LONGREADS

Τα λερωμένα, τ' άπλυτα, του Φλορεντίνο Πέρεθ

Τα λερωμένα, τ' άπλυτα, του Φλορεντίνο Πέρεθ
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Τα παράνομα ηχογραφημένα ηχητικά του Φλορεντίνο Πέρεθ προκάλεσαν σοκ στην Ισπανία. Διαβάστε στο SPORT24 το χρονολόγιο των αποκαλύψεων του El Confidencial και τους απίστευτους χαρακτηρισμούς του προέδρου της Ρεάλ για τους Ραούλ, Κασίγιας, Μουρίνιο, Κριστιάνο, Ντελ Μπόσκε, Γκούτι, Φίγκο, Ρονάλντο, Μίτσελ, Μπουτραγκένιο. Ο ρόλος του δημοσιογράφου Χοσέ, Αντόνιο Αμπεγιάν, ο εκβιασμός στους "μερένγκες", οι θεωρίες συνωμοσίας, η αντίδραση του Πέρεθ και η θέση των ισπανικών ΜΜΕ για το θέμα της δημοσίευσης των ηχογραφήσεων.

Το πρωί της 23ης Ιουνίου, πριν από περίπου ενάμισι μήνα, ένας δημοσιογράφος της ψηφιακής εφημερίδας "El Confidencial", έλαβε στο WhatsApp το εξής μήνυμα από έναν συνάδελφό του: "Έχω τα ηχητικά, είναι τρομερά. ΤΡΟΜΕΡΑ. Κριστιάνο, Κασίγιας, Ντελ Μπόσκε, Ραούλ... Είναι απίστευτα. Είναι τρομερό, σοβαρά. Έλα να τα ακούσεις. Θα πάθεις πλάκα". 19 μέρες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, η ιστοσελίδα άρχισε να δημοσιεύει τις μυστικές ηχογραφήσεις του Φλορεντίνο Πέρεθ. Αν και οι προσδοκίες για τον αντίκτυπο που θα είχαν τα ηχητικά ήταν αρκετά υψηλές, κανείς από τον El Confidencial δε φανταζόταν τον χαμό που θα επακολουθούσε, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο ακόμα πιο εντυπωσιακό από το ίδιο το περιεχόμενο των ηχητικών, αυτό είναι το γεγονός ότι όλα όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια του κειμένου, ήταν ήδη γνωστά από το 2015, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ισπανού δημοσιογράφου Χοσέ Αντόνιο Αμπεγιάν με τίτλο "Asalto al Real Madrid" (Επίθεση στη Ρεάλ Μαδρίτης), μέσα στο οποίο υπήρχαν γραμμένα όλα τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα που έπαιξαν τις προηγούμενες μέρες στον El Confidencial. Τότε όμως, ελάχιστοι είχαν ασχοληθεί με αυτά, πρώτον, επειδή ο συγγραφέας ναι μεν τα ανέφερε αναλυτικά ένα προς ένα, δεν τα συνόδευε όμως με αποδείξεις και δεύτερον, επειδή ο ίδιος ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε φροντίσει να "θάψει" παρασκηνιακά το βιβλίο.

Ο εκβιασμός του Αμπεγιάν στη Ρεάλ το 2011

Ο δημοσιογράφος Χοσέ Αντόνιο Αμπεγιάν το 2001, όταν ακόμα ήταν "κολλητός" με τον Φλορεντίνο Πέρεθ.
Ο δημοσιογράφος Χοσέ Αντόνιο Αμπεγιάν το 2001, όταν ακόμα ήταν "κολλητός" με τον Φλορεντίνο Πέρεθ. AS

Είναι γνωστό επίσης, ότι ο ίδιος ο Αμπεγιάν είχε προσπαθήσει κατ' επανάληψη τα τελευταία χρόνια να πουλήσει τα ηχητικά σε διάφορα ισπανικά ΜΜΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη να τα "παίξει" στον αέρα, φοβούμενοι όλοι τις νομικές συνέπειες που πιθανότατα θα αντιμετώπιζαν, μαζί φυσικά με την οργή του Φλορεντίνο Πέρεθ. Κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό, που μάθαμε αυτές τις μέρες από την εκπομπή "El Transistor" του ραδιοφωνικού σταθμού Onda Cero, είναι ότι ο Αμπεγιάν είχε συναντηθεί το 2011 με τον αντιπρόεδρο της Ρεάλ, Εδουάρδο Φερνάντεθ δε Μπλας, στο εστιατόριο Combarro της Μαδρίτης, όπου του είχε ζητήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για να καταστρέψει τα ηχητικά, κάτι που προφανώς πρόκειται - αν αληθεύει - για καθαρό εκβιασμό.

Σύμφωνα με την Onda Cero και τον δημοσιογράφο Κάρλος Μπουστίγιο, που αποκάλυψε τη συνάντηση του 2011, η Ρεάλ αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό του Αμπεγιάν, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να συνεχίσει να πλασάρει την "πραμάτεια" του στα ισπανικά ΜΜΕ, εισπράττοντας, όπως γράψαμε και πιο πάνω, τη μια άρνηση μετά την άλλη. Τι συνέβη όμως και τελικά τα ηχητικά έφτασαν στον El Confidencial; Η ψηφιακή εφημερίδα υποστήριξε δημόσια ότι δεν πλήρωσε για να τα αποκτήσει, μην αποκαλύπτοντας φυσικά ποια ήταν η πηγή της. Κατέστησε σαφές όμως ότι είχε την άδεια να τα δημοσιεύσει από έναν από τους παριστάμενους στις επίμαχες συζητήσεις, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζει αν αυτός ήταν ο Αμπεγιάν ή κάποιος άλλος.

Η "χλιαρή" ανακοίνωση του Φλορεντίνο Πέρεθ

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ το 2018 στο Παρίσι.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ το 2018 στο Παρίσι. Ⓒ 2018 CHRISTOPHE ENA/ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Ρεάλ, από τη μεριά του, την πρώτη κιόλας μέρα που η ιστοσελίδα ξεκίνησε να παίζει τα ηχητικά, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: "Σχετικά με την είδηση που κυκλοφόρησε στον El Confidencial και στην οποία παρουσιάζονται φράσεις που μου αποδίδονται, θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω τα ακόλουθα: Οι αναπαραγόμενες φράσεις έχουν ειπωθεί σε συνομιλίες που ηχογραφήθηκαν παράνομα από τον κ. Χοσέ Αντόνιο Αμπεγιάν, ο οποίος εδώ και χρόνια προσπαθεί να τις πουλήσει χωρίς επιτυχία. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, δημοσιεύονται σήμερα στον El Confidencial. Πρόκειται για φράσεις που απομονώθηκαν από μια γενική συζήτηση. Το ότι αναπαράγονται σήμερα, καταλαβαίνω ότι οφείλεται στη συμμετοχή μου στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας".

Ο Πέρεθ κατέληξε λέγοντας ότι οι δικηγόροι του έχουν ενημερωθεί για το όλο θέμα και μελετούν τις νομικές ενέργειες με τις οποίες θα απαντήσουν τόσο στον Αμπεγιάν, όσο και στον El Confidencial. Με άλλα λόγια, ο Φλορεντίνο, στην ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των ηχητικών, υπονόησε ότι η ψηφιακή εφημερίδα πλήρωσε για να τα αποκτήσει, μίλησε για μια συνωμοσία του Αμπεγιάν και των εχθρών της Σούπερ Λίγκας εναντίον του και απείλησε με μηνύσεις, οι οποίες πάντως - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - δεν έχουν κατατεθεί πουθενά. Ποιο ήταν όμως το περιεχόμενο των ηχητικών και για ποιο λόγο έγιναν πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο; Ας τα δούμε ένα-ένα, με τη σειρά που δημοσιεύτηκαν στον El Confidencial.

Φλορεντίνο Πέρεθ: "Ο Ραούλ είναι κωλόπαιδο"

"Ο Ραούλ είναι κωλόπαιδο, νομίζει ότι του ανήκει η Ρεάλ", λέει στα ηχητικά ο Φλορεντίνο Πέρεθ για μια από τις "σημαίες" των "μερένγκες".
"Ο Ραούλ είναι κωλόπαιδο, νομίζει ότι του ανήκει η Ρεάλ", λέει στα ηχητικά ο Φλορεντίνο Πέρεθ για μια από τις "σημαίες" των "μερένγκες". AS

Ο χορός των "αποκαλύψεων" ξεκίνησε με τον εξής τίτλο: "Φλορεντίνο Πέρεθ: Ο Ραούλ και ο Κασίγιας είναι οι δυο μεγάλες απάτες της Ρεάλ". Κάτω από το ηχητικό, ακολουθούσε αυτό το κείμενο: "Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, θεωρεί ότι δυο από τους μεγαλύτερους θρύλους του συλλόγου τον οποίο διευθύνει, είναι απάτες. Με αυτή τη λέξη χαρακτηρίζει τους δυο πρώην αρχηγούς, Ραούλ Γκονθάλεθ και Ίκερ Κασίγιας, σε ηχητικό που δόθηκε στον El Confidencial από έναν εκ των παρόντων στην ηχογραφημένη συζήτηση. Περισσότερο τα βάζει με τον Ραούλ, τον οποίο κατηγορεί ότι κατέστρεψε τη Ρεάλ, αλλά και ότι υπήρξε μια από τις αιτίες για τις οποίες παραιτήθηκε από την προεδρία το 2006".

Στη συνέχεια μάθαμε ότι ο El Confidencial επικοινώνησε με τον Πέρεθ, θέλοντας να μάθει τη θέση του προέδρου, όμως εκείνος αρνήθηκε κάθε σχόλιο. Πάντως, μέσα στο πρώτο ηχητικό, ο Φλορεντίνο επιτέθηκε στον Ρονάλντο (το "φαινόμενο"), λέγοντας ότι "είναι ένας παρτάκιας", ενώ για τον Ραούλ, τα λόγια του ήταν: "Είναι κωλόπαιδο, νομίζει ότι η Ρεάλ του ανήκει. Είναι ένας αρνητικός τύπος, καταστρέφει τη Ρεάλ. Χρησιμοποιούν τον σύλλογο για το προσωπικό τους συμφέρον, τόσο ο ίδιος, όσο και ο μάνατζέρ του (σ.σ. ο Χινές Καρβαχάλ). Ο Ραούλ είναι ο υπεύθυνος που η Ρεάλ πηγαίνει χάλια. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι τελειωμένος ποδοσφαιρικά, αλλά τον ενδιαφέρει να τελειώσει πρώτα τη Ρεάλ. Είναι τρομακτικό το πόσο κωλόπαιδο είναι ο τύπος"!

Φλορεντίνο Πέρεθ: "Ο Κασίγιας είναι γκάβακας"

"Πού το δίνεις το χέρι σου ρε γκάβακα; Εδώ είμαι", θα μπορούσε να λέει ο Φλορεντίνο Πέρεθ στον Κασίγιας!
"Πού το δίνεις το χέρι σου ρε γκάβακα; Εδώ είμαι", θα μπορούσε να λέει ο Φλορεντίνο Πέρεθ στον Κασίγιας! Ⓒ 2015 PAUL WHITE/ASSOCIATED PRESS

Ήδη μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη δημοσίευση του πρώτου ηχητικού, η Marca και η As είχαν την είδηση κεντρική στις ιστοσελίδες τους, ενώ πολύ σύντομα πήραν τη σκυτάλη τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ: ABC, Mundo Deportivo, Sport, El Diario Vasco, 20minutos, La Vanguardia, La Razón, El Correo και πολλά άλλα. Το μεσημέρι της Τρίτης (13/7) είχαμε το δεύτερο μέρος του πρώτου ηχητικού, με τον Πέρεθ να τα βάζει αυτή τη φορά με τον Κασίγιας, τον οποίο αποκαλούσε "λίγο", "σκυλάκι", "μαριονέτα", "φουκαρά" και... "γκάβακα"! "Δε βλέπει καλά μακριά, χρειάζεται οφθαλμίατρο", ήταν η διάγνωση του Πέρεθ, φυσικά πριν ο Ίκερ κατακτήσει το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, παρά τη "στραβομάρα" του!

Και συνέχισε απτόητος ο πρόεδρος: "Ο Κασίγιας δεν είναι τερματοφύλακας για τη Ρεάλ, τι να λέμε τώρα. Δεν είναι, ούτε και υπήρξε ποτέ. Είναι το μεγάλο λάθος που κάναμε. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι τον λατρεύει ο κόσμος. Τον υποστηρίζουν τόσο πολύ. Αλλά είπαμε, είναι μια από τις μεγάλες απάτες. Ο κακομοίρης δεν ξέρει τί του γίνεται. Αλλά μην ανησυχείς, εγώ γνωρίζω πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Είναι πολύ λίγος, ένα παιδάκι, που δεν έχει ούτε το απαιτούμενο ύψος για τη θέση που παίζει, αλλά και νομίζω ότι δε βλέπει καλά". Φυσικά, όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γινόταν ήδη της τρελής, με μόνο στο Twitter να υπάρχουν συγχρόνως έξι "trending topics"!

Τα ηχητικά και η δημοσιογραφική δεοντολογία

"Η απάτη" (Κασίγιας) και "ο ανώμαλος" (Μουρίνιο), σύμφωνα με τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ.
"Η απάτη" (Κασίγιας) και "ο ανώμαλος" (Μουρίνιο), σύμφωνα με τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ. Ⓒ 2012 PAUL WHITE/ASSOCIATED PRESS

Τότε ήταν που η Ρεάλ Μαδρίτης ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της την ανακοίνωση που διαβάσατε λίγο πιο πάνω, μια ανακοίνωση πάντως που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, επειδή ήταν γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, κάτι σπάνιο για τον σύλλογο. Η μεγάλη λεπτομέρεια στην απάντηση του El Confidencial, ήταν "η άδεια" που είχε πάρει η ιστοσελίδα να δημοσιεύσει τα ηχητικά από "παριστάμενο άτομο" στις συζητήσεις, κάτι που αυτόματα - αν ισχύει - καθιστά νόμιμη την αναπαραγωγή των ηχογραφήσεων από την ψηφιακή εφημερίδα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, στα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν την είδηση, προστέθηκε η El País. Η ηχογράφηση είχε προκαλέσει "σεισμό" στην Ισπανία, ήταν όμως μόνο η αρχή.

Κάπου εκεί ξεκίνησαν τα σχόλια - από τους ίδιους τους Ισπανούς δημοσιογράφους - για το κατά πόσο ήταν σωστή η δημοσίευση των ηχητικών, ακριβώς επειδή η ηχογράφησή τους ήταν παράνομη. Ο Σίρο Λόπεθ του ραδιοφώνου της COPE, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την αναπαραγωγή του ηχητικού από το μέσο του, λέγοντας ότι "το χειρότερο απ' όλα είναι η ζημιά που έγινε στην ίδια τη δημοσιογραφία", ενώ ακολούθησε ο συνάδελφός του στο ίδιο ραδιόφωνο, Τομάς Γουάς: "Πρόκειται για καφενειακό επίπεδο, δίνουν στην είδηση προσοχή που δεν της αξίζει". Ο Σαντιάγο Σεγουρόλα, διευθυντής της As, έβαλε το όλο θέμα σε άλλο επίπεδο: "Είναι άσχημο να ηχογραφείται ένα άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του, από την άλλη όμως, οι απόψεις του Πέρεθ είναι ακόμα πιο άσχημες, δεν ταιριάζουν σε έναν πρόεδρο".

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο Πέρεθ υποψιάζεται πιθανό "δάκτυλο" της UEFA πίσω από τη δημοσίευση των ηχητικών, ως εκδίκηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο Πέρεθ υποψιάζεται πιθανό "δάκτυλο" της UEFA πίσω από τη δημοσίευση των ηχητικών, ως εκδίκηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Ⓒ 2021 PETER DEJONG/ASSOCIATED PRESS

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, 13 Ιουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν για ποιο λόγο τα ηχητικά είχαν δημοσιευτεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με τις θεωρίες συνωμοσίας να δίνουν και να παίρνουν. Άλλοι μιλούσαν για παρασκηνιακή εκδίκηση της UEFA λόγω της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, άλλοι θεωρούσαν πως ήταν "δάκτυλος" της Μπαρτσελόνα για να κρύψει τη δεινή οικονομική της κατάσταση, ρίχνοντας τα φώτα πάνω στον αιώνιο αντίπαλο και άλλοι βεβαίωναν πως επρόκειτο για μια συμμαχία αποτελούμενη από "antimadridistas" για να ξεμπερδέψουν μια και καλή από τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Η Τετάρτη (14/7) ξεκίνησε το ίδιο "καυτή", πρώτα με την αποκάλυψη της Onda Cero για τον εκβιασμό του Αμπεγιάν το 2011 στη Ρεάλ, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική για την δημοσιοποίηση των ηχητικών.

Όμως, ο ίδιος ραδιοφωνικός σταθμός, λίγες ώρες αργότερα, φιλοξένησε σε εκπομπή του, γνωστό μίμο του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος αναπαρήγαγε όλα τα περιεχόμενα της ηχογράφησης, μετατρέποντας το στούντιο σε όργιο γέλιου! Η πραγματικότητα ήταν μια και μόνο μια: τα όσα είχε πει ο Πέρεθ, ήταν τόσο ακραία, που κανένα μέσο δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί με την είδηση, ξεπερνώντας όσες επιφυλάξεις υπήρχαν αρχικά. Στο μεταξύ, στη διάρκεια της Τετάρτης, βγήκαν στη φόρα και νέα ηχητικά, με ακόμα χειρότερους χαρακτηρισμούς, κάποια από τα οποία είχαν ηχογραφηθεί και μέσα στο 2012, ένα χρόνο δηλαδή μετά την απόπειρα εκβιασμού της Ρεάλ από τον Αμπεγιάν, για τον οποίο εκβιασμό παρεμπιπτόντως, οι "μερένγκες" τότε (το 2011), δεν είχαν πει το παραμικρό δημόσια.

Πέρεθ: "Ο Κριστιάνο είναι ηλίθιος και ο Μουρίνιο ανώμαλος!"

"Από εδώ ηλίθιε, άρρωστε και να μας γράφεις", θα μπορούσε να λέει ο Φλορεντίνο Πέρεθ στον Κριστιάνο Ρονάλντο.
"Από εδώ ηλίθιε, άρρωστε και να μας γράφεις", θα μπορούσε να λέει ο Φλορεντίνο Πέρεθ στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ⓒ 2013 PAUL WHITE/ASSOCIATED PRESS

Τα επόμενα "θύματα" του Πέρεθ, στα ηχητικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη (14/7) από τον El Confidencial, ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζοζέ Μουρίνιο. Ο τίτλος συνιστούσε από μόνος του σκάνδαλο: "Ο Κριστιάνο είναι ένας ηλίθιος και ο Μουρίνιο ένας ανώμαλος"! Και μέσα στο ηχητικό πλέον, ακούσαμε τα εξής για τους δυο Πορτογάλους: "Ο Κριστιάνο είναι τρελός. Πρόκειται για έναν ηλίθιο, έναν άρρωστο. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι φυσιολογικός, αλλά σας λέω εγώ ότι δεν είναι καθόλου φυσιολογικός, αλλιώς δε θα έκανε όσα κάνει. Πηγαίνει από τη μια βλακεία στην άλλη". Και αμέσως μετά πρόσθεσε: "Αυτοί οι δυο τύποι, ο προπονητής (Μουρίνιο) και ο άλλος (Κριστιάνο) είναι τρομακτικά εγωιστές και κακομαθημένοι, δε βλέπουν την πραγματικότητα, είναι και οι δυο ανώμαλοι".

Κάπου εκεί, και αφού το πράγμα είχε ξεφύγει πλέον από τα "στενά όρια" της Ρεάλ (είναι άλλο να μιλάς για τον Ραούλ και τον Κασίγιας και άλλο να μιλάς για τον Κριστιάνο και τον Μουρίνιο), στην αλυσίδα των ισπανικών ΜΜΕ που είχαν ως κεντρική τους είδηση τα "Florenleaks", προστέθηκαν πλέον και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μέσα, ανάμεσά τους η L'Équipe, η A Bola, η Corriere dello Sport, η Bild, η Le Soir και η Daily Mail. "Αφού δημοσίευσε κατηγορίες εναντίον των θρύλων του συλλόγου, Ραούλ και Κασίγιας, τους οποίους ο Πέρεθ χαρακτήρισε ως απάτες, τώρα ο El Confidencial αποκαλύπτει σχόλια εναντίον του Πορτογάλου επιθετικού και του Πορτογάλου τεχνικού", ήταν το λιντάκι της γαλλικής L'Équipe. Η Ευρώπη είχε πλέον στρέψει όλη της την προσοχή στη Μαδρίτη.

Φλορεντίνο Πέρεθ: "Ο Ντελ Μπόσκε είναι ένας βλάκας"

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μαζί με τον "βλάκα" Ντελ Μπόσκε, "το μεγαλύτερο ψέμα που γνώρισε ποτέ στη ζωή του" ο πρόεδρος της Ρεάλ.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μαζί με τον "βλάκα" Ντελ Μπόσκε, "το μεγαλύτερο ψέμα που γνώρισε ποτέ στη ζωή του" ο πρόεδρος της Ρεάλ. AS

Στο δεύτερο ηχητικό της Τετάρτης (14/7), όλοι ανεξαιρέτως έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Και αυτό, επειδή ο επόμενος "στόχος" του Φλορεντίνο, ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου σε όλους τους Ισπανούς, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε. Ο πρόεδρος της Ρεάλ χαρακτήρισε "τελειωμένο" τον πρώην προπονητή του, πριν αυτός οδηγήσει την εθνική Ισπανίας στην κατάκτηση ενός Μουντιάλ και ενός Euro. Ιδού τα όσα είπε το αφεντικό των "μερένγκες" για τον τεχνικό που στην τετραετή του παραμονή στο Τσαμαρτίν (1999-2003), πρόσθεσε δυο πρωταθλήματα και δυο Champions League στην τροπαιοθήκη της "βασίλισσας": "Ούτε έχει προπονήσει ποτέ του, ούτε ξέρει να προπονεί, ούτε έχει ιδέα από τακτικές, ούτε από φυσική κατάσταση"!

Και συνέχισε απτόητος ο Φλορεντίνο: "Δεν ξέρει να διαχειριστεί ένα ρόστερ, είναι ένας βλάκας. Στον Ντελ Μπόσκε δεν προσφέρει κανείς δουλειά, γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι προπονητής. Η περίπτωσή του είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχω δει στη ζωή μου. Θα σας ζητούσα να μιλήσετε με τον πρόεδρο της Μπεσίκτας, για να σας πει ο ίδιος την εντύπωση που αποκόμισε από τον Ντελ Μπόσκε. Δεν είναι προπονητής, σε αντίθεση ας πούμε με τον Καμάτσο. Ήρθε ο Φίγκο και έγινε αμέσως κολλητός με τον Ραούλ και οι δυο τους μαζί με τον Ιέρο, διαχειρίζονταν την ομάδα. Φουκαρά Βιθέντε, δεν είχε κανένα λόγο στις αποφάσεις. Λένε ότι τώρα θα πάει στην εθνική. Το μόνο που έλειπε από την εθνική είναι ο Ντελ Μπόσκε, κατάλαβες;"

Απίστευτη επίθεση σε διάφορα ΜΜΕ

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ σε εκπομπή της ισπανικής κρατικής τηλεόρασης (TVE).
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ σε εκπομπή της ισπανικής κρατικής τηλεόρασης (TVE). AS

Την ίδια μέρα (14/7), ο Λουίς Μουνίγια, δημοσιογράφος της COPE, χαρακτήρισε ως "τρομακτικά" τα σχόλια του Πέρεθ για τον Ντελ Μπόσκε, ενώ το νομικό τμήμα του ραδιοφωνικού σταθμού διαβεβαίωνε πως η πιθανή μήνυση του προέδρου της Ρεάλ εναντίον του El Confidencial και του Αμπεγιάν, δε θα μπορούσε να σταθεί σε καμία δικαστική αίθουσα. Την Πέμπτη 15 Ιουλίου, τα σχετικά "trending topics" στο Twitter είχαν γίνει πλέον επτά, ενώ παρουσιάστηκε καινούργιο ηχητικό, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να επιτίθεται αυτή τη φορά σε δημοσιογράφους, σε εφημερίδες και σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αυτή την ηχογράφηση.

Σχετικά με την κρατική τηλεόραση (TVE1) και την εφημερίδα Marca: "Η TVE1 θα αλλάξει τελείως. Πήραν έναν διευθυντή που είναι δικός μας. Είναι ο Λουίς Φερνάντεθ, ο οποίος θα τελειώσει την ιστορία με το 'El Rondo' (σ.σ. εκπομπή που ασκούσε σκληρή κριτική στον Πέρεθ). Οπότε μετά θα μας μένει μόνο η Marca. Πρέπει να πιάσουμε τη Marca. Τώρα, γιατί με τη Marca και την TVE, θα τελειώσουν όλα". Σχετικά με τον Λουίς Φερνάντεθ: "Ο Λουίς Φερνάντεθ είναι 'ταλιμπάν μαδριδίστα'. Ήδη διέκοψε το συμβόλαιο του Ρομπέρτο Γκόμεθ (σ.σ. παρουσιαστής της εκπομπής 'El Rondo'). Αυτή η εκπομπή δε θα ξαναπαίξει ποτέ, ποτέ όμως. Θα είναι τελείως διαφορετικό το περιεχόμενο με τον Αντόνιο Γκαρθία Φερέρας (σ.σ. διευθυντής επικοινωνίας της Ρεάλ από το 2004 μέχρι το 2006 και κατόπιν διευθυντής του συνδρομητικού καναλιού La Sexta), θα είναι μια εκπομπή υπέρ μας".

Και συνέχισε ο Φλορεντίνο: "Αν πω αύριο στον Φερέρας, 'κοίτα, θέλω να κάνεις αυτό για να γαμηθεί ο Θεμπριάν' (σ.σ. τότε πρόεδρος της Prisa, ομίλου στον οποίο ανήκουν η El País, η As και η Cadena SER), μπαμ, θα το κάνει. Ο άνθρωπός μου είναι ο 'Φέρι' (σ.σ. χαϊδευτικό του Φερέρας). Εγώ θα τον βγάλω από την Prisa, γιατί μισούμε και οι δυο την Prisa. Ο Φερέρας είναι τίμιος και αξιοπρεπής, ενώ στην Prisa είναι όλοι αιρετικοί του κώλου. Γιατί όλοι της Prisa, είναι hijos de puta (σ.σ. δε νομίζω ότι χρειάζεται μετάφραση)". Ήταν προφανής νομίζω η τακτική του Φλορεντίνο να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ, αλλά και τους δημοσιογράφους με τέτοιο τρόπο, ώστε να "ελέγχει" το περιεχόμενο των γραπτών τους και των εκπομπών τους προς ίδιον όφελος.

Στο στόχαστρο και η "Quinta del Buitre"

Η θρυλική "Quinta del Buitre" το 2013. Από αριστερά, Μιγκέλ Παρδέθα, Μίτσελ, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Μανόλο Σαντσίς και Ραφαέλ Μαρτίν Βάθκεθ.
Η θρυλική "Quinta del Buitre" το 2013. Από αριστερά, Μιγκέλ Παρδέθα, Μίτσελ, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Μανόλο Σαντσίς και Ραφαέλ Μαρτίν Βάθκεθ. AS

Το πράγμα δεν έμεινε εκεί, αφού στη συνέχεια του ηχητικού της Πέμπτης (15/7), σειρά είχε η "Quinta del Buitre", οι παίκτες της περίφημης "σειράς του γύπα", που πρωταγωνίστησαν στη δεκαετία του '80: "Η μοναδική πρόθεση των μελών της Quinta είναι, αφού σταμάτησαν να παίζουν ποδόσφαιρο, να ζήσουν όλη τη ζωή τους, μέχρι να πεθάνουν, σε βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Γι' αυτό και αρνούνται κάθε πόστο που τους προσφέρεται στον σύλλογο, αν δεν είναι επί πληρωμή. Αυτοί, αυτό που θέλουν, είναι να εισπράττουν ο καθένας εκατό εκατομμύρια το χρόνο (σ.σ. εννοεί πεσέτες, δηλαδή 600.000 ευρώ) από τη Ρεάλ. Αλλά όλοι, έτσι; Ο Μπουτραγκένιο, ο Μίτσελ, ο Μαρτίν Βάθκεθ, ο Σαντσίς...ολόκληρη η Quinta".

Ο δημοσιογράφος Ράφα Καμπελέιρα, έγραψε την ίδια μέρα στην αρθρογραφία του στην El País,: "Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στις ηχογραφήσεις που δημοσίευσε ο El Confidencial, είναι η φυσικότητα με την οποία ο Φλορεντίνο ρίχνει το επίπεδό του τόσο χαμηλά και εξισώνεται με έναν εξοργισμένο οπαδό, χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο λεξιλόγιο, που δείχνει ότι έχει χάσει κάθε επικοινωνία με το μυαλό του. Σίγουρα το ποδόσφαιρο υπάρχει και γι' αυτόν το λόγο, δηλαδή όταν είσαι με την παρέα σου, να λες ό,τι σου κατεβαίνει στο κεφάλι. Κάτι που με κάνει να νιώθω ότι σε όλες αυτές τις δηλώσεις υπάρχει και κάτι κωμικό, καφενειακό, που συνδέεται και με την ανθρώπινη φύση, αλλά στην περίπτωση του Πέρεθ, όλα αυτά που έχει πει στα ηχητικά, μοιάζουν με αποτέλεσμα κάποιου γενικευμένου αμόκ"!

Επόμενοι στη λίστα, ο Φίγκο και ο Γκούτι

"Ο ηλίθιος" (Κριστιάνο) και "ο καθυστερημένος" (Γκούτι), πάντα σύμφωνα με τον Φλορεντίνο Πέρεθ.
"Ο ηλίθιος" (Κριστιάνο) και "ο καθυστερημένος" (Γκούτι), πάντα σύμφωνα με τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Ⓒ 2010 ANDRES KUDACKI/ASSOCIATED PRESS

Η επόμενη μέρα (Παρασκευή, 16/7), ξεκίνησε με ένα τρολάρισμα του Ζεράρ Πικέ στον λογαριασμό του Twitter της εκπομπής "El Chiringuito", η οποία είχε αποφύγει μέχρι εκείνη τη στιγμή να παίξει οποιοδήποτε από τα ηχητικά. Ο λόγος φυσικά και δεν ήταν η δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά το γεγονός ότι η εν λόγω εκπομπή αποτελεί ένα από τα "προπύργια" του Φλορεντίνο. Όμως ο El Confidencial συνέχισε με καινούργια ηχητικά, τα οποία αυτή τη φορά είχαν ως στόχο τους Φίγκο και Γκούτι. Με τον πρώτο ο Πέρεθ ξεμπέρδεψε γρήγορα, περιοριζόμενος στο ότι ο Πορτογάλος ήταν "hijo de puta" (σ.σ. τα είπαμε και πριν, δε χρειάζεται μετάφραση). Για τον Γκούτι είπε τα εξής: "Πρόκειται για παρτάκια. Είναι τρελός, είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του. Η SER πέτυχε δίνοντας δουλειά σε έναν καθυστερημένο. Γιατί αυτό είναι ο Γκούτι, ένας καθυστερημένος".

Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Γκόμεθ, ένας από τους "στόχους" του Πέρεθ, όπως διαβάσατε πιο πάνω, στήριξε την απόφαση της αναπαραγωγής των ηχητικών από τα διάφορα ισπανικά ΜΜΕ, λέγοντας στο μικρόφωνο του Radio Marca: "Είναι καλό για την κοινωνία, αλλά και για τη δημοσιογραφία, το ότι δημοσιεύτηκαν αυτές οι ηχογραφήσεις. Μαθαίνουμε πώς σκέφτεται ο μεγαλύτερος σύλλογος και αυτό είναι καλό. Μην αρχίσουμε με την γκρίνια. Αν επρόκειτο για ηχητικά του Χουάν Κάρλος, του Αθνάρ ή του Ραχόι, τώρα θα κάναμε πάρτι. Σε τελική ανάλυση, ποιος είναι χειρότερος; Αυτός που τα δημοσίευσε ή αυτός που είπε όσα είπε; Είναι δημοσιογραφία και τα δημοσίευσαν αυτοί που τόλμησαν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο".

Στο ίδιο επίπεδο με τον Χεσούς Χιλ

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ με γκριμάτσα που ταιριάζει στα... ηχητικά!
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ με γκριμάτσα που ταιριάζει στα... ηχητικά! Ⓒ 2013 PAUL WHITE/ASSOCIATED PRESS

Η Παρασκευή (16/7) ολοκληρώθηκε με ένα ακόμα ηχητικό, αυτή τη φορά όχι του Πέρεθ, αλλά του τότε - και νυν - αντιπροέδρου της Ρεάλ, Φερνάντο Φερνάντεθ Τάπιας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγε το εξής: "Η Ρεάλ σου ανοίγει κάποιες πόρτες. Στον Φλορεντίνο άνοιξε κάποιες πόρτες για την ACS". Όπου βέβαια, η ACS είναι η κατασκευαστική εταιρεία, της οποίας πρόεδρος και CEO είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των ηχητικών από τον El Confidencial, βγάζοντας στη φόρα μια τελείως άγνωστη πλευρά του Πέρεθ, που εξέπληξε αρκετούς, είναι η αλήθεια. Ο Φλορεντίνο μέχρι σήμερα, έδειχνε μια τελείως διαφορετική εικόνα προς τα έξω, του σοβαρού, μετρημένου, ψύχραιμου και "πολιτισμένου" παράγοντα.

Πλέον, μετά τις αποκαλύψεις των ηχητικών, οι συγκρίσεις γίνονται απευθείας με τον Χεσούς Χιλ, τον αείμνηστο παλιό πρόεδρο της Ατλέτικο Μαρίτης, τον πιο βρωμόστομο, προκλητικό και μαφιόζο ποδοσφαιρικό παράγοντα που γνώρισε η ποδοσφαιρική Ισπανία μεταπολεμικά. Με τη διαφορά ότι ο Χιλ δεν κρυβόταν, ήταν αυτός που ήταν, όλοι ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν. Στην περίπτωση όμως του Πέρεθ, πίσω από τη "βιτρίνα" και τις "ευγενικές αρχές" της Ρεάλ, τις οποίες έχει επικαλεστεί άπειρες φορές, είδαμε ξαφνικά έναν τύπο με βαθιά περιφρόνηση και αχαρακτήριστη φρασεολογία προς τους παίκτες του, τους προπονητές του, αλλά και μεγάλη μερίδα του Τύπου, εκείνη προφανώς που δεν του έκανε τα χατήρια.

Με τον Φίγκο πάντως, τα "βρήκαν"

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μαζί με τον "hijo de puta" Λουίς Φίγκο.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μαζί με τον "hijo de puta" Λουίς Φίγκο. AS

Πάντως, ο Φλορεντίνο δε φάνηκε να προβληματίζεται ιδιαίτερα από όλα όσα συνέβησαν. Γράψαμε στην αρχή του κειμένου την προσωπική ανακοίνωση που ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρεάλ και γνωρίζουμε ότι αμέσως ήρθε σε συμφωνία με το δικηγορικό γραφείο του Γονθάλο Ροντρίγκεθ Μουρούγιο, πολύ γνωστού Ισπανού ποινικολόγου, για να αναλάβει την υπόθεση. Βέβαια, δυο εβδομάδες μετά το ξεκίνημα των δημοσιεύσεων των ηχητικών, δεν έχει υπάρξει - ακόμα τουλάχιστον - καμία νομική ενέργεια του Πέρεθ κατά του El Confidencial ή του Αμπεγιάν. Επίσης, δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια αντίδραση από όσους αναφέρονται στα ηχητικά, πέραν του Λουίς Φίγκο, ο οποίος δήλωσε πως επικοινώνησε με τον Φλορεντίνο και τα "βρήκαν".

Ο Αμπεγιάν, μετά την ανακοίνωση του Πέρεθ, περιορίστηκε να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το εξής: "Ο Φλορεντίνο δε δίνει εξηγήσεις και θέλει να 'σκοτώσουν' αυτόν τον οποίο θεωρεί ως τον κομιστή". Μέσα από το ίδιο tweet, κάλεσε τον πρόεδρο της Ρεάλ, είτε να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα, είτε να συζητήσουν μαζί δημόσια σχετικά με τα ηχητικά αλλά και άλλα ζητήματα, ενώ θύμισε ότι ήταν ο ίδιος ο Πέρεθ εκείνος που τον αποθέωνε με δημόσιες δηλώσεις του το 2009. Με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε εκείνες τις δηλώσεις του Φλορεντίνο για τον Χοχέ Αντόνιο Αμπεγιάν: "Η Ρεάλ Μαδρίτης θα βγει πιο δυνατή, επειδή υπάρχουν άτομα σαν εσένα, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έγραφαν την αλήθεια για τα όσα συνέβαιναν στον σύλλογο"!

Το τεράστιο "φάουλ" του Φλορεντίνο Πέρεθ

"Έλα τώρα με την απάτη, σε παρακαλώ", θα μπορούσε να σκέφτεται ο Φλορεντίνο Πέρεθ για τον Ραούλ!
"Έλα τώρα με την απάτη, σε παρακαλώ", θα μπορούσε να σκέφτεται ο Φλορεντίνο Πέρεθ για τον Ραούλ! Ⓒ 2010 DANIEL OCHOA DE OLZA/ASSOCIATED PRESS

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Ρεάλ είναι πεπεισμένος πως κάποιος ισχυρός παράγοντας του ποδοσφαίρου, είναι αυτός που αγόρασε τα ηχητικά, πλήρωσε δηλαδή τον Αμπεγιάν και μετά τα έδωσε δωρεάν στον El Confidencial για να τα δημοσιεύσει. Πηγές προσκείμενες στον Πέρεθ, υποστηρίζουν πως τα ηχητικά "πέρασαν" από πολλά ισπανικά ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες, όπως για παράδειγμα από την ιστοσελίδα Voz Pópuli, η οποία αρνήθηκε να τα δημοσιεύσει, φοβούμενη δικαστικές περιπέτειες. Πάντως, ο Φλορεντίνο εξετάζει και την πιθανότητα, να μην ανακατεύτηκε καθόλου ο Αμπεγιάν με την πώληση των ηχητικών και να τα προμηθεύτηκε από άλλο πρόσωπο ο El Confidencial, παίρνοντας απλά και το "οκ" του Αμπεγιάν πριν τα δημοσιεύσει.

Αυτή σε γενικές γραμμές, είναι η ιστορία των ηχητικών που αναστάτωσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ισπανία, προκαλώντας παράλληλα την προσοχή ολόκληρου του ποδοσφαιρικού κόσμου. Πέρα από την ομολογουμένως τεράστια έκπληξη για το λεξιλόγιο του Πέρεθ, οι ηχογραφήσεις αποκάλυψαν και αρκετές κρυφές πλευρές του ποδοσφαίρου, επεισόδια που παρέμεναν κρυμμένα στο σκοτάδι. Τα "florenleaks" έχουν γίνει ήδη, μέσα σε ελάχιστες μέρες, ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Και βέβαια, άλλαξε για πάντα ο τρόπος με τον οποίο θα βλέπουμε τον Φλορεντίνο. Γιατί πολύ περισσότερο από μια αποκλειστικότητα του El Confidencial, όλη αυτή η ιστορία αποδείχτηκε ένα τεράστιο φάουλ του προέδρου των "μερένγκες".

* Πηγές: elconfidencial.com, elcierredigital.com, as.com, marca.com, europapress.es

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ