ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο άνθρωπος που θέλει να κάνει την Euroleague... Champions League

Ο άνθρωπος που θέλει να κάνει την Euroleague... Champions League

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν έχει αποφασίσει να δημιουργηθεί μπασκετική λίγκα, ανάλογη του Champions League και έχει ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Πώς αντιδρά η Euroleague. To Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Σε αυτήν τη ζωή, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο: της ύψιστης αρχής που διοικεί το παγκόσμιο μπάσκετ και λέγεται FIBA. Όταν λοιπόν, η παγκόσμια ομοσπονδία (που αρχικά είχε δημιουργηθεί ως Federation Internationale de Basket-ball Amateur -εξ ου και το FIBA- και όταν αποσύρθηκε το ερασιτεχνικό του πράγματος, έμεινε το BA γιατί... έτσι ξεκινά η λέξη "basketball"!) αποφάσισε να αλλάξει το καλεντάρι και να προσθέσει παιχνίδια εθνικών ομάδων, μέσα στην αγωνιστική περίοδο των συλλόγων από το 2017, ουσιαστικά είχε αποφασίσει να έλθει σε ρήξη με τη Euroleague. Με απώτερο στόχο να την "εξαφανίσει" και να εμφανίσει δικό της προϊόν στη θέση της.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, το moto της FIBA είναι "We are basketball" και... λέει αλήθεια, καθώς είναι αυτή που προσδιορίσει τους διεθνείς κανονισμούς του σπορ, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, τις μετακινήσεις των αθλητών μέσα στον πλανήτη και φυσικά τους διαιτητές -εκείνη διαλέγει τους διεθνείς.

Έχει μέλη 215 εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες το 1989 χωρίστηκαν σε πέντε ζώνες (Αφρική, Ασία, Αμερική, Ευρώπη και Ωκεανία) και κάθε ήπειρος απέκτησε δικά της γραφεία και τη δική της διαχείριση. Φυσικά, για να αλλάξει οτιδήποτε σε θέμα δομής, χρειαζόταν η έγκριση της... μητέρας εταιρίας (που έγινε FIBA World, για να μην δημιουργείται σύγχυση). Όλα αυτά ξεχάστε τα, διότι δεν έχουν χώρο στη νέα εποχή της FIBA.

Η FIBA World γίνεται ONE FIBA -καταργούνται οι ζώνες

Για να σας βοηθήσουμε (και να βοηθηθούμε) ως προς την ανάπτυξη της ιστορίας, θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι λίαν συντόμως θα καταργηθούν όλες οι ζώνες (FIBA Europe, FIBA Asia και ούτω καθ' εξής). Η νέα διοικούσα αρχή θα είναι μία για όλους και θα λέγεται ΟΝΕ FIBA -και κάπως έτσι, το σύστημα θα εναρμονιστεί με εκείνο της FIFA που ουδέποτε είχε "ζώνες". Αυτό δεν θα είναι το μόνο στοιχείο που θα "κοπιάρει" η FIBA από τη FIFA. Στόχος είναι να γίνει πιο ενδελεχής αντιγραφή από το πλέον επιτυχημένο μοντέλο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα. Όσο μπορεί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι εκείνα του ποδοσφαίρου υπερέχουν κατά... τρία μηδενικά, στην όποια σύγκριση.

Οι 'ζώνες" που λέγαμε, θα είναι πια γνωστές ως "περιοχές" (regions) και οι γενικοί γραμματείς στο εξής θα λέγονται "διευθυντές". Άρα, ο Πάτρικ Μπάουμαν θα είναι στο εξής διευθυντής της ONE FIBA (παραμένει βέβαια, ως ο απόλυτος άρχων -και πρόσφατα έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής). Ωραία έως εδώ; Προχωράμε.

Η αθέτηση της συμφωνίας

Εν αντιθέσει με την FIFA που ουδέποτε ασχολήθηκε με συλλόγους, η FIBA είχε τον πλήρη έλεγχο των διοργανώσεων που αφορούσαν τους οργανισμούς, έως το καλοκαίρι του 2000. Τότε δημιουργήθηκε η Euroleague Βasketball, ως ανάγκη των ίδιων των σωματείων να έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο των εργασιών τους. Αρχικά, η FIBA Europe αρνήθηκε να κατανοήσει τις ανάγκες των καιρών και ως αποτέλεσμα είχαμε εκείνη την εκπληκτική σεζόν των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σε συλλογικό επίπεδο: της Euroleague και της Suproleague. Επειδή η αποτυχία ήταν αδιαμφισβήτητη (διότι πόσα κορυφαία πρωταθλήματα να παρακολουθήσει ένας άνθρωπος σε μια χρονιά;), από την αγωνιστική περίοδο 2001-02 υπήρχε μόνο η Euroleague.

Εξυπακούεται πως η Euroleague Basketball και η FIBA είχαν υπογράψει συμφωνία, με τους όρους που θα επέτρεπαν την αρμονική συνεργασία. Ένας εξ αυτών, ανέφερε ότι για κανένα λόγο δεν θα "έπεφταν" αγώνες των μεν, πάνω σε αυτούς των δε (και τούμπαλιν). Αυτός λοιπόν, ο όρος πρόκειται να καταστρατηγηθεί από το 2017, οπότε βάσει σχετικής απόφασης της FIBA, οι εθνικές ομάδες θα παίζουν μέσα στη σεζόν. Επισήμως, για να μείνει κενό ένα καλοκαίρι -αναγνωρίζοντας πως οι αθλητές (και δη οι πρωτοκλασάτοι και άρα διεθνείς) ζουν μια κάποια καταπόνηση, όταν έπειτα από κάθε απαιτητική σεζόν, έχουν ένα απαιτητικό τουρνουά στο οποίο φορούν το εθνόσημο.

Η σημείωση

Εδώ βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η FIBA ήταν εκείνη που αποφάσισε να γίνεται το Πανευρωπαϊκό (Πανασιατικό, Παναφρικανικό κ.ο.κ.) κάθε δυο χρόνια, το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε τέσσερα -και στο καλοκαίρι που έμενε κενό να έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαδικασία που διήρκεσε για δεκαετίες, μέχρι που πριν δυο χρόνια έγινε γνωστό ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα και να σκεφτεί -επιτέλους- και τον πρωταγωνιστή του αθλήματος (μαζί και τα επιπλέον έσοδα για τις ομοσπονδίες-μέλη της, με τα εισιτήρια, τις χορηγίες κλπ αυτών των ματς). Βάζοντας βέβαια, ματς εθνικών ομάδων μέσα στη σεζόν (και δη σε πρωταθλήματα που έχουν 18 ομάδες), μάλλον οι αθλητές δεν θα "πεθάνουν" από την ξεκούραση -γιατί μοιραία θα "ανοίξουν" σε χρονική διάρκεια οι λίγκες.

Η Euroleague παρουσίασε δυο προτάσεις στην Παγκόσμια ομοσπονδία, για να γίνει πιο λειτουργική η διαδικασία. Η μία ήταν να ξεκινά πιο αργά η δική της σεζόν (για να τοποθετούνται σε εκείνο το χρονικό σημείο τα ματς των εθνικών) και η άλλη να τελειώνει πιο νωρίς (για τον ίδιο λόγο). Και στις δυο η FIBA δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. Στην επισήμανση της Euroleague πως αν γίνονται ματς εθνικών ομάδων μέσα στην αγωνιστική περίοδο των συλλόγων, δεν θα μπορούν να εμφανίζονται οι ΝΒΑers (παρεμπιπτόντως, το ΝΒΑ έχει ενημερώσει πως δεν διατίθεται να διακόπτει τη δική του χρονιά, για να εξυπηρετούνται οι διεθνείς παίκτες του), η Παγκόσμια Ομοσπονδία απαντά πως αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις εθνικές να ανακαλύψουν νέους παίκτες, νέους εν δυνάμει ηγέτες.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να σας θυμίσουμε τη δήλωση του ιδιοκτήτη των Mavericks, Mark Cuban σχετική με τη συμμετοχή των NBAers σε διοργανώσεις της FIBA. Είχε πει λοιπόν, τον περασμένο Αύγουστο, μετά τον τραγικό τραυματισμό του Paul George " όταν σκέφτεστε τις διοργανώσεις της FIBA και τους Ολυμπιακούς αγώνες, ρωτήστε ποιος πληρώνεται. Είναι οι παίκτες; Όχι. Το ΝΒΑ; Όχι. Η FIBA και η ΔΟΕ; Ναι. Ρωτήστε αυτούς που "βγάζουν" λεφτά από εμάς, για τις σκέψεις τους". Και δεν είναι ο μόνος ιδιοκτήτης οργανισμού στο ΝΒΑ που έχει αυτήν την άποψη -αυτό, για την ιστορία.

Πώς αποσαφηνίστηκαν οι προθέσεις

Επειδή δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσουμε με επί μέρους λεπτομέρειες που μάλλον θα ενδιέφεραν περισσότερο ρεπόρτερ του πολιτικού ρεπορτάζ, θα αρκεστούμε στο να σας πούμε πως έγινε σειρά συναντήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε να καταλήξουν κάπου, όλοι μαζί. Κατά τη διάρκεια αυτών, διαπιστώθηκε ότι το "εγώ" ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του "εμείς" -έγινε επίδειξη ή καλύτερα αγώνας επίδειξης δύναμης. Παράλληλα, η κάθε αρχή επιδόθηκε σε δική της σειρά συναντήσεων με οργανισμούς που ήθελε να προσεγγίσει -και να κάνει δικούς της. Πώς μαζεύουν ψήφους οι πολιτικοί, στην προεκλογική περίοδο; Κάπως έτσι.

Με αυτά και με αυτά, φτάσαμε στις αρχές του 2015, οπότε οι πληροφορίες θέλουν τον Μπάουμαν να προέβη σε εκτενή ανάλυση αυτών που εκείνος θεωρούσε ως κακώς κείμενα στη λειτουργία της Euroleague, πριν σημειώσει πως γνωρίζει ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και προτείνει στον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου (ειρήσθω εν παρόδω, είναι αιρετός) να παραδώσει στη FIBA τη διοργάνωση και να κρατήσει το μάνατζμεντ . Η απάντηση του τελευταίου ήταν αρνητική και κάπως έτσι μπήκαμε σε αυτό που φαίνεται τώρα, ως τελική ευθεία για μια νέα πραγματικότητα.

Το αφεντικό της FIBA που έχει ως στόχο τη δημιουργία διοργάνωσης, στα πρότυπα του Champions League της UEFA -και σκοπεύει να δανειστεί ό,τι είναι χρήσιμο από αυτό το σύστημα-, επιδόθηκε σε σειρά ραντεβού με οργανισμούς, με στόχο να πείσει πως αξίζει να τον ακολουθήσουν. Το πρώτο πράγμα που έταξε ήταν περισσότερα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες -που δεν έχουν διασταυρωθεί- και αναφέρουν πως ο νικητής της σεζόν βγάζει -σούμα- περί τα 500.000 ευρώ από όλες τις "πηγές -σπόνσορες, τηλεοπτικά και bonus της διοργάνωσης), η Euroleague απαντά πως το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο -με πηγές από τις δυο τελευταίες πρωταθλήτριες, να επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Αυτά τα clubs εξεγέρθηκαν στην τελευταία τους συνάντηση με τον Μπερτομέου και πρωτίστως να ζητήσουν περισσότερα χρήματα. Θα είχε ενδιαφέρον να ξέρετε επίσης, πως η "κλειστή λίγκα" ήταν υπαρκτό project (για το άμεσο μέλλον), αλλά γκρεμίστηκε πιο γρήγορα από ό,τι... μπήκαν τα πρώτα τούβλα της οικοδόμησης. Εσχάτως, φαίνεται πως γκρεμίστηκαν και οι γέφυρες που ένωναν τη Euroleague Basketball με τις εθνικές λίγκες.

Ποιοι είναι με τον Μπάουμαν

Ο Μπάουμαν έχει στο πλευρό του τον Εδουάρδο Πορτέλα, πρόεδρο της ULEB, πρώην πρόεδρο της ACB και μέντορα του Τζόρντι Μπερτομέου (ναι, η ιστορία έχει επαναληφθεί σε όλα τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ), τον Τουργκάι Ντεμιρέλ, νέο πρόεδρο της FIBA Europe (που... πλέον δεν υπάρχει FIBA Europe, αλλά λέμε -για αυτό κρατήστε ότι ο Τούρκος είναι το δεξί χέρι του αφεντικού της FIBA), ο οποίος φέρεται να 'χει δεσμευτεί πως θα φέρει μαζί του τις εκπροσώπους της Τουρκίας στη Euroleague, μαζί με τους χορηγούς. Παρένθεση: το συμβόλαιο της Euroleague με την Turkish Airlines λήγει το 2020. Θετικά διακείμενοι να ακολουθήσουν τον Μπάουμαν είναι όλες οι λίγκες με μια εκπρόσωπο στη Euroleague (διότι τους έχει τάξει περισσότερα), ο Παναθηναϊκός -με τον Ολυμπιακό να είναι στη... μέση, αλλά να μην "κλείνει" τα μάτια στη νέα πραγματικότητα των περισσότερων εσόδων-, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας (με τους οποίους θα συναντηθεί κατ' ιδίαν ο Μπάουμαν αυτήν την εβδομάδα), ενώ η ισπανική λίγκα είναι... κάπου στη μέση -γιατί κάποιοι φοβούνται πως οι τέσσερις στάνταρ θέσεις "γκρεμίζουν" το όνειρο των υπολοίπων να εμφανιστούν κάποια μέρα, μεταξύ των καλύτερων.

Δεν θα πρέπει εν τω μεταξύ, να ξεχνάμε

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

. Κρατήστε ότι από τη νέα αγωνιστική περίοδο, δεν θα ανήκει σε ιδιώτες -όπως ισχύει μέχρι σήμερα-, αλλά στις λίγκες που μετέχουν. Διαφορετικά, αυτές θα αποσύρουν τις ομάδες τους (η απόφαση αυτή είναι ειλημμένη ήδη στη Σλοβενία και τη Σερβία).

Στα πλεονεκτήματα της FIBA είναι (όπως έχουν επισημάνει τα ίδια τα μέλη της) πως εκείνη έχει τον έλεγχο των διαιτητών (σημειωτέον, αυτοί που "σφυρίζουν" ματς Αδριατικής, πετάγονται και σε αγώνες της VTB United League!), των χωρών που μετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις και άρα... δεν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να τα βάλει κάποιος μαζί της.

Η FIBA έχει στείλει χρήματα, για τη νέα διοργάνωση

Στην παρούσα φάση, ο Μπάουμαν αναζητά για έναν συνέταιρο (για έναν χορηγό), προκειμένου να προχωρήσει στις λεπτομέρειες της νέας διοργάνωσης. Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη σταλεί από τη FIBA, χρήματα στην Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει το project.

Τι μπορεί να σώσει τη Euroleague

Αν υπάρχει κάτι που να λειτουργεί ως άσος στο μανίκι του Μπερτομέου, είναι πως η Euroleague Basketball ανήκει στους ίδιους τους οργανισμούς. Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες. Κάτι που θα πάψει να ισχύει, αν προσχωρήσουν στο Champions League της FIBA -με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Πριν ένα μήνα, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής ήταν στη Μαδρίτη και είπε ενώπιον δημοσιογράφων ότι η Ισπανία θα χάσει μια από τις τέσσερις άδειες τύπου Α που έχει. Κάτι που διέψευσε δέκα ημέρες αργότερα. σύμφωνα με πληροφορίες από τη συγκεκριμένη χώρα. Γιατί η Euroleague επισήμως, έχει ενημερώσει τη συγκεκριμένη λίγκα ότι η χειρότερη (βάσει της βαθμολογικής κατάταξης) ομάδα, θα χάνει την άδεια στο τέλος της σεζόν και αυτή θα πηγαίνει σε εκείνη που θα κάνει το καλύτερο πλασάρισμα, στην τελική βαθμολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η Euroleague πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να "σώσει" την παρτίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανήκει και η υπόσχεση περί εντονότερης προσπάθειας για αύξηση των εσόδων. Η πραγματικότητα είναι πως ο Μπερτομέου υπέπεσε σε λάθη που στοίχισαν κάποιες σχέσεις και αυτές επιδιώκει να αναθερμάνει τώρα, πρωτίστως με τους συλλόγους που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Euroleague Basketball. Αν και ως προς αυτό, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλά (να αρκούσε να τους θυμίσει τι γινόταν έως το 2000). Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η FIBA επίσης, έχει να αποδείξει πολλά -και σε βάθος χρόνου-, διότι το δίχως άλλο, έχει "ένοχο" παρελθόν. Οπότε, η πιο πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων είναι... ένας έντιμος συμβιβασμός (που είναι και της μοδός ως φράση), μεταξύ των δυο πλευρών, με τις ομάδες να φαίνονται σε πρώτη φάση οι κερδισμένες. Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ