STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΑΕΚ και Ολυμπιακός κοντράρονται σε στιγμή που η στραβοτιμονιά κοστίζει και το γκάζι κάνει τη διαφορά

Στιγμιότυπο από το ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Στιγμιότυπο από το ΑΕΚ - Ολυμπιακός INTIME

Αυτονόητα καθοριστικό το ντέρμπι της OPAP Arena για τη δεύτερη αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League, με την ΑΕΚ να εγκαινιάζει τη διαβολοβδομάδα της με το πρώτο από τα τρία που την περιμένουν στη σειρά και τον Ολυμπιακό να μην έχει περιθώρια όντας στο -5 από την κορυφή.

Από τη μία πλευρά, της ΑΕΚ, βλέπεις το πρόγραμμα της διαβολοβδομάδας, της πρώτης των playoffs της Stoiximan Super League. Τρία ντέρμπι στη σειρά. Πρώτα Ολυμπιακός, μετά Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο στην εμβόλιμη αγωνιστική και σβήσιμο ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια με ΠΑΟΚ. Από την άλλη, την πλευρά των "ερυθρόλευκων" βλέπεις τη βαθμολογία: στην τέταρτη θέση, στο -5 από την κορυφή, στην οποία και βρίσκεται η Ένωση, με 8+1 (την κυριακάτικη), στροφές να απομένουν.

Κανονικά, κάπου εδώ, στην πρώτη παράγραφο, στη μια εκατέρωθεν και μόνο ματιά, θα είχε τελειώσει ό,τι είναι να συζητηθεί και να αναλυθεί για τη σπουδαιότητα του πρώτου από τα δύο ντέρμπι της Κυριακής (31/03, 20:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24). Χρονικά προηγείται αυτό των… ενδιάμεσων, του δεύτερου και του τρίτου της κατάταξης, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στην έδρα των "πράσινων".

Βασικό ερώτημα ο ρυθμός

Σε μια διαδικασία που μετράνε τα πάντα, εννοείται πως θα παίξει και αυτό το ρόλο του για το τι θα δούμε, τι θα περιμένουμε, τι θα γίνει στην OPAP Arena, περισσότερο όμως θα έχει να κάνει με την υπογράμμιση των ζητουμένων για ΑΕΚ και Ολυμπιακό στη μεταξύ τους κόντρα.

Βασικό ερώτημα ο ρυθμός. Τρεις εβδομάδες ακριβώς μεσολάβησαν από την τελευταία, εντός των συνόρων, αγωνιστική δραστηριότητα. Ταξίδια, εθνικές ομάδες, μα κυρίως – κακά τα ψέματα – αδράνεια. Χρήσιμη για ανάσες, ναι, απαραίτητη για τον χρόνο που πρόσφερε στην αποθεραπεία των τραυματιών επίσης – κάτι πολύ σημαντικό κυρίως για την ΑΕΚ, η οποία για πιθανότατα για πρώτη φορά στη σεζόν δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα – αλλά δεν παύει να είναι αδράνεια, με άγνωστο το τι προκάλεσε, ποιον ευνόησε, ποιον φρέναρε.

Ξεκάθαρο πως οι πρωταθλητές με τη συγκυρία των τριών διαδοχικών ντέρμπι, έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ορίσουν οι ίδιοι την πορεία των πραγμάτων. Στο ιδεατό γι’ αυτούς σενάριο, ακόμη και να την… τερματίσουν, από την τέταρτη κιόλας αγωνιστική. Ή έστω, απομονώνοντας το κυριακάτικο ντέρμπι, να βγάλουν από τον ανταγωνισμό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήδη από τη δεύτερη, τον έναν της τετράδας των διεκδικητών. Κακά τα ψέματα, σε περίπτωση νίκης της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός από το -8 (και την 4η θέση) δεν θα μπορεί να επιστρέψει.

Το ζήτημα της σταθερότητας

Οι "κιτρινόμαυροι" έβγαλαν φθινόπωρο και χειμώνα αήττητοι, "τρέχοντας" το μεγαλύτερο αήττητο στο πρωτάθλημα (21 αγωνιστικές αισίως), ενώ επιπρόσθετα, στα ντέρμπι επί Αλμέιδα έχουν δείξει μια ζηλευτή συνέπεια και σταθερότητα. Κάτι που μετράει πολύ για τους… αντιπάλους, αφού – ως γνωστόν – αν θες να πάρεις τη θέση του λιονταριού στη ζούγκλα, από το λιοντάρι πρέπει να περάσεις.

Από το… λημέρι του πάντως, την OPAP Arena, ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα στην Ελλάδα που έχει περάσει νικηφόρα, ούσα παράλληλα και η μόνη ομάδα στην Ελλάδα που έχει υποχρεώσει τον Ματίας Αλμέιδα σε δύο ήττες (έστω και αν η δεύτερη, στην περυσινή ρεβάνς του Κυπέλλου στο Καραϊσκάκης δεν "μέτρησε" για την ΑΕΚ στην πορεία της για το νταμπλ), ενώ στο αντίστοιχο περυσινό παιχνίδι, τότε στον δεύτερο γύρο της έξτρα διαδικασίας, παρότι στο -10, είχε πάρει 0-0, φέρνοντας έτσι τρεις στροφές πριν το τέλος, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ισόβαθμούς.

Ολυμπιακός που επί Μεντιλίμπαρ, σε ντέρμπι έχει να δείξει την "τεσσάρα" στην Τούμπα αλλά και την "τριάρα" από τον Παναθηναϊκό, λίγες μέρες μόνο πριν την ανατροπή της ευρωπαϊκής ιστορίας του επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σαφές και εδώ πως όση σταθερότητα ξεχειλίζει από την ΑΕΚ, άλλη τόση – και εύλογα – λείπει ακόμη από τον Ολυμπιακό.

Αυτά. Και πολλά ήταν. Περιττεύουν τα κλισέ, δεν ταιριάζουν τα επίθετα και τα επιρρήματα. Τέτοιο ντέρμπι, δεν χρειάζεται λεκτικούς (ή οποιουδήποτε άλλου είδους) χρωματισμούς για να αποτυπωθεί η σημασία, η σπουδαιότητα και οι… παρενέργειές του, ανεξαρτήτως, μα και αναλόγως αποτελέσματος.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός παίζουν βράδυ Κυριακής, στο πιθανότατα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα – σε ανάλογη στιγμή του – όλων των εποχών, σε στροφή που κάθε στραβοτιμονιά μπορεί να εκτροχιάσει και κάθε γκάζι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Φτάνει και περισσεύει αυτό.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ