THE SPORTS ECONOMIST

Τι ψάχνει και τι είδε στο ΟΦΗ - Ολυμπιακός το αφεντικό της Λιλ

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον ΟΦΗ
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον ΟΦΗ INTIME

Το ταξίδι του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος της Λιλ, Φρανκ Μπεριά στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο. Το SPORT24 καταγράφει τις ανάγκες και το πλαίσιο της μεταγραφικής αναζήτησης των πρωταθλητών Γαλλίας.

Δεν συνηθίζεται. Να έρχονται απεσταλμένοι ευρωπαϊκών ομάδων στην χώρα μας για να παρακολουθήσουν παιχνίδια και αντί του λεκανοπεδίου (ή το πολύ πολύ της Θεσσαλονίκης) να πηγαίνουν στο Ηράκλειο. Εκεί εντοπίστηκε αρχικά ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Λιλ, το απόλυτο – πλέον – αφεντικό των πρωταθλητών Γαλλίας, Φρανκ Μπεριά στη σαββατιάτικη αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό.

Παρακολούθησε και την επόμενη το αθηναϊκό ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού (χωρίς κάποιο συγκεκριμένο στόχο ή κάτι που τελικά να ξεχωρίσει), ωστόσο η βασική αιτία του ταξιδιού του ήταν το παιχνίδι των "ερυθρόλευκων". Επιλογή προφανής για κάθε club το τσεκάρισμα των πρωταθλητών Ελλάδας, το ιδιαίτερο όμως προκύπτει τόσο από το ταξίδι στην Κρήτη όσο και την παρουσία του ίδιου του Μπεριά, ο οποίος σnaυνήθως δεν αναλαμβάνει αποστολές διερευνητικού χαρακτήρα, αλλά αυτές έχουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Η ιδιαιτερότητα επίσης έγκειται στο ότι μιλάμε για Λιλ. Την ομάδα δηλαδή από την οποία ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την "κλεψιά" του Αγκιμού Καμαρά, κάτι που – έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα – δεν άρεσε καθόλου στους ιθύνοντες του γαλλικού club και δεν το έκρυψαν άλλωστε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μπορεί να αγνοηθεί και να αντιμετωπιστεί – όπως τα περισσότερα άλλα ανάλογου περιεχόμενου – ως ένα ακόμη ταξίδι scouting, γιατί τόσο ο άνθρωπος που το ανέλαβε όσο και ο τόπος που επίλεξε αλλά και το πλαίσιο της ομάδας που τσέκαρε, είναι σίγουρα, όλα, ξεχωριστά.

Το τι ήρθε να δει ο Μπεριά (στο οργανόγραμμα της Λιλ από το 2017, "επιβίωσε" τριών διοικητικών αλλαγών, δείγμα του πόσο καλά εδραιωμένος είναι στο πόστο του) στο "Γεντί Κουλέ", αμφίβολο. Το ότι ήρθε να δει κάτι πολύ συγκεκριμένο, σίγουρο. Το τι ψάχνει, επίσης. Όπως και οι περιορισμοί που έχουν οι πρωταθλητές Γαλλίας.

Πωλήσεις, στόχοι και περιορισμοί

Πριν μερικές εβδομάδες ο νέος τους πρόεδρος, Ολιβιέ Λετάνγκ δημοσιοποίησε πως το ακριβές "άνοιγμα" από την προηγούμενη διοίκηση φτάνει τα 159 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί, επιβάλλονται πωλήσεις. Εγιναν κάποιες το καλοκαίρι, όχι όμως όσες χρειάζονται, αναμένονται και άλλες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (και φυσικά το επόμενο καλοκαίρι).

Μέχρι τότε, οι "λιλουά" δεν θα… ανοιχτούν στο παζάρι. Έτσι κι αλλιώς σπάνια το κάνουν, με συγκεκριμένο – κυρίως επενδυτικό – μεταγραφικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικό σε κάθε περίπτωση το τι έκαναν το περασμένο καλοκαίρι: συνολική δαπάνη 13 εκατ. ευρώ για αγορά δύο παικτών, του 20χρονου αμυντικού χαφ Αμαντού Ονάνα και του 24χρονου Σουηδού αριστερού μπακ, Γκάμπριελ Γκούντμουντσον.

Μέτρο τάξης λοιπόν, αν και εφόσον κινηθούν τον Ιανουάριο για κάποιον ποδοσφαιριστή, το συγκεκριμένο εύρος, 6-7 εκατ. ευρώ. Εύρος που δεν θα επηρεαστεί από τις επιδιωκόμενες πωλήσεις. Στη βιτρίνα τους έχει μπει – φυσικά – ο Ρενάτο Σάντσες, με ομάδες της Premier League στο κατόπι του και μίνιμουμ 25 εκατ. ευρώ αξιώσεις. Ο μεσοεπιθετικός Τζόναθαν Ικονέ, για τον οποίο φαίνεται πως κινείται έντονα η Φιορεντίνα, με ποσό που θα προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ και ο Τούρκος διεθνής δεξιός μπακ, Ζεκί Τσελίκ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλες τρεις θέσεις με ορίζοντα καλοκαιριού που ο Μπεριά προετοιμάζεται. Πρώτα, αυτή του συμπληρωματικού στο ρόστερ αριστερού μπακ, αφού ο νυν βασικός, Ρεϊνίλντο Μαντάβα δεν φαίνεται να συμφωνεί σε ανανέωση συμβολαίου (ολοκληρώνεται το καλοκαίρι) και εμφανίζεται πολύ κοντά στη Νάπολι.

Στη συνέχεια, στο κέντρο μιας και ο Πορτογάλος Σέκα, επίσης μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και είναι αμφίβολο αν – έστω – του προταθεί νέο συμβόλαιο και τέλος, στην καρδιά της άμυνας, όπου ο τεχνικός Ζοσλίν Γκουβερνέκ έχει τέσσερις μεν διαθέσιμους στόπερ, ο ένας όμως εξ αυτών είναι ο Πορτογάλος Ζοσέ Φοντέ (επίσης ελεύθερος το καλοκαίρι), ο οποίος στις 22 Δεκεμβρίου συμπληρώνει τα 38 του χρόνια.

Αυτό λοιπόν είναι συνολικά το πλαίσιο της αναζήτησης του Μπεριά. Η αντιστοίχισή της με το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Η απάντηση για το αν ό,τι είδε στο Ηράκλειο (και προφανώς δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος από τη Λιλ το… έβλεπε, διαφορετικά δεν θα ταξίδευε ο ίδιος) του έκανε, λογικά δεν θ’ αργήσει.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ