το Game 7. Και το έχασαν επειδή αυτή τη φορά οι Σέλτικς έβαλαν τα σουτ (20/43) την ώρα που εκείνοι είχαν τρία τρίποντα σε 18 προσπάθειες, επίδοση εξωφρενικά απογοητευτική για ομάδα πρωταθλητισμού.

Οι Μπακς αστόχησαν σε πολλά ελεύθερα σουτ, ακριβώς όπως είχαν αστοχήσει σε πολλά ανοιχτά σουτ οι Σέλτικς στο Game 1. Αυτή τη φορά η Βοστώνη είχε 33 contested shots (21 δίποντα - 12 τρίποντα), ενώ το Μιλγουόκι 51 (24 δίποντα - 27 τρίποντα), με τον Μπράουν να διαλύει τους πάντες στο πρώτο μέρος, να βάζει απίθανα καλάθια και να είναι ο πρωταγωνιστής, ο υπεύθυνος για το +25 του ημιχρόνου. Τα deflections από 11-17 στο Game 1 ήταν 9-17 στο Game 2 και αυτή η κατηγορία δείχνει ότι οι Μπακς βάζουν τα χέρια τους στην μπάλα και στις passing lanes, ακόμη και τα βράδια που η επίθεσή τους δεν είναι στο επίπεδο που θέλουν.

Οι Σέλτικς ελπίζουν ότι ο Μάρκους Σμαρτ θα είναι διαθέσιμος για τους επόμενους αγώνες στο Μιλγουόκι, εκεί που θα έχουν περισσότερη ανάγκη την άμυνά τους, αυτή που τους βοήθησε να φτάσουν μέχρι εδώ. Ξέρουν ότι τον Αντετοκούνμπο δεν μπορούν να τον σβήσουν (ο Γιάννης πέτυχε 18 πόντους στη ρακέτα, υπερδιπλάσιους από τον Τέιτουμ που είχε οκτώ και τριπλάσιους από τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς που είχε έξι), ξέρουν ότι δύσκολα οι πρωταθλητές θα έχουν ξανά τόσο άσχημα ποσοστά από την περιφέρεια, ξέρουν ότι οι Μπακς έχουν κερδίσει τα τελευταία δύο χρόνια αγώνες στους οποίους ο αντίπαλος έβαλε +20 τρίποντα.

Όσο για τους Μπακς; Πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τον Πόρτις, πρέπει να πάρουν περισσότερα από τους Μάθιους - Άλεν που ήταν άφαντοι στο Game 2 (9 πόντοι, 3/6 σουτ σε 58 λεπτά) και πρέπει να δουν έναν πιο αποτελεσματικό Χόλιντεϊ στην επίθεση. Από τα 7/20 σουτ στο πρώτο ματς (5/15 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 6/6 βολές) ο υπέροχος στην άμυνα πόιντ γκαρντ πήγε στα 8/20 σουτ στο δεύτερο (6/14 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 4/4 βολές), με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ να ξέρει ότι με τον Κρις Μίντλετον εκτός δράσης δεν έχει την πολυτέλεια να βλέπει τους δύο σταρ του να έχουν 38% στα συνολικά σουτ.

Πολλά θα ειπωθούν για τον Μπρουκ Λόπεζ (6 πόντοι και 10 ριμπάουντ σε 28 λεπτά στο Game 1, μόνο 2 πόντοι και 6 ριμπάουντ στο Game 2), ωστόσο ακόμη και στις κακές επιθετικά βραδιές του ο ψηλός των Μπακς σκεπάζει τους αντιπάλους καθώς είχε 16 contested shots στο πρώτο ματς (10 δίποντα - 6 τρίποντα) και 15 στο δεύτερο (10 δίποντα - 5 τρίποντα), διπλάσια από τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Αν η ομαδική άμυνα του Μιλγουόκι λειτουργήσει καλά, η μειωμένη συνεισφορά του στην επίθεση μπορεί να καλυφθεί και να μην πληγώσει τους πρωταθλητές.

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ