LONGREADS

Νοw or never!

Νοw or never!

H Νίκη Μπάκουλη θυμίζει πως το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ, πριν τη συνάντηση της FIBA με τη Euroleague που... καλά θα κάνει να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους πρωταγωνιστές. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους παίκτες και τον κόσμο.

Μπάσκετ υπήρχε πριν τη δημιουργία της FIBA και της Euroleague, μπάσκετ θα υπάρχει και... υπό τις όποιες άλλες συνθήκες. Γιατί οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι διοικούσες αρχές. Είναι οι παίκτες, που συνθέτουν τις ομάδες και φυσικά ο κόσμος που ενδιαφέρεται και (παρ)ακολουθεί τις εξελίξεις. Χωρίς αυτούς, προφανώς και δεν θα είχαμε με τι να ασχοληθούμε. Θέλεις να δούμε γιατί οι βασικές αρχές του ομαδικού αυτού σπορ δεν έχουν εφαρμογή στους ανθρώπους που διαχειρίζονται την τύχη του; Γιατί "ομάδα δεν είναι το γκρουπ των ανθρώπων που παίζουν μαζί, αλλά άνθρωποι που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον". Ξεκάθαρα, λοιπόν εμπιστοσύνη δεν υπάρχει μεταξύ των αρχών που διοργανώνουν τα πρωταθλήματα -σε συλλογικό και ομαδικό επίπεδο. Μήπως όμως, ήλθε η ώρα να δημιουργηθεί το απαραίτητο στενό πλαίσιο συνεργασίας που θα επιτρέψει σε όλους να αναστηθούν; Διότι μάλλον είναι ξεκάθαρο πως αν συνεχιστεί η υπάρχουσα ιστορία, θα βγούμε όλοι χαμένοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Κατ' αρχάς, κράτα ότι καμία εθνική δεν έχει αποβληθεί από την όποια διοργάνωση, κάτι που κυκλοφόρησε το Σάββατο (23/4) έπειτα από δημοσίευμα της Mundo Deportivo, μέσου που το λες έγκυρο, αλλά και εκεί άνθρωποι εργάζονται και έχουν δικαίωμα στο λάθος. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η είδηση ότι αποκλείεται η Ισπανία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αναπαρήγαγαν όλοι χωρίς να το τσεκάρουν. Και μετά ήλθε η ανακοίνωση της FIBA Εurope, στην οποία αναφερόταν ότι καλεί όλες τις ομοσπονδίες σε σύσκεψη .

Για να σου εξηγήσω τώρα, τι έχει συμβεί και φτάσαμε στο σημείο να ζητηθεί η παρέμβαση/απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το θέμα μπορεί να φτάσει έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), ώστε να διευκρινιστεί αν τίθεται θέμα παραβίασης νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του ανταγωνισμού μέσω της αγωγής που έχει καταθέσει η Euroleague εναντίον της FIBA και της FIBA Europe (για " απαράδεκτες και παράνομες απειλές και πιέσεις που η FIBA και οι ομοσπονδίες-μέλη της κάνουν εναντίον των συλλόγων, παικτών και διαιτητών", ώστε να εγκαταλείψουν τη Euroleague Commercial Assets), αλλά και της ανταγωγής της FIBA Europe στη Euroleague για τον ίδιο λόγο (όπως ανέφεραν " σε έγγραφο της Euroleague προς τις λίγκες, αναφερόταν ότι "για να συμμετάσχετε στη Euroleague, θα πρέπει να δηλώσετε τέσσερις ομάδες στο Eurocup") θα χρειαστεί να σε απασχολήσω περί τη μία ώρα. Και πάλι δεν θα σου έχω αναφέρει όσα έχουν γίνει τη διετία που έχει προηγηθεί, αρχής γενομένης από την ημέρα που η FIBA ενημέρωσε ότι αποφάσισε να αλλάξει το καλεντάρι από το 2017 και να βάλει παιχνίδια εθνικών ομάδων, μέσα στις σεζόν .

Ένα από τα ζητούμενα αυτής της κίνησης ήταν και να αποκτήσουν οι διεθνείς παίκτες ένα ελεύθερο καλοκαίρι -φαντάζομαι πως ξέρεις ότι με το υπάρχον καθεστώς, όσοι παίζουν σε σύλλογο και σε εθνική δεν κάθονται ποτέ, αφού κάθε καλοκαίρι υπάρχει και μια διοργάνωση. Παρεμπιπτόντως, το πρόγραμμα ήταν ήδη γεμάτο και δη μετά την απόφαση της Euroleague να χρησιμοποιήσει την Παρασκευή, ως ημέρα δράσης (και άρα δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν ημερομηνίες), με τη Euroleague να προχωρά στη σχετική ένσταση και να ακολουθεί σειρά συναντήσεων μεταξύ των δυο πλευρών, στις οποίες ωστόσο δεν κυριάρχησε ακριβώς η καλή θέληση, προκειμένου να βρεθεί λύση. Μάλλον αυτό έγινε επειδή κανείς δεν ήθελε να χάσει κάτι, για να κερδίσει κάτι -το μπάσκετ στο σύνολο του.

Σημείωση: κατά τη Euroleague, η απόφαση της FIBA παραβίαζε τη υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των δυο διοργανώτριων αρχών. Κατά τη FIBA, η Εuroleague είχε ήδη καταστρατηγήσει τους όρους της συμφωνίας περί συνεργασίας, όταν επί δυο χρόνια δεν κατέθετε στην παγκόσμια ομοσπονδία το συμφωνηθέν ποσό των 400.000 ευρώ -το έτος. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστή η διάθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μπάσκετ να αναλάβει την κορυφαία διοργάνωση σε συλλογικό επίπεδο, με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου να κρατά το μάνατζμεντ . Αυτό η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και ο καθένας άρχισε να οργανώνεται κατά το δοκούν, προκειμένου να πάρει (ή να κρατήσει) αυτό που ήθελε.

Για να κάνω μια πολύ μεγάλη ιστορία, μικρή και κατανοητή, θα αρκεστώ στο να σου πω ότι έως τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η FIBA Europe φαινόταν να 'χει το πάνω χέρι, με την οικονομική πρόταση που είχε καταθέσει, αλλά και το format που είχε παρουσιάσει να είναι καλύτερα μακράν του δεύτερου . Εξ ου και στις συσκέψεις είχαν παραστεί εκπρόσωποι και των δυο κορυφαίων ελληνικών ομάδων. Η άρνηση των ισπανικών ομάδων να επιστρέψουν σε διοργάνωση της οποίας την ευθύνη είχε η FIBA (γιατί προφανώς και υπήρχε σοβαρός λόγος που έγινε η διάσπαση το 2000), είχε ως συνέπεια να ανατρέψει όλα τα δεδομένα η Euroleague στις 10/11 του 2015, εμφανίζοντας συμφωνία με την πολυεθνική εταιρία IMG που πρόκειται να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα των μετεχόντων. Δηλαδή, ενώ μέχρι πέρυσι -γιατί φέτος ο νικητής θα πάρει 1.000.000 ευρώ ως μπόνους-, οι ομάδες μοιράζονταν 17 εκατ. ευρώ, ποσό που θα γίνει 30 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, το format που προτάθηκε ήταν κατά το ήμισυ ίδιο με εκείνο του Basketball Champions League (η τελευταία έδινε 8 εγγυημένα συμβόλαια, 8 θέσεις βάσει αθλητικών κριτηρίων, 4 μέσω προκριματικών στα οποία θα μετείχαν πρωταθλήτριες ομάδες και 4 πρωταθλήτριες, ενώ της Euroleague ήταν "κλειστό" κατά το ήμισυ με 16 εγγυημένα συμβόλαια) και οι ομάδες που είχαν δεσμευτεί προφορικά με τη FIBA Europe, επέστρεψαν στη Euroleague .

To Basketball Champions League δεν αποσύρθηκε ως ιδέα. Τουναντίον, συνεχίστηκε ο προγραμματισμός του , για να φανεί αρχικά πως πλήττεται η δεύτερη διοργάνωση της Euroleague Basketball: το Eurocup. Ώσπου προέκυψε το έγγραφο της ανταγωγής που σου είπα στην αρχή και η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη. Στις 21/3 η FIBA Europe παρουσίασε το Basketball Champions League, που είχε ελληνικό ενδιαφέρον με την απόφαση των ΠΑΟΚ και Άρη να μετάσχουν .

Η ΑΕΚ διάλεξε το Eurocup και αυτός ήταν ο λόγος που η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ περιέλαβε την ΕΟΚ στη λίστα των εθνικών ομοσπονδιών που έλαβαν έγγραφα , στα οποία τους ζητούνταν να διευκρινίσουν έως τις 20/4 τις διαθέσεις τους: αν κάποιο μέλος τους "στήριζε "την παράνομη διοργάνωση του Eurocup" -βλέπε ξανά στην ανταγωγή-, η χώρα θα αποβάλετο από τις εθνικές διοργανώσεις. Θα με ρωτήσεις, πού "κολλούν" οι εθνικές ομάδες. Θα σου πω πουθενά, εάν δεν είχε προηγηθεί κάτι.

Η FIBA Europe είχε συγκαλέσε στις 24/3 σύσκεψη του κεντρικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν 20 χώρες (απών ήταν μόνο ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, λόγω ασθένειας) και αυτές συμφώνησαν ομόφωνα ως προς αυτό: " Η όποια εθνική ομοσπονδία στηρίξει τις παράνομες πρακτικές της ECA, επιτρέποντας στις λίγκες ή τους συλλόγους να προβούν σε συμφωνίες με την ECA ή όποια άλλη υπηρεσία συνδέεται μαζί της, αυτομάτως θα χάσει το δικαίωμα συμμετοχής της ανδρικής ομάδας, στις διοργανώσεις της FIBA Europe". Ναι, αν δεν υπέγραφαν αυτό το έγγραφο, δεν θα γινόταν τίποτα. Για αυτό και τις τελευταίες ημέρες η μια ομοσπονδία μετά την άλλη, συντάσσεται με τη FIBA Europe, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις των Αντρέι Κιριλένκο και Ντέγιαν Μποντιρόγκα, αλλά και της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας κλπ.

Ζαλίστηκες; Σε καταλαβαίνω. Πού να σου έλεγα... καρέ, καρέ τη φάση. Πριν ολοκληρώσω, κράτα τη συνέντευξη του Τζόρντι Μπερτομέου στον Γιάννη Φιλέρη (με τίτλο " Εκτός λογικής η FIBA "), στην οποία μεταξύ πολλών άλλων λέει ότι είχε επιδιώξει συνάντηση με τη FIBA Europe, αλλά η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν απάντησε ποτέ στο σχετικό αίτημα. Τώρα, λοιπόν είναι η ώρα να δούμε τι θα κάνει η Euroleague στη σχετική πρόκληση που της απηύθυνε η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA , με ανακοίνωση Τύπου, το βράδυ του Σαββάτου (23/4).

Είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση έχει φτάσει στο μη χείρον -και άρα από εδώ μένει μόνο το βέλτιστον. Μη ξεχνάς ότι εκκρεμούν και οι δυο αγωγές. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ιστορία μπορεί να τραβήξει χρονικά και αν υπάρξει απόφαση μέσα μέσα στη σεζόν (η αλήθεια είναι ότι παίρνει το χρόνο του, δεν άγχεται) και -ας πούμε ότι- πει πως το Εurocup είναι παράνομο, αυτομάτως θα προκύψει ένα τεράστιο και μάλλον απροσπέλαστο πρόβλημα. Πολλώ δε, αν σκεφτείς πως η δέσμευση των μετεχόντων είναι τριετής. Αυτό μπορεί δε, να ισχύσει και για το Basketball Champions League. Σε κάθε περίπτωση, εφ όσον υπάρχει δικαστική αντιδικία, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Για αυτό και η συνάντηση των δυο πλευρών θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα γίνει, σημασία έχει να δούμε πώς θα την προσεγγίσει η κάθε πλευρά και αν έστω και αυτή τη στιγμή, αντιληφθούν όλοι ότι το σπορ είναι πάνω από όλους. Πράγμα που φυσικά, σημαίνει ότι και οι δύο θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Αν κάποιος κρίνει πως αυτή η ώρα δεν έχει έλθει ακόμα, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα έλθει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ