NBA

Η επίδειξη δύναμης των Μπακς ήταν ένα κυνικά εκτελεσμένο σχέδιο

Η επίδειξη δύναμης των Μπακς ήταν ένα κυνικά εκτελεσμένο σχέδιο
2022 AP PHOTO/STEVEN SENNE

Οι αριθμοί που εξηγούν την ισοπεδωτική εμφάνιση των Μπακς στο Game 1 της ημιτελικής σειράς με τους Σέλτικς και το "pick your poison" που φώναξε, για ακόμα μία φορά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη Βοστώνη. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Όταν την τελευταία ημέρα της κανονικής περιόδου οι Σέλτικς πήγαιναν στο Μέμφις με πλήρες ρόστερ, έχοντας ξεκουράσει τους βασικούς τους παίκτες στο Μιλγουόκι δυο βράδια πριν, πολλοί είπαν ότι η ομάδα της Βοστώνης επέλεξε τους Μπρούκλιν Νετς για αντίπαλο στον πρώτο γύρο των playoffs. Ίσως και να το έκανε. Αυτό που ήθελε όμως, ήταν να προσπεράσει τους Μπακς, ώστε να έχει εκείνη το πλεονέκτημα έδρας στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας.

Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα για το αν το Μιλγουόκι θα περάσει τους Σικάγο Μπουλς, το επίπεδό των Ταύρων ήταν χαμηλό για να δημιουργήσουν προβλήματα στους πρωταθλητές και πράγματι, στον δεύτερο γύρο ήρθε το ματσάρισμα που όλοι περιμέναμε. Ένας μπασκετικός πόλεμος, όπως τον αποκαλέσαμε με τον Σπύρο Καβαλιεράτο στο όγδοο επεισόδιο του Bald Brothers, ο οποίος ξεκίνησε χθες βράδυ στο TD Garden και εκεί θα συνεχιστεί τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/5).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει moto της ζωής του το "never too low, never too high". Έχει μάθει να πνίγει τα ακραία συναισθήματα, δεν πετάει ποτέ στα σύννεφα, δεν κατεβάζει ποτέ τα μούτρα στο πάτωμα. Ξέρει ότι, ειδικά σε σειρές αγώνων, ένα αποτέλεσμα πρέπει να ξεχνιέται το ίδιο βράδυ και οι Μπακς αυτό θα κάνουν. Θα ξεχάσουν την νίκη, το μπρέικ στο Game 1 των ημιτελικών της Ανατολής, σκέφτονται ήδη το επόμενο ματς, δεν τους ενδιαφέρει το τρίτο ή το τέταρτο παιχνίδι, δεν θα ψάξουν ποτέ δικαιολογίες, δεν θα χρησιμοποιήσουν την απουσία του Μίντλετον, έχουν χτίσει ένα σπουδαίο ρόστερ, το λέγαμε πριν καν ξεκινήσει η χρονιά όταν εξηγούσαμε πως η κανονική περίοδος θα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά και φαβορί την ομάδα που πάτησε πέρυσι στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ.

Τι είδαμε στο χθεσινό ματς; Μια σκυλομαχία, όπως ακριβώς την περιμέναμε. Οι πλήρεις και υγιείς Σέλτικς αντιμετώπισαν με επιβλητικό δυναμισμό τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όσο όμως οι Μπακς άντεχαν, τόσο αντιλαμβάνονταν πως αυτή ήταν η ευκαιρία τους για το μπρέικ. Συνήθως όταν ένα Game 1 στραβώνει, η ομάδα που κυνηγάει το παρατάει, κρύβει πράγματα και ετοιμάζεται για το επόμενο ματς. Το Μιλγουόκι έμεινε κοντά, δεν απογοητεύθηκε από τα επτά λάθη που έκανε στα επτά πρώτα λεπτά και δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε γιατί πλέον ξέρει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, λατρεύει τα δύσκολα, ψάχνει προκλήσεις, θέλει να παίζει με σπουδαίους αντιπάλους και έχει παίκτες-ηγέτες. Και πολλούς πολεμιστές.

Οι Μπακς δεν πήγαν στην Βοστώνη για να κερδίσουν στους 125 πόντους. Μπήκαν στο Garden για να ξαναπαίξουν, μετά από καιρό, την άμυνα που τους έκανε πέρυσι πρωταθλητές. Πολλοί είχαν προβληματιστεί από την αναποτελεσματικότητά τους στην κανονική περίοδο, όμως κάποιοι επέμεναν πως όταν έρθει η ώρα, τα Ελάφια θα είναι όπως πρέπει. Και αν η σειρά με τους Μπουλς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλές συμπέρασμα, η πρώτη εικόνα απέναντι στην κορυφαία αμυντική ομάδα και μία από τις κορυφαίες επιθετικές της Λίγκας, ήταν φαντασμαγορική.

Στο τέλος της βραδιάς, οι πόντοι στον αιφνιδιασμό ήταν 8-28, οι πόντοι από τα λάθη του αντιπάλου ήταν συντριπτικά υπέρ των Σέλτικς (27-6), όμως ακόμη κι έτσι η ομάδα του Ίμε Ουντόκα έχασε και έχασε και σχετικά εύκολα. Έβαλε 10 δίποντα (!) και εκτέλεσε 50 τρίποντα, την ώρα που το Μιλγουόκι είχε 25 δίποντα και 34 εκτελεσμένα τρίποντα, αλλά και μόνο έξι λάθη στα τελευταία 41 λεπτά του αγώνα. Οι Μπακς νίκησαν με τον Γιάννη να έχει 9/23 δίποντα και τον Χόλιντεϊ 5/15. Και επαναλαμβάνουμε, νίκησαν σχετικά εύκολα και πολύ καθαρά.

Πως εξηγείται αυτό; Από την πειθαρχία και την αφοσίωσή τους στο πλάνο που είχε εκπονίσει ο Μάικ Μπουντενχόλζερ. Τι έλεγε αυτό το πλάνο; Ότι το Μιλγουόκι έπρεπε να αντιμετωπίσει την φωτιά με φωτιά. Έπρεπε να απαντήσει στην άμυνα, στην ενέργεια και στον δυναμισμό των γηπεδούχων με τα ίδια στοιχεία. Στο τέλος της βραδιάς τα deflections ήταν 11-17 και τα contested shots 55-50, αριθμός που δείχνει ότι η άμυνα των Μπακς, ειδικά στο τρίποντο (20-26) έκανε τη διαφορά. Ο Χόλιντεϊ μάρκαρε έξι σουτ, ο Γιάννης οκτώ, ο Πόρτις 10 (!) και ο Λόπεζ 16, δέκα δίποντα και έξι τρίποντα, ενώ έκανε τα πέντε από τα οκτώ boxouts της ομάδας του. Οι πρωταθλητές χτύπησαν στα hustle plays την σκληρή Βοστώνη του Σμαρτ, του Χόρφορντ και των Γουίλιαμς και στο τέλος έφυγαν θριαμβευτές από το TD Garden.

Όσο για τα deflections; Εκεί φαίνεται πόσο έτοιμοι ήταν οι Μπακς. Από τρία είχαν ο Πόρτις, ο Λόπεζ, ο Χόλιντεϊ και ο Άλεν, δύο είχε ο Μάθιους και από ένα οι Αντετοκούνμπο, Κάρτερ (εκπληκτική άμυνα πάνω στην μπάλα και εξωπραγματικό +25 στην κατηγορία +/- στα 21:49 που βρέθηκε στο παρκέ) και Βιλντόσα.

Όσο για τον Γιάννη; Στην βραδιά που είχε 9/23 δίποντα και 9/25 σουτ συνολικά, έβαλε 14 πόντους στη ρακέτα, υπερδιπλάσιους από τους έξι που είχε ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς για τους Σέλτικς. Κέρδισε 10 φάουλ ενώ του έγιναν άλλα τόσα που δεν σφυρίχθηκαν, τα διπλάσια από αυτά που κέρδισαν ο Τζρου Χόλιντεϊ, ο Μάρκους Σμαρτ, ο Τζέιλεν Μπράουν κι ο Τζέισον Τέιτουμ. Κι αν δεν έχει δει κάποιος το ματς και κοιτάξει τα στατιστικά, σίγουρα θα του προκαλέσουν εντύπωση οι 12 ασίστ. Ο Αντετοκούνμπο ήταν μαγικός. Δεν ασχολήθηκε με άστοχα λέι-απ και με το σίδερο που σταμάτησε "δικές" του φάσεις, δεν τον ένοιαξαν τα τρία λάθη που έκανε στο πρώτο τετράλεπτο, συνέχισε να διαχειρίζεται κάθε φάση ξεχωριστά, να ψάχνει τους συμπαίκτες του, να επιτίθεται στον Χόρφορντ και στον Γουίλιαμς σε μια απίθανη επίδειξη δύναμης και ταλέντου, με αποκορύφωμα αυτή τη φάση.

Η σειρά είναι best-of-seven. Οι Σέλτικς θα αντιδράσουν, είδαν όμως από νωρίς ότι η φλογερή τους άμυνα, αυτή που κατασπάραξε τους soft και μονοδιάστατους Νετς του Ίρβινγκ και του Ντουράντ, δεν είναι αρκετή για να γονατίσει τους πρωταθλητές Μπακς. Θα χρειαστεί καλύτερη προετοιμασία στο κομμάτι της επίθεσης και της εκτέλεσης, θα χρειαστεί ομαδική προσπάθεια στο μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο, που φωνάζει "pick your poison" στους αντιπάλους του.

Αν οι Σέλτικς φτιάξουν τοίχο, ο Γιάννης θα πασάρει στον Μάθιους, στον Άλεν, στον Κόνατον, στον Πόρτις, στον Κάρτερ και εκείνοι θα εκτελέσουν με καλά ποσοστά. Αν τον αντιμετωπίσουν 1-on-1 δίνοντας βοήθειες κοντά στο καλάθι, ο Greek Freak θα σπάσει ξανά την μπάλα στον αμαρκάριστο παίκτη. Αν τον παίξουν στο ένας εναντίον ενός, ξέρουν ότι δεν έχουν τύχη. Το πως θα πληγώσουν την άμυνα των Μπακς, είναι μια άλλη ιστορία. Και εκτός όλων, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε σε τι κατάσταση είναι και θα είναι ο αναντικατάστατος Μάρκους Σμαρτ, ο οποίος έκλεισε το Game 1 με τουλάχιστον τρεις τραυματισμούς, στο γόνατο, στον τετρακέφαλο και στον ώμο. Ονειρική σειρά, απολαύστε την γιατί τα έχει όλα.

Αντί επιλόγου, απολαύστε μια εκπληκτική αλληλουχία φάσεων του υπερπαίκτη Τζρου Χόλιντεϊ, για τον οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια της σειράς.

Deflection, deflection, σουτ από την αγαπημένη του θέση, τέλος το ματς...

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ