NBA FINALS

Δεν ήταν το Game 1 το ματς που είχαν κυκλώσει οι Μπακς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον αγώνα με τους Σανς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον αγώνα με τους Σανς @ 2021 ROSS D. FRANKLIN / ASSOCIATED PRESS

Η καταπόνηση των Μπακς και η αναμενόμενη ήττα στην πρεμιέρα των τελικών, η επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η προετοιμασία για το Game 2 των NBA Finals που μπορεί να κρίνει τη σειρά, αλλά και οι χρόνοι των βασικών πεντάδων των δύο φιναλίστ. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για το ξεκίνημα των τελικών του ΝΒΑ που δείχνουν ότι θα φτάσουν πολύ μακριά.

Οι συγκυρίες δεν ήταν ευνοϊκές για τους Μπακς τα ξημερώματα της Τετάρτης (7/7). Η συμμετοχή τους στους NBA Finals 2021 και ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν εκεί τους αφήνει ικανοποιημένους για την πορεία στα φετινά playoffs, ωστόσο το γεγονός ότι δεν είδαμε πανηγυρισμούς μετά από την πρόκριση επί των Ατλάντα Χοκς ξεκαθάρισε πως στο μυαλό όλων βρίσκεται το πρωτάθλημα και τίποτα λιγότερο. Η ευκαιρία που έχει φέτος το Μιλγουόκι είναι τεράστια, είναι ιστορική, ωστόσο το ξεκίνημα της σειράς με τους Σανς ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Δύσκολο, σκληρό, αλλά ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενο για τη συνέχεια.

Μπροστά σε 17 χιλιάδες "τρελαμένους" οπαδούς στην έρημο της Αριζόνα, οι Μπακς έπρεπε να περάσουν όσο πιο ανώδυνα το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οι Σανς ξεκουράζονταν από το βράδυ της 30ης Ιουνίου, τα Ελάφια τελείωσαν με τους Χοκς το βράδυ της 3ης Ιουλίου, στη συνέχεια ταξίδεψαν στη βάση τους, έφτασαν στο Μιλγουόκι τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου, έμειναν εκεί για 15-16 ώρες, επιβιβάσθηκαν στο αεροπλάνο τους και μετά από τετράωρη πτήση έφτασαν στο Φοίνιξ καταπονημένοι και με τον ηγέτη τους αμφίβολο για την πρεμιέρα των τελικών. Η σειρά των Σανς με τους Κλίπερς είχε ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου, εκείνη των Μπακς με την Ατλάντα στις 24, οπότε ήταν δεδομένο ότι αυτή η διαφορά θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο πρώτο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Μόντι Γουίλιαμς δεν ενθουσίασε, έστω κι αν έκανε εύκολα το 1-0. Ο Κρις Πολ μεγαλούργησε και ήταν αυτός που εκτόξευσε τη διαφορά στους 20 πόντους στην τρίτη περίοδο, στο τέλος της βραδιάς όμως οι Σανς είχαν ένα καλάθι περισσότερο από τους Μπακς, λιγότερα ριμπάουντ, λιγότερες ασίστ και 25/26 βολές απέναντι στις 9/16 των αντιπάλων τους. Προφανώς και αυτή η ανάγνωση είναι επιφανειακή, προφανώς και δεν μπορεί να δείξει πως οι δύο αντίπαλοι ήταν ισάξιοι, σίγουρα όμως το Game 2 μπορεί να είναι ένα εντελώς διαφορετικό ματς, ειδικά αν οι γηπεδούχοι δυσκολευθούν ξανά στο περιφερειακό σουτ (11/34 συνολικά, 1/13 οι Μπούκερ - Κράουντερ) κι ο Ντάριο Σάριτς χάσει αγώνα ή αγώνες εξαιτίας του τραυματισμού του στο γόνατο.

Το σημαντικό για τους Μπακς είναι ότι έχουν δείξει πόσο καλά αντιδρούν κάθε φορά που αισθάνονται περισσότερη πίεση από αυτή με την οποία ξεκινούν μια σειρά. Βρέθηκαν στο 2-0 απέναντι στους Νετς, έχασαν το πλεονέκτημα έδρας στην πρεμιέρα με τους Χοκς, όμως πήραν τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια με το Μπρούκλιν και επίσης τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε παιχνίδια με την Ατλάντα, μαζί με ισάριθμες προκρίσεις μακριά από το Μιλγουόκι. Ξέρουν πως να το κάνουν και όσο καλή ομάδα κι αν είναι το Φοίνιξ, αισθάνεται την ίδια πίεση για να αρπάξει αυτή την ιστορική ευκαιρία, αν όχι ακόμη περισσότερη.

Από τη στιγμή που ο Μάικ Μπουντενχόλζερ έχει ξανά στη διάθεσή του τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (αξίζει να διαβάσετε όσα είπε μετά από το τέλος του αγώνα σχετικά με αυτά που έζησε τις προηγούμενες ημέρες), δεν μπορεί να φοβάται τους Σανς. Ο Κρις Πολ διέλυσε τους Μπακς στο Game 1, οι αλλαγές σε όλα τα σκριν δεν λειτούργησαν για το Μιλγουόκι, οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν είναι αρκετές, ωστόσο όλα βρίσκονται στα χέρια των Μπακς, στα χέρια του Τζρου Χόλιντεϊ που συνεχίζει να έχει σκαμπανεβάσματα στο κομμάτι της εκτέλεσης, στα χέρια όλων των παικτών του coach Bud που πρέπει να ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας στην άμυνα και φυσικά τα επίπεδα συγκέντρωσης κι αποφασιστικότητας.

Ακόμη και σε ένα πιθανό 2-0 η σειρά δεν θα έχει κριθεί, γι' αυτό άλλωστε ονομάζονται best-of-seven, σίγουρα πάντως το Game 2 μοιάζει -και είναι- κρίσιμο όχι απλά για τη συνέχεια της σειράς, αλλά και για την κατάληξή της. Όσα έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης μοιάζουν με μια καλή προετοιμασία για τους Μπακς ώστε να "τσιμπήσουν" το πλεονέκτημα έδρας πριν γυρίσουν στην βάση τους.

Τόσο οι Σανς, όσο και οι Μπακς πηγαίνουν σε rotation οκτώ παικτών από τη στιγμή που οι πρώτοι έχασαν τον Ντάριο Σάριτς και οι δεύτεροι παίζουν εδώ και καιρό χωρίς τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, ο παράγοντας κούραση σώματος και πνεύματος θα μπαίνει όλο και περισσότερο στην εξίσωση, υπάρχει όμως και ένα θετικό σε σχέση με τις προηγούμενες σειρές: Οι αγώνες γίνονται στην πλειοψηφία τους ανά τρεις ημέρες (9/7, 12/7, 15/7, 18/7, 21/7, 23/7 σε ώρες Ελλάδας), οπότε θα είναι πιο εύκολη η αποθεραπεία και η προετοιμασία για κάθε επόμενο παιχνίδι.

Αν υπάρχει ένας αριθμός που πραγματικά ξεχώρισε από το Game 1, αυτός είναι οι χρόνοι των βασικών πεντάδων των δύο ομάδων. Οι Σανς έπαιξαν για 22:32 με τους Πολ, Μπούκερ, Μπρίτζες, Κράουντερ, Έιτον και είχαν +19 σκοράροντας 59 πόντους από 22/44 δίποντα, την ώρα που οι Μπακς είχαν για μόλις 8:51 τους Χόλιντεϊ, Τάκερ, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Λόπεζ μαζί στο παρκέ. Σε αυτό το διάστημα έγραψαν -2 (8/15 σουτ), με την πεντάδα Φορμπς, Χόλιντεϊ, Κόνατον, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο να είναι το πιο αποτελεσματικό σχήμα (+4) αλλά επίσης σε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, σε μόλις 6:45. Ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος της αρχικής πεντάδας; Θα φανεί μετά από δύο-τρεις αγώνες αν υπάρχει πράγματι αδύναμος κρίκος.

TAGS NBA FINALS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ