THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Ο Τζόλης στα ραντάρ της κορυφαίας στο σκάουτινγκ Μπρέντφορντ

ΠΑΟΚ: Ο Τζόλης στα ραντάρ της κορυφαίας στο σκάουτινγκ Μπρέντφορντ
Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, Χρήστος Τζόλης EUROKINISSI

Πάνω από μια διετία η Μπρέντφορντ παρακολουθεί την εξέλιξη του Χρήστου Τζόλη. Νωπές οι δάφνες και τα αστρονομικά έσοδα της ανόδου στην Premier League για τις "μέλισσες", πάγιο και αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον επιθετικό του ΠΑΟΚ.

Καλά καλά δεν τον είχαν δει στην Τούμπα. Πολύ μετρημένοι θαμώνες της εξαιρετικής ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ τον συζητούσαν. Για τους υπόλοιπους εν Ελλάδι, ούτε λόγος. Αυτό όμως ποτέ δεν αποτελεί κριτήριο αναγνωρισιμότητας ενός ταλέντου εκεί που πραγματικά μετράει: στην ποδοσφαιρική δηλαδή αγορά. Η Μπρέντφορντ λοιπόν ήταν μια από τις ομάδες που πριν καν σκάσει – ποδοσφαιρικά – από τ' αυγό του ο Χρήστος Τζόλης, τον είχε λοκάρει. Και δις μάλιστα είχε φτάσει κοντά σε μια (κυριολεκτικά) αρπαγή του, αξιοποιώντας το τότε στάτους του διεθνή εξτρέμ στον "δικέφαλο".

Δεν έγινε. Ο Τζόλης εξελίχτηκε μετεωρικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αλλά και η Μπρέντφορντ ακόμη περισσότερο. Το περασμένο Σάββατο, ύστερα από επτά χρόνια παραμονής στην Championship, πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον προβιβασμό στην Premier League μετά το 2-0 στον τελικό των play off επί της Σουόνσι. Στο παιχνίδι των "200 εκατ. ευρώ", αφού τόσα εκτιμώνται τα (δεδομένα και βάσει προβλεπόμενων μπόνους) έσοδα των "μελισσών" από τη συμμετοχή τους στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Αν μη τι άλλο εντυπωσιακή αλλαγή δεδομένων και σε οικονομικό επίπεδο για την ομάδα η οποία όταν το 2014 προβιβάστηκε στην Championship είχε το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας. Επιστράτευσε όμως ένα ιδιότυπο τρόπο αξιολόγησης, που τα αγγλικά media αρέσκονται να χαρακτηρίζουν ως το ποδοσφαιρικό Moneyball και έτσι, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά και να το κάνει βρίσκοντας "διαμάντια", ενισχύοντας παράλληλα και τα ταμεία της, αφού η ανάδειξη αυτών των διαμαντιών της άφηνε πολλαπλάσια κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία πενταετία, μόνο από 12 (ενδεικτικές) πωλήσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι κόστισαν 15,6 εκατ. ευρώ στην Μπρέντφορντ, εισέπραξε 180,5 εκατομμύρια. Κοινώς, κέρδος, 165 εκατ. ευρώ.

Κάβα λοιπόν, υπάρχει. Αρκετή και ενισχυμένη με το μπόνους ανόδου. Σύστημα υπάρχει, που της επιτρέπει να εντοπίζει ποδοσφαιρικές ευκαιρίες. Ο Τζόλης, στις λίστες της καιρό, ενόσω μάλιστα στον πάγκο της βρίσκεται ο νυν τεχνικός της, Τόμας Φρανκ. Παίκτη στη θέση του επιθετικού του ΠΑΟΚ, οι νεοφώτιστοι της Premier League αναζητούν. Το scouting στον 19χρονο άσο σταθερό και ασταμάτητο, καταγεγραμμένη προφανώς η εξέλιξή του, τονισμένη επιπρόσθετα και από την νέα εταιρεία που εκπροσωπεί τον Τζόλη, οι προσβάσεις της οποίας στην Αγγλία είναι ασύγκριτες.

Για κλείσιμο, μια σημείωση. Η δαπανηρότερη αγορά στην ιστορία της Μπρέντφορντ ήταν αξίας 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η άνοδος στην Premier League δεν πρόκειται να επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που κινείται ο σύλλογος στο παζάρι. Το σύστημα των "μελισσών" έχει αποδώσει, είναι λειτουργικό και άκρως κερδοφόρο. Το μόνο που λογικά θα διαφοροποιηθεί είναι το πλαφόν των δυνατοτήτων τους.

Δύσκολα όμως, ακόμη και έτσι, θα φτάσουν σε αντίτιμο που διέρρεε ο ΠΑΟΚ πως αξιώνει για τον Τζόλη. Ούτε και φυσικά μπορεί να περιμένει κανείς πως θα παρασυρθούν από διαφημιστικά τρικ σχετικά με επίπλαστες αυξήσεις της χρηματιστηριακής αξίας του Έλληνα επιθετικού (όπως άλλωστε και κάθε άλλη ενδιαφερόμενη ομάδα). Βρίσκεται εδώ και καιρό στα ραντάρ τους, τους αρέσει, το απαραίτητο για κάθε μεταγραφικό πουσάρισμα έχει γίνει και γίνεται, το ταβάνι όμως που θεωρούν αντιπροσωπευτικό της αξίας και της δυναμικής του Τζόλη είναι συγκεκριμένο. Αν φτάνει, θα φανεί εφόσον το ενδιαφέρον τους επισημοποιηθεί.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ