ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Δημητρούλιας στο SPORT24: "Θέλουμε να γράψουμε ιστορία με το τρεμπλ"

Ο προπονητής της ΑΕΚ στο χάντμπολ, Δημήτρης Δημητρούλιας
Ο προπονητής της ΑΕΚ στο χάντμπολ, Δημήτρης Δημητρούλιας EUROKINISSI

Ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με δύο ευρωπαϊκά τρόπαια στο χάντμπολ, ο κόουτς της ΑΕΚ Δημήτρης Δημητρούλιας μίλησε στο SPORT24 και τη Μαρία Καούκη για την κατάκτηση του EHF European Cup, αλλά και για τον στόχο του τρεμπλ, ενώ δεν σχολίασε τη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού πανάκριβες ομάδες, τα μεγάλα φαβορί -όπως αποκαλούνται-, έχουν σπάσει τα μούτρα τους αμέτρητες φορές πάνω στο πείσμα και το σθένος του αουτσάιντερ.

Η ΑΕΚ δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είχε την υλική δύναμη -ως η ακριβότερη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ-, αλλά και την άυλη, την πνευματική. Τις δύο βασικές συνισταμένες που ξεκινούσαν από την Ένωση και τέμνονταν στην κατάκτηση του EHF European Cup ανέλυσε στο SPORT24 ο προπονητής της ομάδας, Δημήτρης Δημητρούλιας, ο οποίος είναι το μοναδικό κοινό σημείο αναφοράς των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων που έχει να επιδείξει το ελληνικό χάντμπολ σε συλλογικό επίπεδο. Ήταν προπονητής και στον Διομήδη Άργους το 2012 (Challenge Cup).

Μετά την ήττα από την CSM Βουκουρεστίου καταλάβαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το τέλος. Ήταν το σημείο κλειδί.

Δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κουβαλήσει στους ώμους του το κλισέ "ξέρει το μυστικό της επιτυχίας". Δεν το ξέρει μόνο, το λέει κιόλας. "Never surrender! Aυτό ήταν το κοινό γνώρισμα των δύο ομάδων. Η επιμονή. Τίποτε, δεν έγινε εύκολα και οι προκρίσεις ήταν δύσκολες. Η πορεία είναι αυτή που σε οδηγεί στην κορύφωση, πολύ περισσότερο και από τους τελικούς. Φέτος, μετά το πρώτο ματς με την CSM Βουκουρεστίου ήμασταν όλοι δυσαρεστημένοι. Ήταν η μοναδική ήττα μας στη σεζόν. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε έπειτα από αυτήν, το πώς τη διαχειριστήκαμε και το πώς προκριθήκαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα έχοντας να ξεπεράσουμε μια διαφορά έξι γκολ από το πρώτο παιχνίδι έδωσαν το στίγμα!

Καταλάβαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το τέλος. Ήταν το σημείο κλειδί. Το πιο χαρακτηριστικό από την άποψη της επιμονής -παρά την αρνητική ροή του αγώνα- ήταν η ρεβάνς με την Γκορένιε στη Σλοβενία, όπου 15 λεπτά πριν από το τέλος χάναμε με οκτώ γκολ. Στην έδρα μας είχαμε κερδίσει με διαφορά δύο τερμάτων και έπρεπε να κάνουμε την ανατροπή. Τέτοιες ανατροπές γίνονται σπάνια στο άθλημά μας. Έμεινε στην ιστορία του σπορ και έδωσε στην ΑΕΚ το μέταλλο που χρειαζόταν. Δεν το είχε από την πρώτη μέρα, αλλά το έχτισε και το απέκτησε μέσα από τις δυσκολίες. Από την περίοδο που δουλεύαμε σκληρά και δεν είχαμε αγώνες. Οι αθλητές είναι σαν τους καλλιτέχνες. Δεν γίνεται να κάνεις πρόβες, χωρίς να ακολουθεί το show".

Ο Δημήτρης Δημητρούλιας με το τεχνικό τιμ της ΑΕΚ
Ο Δημήτρης Δημητρούλιας με το τεχνικό τιμ της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS


Οι "κιτρινόμαυροι" έχασαν σημαντικές μονάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν, λόγω τραυματισμών αλλά αντικαταστάθηκαν. Δείγμα ότι η ομάδα είχε χαράξει ρότα προς τον τελικό και δεν ήθελε να λοξοδρομήσει. "Ο τελικός και το ευρωπαϊκό τέθηκαν ως στόχος από πολύ νωρίς. Θέλαμε να κατακτήσουμε τον ευρωπαϊκό τίτλο και αυτό μας έφτασε ως το τέλος. Οι τραυματισμοί ήταν κομβικοί και επηρέασαν και ψυχολογικά την ομάδα. Ο κ. Παπασταμάτης έδειξε ότι δεν είναι ο οικονομικός ηγέτης της ομάδας, αλλά ο ηγέτης με το ήτα κεφαλαίο. Υπερασπίστηκε με θέρμη την επένδυσή του και δεν σταμάτησε να πιστεύει σε αυτή. Την ενίσχυσε ώστε να μην αισθάνεται γυμνή μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις. Εγώ δεν αισθάνθηκα κάποιο κλυδωνισμό, τότε. Η δουλειά μου δεν είναι να τραντάζομαι, αλλά να διαχειρίζομαι. Δεν είπα κάτι στον κ. Παπασταμάτη για τους τραυματισμούς και τα κενά στην ομάδα. Ήταν δική του επιλογή η ενίσχυσή της. Βεβαίως, πρώτα ζήτησε την έγκρισή μου".

Ο Σταμάτης Παπασταμάτης μετά την πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του EHF European Cup δήλωνε σίγουρος στο SPORT24 ότι η ομάδα του θα κατακτήσει το τρόπαιο. Το ρόστερ της ΑΕΚ άλλαξε δυο – τρεις φορές μέσα στη σεζόν, όμως κανείς δεν έχασε την πίστη του. "Αυτό δεν θα το καταφέρναμε χωρίς την επιμονή και την προσήλωση των αθλητών που ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του τίτλου. Η ομάδα έβγαλε τον χαρακτήρα που χρειαζόταν την κατάλληλη στιγμή. Για να κατακτήσεις ένα τρόπαιο χρειάζεται αγωνιστική επιμονή και σταθερότητα".

Απολαμβάνω να είμαι στην ΑΕΚ. Δεν κυριαρχεί στο κεφάλι μου η πίεση. Πάντα ήθελα να εργαστώ σε μεγάλες ομάδες.

Η ομάδα χάντμπολ της Ένωσης ετοιμάζεται για το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του αθλήματος στη χώρα. Θεωρητικά, ο τίτλος που απομένει για να το πετύχει -δηλαδή αυτός του πρωταθλήματος-, είναι πιο εύκολος στόχος. "Δεν το βλέπω έτσι, καθώς δεν θα έχουμε στη διάθεσή μας τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε μικρό ρόστερ και πρέπει να έχουμε υγεία. Όταν και εφόσον φτάσουμε στους τελικούς θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, επειδή ξέρουμε ότι θα γράψουμε ιστορία. Αυτό είναι το μεγαλύτερό κίνητρο μας".

Ο Δημήτρης Δημητρούλιας ήταν 34 ετών όταν κατέκτησε το Challenge Cup με τον Διομήδη Άργους. Τώρα, είναι σε μια σαφώς πιο λαοφιλή ομάδα, με πιο απαιτητικούς οπαδούς. "Αυτό το απολαμβάνω. Δεν κυριαρχεί στο κεφάλι μου η πίεση. Πάντα, ήθελα να εργαστώ σε μεγάλες ομάδες. Με κινητοποιεί να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου και να έχουμε πάντα την ομάδα έτοιμη με το κίνητρο της επιτυχίας. Πάντα, υπάρχει βέβαια και το σενάριο της αποτυχίας. Έχω κληθεί να διαχειριστώ πιθανότατα το σημαντικότερο ρόστερ στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ και αυτό από μόνο του καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη ευθύνη είναι. Οι οπαδοί πριν από τους τελικούς μάς ζήτησαν το τρόπαιο και η παρουσία τους στο γήπεδο ήταν συγκλονιστική. Ο λαός της ΑΕΚ διψάει για τίτλους και έπειτα από όλα αυτά θα θέλαμε το τρεμπλ, το οποίο ζητάει ο κόσμος". Στην επισήμανση ότι το "σημαντικότερο" ρόστερ παραπέμπει και στο "ακριβότερο" τόνισε: "Σωστά, αυτό ισχύει. Είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα".

Ο προπονητής της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ, Δημήτρης Δημητρούλιας με τον ιδιοκτήτη, Σταμάτη Παπασταμάτη
Ο προπονητής της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ, Δημήτρης Δημητρούλιας με τον ιδιοκτήτη, Σταμάτη Παπασταμάτη EUROKINISSI SPORTS

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μετά την κατάκτηση του τροπαίου από την Ένωση, σχολίασε "την ανύπαρκτη τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας", λέγοντας επίσης ότι "δεν περιποιεί τιμή στη διοργανώτρια ΑΕΚ και στον έχοντα την ευθύνη αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ για τη λήψη και εφαρμογή των μέτρων. Τέτοιες εικόνες δεν είναι αποδεκτές και επισύρουν συνέπειες". Ο κόουτς της Ένωσης τόνισε: "Δεν θέλω να απαντήσω σε μια πολιτική δήλωση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η ενέργεια του κόσμου ήταν φανταστική".

Ο Δημήτρης Δημητρούλιας παραδέχθηκε ότι όντως οι "κιτρινόμαυροι" σχεδιάζουν την επόμενη σεζόν. "Έχουμε θέσει πολλά επί τάπητος για την επόμενη σεζόν. Όμως, το ταβάνι θα το ορίσει ο κ. Παπασταμάτης, επειδή η σεζόν δεν έχει τελειώσει και κάποια πράγματα είναι ρευστά. Πολλά έχουν δρομολογηθεί, αλλά όχι όλα".

Ο προπονητής της ΑΕΚ ήταν προσωπική επιλογή του χρηματοδότη της ομάδας, Σταμάτη Παπασταμάτη. Το πρώτο ραντεβού των δύο ανδρών είχε γίνει τον Μάιο του 2019. "Τότε, δεν μιλήσαμε για το ευρωπαϊκό. Ο κ. Παπασταμάτης μού ζήτησε να πάρουμε τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε νικήσει την ομάδα στον τελικό του πρωταθλήματος και είχε πάρει το νταμπλ. Αυτός ήταν ο μεγάλος αντίπαλος".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ