UFC

Τα όπλα του Anderson Silva

Τα όπλα του Anderson Silva

Δείτε ποια είναι τα βασικά "όπλα" προς την επιτυχία για τον κορυφαίο σήμερα ΜΜΑ μαχητή, Anderson "The Spider" Silva.

Αν και σιγά σιγά τα ΜΜΑ ταλέντα γίνονται όλο και πιο ολοκληρωμένα, η πλειοψηφία των μαχητών σήμερα συνεχίζει να βασίζεται σε 2-3 βασικά μαχητικά στυλ, τα οποία και τους εφοδιάζουν με τα διάφορα "όπλα" τους προς την επιτυχία.

Αυτά ακριβώς τα όπλα θα δούμε για 3 από τους κορυφαίους μαχητές ανεξαρτήτως κατηγορίας (Pound for Pound) ξεκινώντας από τον κορυφαίο σήμερα ΜΜΑ μαχητή, Anderson "The Spider" Silva.

Η αράχνη έχει τρία πόδια

O κορυφαίος μαχητής στις ΜΜΑ σήμερα, Anderson Silva, έχει μια πολύ συγκεκριμένη γκάμα δολοφονικών τεχνικών.

Thai Plum Clinch

Η πρώτη δεν μπορεί να είναι άλλη από το plum clinch του που δανείζεται φυσικά από το εξαιρετικό του Muay Thai. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτή την τεχνική και το πόσο καλά την χρησιμοποιεί, είναι οι μάχες του με τον τότε πρωταθλητή του UFC, Rich Franklin.

Στο πρώτο ματς ο Αμερικάνος πιάστηκε αδιάβαστος για το Muay Thai του Silva και το πλήρωσε. Ο Βραζιλιάνος χρησιμοποίησε το αριστερό του ντιρέκτ (έχει ανάποδη στάση) το οποίο επίτηδες περνούσε ξυστά από το κεφάλι του Franklin και αμέσως το έπιανε από πίσω για να τον τραβήξει στο clinch. Από εκεί έκανε συνεχώς επιθέσεις είτε με τα γόνατα (και στο σώμα και στο κεφάλι) αλλά και με αγκώνες.

Στην δεύτερη μάχη τους αμέσως μετά, ο Franklin εμφανίστηκε προετοιμασμένος για αυτό το "κόλπο" του Silva. Καταρχήν, προσπάθησε να ελεγξει το δεξί του χέρι κρατώντας τον καρπό του ώστε να μην ολοκληρωθεί το clinch. Στη συνέχεια έβαζε το δικό του χέρι ανάμεσα τους ώστε να τον εμποδίζει ενώ με το που σήκωνε τα χέρια του ο Silva, προσπαθούσε και για το takedown.

Παρόλα αυτά ο Anderson καταφέρνει και προσαρμόζεται. Με trips αλλά και ξαφνικές επιθέσεις όπως ιπτάμενα γόνατα κ.α. αναγκάζει τον Franklin να ρίξει τα χέρια του, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία να κλειδώσει το clinch του.

Και στα δύο match, ο Silva κερδίζει με ΤΚΟ μετά από πολύ ζημιά στη συγκεκριμένη θέση.

Πυγμαχικό Counter Striking

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους "μαθητές" της Chute Box που έμειναν μόνο στο Muay Thai, ο Anderson Silva ανέπτυξε εξαιρετικά και την πυγμαχία του με αγαπημένη του τακτική τις αποφυγές με κινήσεις του κορμού και του κεφαλιού, που οδηγούν σε κοφτερές απαντήσεις. Head weaving σαν του Silva δεν βλέπουμε συχνά στο UFC και το καλύτερο παράδειγμα είναι η μάχη του με τον Forrest Griffin.

Ο Αμερικανός, όντας επιθετικός αλλά σχετικά άτεχνος μαχητής, "πάτησε" την παγίδα του Silva και προσπάθησε να τον βρει με γροθιές, τις οποίες ο Βραζιλιάνος απέφυγε σαν αργή κίνηση και έβγαζε συνεχώς απαντήσεις. Μία από αυτές ξάπλωσε τον Griffin στο έδαφος για τα καλά.

Είναι δεδομένο ότι λίγοι ΜΜΑ μαχητές προσέχουν την αμυντική τους πυγμαχία αφήνοντας πολλά κενά μετά τις επιθέσεις τους αφού δεν συντηρούν σφιχτή άμυνα. Αυτά τα κενά εκμεταλλεύεται ο Silva σαν βούτυρο στο ψωμί του.

Αποδοτικό και προσεχτικό BJJ

Αν και η μεγάλη του αδυναμία είναι η άμυνα του στις ρίψεις, καταφέρνει παίζοντας από την πλάτη του να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, χωρίς να έχει το BJJ ενός Demian Maia ας πούμε. Ο κύριος λόγος που το πετυχαίνει αυτό είναι η παροιμιώδης ψυχραιμία του ακόμη και όταν έχει έναν πιεστικό παλαιστή πάνω του. Με τον Chael Sonnen στην πρώτη μάχη πέρασε 4,5 γύρους προσπαθώντας να ελέγξει τον δεξί καρπό του αντιπάλου του αρκετά ώστε να περάσει το πόδι του και να κλειδώσει το τρίγωνο. Όση πίεση και να δέχτηκε, όσο κοντά και να έφτασε στην ήττα απέναντι στον πιο μισητό του αντίπαλο, έμεινε ψύχραιμος.

Το ίδιο έκανε όταν βρήκε απέναντι του τον πολύ καλύτερο Demian Maia που νηφάλια σκεπτόμενος, δεν δέχθηκε σε καμία στιγμή να τον ακολουθήσει στο έδαφος. Αντιθέτως με τον Ολυμπιακού επιπέδου παλαιστή Dan Henderson, που τον πήγε στο έδαφος ο ίδιος και κατάφερε να τον πνίξει. Ξέρει που και πως να το αξιοποιήσει.

Γενικότερα βέβαια μιλάμε για έναν από τους πιο απρόβλεπτους και τεχνικά άρτιους μαχητές όλων των εποχών και τα όπλα του είναι πάμπολλα αφού στα 36 του συνεχίζει να βελτιώνεται και να μοιάζει καλύτερος από ποτέ...

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ