ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Πρίφτης είναι υποχρεωμένος να κάνει all in στους ξένους

Ο Δημήτρης Πρίφτης σε στιγμιότυπο από αγώνα στο ΣΕΦ
Ο Δημήτρης Πρίφτης σε στιγμιότυπο από αγώνα στο ΣΕΦ PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Πρίφτης ανέλαβε το "τιμόνι" του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με έξι μήνες καθυστέρηση, έχοντας να διαχειριστεί μια κατάσταση που είναι σαφώς πιο δύσκολη από την περσινή. Το μεγάλο πρόβλημα με τους γηγενείς και το all in στην αγορά των ξένων. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Με έξι μήνες καθυστέρηση, ο Δημήτρης Πρίφτης έγινε ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Το timing τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι άλλωστε πολύ καλύτερο εν συγκρίσει με την πρώτη επαφή που είχαν οι δύο πλευρές, τον Ιανουάριο.

Κι ο ίδιος ο 53χρονος τεχνικός ζύγισε πολύ καλά τις καταστάσεις όταν οι πράσινοι τον προσέγγισαν για να αντικαταστήσει τον Γιώργο Βόβορα, σεβάστηκε μέχρι κεραίας την σχέση που είχε "χτίσει" με τη διοίκηση της Ούνικς Καζάν και δη με τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα, έμεινε στο πόστο του και ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή που είχε αναλάβει στον ρωσικό σύλλογο.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, επιστρέφει στην Ελλάδα για να καθοδηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα καράβια της EuroLeague. Ένα καράβι που την περσινή σεζόν καλούταν να κάνει ταξίδια -επί μονίμου βάσεως- μέσα σε φουρτούνες, γεγονός που αύξησε ακόμη περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής για όλους εντός της ομάδας.

Η χρονική διάρκεια λέει τα πάντα, αλλά και τίποτα

Το γεγονός πως το τριφύλλι προσέφερε στον Δημήτρη Πρίφτη συμβόλαιο συνεργασίας για τρία έτη δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει -σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον. Από την άλλη, είναι σαφές βέβαια πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Είναι δεδομένο όμως πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν μπορεί να "σηκώσει" άλλη μια αλλαγή προπονητή στη διάρκεια της σεζόν, δεν θα τον βοηθήσει κάτι άλλο παρά μόνο η έμπρακτη εμπιστοσύνη στη δουλειά του Δημήτρη Πρίφτη και των συνεργατών του, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο την τελευταία τετραετία και τα έχουν καταφέρει περίφημα.

Η παρουσία του έμπειρου τεχνικού στον πράσινο πάγκο προσφέρει παράλληλα την απαιτούμενη ηρεμία και ασφάλεια, δεδομένου ότι είναι απολύτως καταρτισμένος, γεμάτος με εικόνες και εμπειρίες μετά το πέρασμά του από την Ούνικς Καζάν.

Η φετινή αποστολή είναι ακόμη πιο δύσκολη

Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί πως η φετινή αποστολή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και τον προπονητή του είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ο λόγος; Τα πολλά συμβόλαια που ολοκληρώθηκαν (ειδικά των γηγενών παικτών) κι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η επάνδρωση του ρόστερ για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη λήψη αποφάσεων και στη συμφωνία με τον Δημήτρη Πρίφτη ενδεχομένως να έπαιξε -κι αυτή- τον ρόλο της προκειμένου ο Ντίνος Μήτογλου να αποχωρήσει από το τριφύλλι. Την περίοδο άλλωστε που ο διεθνής φόργουορντ είχε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έτορε Μεσίνα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν ήταν σε θέση να (του) διευκρινίσει ποιος θα είναι ο προπονητής με τον οποίο θα δουλέψει τα επόμενα χρόνια.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει κι η περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου που "καίει" το τριφύλλι ακόμη περισσότερο σε σχέση με αυτή του Ντίνου Μήτογλου. Τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα για την ανανέωση του συμβολαίου του "κάπτεν" της ομάδας, πλέον όμως υπάρχει ο άνθρωπος που μπορεί να του αναλύσει το πλάνο για τον σύλλογο και να τον πείσει -σε αγωνιστικό επίπεδο- γι αυτό που θέλει να δημιουργήσει στο ΟΑΚΑ.

Η "υποχρέωση" για τους ξένους

Ως εκ τούτου, οι ξένοι τους οποίους θα επιλέξει ο Δημήτρης Πρίφτης για την επόμενη σεζόν θα είναι εξόχως σημαντικοί για τη λειτουργία της ομάδας. Γεγονός που απαγορεύει τα λάθη και τις αστοχίες, άρα αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για προσεκτικές και στοχευμένες επιλογές. Θα μπορούσε να ειπωθεί μάλιστα πως λόγω αυτού, ο έμπειρος τεχνικός είναι υποχρεωμένος να κάνει all in στην αγορά των ξένων, να ποντάρει πολλά στους παίκτες που θα έρθουν και θα δομηθεί γύρω από αυτούς το παιχνίδι της ομάδας -αναφερόμαστε πάντα στην πρώτη σειρά του rotation, σε αυτούς που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος.

Το "συν" στην προκειμένη περίπτωση για το τριφύλλι είναι πως ο νέος τιμονιέρης έχει μάθει να λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς στην Ούνικς Καζάν, καθώς στηριζόταν κάθε μία από τις τέσσερις σεζόν που προηγήθηκαν σε ξένους που μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά. Τι και πώς για τον τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε παίκτες έχετε ήδη διαβάσει από τον Στέφανο Μακρή, ο οποίος ανέλυσε πλήρως τη φιλοσοφία του νέου προπονητή των πρασίνων.

Αναγκασμένος να πατήσει το γκάζι

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι αναγκασμένος τις επόμενες ημέρες να πατήσει το γκάζι σε μεταγραφικό επίπεδο. Έχοντας γνώση πλέον όλη η αγορά του ποιος κουμαντάρει το καράβι είναι σαφώς πιο απλή η διαδικασία των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων. Δεδομένου μάλιστα πως ο 53χρονος τεχνικός γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη VTB League, μην αποκλείσετε το γεγονός θα στραφεί προς αυτή για να καλύψει κάποια από τα (πολλά) κενά που υπάρχουν στο ρόστερ -ειδικά στο "1" και το "4".

Αντί επιλόγου: Η επιλογή του Όντεντ Κάτας τον Ιανουάριο είχε τα "συν" της λόγω του πράσινου παρελθόντος του πρώην προπονητή της Χάποελ Ιερουσαλήμ, από την άλλη όμως απείχε πολύ σε επίπεδο φιλοσοφίας από το ρόστερ που διέθετε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Κάτι που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο προκειμένου αυτός ο "γάμος" να μην κρατήσει περισσότερο από έξι μήνες. Διάστημα στο οποίο πάντως υπήρχε κι ένας μεγάλος κερδισμένος, ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος βελτίωσε αισθητά τα νούμερά του και βγήκε στην αγορά με status πολύ καλύτερο από αυτό που είχε μέχρι την στιγμή της πρόσληψης του Όντεντ Κάτας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ