LONGREADS

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

Ποιο ήταν το κόλλημα του Μεσίνα που πλήρωσε η ΤΣΣΚΑ, γιατί ο Δημήτρης Ιτούδης θα αγοράσει σπίτι στη Μόσχα, και που "κολλάει" ο Πίνι Γκέρσον στην ιστορία; Το Sport24.gr εξηγεί με τη βοήθεια των Ρώσων ειδικών τα... θέματα που εμφανίζει η "ομάδα του στρατού", στην τελική ευθεία.

Αν υπάρχει μια ομάδα που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη ότι δεν τελειώνει τίποτα... πριν τελειώσει (πριν, δηλαδή γίνει η απονομή) είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ενδεχομένως και η Ρεάλ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η "ομάδα του στρατού" έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν όμως οι παίκτες και ο προπονητής της ουδόλως έχουν ενθουσιαστεί.

Τουναντίον, έπειτα από κάθε παιχνίδι θυμίζουν πως τα πιο δύσκολα έρχονται και ότι τίποτα δεν τελειώνει πριν τελειώσει. Αυτό, λοιπόν, που έχει κάνει ο Δημήτρης Ιτούδης και, κατά πως φαίνεται, αποδίδει τα μέγιστα είναι να δώσει στους παίκτες του όλη την ελευθερία του κόσμου! Δεν το λέμε εμείς. Το επιβεβαιώνουν οι 30 συνεχόμενες νίκες στην Euroleague και την ιδιαίτερα ανταγωνιστική VTB United League, με την καταμέτρηση να ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου στο εντός έδρας 76-78 από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Το επιβεβαιώνουν και οι Ρώσοι δημοσιογράφοι Filip Prokofiev, Zurab Chitaya (αμφότεροι εργάζονται στο Sports.ru) και Timur Rustamov ( Sport-Express) στους οποίους απευθυνθήκαμε για να μας εξηγήσουν την επίδραση του κόουτς Ιτούδη στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και, φυσικά, που οφείλεται το αήττητο στην Euroleague.

"Με τον Μεσίνα, οι παίκτες ήταν φυλακισμένοι"

Ο τρόπος που παίζει φέτος η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στηρίζεται στην ελευθερία των παικτών στην επίθεση. Εν αντιθέσει με τον Έτορε Μεσίνα, ο κόουτς Ιτούδης έχει δώσει λευκή επιταγή, ειδικά στα γκαρντ. Μετά λοιπόν, τους αυστηρούς κανόνες του Ιταλού προπονητή (που δεν άρεσαν σε κανέναν), όλοι νιώθουν τουλάχιστον καλύτερα, με πρώτο και καλύτερο τον Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος γκαρντ μοιράζει 7.6 ασίστ μ.ο., περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στη διοργάνωση και η "ομάδα του στρατού" παίζει πιο γρήγορα και πιο θεαματικά από πέρσι.

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

"Η επίδραση του Δημήτρη Ιτούδη στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν είναι απλώς μεγάλη. Είναι καθοριστική! Ο κόουτς, λοιπόν, έκανε αυτά ακριβώς που χρειαζόταν η ομάδα. Κατ' αρχάς, αντιμετωπίζει τους παίκτες χωρίς να τους πιέζει. Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας απολαμβάνουν αυτή τη διαδικασία. Μπορώ να πω ότι δεν έχουμε δει την ομάδα να απολαμβάνει το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο εδώ και πολλά-πολλά χρόνια! Με τον Μεσίνα οι παίκτες ήταν στρατιώτες. Για να μην πω φυλακισμένοι! Τώρα είναι σαν τους Ocean's 11 (σ.σ. Συμμορία των 11)" αναφέρει σχετικά ο Zurab Chitaya και προσθέτει: "Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίζει γρήγορα, επιθετικά και πιέζει την άμυνα των αντιπάλων της όπως καμιά άλλη ομάδα στην Ευρώπη! Το συγκεκριμένο στιλ είναι το ίδιο το σύγχρονο μπάσκετ. Η ομάδα του Ιτούδη μπορεί να ξεκινήσει με ΠΕΝΤΕ παίκτες που σουτάρουν τρίποντο με 40% ευστοχία! Είναι… θάνατος για τους αντιπάλους. Το τρικ έχει να κάνει, ακριβώς, με το ότι η πεντάδα συμπεριφέρεται σαν να είναι "κοντή", όμως δεν είναι. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπορεί να ξεκινήσει με τον Γουίμς ή τον Μαρκοϊσβίλι στις θέσεις των σούτινγκ γκαρντ, τον Νίκολς (ή τον Χριάπα, όταν είναι ΟΚ) ως σμολ φόργουορντ, τον Βοροντσέβιτς στο "4" και τον Κάουν στο "5". Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι είναι πολύ γρήγορη και πολύ παραγωγική, με τέσσερις παίκτες που μπορούν να ποστάρουν".

Από την πλευρά του ο Filip Prokofiev συγκρίνει τον Ιτούδη με τον Μεσίνα και τον Πίνι Γκέρσον ενώ μιλάει για τις αλλαγές που έχει φέρει στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ ο Έλληνας προπονητής. "Όταν οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ μιλούν για τον κόουτς, συνήθως αποδίδουν την εικόνα της ομάδας στο γεγονός ότι έχουν περισσότερη ελευθερία και λιγότερη πίεση. Δεν έχουν φόβο, δεν αγχώνονται έπειτα από κάποιο λάθος ή αν δεν βγει το σύστημα. Θα δώσω μια διαφορετική προσέγγιση. Όπως βλέπω, ο κόουτς Ιτούδης άλλαξε εντελώς τη φιλοσοφία της ομάδα. Όλοι οι προπονητές γνωρίζουν ότι πρέπει να εκμεταλλεύονται το ταλέντο των παικτών τους και να κρύβουν τις αδυναμίες τους.

Ο Μεσίνα δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του τη βασική φιλοσοφία πως "η άμυνα κερδίζει τα πρωταθλήματα"!

Οι παίκτες του μπορούσαν να παίξουν καλή άμυνα όμως πίστευαν ότι οι δυνατότητές τους περιορίζονται από αυτή τη θεωρία. Ένιωθαν απίστευτη πίεση, ότι τους αρνείται η ευκαιρία να παίξουν όπως μπορούν! Η μεγαλύτερη επίδραση του Δημήτρη Ιτούδη είναι η ευρύτερη αντίληψή του για το παιχνίδι. Δεν φοβάται να ξεκινήσει από την επίθεση, να μετατρέψει το πιο ταλαντούχο ρόστερ της Ευρώπης σε ένα επιθετικό μεγαθήριο και να δείξει την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των παικτών του. Ίσως ακούγεται προφανές, ειδικά για μια ομάδα με τόσο ταλέντο, όμως αυτή η προσέγγιση επιτεύχθηκε λίγες φορές στην ιστορία της Euroleague, με καλύτερο παράδειγμα, τη Μακάμπι του Πίνι Γκέρσον".

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

"Η απόφαση του Βατούτιν να αντικαταστήσει τον Έτορε Μεσίνα με τον Δημήτρη Ιτούδη παρουσιάστηκε, κατ' αρχάς, ως μεγάλο ρίσκο. Μόνο οι ειδικοί ήξεραν ποιος είναι ο Ιτούδης και η αλήθεια είναι πως ουδείς περίμενε ότι η ΤΣΣΚΑ θα έκανε τέτοιο ξεκίνημα στην Euroleague. Έδωσε περισσότερη ελευθερία στα γκαρντ και τα "φτερά" της ομάδας, επιτρέποντάς τους να διεισδύουν και να δημιουργούν. Επίσης ο Ιτούδης δίνει ευκαιρίες στους αναπληρωματικούς του. Περισσότερες από τον Μεσίνα, γεγονός που έκανε καλό στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ. Οι παγκίτες, λοιπόν, βρήκαν χρόνο στα πλάνα του νέου προπονητή. Όχι πολύ, αλλά σταθερό χρόνο" επισημαίνει ο Timur Rustamov.

"Ο Χάινς, με το πάθος του Ολυμπιακού!"

Ένα από τα βασικά δόγματα του προπονητή δίπλα στον οποίον γαλουχήθηκε ο Δημήτρης Ιτούδης (βλ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς) είναι πως κάθε ρόστερ έχει 15 ισάξιους παίκτες. Δεκαπέντε αθλητές που είναι το ίδιο σημαντικοί, ώστε η ομάδα να υλοποιήσει τους όποιους στόχους της. Την ίδια στιγμή, η ΤΣΣΚΑ έμαθε να ζει με τους τραυματισμούς. Ο Νάντο Ντε Κολό υπέστη κάταγμα στο χέρι τον Αύγουστο όμως έχει εξελιχθεί στον x-factor των Ρώσων, έχοντας μάλιστα τον τίτλο του MVP Ιανουαρίου. Ο αρχηγός Βίκτορ Χριάπα δεν έχει πατήσει το πόδι του στη φετινή Euroleague μετά την επέμβαση στον αριστερό αστράγαλο ενώ και ο Μίλος Τεόντοσιτς έμεινε εκτός δράσης για ένα μήνα λόγω προβλήματος στην αριστερή γάμπα. Που οφείλεται, λοιπόν, το ότι η ΤΣΣΚΑ δεν επηρεάστηκε από τις απουσίες;

"Το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι βαθύ, σε απίστευτο βαθμό! Η ομάδα δεν είχε πρόβλημα να ζήσει με τραυματισμούς βασικών παικτών όπως ο Χριάπα, ο Γουίμς, ο Τεόντοσιτς και ο Ντε Κολό, συν τα μικροπροβλήματα του Καούν. Όπως αποδείχτηκε, οι πρώην παγκίτες δεν μπορούσαν να δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες επί Μεσίνα, ίσως λόγω του τεράστιου συναγωνισμού στο ρόστερ. Αυτό έχει να κάνει ειδικά με την περίπτωση του Αντρέι Βοροντσέβιτς, ο οποίος εξελίχτηκε ξαφνικά σε ηγέτη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και σε έναν από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ της Ευρώπης! Φυσικά, μεσολάβησαν κι άλλα πράγματα. Καλή χημεία, διαφορετική νοοτροπία, ένας νέος Βοροντσέβιτς ο οποίος δίσταζε να σουτάρει με κόουτς τον Μεσίνα, ένας Τεόντοσιτς που ήλθε ανεβασμένος από το Παγκόσμιο Κύπελλο και ένας χαρούμενος Κάιλ Χάινς που παίζει με το ίδιο πάθος, όπως στον Ολυμπιακό!" τονίζει ο Filip Prokofiev.

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

Και συνεχίζει: "Η ΤΣΣΚΑ συνήθισε να αλλάζει πολλά πριν από την έναρξη κάθε χρονιάς όμως αυτή δεν είναι ζήτημα πλέον. Η ομάδα πλήρωσε πολλά χρήματα για να κρατήσει τον κορμό της. Αν θυμάστε, ο Τεόντοσιτς, ο Γουίμς και ο Βοροντσέβιτς ανανέωσαν όλοι τους το περασμένο καλοκαίρι. Οι κορυφαίοι προπονητές της Euroleague υποστηρίζουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον δυο χρόνια για να χτίσεις μια ομάδα με μέταλλο πρωταθλήτριας. Στην περίπτωση της ΤΣΣΚΑ, χρειάστηκαν περισσότερα. Η συνέπεια πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη φετινή επιτυχία. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις των Ντε Κολό και Μαρκοϊσβίλι, το υπόλοιπο ρόστερ ήταν μαζί για περισσότερα χρόνια, γεγονός που διακρίνει τις κορυφαίες ομάδες ακόμα και στο ΝΒΑ".

Πολλοί, λοιπόν, θεώρησαν πως ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θα είναι άξιος αντικαταστάτης του Έτορε Μεσίνα. Παρ' όλα αυτά, ο Έλληνας προπονητής κέρδισε τους παίκτες του από την... προετοιμασία. "Ήταν μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ο Ιτούδης τους έκανε να τον πιστέψουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά την προετοιμασία της ΤΣΣΚΑ και είδα πώς γεννήθηκε αυτή η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός.

Τα παιδιά κατάλαβαν νωρίς ότι ο Ιτούδης δεν είναι απλώς ένας νέο και ταλαντούχος κόουτς

Είναι ένας γεννημένος χεντ κόουτς, ο οποίος εμπιστεύεται και στηρίζει τους παίκτες του. Τους δίνει το έξτρα κίνητρο να είναι δημιουργικοί ενώ μοιράζει ευκαιρίες σε όλους. Παράλληλα, είναι σκληρός όταν πρέπει" τονίσει με νόημα ο Zurab Chitaya, ενώ ο Timur Rustamov προσθέτει πως "οι όποιες αμφιβολίες για το αν ταιριάζει στην κουλτούρα της ΤΣΣΚΑ διαλύθηκαν από τις αρχές της χρονιάς. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το ότι έχει καταλάβει τη ρώσικη νοοτροπία κι επικοινωνεί καλά με τη διοίκηση, έχοντας την πλήρη στήριξη. Ίσως τελικά να ήταν το κομμάτι που έλειπε από την ΤΣΣΚΑ για να λύσει το παζλ της Euroleague".

"Βρίζει στα σέρβικα αλλά..."

Ο Filip Prokofiev επισημαίνει πως λατρεύει να βλέπει τον Ιτούδη υπό πίεση! "Θα ήθελα να επισημάνω δυο πλεονεκτήματα του κόουτς Ιτούδη που του επιτρέπουν να εμπνέει αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του. Αρχικά, είναι απίστευτο να τον βλέπεις υπό πίεση. Μπορεί να είναι έξαλλος, να βρίζει τους παίκτες του στα σέρβικα, να σχηματίζει συστήματα… Ακόμα κι έτσι καταφέρνει να είναι ακριβής στις οδηγίες του κατά τη διάρκεια των τάιμ-άουτ και βγάζει πάντα θετική ενέργεια στο γήπεδο. Όταν η ΤΣΣΚΑ έπαιξε με την Ουνικάχα στη Μάλαγα, συμπεριφερόταν λες και δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η ομάδα του θα κερδίσει ενώ ήταν πίσω στο σκορ με 20 πόντους (σ.σ. 49-29).

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

Κατά δεύτερον, τα τάιμ άουτ του Ιτούδη δείχνουν μια ακριβή προσέγγιση του αγώνα. Ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ο κάθε παίκτης του, σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχοντας πάντα εναλλακτικό πλάνο. Αμέσως μετά τα τάιμ άουτ, βλέπεις τις οδηγίες του να εφαρμόζονται με ακρίβεια στο παρκέ".

Από τη σεζόν 2008-'09 όταν οι αγώνες της α' φάσης στην Euroleague περιορίστηκαν στους 10 αντί για 14, μόλις 4 ομάδες είχαν καταφέρει να τερματίσουν αήττητες στην πρώτη φάση της κανονικής περιόδου. Η φετινή έκδοση της ΤΣΣΚΑ έγινε η πέμπτη που ολοκλήρωσε με νίκες της υποχρεώσεις της στη regular season. Μάλιστα η "ομάδα του στρατού" έχει ρεκόρ 15-0 στη διοργάνωση, θυμίζοντας την περσινή Ρεάλ που εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της χρονιάς όμως έχασε τον τίτλο από τη Μακάμπι. Λέει, λοιπόν, κάτι το σερί;

"Κατ' αρχάς, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Ουδείς περίμενε ότι ο Ιτούδης θα έκανε τόσο πετυχημένο ξεκίνημα στο πρώτο μισό της χρονιάς! Το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι πράγματι σπουδαίο, ο κόουτς είχε καλό βιογραφικό, ο οργανισμός είναι γνωστό ότι θέλει να κερδίζει με κάθε τίμημα ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, έχουν κάνει αίσθηση σε όλους και οι προσπάθειές μας να ερμηνεύσουμε αυτή την πορεία έρχονται μόνο εκ των υστέρων. Σε γενικές γραμμές και όσον αφορά το φετινό ρεκόρ, δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση τις 30 συνεχόμενες νίκες. Η ΤΣΣΚΑ κατέχει το μεγαλύτερο μισθολόγιο στην Ευρώπη, σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από τους αντιπάλους της στην VTB United League και την Euroleague. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει με… στιλ τα περισσότερα παιχνίδια της.

Το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ είναι ότι μόνο δυο παιχνίδια –ο ημιτελικός και ο τελικός της Euroleague- κρίνουν αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη.

Αν, λοιπόν, χάσει ξανά φέτος, κανένα εντυπωσιακό σερί δεν θα έχει σημασία" αναφέρει o Filip, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα δεν τελειώνει ως την... απονομή.

"Θα ψάξει για νέο σπίτι στη Μόσχα!"

"Αν δεν φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, υπάρχει μόνο ένα σενάριο: μεγάλη κριτική από τον κόσμο, που είναι συνηθισμένος σε παρουσίες στα Final Four και απαιτεί τον τίτλο! Αν ο Έλληνας προπονητής δεν τα καταφέρει, όλοι θα ξεχάσουν ότι η ομάδα έπαιζε καλά τον χειμώνα και θα αρχίσουν να κάνουν λόγο για την έλλειψη εμπειρίας! Αυτή τη στιγμή, όλα βρίσκονται στα χέρια του. Αν καταφέρει να έχει χαρούμενο κάθε σταρ της ομάδας του, τότε έχει την ευκαιρία να εξελιχτεί σε ήρωα για τον οργανισμό και να βρει ένα νέο σπίτι στη Μόσχα" είναι η άποψη του Timur.

Οι Ocean's 11 του Ιτούδη!

Το μπάσκετ της ΤΣΣΚΑ έχει γίνει πιο μοντέρνο, ο Ιτούδης έχει μοιράσει τους ρόλους με ξεκάθαρο τρόπο, γενικώς οι Ρώσοι έχουν ό,τι χρειάζεται για να είναι πετυχημένοι και στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου. Τι γίνεται, όμως, από εδώ και στο εξής; Ο Timur Rustamov κάνει ειδική αναφορά στις κακές... συνήθειες του Τεόντοσιτς και την επιστροφή του Χριάπα στα παρκέ. "Προφανώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Ιτούδη ήταν να κρατήσει τις ισορροπίες, ανάμεσα σε τόσες σπουδαίες προσωπικότητες. Μέχρι στιγμής έχει κάνει τρομερή δουλειά, όμως έχει μπροστά του το πιο κρίσιμο σημείο τη χρονιάς. Πλέον θα νιώσει την πίεση. Κατ' αρχάς, υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα με εκατέρωθεν υποτιμητικά σχόλια ανάμεσα στον κόουτς και τον Μίλος Τεόντοσιτς, κατά τη διάρκεια της προπόνησης! Ξέρετε όλοι ότι ο Σέρβος είναι γνωστός για την... ικανότητά του να ανεβάζει την ένταση στην ομάδα. Κατά δεύτερον, ο Χριάπα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του στα παρκέ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα πλάνα του Ιτούδη, μολονότι θα είναι καλό για τον κόουτς να τον έχει στη διάθεσή του" .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Mikhail Serbin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ