MEDIA

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του ΔΟΛ

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του ΔΟΛ

Τι ξημερώνει στο ιστορικό συγκρότημα και ποιοι κινούνται για την έκδοση εφημερίδων; Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Οι εξελίξεις στο ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ είναι ραγδαίες . Τη Δευτέρα θα γίνει γνωστό από το Πρωτοδικείο αν υπάρξει το «ξεμπλοκάρισμα» ενός λογαριασμού ώστε να υπάρξει κάποια καταβολή μισθών, ένα αίτημα που βρίσκει σύμφωνες τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως το ποτάμι, δυστυχώς, δεν γυρίζει πίσω και ο ΔΟΛ πνέει τα λοίσθια. Ο «τελευταίος ρόγχος» του συγκροτήματος ίσως δεν αποδειχθεί… επιθανάτιος μόνο αν εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πιθανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν δύο κινήσεις προς την έκδοση «μεταβατικών» φύλλων. Μια ομάδα από δημοσιογράφους των «Νέων» φέρεται να πρότεινε στον Γιάννη Πρετεντέρη να αναλάβει πρωτοβουλία για την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας, στην αρχή ως αυτοδιαχειριζόμενη αλλά εννοείται πως ο εν λόγω τίτλος δεν θα εμφανιζόταν, ίσως ένας εναλλακτικός.

Άλλο ένα σενάριο θέλει τον Παντελή Καψή, που είναι πλέον σχολιαστής στον ΣΚΑΪ, να προτείνει στον Γιάννη Αλαφούζο είναι να προχωρήσει εντέλει στο παλιό (προ 2-3 μηνών) σενάριο που τον ήθελε να αποκτά τα «Νέα» (αλλά όχι τα χρέη του εντύπου…), είτε στη δημιουργία, άμεσα, μιας νέας εφημερίδας για να καλύψει το κενό. Ωστόσο ακούγεται ότι η κουβέντα δεν ολοκληρώθηκε καν.

Μιας και ο λόγος για το «κενό», ήδη την Τρίτη κυκλοφορούν οι «Ειδήσεις» του Νίκου Χατζηνικολάου και προσεχώς η «Ελευθερία του Τύπου» από τον όμιλο των «Παραπολιτικών» . Τους έκατσε το timing…

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος., ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των συναδέλφων που εργάζονται στο ΔΟΛ, στήριξαν το παρακάτω ψήφισμα και καλούν σε Συγκέντρωση Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 13/02/17 και ώρα 13:00 έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80).

"Εμείς οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ δηλώνουμε ότι είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί δίπλα-δίπλα, μαζί. Δεν είμαστε ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε εθελοντές. της απληρωσιάς και ήρωες του ιστορικού οχυρού της αστικής ενημέρωσης. Είμαστε τώρα περισσότεροι από πριν, έτοιμοι να διεκδικήσουμε με όλες τις μορφές δράσης, με χαρτί και μελάνι, κομπιούτερ, μικρόφωνο, πανό, στο δρόμο, δυο απλά «πράγματα δικά μας»: τα δεδουλευμένα μας και την προστασία των θέσεων εργασίας. Έχουμε ξεκάθαρο ότι στο ΔΟΛ συμβαίνει ότι και στις άλλες επιχειρήσεις εκτός ΜΜΕ, όπου οι ιδιοκτήτες τις ανοίγουν ή τις κλείνουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Εξελίξεις με το εκδοτικό και τραπεζικό κεφάλαιο να παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων, έχουν προκύψει πολλές φορές και στον κλάδο των ΜΜΕ. Όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό με τους συναδέλφους μας στα τηλεοπτικά μέσα, έτσι και τώρα επαναλαμβάνεται με τους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της αναδιάταξης του σκηνικού στα ΜΜΕ που στήνεται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου εκδοτικού και τραπεζικού. Είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της Κυβέρνησης να στήσει τους υποστηρικτές της δικής της πολιτικής στα μέσα ενημέρωσης.

Αποδείχτηκε περίτρανα, ότι μέτρα που πάρθηκαν εναντίων μας το προηγούμενο διάστημα, στο όνομα του να «σωθεί η επιχείρηση» δεν ήταν αρκετά. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να ανοίξουν την όρεξη της εργοδοσίας και το «κούρεμα» των μισθών, να το ακολουθήσουν οι απολύσεις, οι ιδιωτικές συμβάσεις, η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο.

Η γραμμή της αναμονής, της διαβούλευσης της «εργασιακής ειρήνης», η αυταπάτη ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων μπορεί να ταυτιστούν με του εργοδότη κυριάρχησε, με την “συνδρομή” στελεχών των επιχειρήσεων αλλά και των κυβερνητικών-εργοδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου. Τώρα, θέλουν να μας κάνουν ασπίδα στα παζάρια τους, οι εκδότες, οι επιχειρηματίες αλλά και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ανάλογα με το τι βολεύει τον καθένα.

Είμαστε εδώ απέναντι στον εκδότη που μας χρωστά μισθούς έως και έξι μηνών και με τους εκκαθαριστές επί θύραις συνεχίζει να γράφει κύρια άρθρα. Είμαστε απέναντι σε τραπεζικές τακτικές και σχεδιασμούς για πτώχευση ή πετσόκομμα του προσωπικού για να είναι ελκυστική η “επένδυση” στον Όμιλο ή στους επιμέρους τίτλους. Απέναντι σε «σωτήρες» που θα ηχήσουν, όπως και πριν, σιωπητήριο αγώνων στο όνομα του ρεαλισμού, που αυτή τη φορά θα πουν ότι θέτει τα όρια αντοχής της “εξυγίανσης”.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρεί τη διάταξη για την πτώχευση των επιχειρήσεων, που βάζει τελευταίους τους εργαζόμενους, μετά από τις τράπεζες και το δημόσιο. Ακλουθώντας πιστά τις πτωχευτικές σειρές προτεραιότητας που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για αυτό το λόγο διεκδικούμε:

Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στο προσωπικό.

Να μη χάσει κανένας συνάδελφος τη θέση εργασίας και τα συγκροτημένα εργασιακά του δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ και συναδέλφους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) τη Δευτέρα 13/02/17 και ώρα 13:00».

ΕΣΗΕΑ: «Πλήγμα για την πολυφωνία και τη Δημοκρατία»

Αυτοτελή αίτηση υπέρ των δημοσιογράφων στον ΔΟΛ κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ κατά τη συζήτηση στο Δικαστήριο, που αφορούσε στην ανάκληση της πρόσφατης δικαστικής απόφασης ασφαλιστικών μέτρων. Με την αίτηση αυτή της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί ζήτησαν την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο κατατίθενται από το Πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» τα έσοδα από την κυκλοφορία των εντύπων («ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» κ.λπ.), ώστε, με ενδιάμεση χρηματοδότηση, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να καταβληθούν οι αμοιβές των εργαζομένων, καθώς και οι λειτουργικές δαπάνες για τις εφημερίδες, τον ραδιοφωνικό σταθμό, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες του Ομίλου.

Ήδη, μετά την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, καθώς και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών αποδέχθηκαν, ότι η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων αποτελεί νεώτερο στοιχείο, που προέκυψε μετά την έκδοση της προηγούμενης απόφασης και ότι με την μη λειτουργία των Μέσων του Ομίλου, επέρχεται και μείωση της αξίας της επιχείρησης. Από τις ίδιες τοποθετήσεις, εξάλλου, έγινε φανερό, ότι δεν έχουν αντίρρηση να εξεταστεί από το Δικαστήριο το αίτημα των εργαζομένων και των Ενώσεων για την αποδέσμευση των χρημάτων από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ώστε μέχρι την τελική απόφαση, να μπορούν να καταβάλλονται οι αποδοχές στους εργαζόμενους και να εξυπηρετούνται τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα για «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ», τον Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM», τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες του ΔΟΛ.

Οι συνήγοροι της ΕΣΗΕΑ και των εργαζομένων υπογράμμισαν με έμφαση στις αγορεύσεις τους ότι η διακοπή έκδοσης των ιστορικών εφημερίδων, δεν είναι ένα απλό επιχειρησιακό ζήτημα. Αποτελεί πλήγμα για την πολυφωνία και την Δημοκρατία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την πατρίδα, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο, η ΕΣΗΕΑ γνωστοποιεί στους συναδέλφους ότι στο πλαίσιο των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο σύνολο του Τύπου, έχει ήδη ζητήσει, επιπροσθέτως, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν θεσμικά μέτρα επίλυσης των προβλημάτων στον Τύπο και αναμένει την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα αυτό.

Ήδη και για αυτές τις εξελίξεις ενημερώνεται η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ