ΜΠΑΣΚΕΤ

Το πλάνο και τα έσοδα των ομάδων για το Champions League

Το πλάνο και τα έσοδα των ομάδων για το Champions League

Στο Παρίσι παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (21/3) το πλάνο για το Champions League της FIBA, με την παγκόσμια ομοσπονδία να ανακοινώνει τα ποσά που έχουν λαμβάνουν όσες ομάδες συμμετάσχουν. Μεγάλη η διαφορά με την Euroleague. Τι γίνεται με τις τρεις ελληνικές ομάδες.

Με την παρουσία της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Άρη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το πρωί της Δευτέρας (21/3) η παρουσίαση της FIBA για το Champions League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η παγκόσμια ομοσπονδία ενημέρωσε τις ομάδες για τα χρήματα που προβλέπονται ως bonus για την παρουσία τους σε κάθε έναν από τους γύρους της διοργάνωσης, με τον νικητή να εισπράττει συνολικά 500.000 ευρώ. Το μίνιμουμ ποσό που θα εισπράξουν οι συμμετέχοντες ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, με την πορεία κάθε ενός να καθορίζει τα έξτρα χρήματα που έχει λαμβάνειν.

Έτσι, λοιπόν, τα ποσά έχουν ως εξής:

Regular season: 100.000 ευρώ/ομάδα

Playoffs (φάση των "16"): 20.000 ευρώ/ομάδα

Playoffs (φάση των "8"): 40.000 ευρώ/ομάδα

Τέταρτος του Final Four: 60.000 ευρώ

Τρίτος του Final Four: 80.000 ευρώ

Φιναλίστ του Final Four: 100.000 ευρώ

Νικητής του Champions League: 340.000 ευρώ

Η (τεράστια) διαφορά με την Euroleague

Για να γίνει σαφές βέβαια το μέγεθος της επένδυσης, αρκεί η αντιπαραβολή με τα ποσά που θα προσφέρει από τη νέα σεζόν η Euroleague. Κι αυτό γιατί ο νικητής της θα λαμβάνει τα διπλάσια (!) χρήματα στον νικητή σε σχέση με το Champions League. Προσοχή: ο νικητής της Euroleague θα λαμβάνει έξτρα bonus ύψους 1.000.000 ευρώ, την ώρα που αυτός του Champions League θα εισπράττει συνολικά 500.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Επί της ουσίας η ομάδα που θα κατάτα το τρόπαιο της Euroleague θα κερδίζει παραπάνω από τα διπλά από αυτόν της νέας διοργάνωσης της FIBA.

Πως θα είναι η δομή της διοργάνωσης

Στο Basketball Champions League θα μετέχουν 56 ομάδες από 30 ευρωπαϊκές λίγκες συμπεριλαμβανομένων εθνικών πρωταθλητριών. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 300 αγώνες σε διάστημα οκτώ μηνών. Οι αγώνες θα γίνονται τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπη προκειμένου να προστατευτούν τα χρονοδιαγράμματα των εθνικών πρωταθλημάτων. Τριανταδύο ομάδες θα αγωνιστούν στην κανονική περίοδο, εκ των οποίων οι 24 απ’ ευθείας με βάση αθλητικά κριτήρια.

Η διοργάνωση θα αρχίσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Οκτώ ομάδες θα προκριθούν στην κανονική περίοδο από τον προκριματικό γύρο που θα περιλαμβάνει 32 ομάδες. Οι οκτώ ομάδες θα προκύψουν από την διεξαγωγή δύο γύρων, στους οποίους θα γίνουν διπλοί αγώνες (εντός και εκτός έδρας).

Η κανονική περίοδος θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017. Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε 4 ομίλους των οκτώ. Μετά τους δύο γύρους της κανονικής περιόδου οι 4 καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου θα προκριθούν στα πλέι οφ. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η και 6η θέση κάθε ομίλου θα συνεχίσουν στα πλέι οφ του FIBA Europe Cup.

Από τα πλέι οφ θα προκριθούν στην προημιτελική φάση οκτώ ομάδες μετά από διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας). Στην προημιτελική φάση οι οκτώ ομάδες θα δώσουν σε τέσσερα ζευγάρια διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) και οι τέσσερις που θα προκριθούν θα πάρουν μέρος στο Φάιναλ Φορ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Απρίλιου.

Σε κάθε ζευγάρι των πλέι οφ η καλύτερη στην βαθμολογία ομάδα της κανονικής περιόδου θα δίνει στην έδρα της τον δεύτερο αγώνα.

Τι συμβαίνει με τις τρεις ελληνικές ομάδες

Μετά τις διεργασίες που έγιναν το πρωί στο Παρίσι, οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν τη συμφωνία με τη FIBA, όχι όμως κι η ΑΕΚ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι .

Αν μια ομάδα από τις τρεις ελληνικές ομάδες (ή τις δύο, εφόσον δεν συμμετάσχει η ΑΕΚ) δεν κερδίσει τη συμμετοχή της μέσω της παρουσίας στην 3η, 4η και 5η θέση της τελικής κατάταξης (με δεδομένο ότι οι "αιώνιοι" θα είναι στους τελικούς), αυτό δεν σημαίνει πως κλείνει η πόρτα σε κάποια από τις υπόλοιπες. Ωστόσο, κάθε μία εξ αυτών θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, με κυριότερη αυτή που αφορά το γήπεδο. Που σημαίνει ότι αν σε μία από αυτές τις τρεις θέσεις βρεθεί ο -5ος αυτή τη στιγμή- Κολοσσός Ρόδου, θα πρέπει να μετακομίσει στο γειτονικό κλειστό γυμναστήριο, αντί του Βενετοκλείου.

Το Ρέθυμνο να αφήσει το "Μελίνα Μερκούρη" και να αγωνιστεί είτε στα "Δύο Αοράκια" είτε στο κλειστό των Χανίων, κι όσο για την Κηφισιά, υποχρεωτικά να αφήσει το Ζηρίνειο και να βρει άλλη έδρα. Δεδομένα, από τη δεύτερη χρονιά του Champions League, θα τεθεί μίνιμουμ χωρητικότητας 4.000 θέσεων για όλα τα γήπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr, σε περίπτωση που κάποιος εκ των τριών (Άρης, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) δεν βρεθεί στην πρώτη πεντάδα, τότε θα έχει τη δυνατότητα εξασφάλισης της συμμετοχής στη διοργάνωση μέσω wild card.

Στην παρουσίαση το "Nick Galis Hall"

Μέσα σε όλα, η FIBA παρουσίασε το promo video για τη νέα διοργάνωση που ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2016, με τον Άρη να έχει την... τιμητική του αφού σε αυτό περιλαμβάνεται η "καυτή" ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι των "κιτρίνων" στο Nick Galis Hall.

Παράλληλα, έγινε σαφής η μορφή της διοργάνωσης, το πως θα τοποθετούνται οι ομάδες, τα νοκ άουτ παιχνίδια αλλά και η πορεία κάθε μίας εξ αυτών μέχρι το Final Four.

Διαβάστε ακόμη:

Τι έκανε ο ΠΑΟΚ

Πως κινήθηκε ο Άρης

Το δίλημμα της ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ