PREMIER LEAGUE

Το Moneyball της Μπρέντφορντ "κέντραρε" στον Τζόλη

Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, Χρήστος Τζόλης
Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, Χρήστος Τζόλης 24 MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η Μπρέντφορντ επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου 74 χρόνια μετά. Το Moneyball που εφαρμόζει η διοίκηση της ομάδας Λονδίνου την τελευταία επταετία απέδωσε καρπούς και άλλαξε την ιστορία του συλλόγου.

Ένας χορός εκατομμυρίων που εμφανίζει τεράστιο ενδιαφέρον και που δεν αποκλείεται να φτάσει ως την Ελλάδα για χάρη του Χρήστου Τζόλη.

Η επικράτηση της Μπρέντφορντ το προηγούμενο Σάββατο κόντρα στη Σουόνσι στον τελικό των play off της Τσάμπιονσιπ, σφράγισε για τις «μέλισσες» το εισιτήριο ανόδου στην Premier League και μαζί ένα χρηματικό έπαθλο που αγγίζει συνολικά 180 εκατ. ευρώ. Χρήματα που εξασφαλίζουν οικονομική ευρωστία και φυσικά τις απαραίτητες συνθήκες για την ενίσχυση του συλλόγου ενόψει καλοκαιριού.

Ο Αντώνης Οικονομίδης έγραψε στο SPORT24 πως το wonderkid του ΠΑΟΚ, ο Χρήστος Τζόλης, εδώ και μία διετία βρίσκεται εντός των ραντάρ της εξαιρετικής σε θέματα scouting Μπρέντφορντ. Πληροφορία που σε αρκετούς πιθανότατα να κάνει εντύπωση, αλλά σε εκείνους γνωρίζουν πως λειτουργεί ο σύλλογος του δυτικού Λονδίνου, μάλλον κλείνει το “μάτι”.

Ο ιδιοκτήτης που έβγαλε λεφτά με τη στατιστική

Moneyball. Ταινία που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η πλοκή αφορά τον Μπίλι Μπιν, general manager της ομάδας μπέιζμπολ Oakland Athletics, και το καινοτόμο μοντέλο διοίκησης που έχει ως θεμέλιο το scouting παικτών με βάση τη στατιστική και μαθηματική τους ανάλυση.

Όπου Oakland Athletics γράψτε Μπρέντφορντ. Όπου Μπίλι Μπιν γράψτε Μάθιου Μπένχαμ. Ο Μπένχαμ αποτελεί έναν Βρετανό πολυεκατομμυριούχο τζογαδόρο που έχει δημιουργήσει την μεγάλη περιουσία του, μέσω της ίδρυσης δύο εταιριών που παρέχουν στοιχηματικές συμβουλές βάσει στατιστικής και μαθηματικής ανάλυσης των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.

Η άνοδος της Μίντιλαντ και η Μπρέντφορντ

Το γερό κομπόδεμα του τού επιτρέπει από το 2006, μέχρι και σήμερα να επενδύει στην αγαπημένη του Μπρέντφορντ της οποίας και είναι βασικός ιδιοκτήτης από το 2013. Από το 2014 συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της Μίντιλαντ.

Παρεμπιπτόντως, με τους Δανούς που μετρούν μόλις 21 χρόνια ύπαρξης, έχει προλάβει να πανηγυρίσει την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και δύο συμμετοχών σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το λες και καλό.

Το επιστημονκό εργαλείο αυτό λοιπόν που τον έκανε πολυεκατομμυριούχο αποφάσισε να το εντάξει για τα καλά και στην διοίκηση της Μπρέντφορντ. Η επιτυχία του ήταν τέτοια σε σημείο που οι τακτικές του να φτάσουν συζητούνται παγκοσμίως.

Πριν ακριβώς οκτώ χρόνια η Μπρέντφορντ αγωνιζόταν στην League One, τρίτη τη τάξη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Από το προηγούμενο Σάββατο ανήκει ξανά στην γεμάτη χρυσόσκονη Premier League, στην οποία και επιστρέφει 74 χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία.

Και όλα αυτά έχοντας το τέταρτο φθηνότερο μπάτζετ τη κατηγορίας. Το λες και πολύ καλό.

Τα whispering talents και τα όπλα του Δαυίδ

Ένα εργαλείο που περιβάλλεται από πέπλο μυστηρίου και βασίζεται όχι τόσο σε απόλυτους αριθμούς αλλά περισσότερο στην στατιστική ανάλυση ενός ποδοσφαιριστή. Απαράβατος όρος το αγοράζουμε -σχεδόν πάντα- φθηνά, πουλάμε -πάντα- ακριβά.

Αυτό προϋποθέτει την αναζήτηση παικτών που θεωρούνται ως undervalued ή αλλιώς “whispering talents” όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Ράσμους Άνκερσεν, Δανός διευθυντής ποδοσφαίρου του αγγλικού συλλόγου και δεξί χέρι του Μπένχαμ. Για αυτό και ο σύλλογος του Λονδίνου έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια με «διαμαντάκια» τα οποία με τη σειρά τους γεμίζουν ασφυκτικά τα ταμεία της ομάδας.

Και επειδή στον μαγικό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου συνήθως πληρώνεις αρκετά παραπάνω από αυτό που παίρνεις, οι διοικούντες την Μπρέντφορντ αποφάσισαν να στραφούν σε αγορές διαφορετικές από εκείνους του παρελθόντος.

Όσο περνούσαν τα χρόνια οι μεταγραφές από συλλόγους της Premier League ή της Championship μειώνονταν, σε αντίθεση με εκείνες εκτός Νησιού, που εμφάνιζαν αυξητικές τάσεις. «Ο Δαυίδ δεν μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ με τα ίδια όπλα. Χρειάζεται κάτι άλλο για να το καταφέρει», είχε πει Άνκερσεν.

Οι φορ που ήρθαν για ψίχουλα και έφυγαν με ποσά-ρεκόρ

Το καλοκαίρι του 2017, λοιπόν οι μέλισσες δαπανούν μόλις 9,2 εκατ. ευρώ για την αγορά των Νιλ Μοπέι (Σεντ Ετιέν) και Όλι Γουάτκινς (Έξιτερ).

Δύο καλοκαίρια αργότερα ο πρώτος έχοντας ολοκληρώσει τη δεύτερη του σεζόν στην Championship με 25 γκολ παίρνει προαγωγή στην Πρέμιερ Λιγκ και την Μπράιτον, έναντι 22 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος παραμένει για έναν ακόμη χρόνο και το καλοκαίρι του ’20, έχοντας πετύχει 25 τέρματα στο φινάλε της σεζόν αναχωρεί για το Βίλα Παρκ με την Άστον Βίλα να βγάζει από το ταμεία της το ποσό-ρεκόρ των 34 εκατ. ευρώ. Ποσό που αποτελεί την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου του δυτικού Λονδίνου.

Μαζί του αναχωρεί και ο Αλγερινός Σαϊντ Μπενραχμά με προορισμό την Γουέστ Χαμ. Για χάρη του τα «Σφυριά» αποταμιεύουν 23 εκατ. ευρώ, την στιγμή που η Μπρέντφορντ τον είχε αποκτήσει 24 μήνες νωρίτερα έναντι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ.

Η θέση στην κορυφή της επίθεσης ωστόσο δεν μένει κενή. Ο εκλεκτός έχει ήδη βρεθεί στο πρόσωπο του Ιβάν Τόνεϊ. Ο 24χρονος Βρετανός μετακομίζει από την Πιτέρμπορο στην Μπρέντφορντ με το παράσημο του πρώτου σκόρερ της League One, έχοντας πανηγυρίσει 24 φορές συνολικά σε 32 παρουσίες.

Το στοιχείο ωστόσο που έκανε “κλικ” στους διοικούντες την ομάδα έχει να κάνει τον αριθμό των ποιοτικών ευκαιριών που παρήγαγε ο Τόνι. Με 0.63 xGoal ανά παιχνίδι ο Βρετανός ήταν μόλις δεύτερος στη σχετική λίστα που περιλάμβανε ποδοσφαιριστές των τεσσάρων κορυφαίων κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ψηλότερα από παίκτες όπως ο Αγουέρο ή ο Ράσφορντ. Πάνω ακόμα και από τον πρώτο σκόρερ της Μπρέντφορντ στην σεζόν, Ουάτκινς.

Οι οιωνοί έμοιαζαν κάτι παραπάνω από θετικοί. Τα 5,6 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν για χάρη του οι «μέλισσες», δώδεκα μήνες μετά μοιάζουν ως αστείο ποσό για έναν ποδοσφαιριστή που ολοκλήρωσε τη χρονιά με 31 γκολ, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου η Μπρέντφορντ να πανηγυρίσει την άνοδο και βλέπει τις σειρήνες των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ να τον καλούν, απειλώντας πλέον ευθέως το ρεκόρ πώλησης του Ουάτκινς.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ό,τι η Μπρέντφορντ έχει μετατραπεί για τα καλά σε ένα αξιοζήλευτο εργοστάσιο μεταγραφών. Μεταγραφών που αναλύονται με τέτοιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα αστοχίας.

Η είσοδος του Τζόλη στη λίστα

Και κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία και ο Τζόλης. Στην ανάλυση της κανονικής περιόδου της φετινής Super League που διαβάσατε στο SPORT24 με την βοήθεια της Opta, o νεαρός μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, στην πρώτη ουσιαστικά επαγγελματική σεζόν της καριέρας του, ολοκλήρωσε τη χρονιά με έξι τέρματα σε 25 εμφανίσεις και 0,30 xGoals ανά 90'.

Αριθμός που τον κατατάσσει στην 8η θέση μεταξύ των πιο απειλητικών παικτών του φετινού πρωταθλήματος και δεδομένα ένα νούμερο τεράστιο για έναν 19χρονο παίκτη που αγωνίζεται στα άκρα.

Στην 8η θέση της λίστας του ελληνικού πρωταθλήματος, και μαζί στην αντίστοιχη μεταγραφική της Μπρέντφορντ. Το αν αυτό θα εξελιχθεί σε ουσιαστικό ενδιαφέρον θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης ωστόσο, το ενδιαφέρον των Άγγλων για τον Τζόλη αποτελεί μία ακόμα απόδειξη πως η Μπρέντφορντ είναι το μέλλον. Και ο Ράσμους Άνκερσεν ένας εξαιρετικός Διευθυντής ποδοσφαίρου.

TAGS PREMIER LEAGUE ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ