THE SPORTS ECONOMIST

Αγκιμπού Καμαρά, εμπιστευτικό

EUROPA LEAGUE 2021-2022 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE 2021-2022 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετρημένη η ως τώρα ποδοσφαιρική περπατησιά του Αγκιμπου Καμαρά. Μόλις 20 χρονών είναι ο Αφρικανός. Το SPORT24 καταγράφει τα μέχρι στιγμής βήματα της καριέρας του, τα πρόσωπα, τις συγκυρίες και τις καταστάσεις που τον έφεραν στον Ολυμπιακό, εκτιμώντας και τα όσα (φαίνεται πως) έρχονται.

Τις περισσότερες φορές, τα περισσότερα στο ποδόσφαιρο είναι θέμα timing. Όχι μόνο ενός ανθρώπου, μιας συγκυρίας ή μιας κατάστασης, αλλά πολλών. Πρέπει να μπουν τα κατάλληλα κομμάτια, στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή για να παράξουν τελικά ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για να φτάσει, λοιπόν, ο Αγκιμπού Καμαρά να είναι, ήδη, σημείο αναφοράς στον Ολυμπιακό και, ήδη, να έχει προκαλέσει την προσοχή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, χρειάστηκαν πολλά από το κάθε τι. Ανθρώπων, συγκυριών και καταστάσεων…

O Λουίς Κάμπος θεωρείται – και είναι – ένας από τους κορυφαίους αθλητικούς διευθυντές του πλανήτη. Δεν ήταν πάντα. Πέρασε από τους πάγκους ως προπονητής. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν αυτός, που το καλοκαίρι του 2012, του άλλαξε ρότα, φέρνοντας τον δίπλα του στο «Μπερναμπέου» σε ρόλο αναλυτή.

Αυτό ήταν. Έναν χρόνο αργότερα, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ του ανέθεσε την διεύθυνση του project Μονακό, σε ρόλο ειδικού συμβούλου. Αλλαξε ριζικά την αγωνιστική προσέγγιση των Μονεγάσκων, οι οποίοι από εκεί που βασίζονταν στα εκατοντάδες εκατομμύρια του Ρώσου ιδιοκτήτη, έφτασαν να είναι αυτάρκεις σε ποδοσφαιρικό ταλέντο, είτε παράγοντας το από τις ακαδημίες τους, είτε αγοράζοντας το – πλέον – σε τιμές ευκαιρίας.

Εφυγε το καλοκαίρι του 2016. Λίγους μήνες αργότερα, παρακολουθώντας τη Μονακό που ο ίδιος είχε χτίσει να οδεύει προς την κατάκτηση του σαμπιονά, πήγε στη Λιλ σε ανάλογο πόστο, αναλαμβάνοντας ανάλογο project, υπό την ουσιαστικά συνεργασία του τότε νέου ιδιοκτήτη των «λιλουά», Ζεράρ Λόπεθ, έναν Ισπανό-Λουξεμβούργιο επιχειρηματία, με επενδυτικό μεράκι στη σύμπραξη των νέων τεχνολογιών με τον αθλητισμό.

Από τα πρώτα που οι δυο τους έκαναν ήταν ουσιαστικά να συστηματοποιήσουν την ατζέντα, το knowhow και τις γνωριμίες του Κάμπος, ιδρύοντας μια εταιρεία scouting, ευρετηρίου, καταχώρησης και αξιοποίησης ποδοσφαιριστών, την Scoutly Limited.

Σκοπός και ρόλος της εταιρείας – παρέχοντας υπηρεσίες αρχικά για τη Λιλ, αλλά εν καιρώ θα έβγαινε ελεύθερα στην αγορά για κάθε ενδιαφερόμενο – ήταν να μην αφήσει πέτρα που δεν θα σήκωνε στην υφήλιο, ελέγχοντας τα πάντα ως προς το scouting νεαρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών, σε αγορές που ενδιέφεραν περισσότερο τον πελάτη της εταιρείας (εν προκειμένω τη Λιλ).

Αρχικά προσλήφθηκαν 20 «στρατολογητές» όπως ονομάστηκαν, κάθε ένας εκ των οποίων αναλάμβανε την στελέχωση της αγοράς που διεύθυνε με κατά τόπους scouts. Άλλος με τέσσερις, άλλος με πέντε, άλλος με ερασιτέχνες, άλλους με άτομα εμπιστοσύνης (του), με ό,τι τέλος πάντων εκτιμούσε πως θα ήταν αρκετό για να κάνει τη δουλειά.

Ενδεικτικό του πόσο γρήγορα δούλεψε ήταν ότι έναν χρόνο περίπου αργότερα, όταν ο Κριστόφ Γκαλτιέ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λιλ, δημοσίως δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών: «Εκανα μια σύσκεψη με το μεταγραφικό επιτελείο και μου δώσανε, για τις θέσεις που συζητούσαμε να ενισχύσουμε την ομάδα, αναλυτικότατους, πληρέστατους φακέλους για 1000 ποδοσφαιριστές από κάθε γωνιά του πλανήτη».

Ο Λαριέπ, ο Ανιγκό και το δοκιμαστικό

Στην Αφρική ο Κάμπος διορίζει ως υπεύθυνο τον Κριστιάν Λαριέπ. Αλλοτινό προπονητή (τίποτα το ιδιαίτερο) και κυρίως ποδοσφαιρικό διευθυντή σε Σεντ Ετιέν, Ναντ και Μαρσέιγ. Στους Φωκαείς, συνυπήρξε μάλιστα για αρκετά χρόνια με τον Ζοσέ Ανιγκό, ο οποίος από διάφορα πόστα είχε πάντα – ειδικά στις αρχές του 21ου αιώνα – καταλυτική επίδραση στα τεκταινόμενα και στην λειτουργία της Ολιμπίκ.

Ο Λαριέπ αξιοποιεί το δίκτυο του Κάμπος, συνδυάζει την τεχνογνωσία που του προσφέρει η Scoutly Limited και ενδεικτικά της αποτελεσματικότητάς του γρήγορα αποκαλείται… Monsieur Africa, παρατσούκλι που του αποδίδεται από τον τοπικό Τύπο.

Η μεθοδολογία Κάμπος – Λαριέπ, συγκεκριμένη. Με «μάτια» σε όλη την αφρικάνικη ήπειρο, ξεχωρίζονται οι κορυφαίοι νεαροί, 16χρονοι και 17χρονοι και προσκαλούνται, σε τετραήμερα, πενθήμερα προπονητικά καμπς ώστε να τους παρακολουθήσουν δια ζώσης οι υπεύθυνοι της Λιλ.

Τα δοκιμαστικά αυτά διεξάγονται είτε στο Σάλι, σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο νότια του Ντακάρ στη Σενεγάλη – όπου περνάει τον περισσότερο χρόνο του ο Λαριέπ – είτε στην Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο. «Το βασικό πρόβλημα που είχαμε ήταν πως δεν μπορούσαμε να βγάλουμε βίζα σε αυτά τα παιδιά και να τα φέρουμε στη Γαλλία για να τα δούμε από κοντά. Ετσι, αποφασίσαμε να πάμε εμείς σε αυτά», δηλώνει ο Λαριέπ.

Στο ξεκίνημα του 2018, το πρώτο σχετικό καμπ της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στην Καζαμπλάνκα. Μεταξύ των προσκεκλημένων, ο Αγκιμπού Καμαρά. Οι scouts της Λιλ τον είχαν ξεχωρίσει από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής u17 του 2017, με την Γουινέα να τερματίζει στην 3η θέση και έτσι, να προκρίνεται και στο Παγκόσμιο Κύπελλο u17, το οποίο διεξήχθη τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς στην Ινδία.

Η ομάδα του δεν πήγε καλά (τερμάτισε τελευταία στον όμιλο κερδίζοντας μόνο έναν βαθμό), ωστόσο η σούμα για τον Καμαρά ήταν ικανή να του εξασφαλίσει μια πρόσκληση στην Καζαμπλάνκα, τόπο – για την ιστορία – μόνιμης κατοικίας του Ανιγκό.

Ο Καμαρά ξεχώρισε σε εκείνο το δοκιμαστικό, με τον Κάμπος να περιγράφει γενικά το πλαίσιο από την πλευρά του αξιολογητή: «Φροντίζουμε να τους δυσκολέψουμε, βάζοντας τους διάφορα προβλήματα. Αλλάζοντας θέση στο γήπεδο, διάταξη, αριθμητικούς συσχετισμούς, με συγκεκριμένους περιορισμούς σε διάφορα παιχνίδια. Στο τέλος, διαμορφώνουμε μέσω της Scoutly διαδοχικά καλύτερες ενδεκάδες».

Συγκεκριμένα για τον ίδιο τον Καμαρά, το σχόλιο έρχεται από τον Λαριέπ. Και λες και έχει γίνει… σήμερα: «Πρώτα τον είχα δει στη Γουινέα και ήταν μακράν ο καλύτερος νέος παίκτης στη χώρα. Στη συνέχεια τον είδαμε στο Μαρόκο. Την τελική έγκριση την έδωσε ο ίδιος ο Λουίς (Κάμπος). Πρόκειται για γρήγορο, τεχνίτη, πάντα σε εγρήγορση, έξυπνο και με συγκεκριμένο θράσος στο παιχνίδι του»…

Η Λιλ και η "τρύπα'

Από εκεί και πέρα, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση, ξεκινάει άλλη διαδικασία: της πειθούς, του deal. Να «καπαρωθεί» ο ποδοσφαιριστής, να προλάβουν τον ανταγωνισμό. Δεν έπαιζε μόνη της η Λιλ για τον 17χρονο τότε Καμαρά, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έκανε «θόρυβο» με τις εμφανίσεις και τις επιδόσεις του (κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής στη Γουινέα, αρχηγός της u19 της χώρας).

Το καλοκαίρι του 2018 όμως τα πάντα ρυθμίζονται. Η Λιλ μάλιστα εμφανίζεται να πληρώνει περίπου 1 εκατ. ευρώ στην τότε ομάδα του, Ελεφάντ Κολεά, για να αγοράσει τον Καμαρά, ο οποίος μένει για έναν χρόνο ακόμη στην πατρίδα του ώσπου να ενηλικιωθεί και να μπορέσει έτσι να ταξιδέψει στη Γαλλία και να ενταχθεί στο δυναμικό των «λιλουά».

Εκεί, εικάζεται πως έγινε το λάθος εκ μέρους του γαλλικού συλλόγου, αφού για να εξασφαλίσουν και να «δέσουν» τον Καμαρά φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε συμβόλαιο μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου για ανήλικο ποδοσφαιριστή. Ενώ λοιπόν το μάξιμουμ αποδεκτό είναι το τριετές, συμφωνούν σε πενταετές (έστω σε κάποια μορφή του, όχι κατ’ ανάγκη «κλειστό»), το οποίο όμως θα μπορούσε να προσβληθεί νομικά σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέρη ήθελε να πατήσει στον κανονισμό και να διεκδικήσει ακύρωση μετά την τριετία.

Ψιλά γράμματα εκείνη την ώρα και έτσι ο Καμαρά στο τέλος της άνοιξης του 2019 μετακομίζει στον γαλλικό βορρά, όπου και απ’ ευθείας εντάσσεται στην δεύτερη ομάδα της Λιλ. Στην πρώτη του σεζόν κάνει 17 παιχνίδια, παίζοντας… παντού από το κέντρο και μπροστά, ουσιαστικά συνεχίζοντας εκείνες τις δοκιμασίες που του έβαζαν στο trial της Καζαμπλάνκα.

Κεντρικός χαφ, σε διάφορους σχηματισμούς και ρόλους στο κέντρο, ελεύθερος πίσω από τον επιθετικό, δεξιός εξτρέμ, αριστερός εξτρέμ, δεύτερος επιθετικός, τα πάντα όλα. Το πλέον αξιοσημείωτο όμως σε εκείνη την πρώτη του χρονιά επί ευρωπαϊκού εδάφους το γεγονός ότι σε ένα φιλικό με τα Κομόρος, στις 12 Οκτωβρίου 2019, χρίζεται για πρώτη φορά διεθνής με την ανδρική ομάδα της Γουινέας.

Στον σύλλογό του, η μόνη τζούρα που παίρνει από πρώτη ομάδα είναι στις προπονήσεις. Ανεβαίνει συχνά, αλλά ως εκεί. Μέρος της αέναης εκπαίδευσης και της πολύ συγκεκριμένης εξελικτικής διαδικασίας, αυστηρά ορισμένης και απαρέγκλιτα τηρούμενης.

Η Λιλ τερματίζει 4η το 2020 και θέτει ακόμη ψηλότερους στόχους την επόμενη χρονιά. Στα μέσα της και ενώ οι «λιλουά» πηγαίνουν… καρφί για το πρωτάθλημα που εν τέλει κατέκτησαν, ο Λόπεθ αποφασίζει να πουλήσει. Δεν γίνονταν φυσικά ν’ αφήσει τον Λουίς Κάμπος, τον συνεργάτη του και έτσι, παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων, αμφότεροι αποχωρούν.

Κάτι λοιπόν η διεκδίκηση του τίτλου, κάτι οι διοικητικές αλλαγές, κυριαρχούν στο εσωτερικό της Λιλ και μοιραία όλα τα υπόλοιπα, παραπέφτουν. Με την είσοδο του 2021 ο Καμαρά είναι πλέον ελεύθερος να υπογράψει όπου θέλει, αξιοποιώντας ακριβώς αυτήν την «τρύπα» που υπήρχε στο αρχικό συμβόλαιο. Και μοιάζει σοβαρά διατεθειμένος να το κάνει, αφού – κατόπιν εορτής έστω… - εμφανίζονταν δυσαρεστημένος από την έλλειψη ευκαιριών και από την περατζάδα του στο γήπεδο, χωρίς σταθερό ρόλο και θέση.

Πως να πάρει όμως ευκαιρίες σε μια ομάδα που διεκδικούσε μόλις το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της; Και πως να το κάνει όταν αυτή η ομάδα συνειδητοποιεί, έστω και καθημερινά, πως κινδυνεύει σοβαρά να τον χάσει. Ο Γκαλτιέ του δίνει μία σ’ ένα ματς Κυπέλλου με την Ντιζόν. Το μόνο παιχνίδι στο οποίο αγωνίστηκε με τη φανέλα της Λιλ. Σκόραρε, προσυπογράφοντας την επικράτηση με 1-0.

Ο αρχηγός της Λιλ σε εκείνο το παιχνίδι, ο Πορτογάλος Τσέκα τον αγκαλιάζει στοργικά μετά το τέλος του ματς και τον φιλάει στο μέτωπο, οι συμπαίκτες του τον αποθεώνουν, μέχρι και ο διαιτητής συλλαμβάνεται από τους φακούς να του δίνει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη όταν αρνήθηκε να του δώσει την μπάλα της αναμέτρησης για να την κρατήσει ενθύμιο.

«Τον αγαπάνε όλοι στα αποδυτήρια. Εχει χτίσει μια φοβερά στοργική σχέση. Ηξερα πως αν ξεκινούσα τον μικρό, τότε θα σήκωνε δίπλα του ένα κύμα αλληλεγγύης σε κάθε του ενέργεια. Η σοβαρότητά του, ο δυναμισμός του, η ευρυμάθειά του, εκτιμώνται απ’ όλους.

Για την ηλικία του έχει ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, δεν κάνει λάθη, είναι συνεπής στις υποστηρικτικές του κινήσεις είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση και μπορεί να προσφέρει παντού, δίνοντας μας επιλογές σε όλο το πλάτος του γηπέδου, αλλά ακόμη και στο βάθος της επίθεσης».

Λέξη προς λέξη οι δηλώσεις του Γκαλτιέ μετά από εκείνο το παιχνίδι της 10ης Φεβρουαρίου, ούτε καν δέκα μήνες νωρίτερα…

Ο Μαντί, ο Μαρτίνς και ο χορός

Το δίκτυο του Ολυμπιακού στη γαλλική αγορά, αναμφίβολα δυναμικό και πλέον «ψημένο» στο να εντοπίζει και να αξιοποιεί όποια ευκαιρία μπορεί να αρπάξει μια ελληνική ομάδα (σε σχέση πάντα με την αγορά από την οποία προσπαθεί να το κάνει). Επιπρόσθετα, αναφορικά με το στάτους και την εξέλιξη του Καμαρά είναι προφανές ακόμη και από τούτη την εξιστόρηση, πως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν άμεσες προσβάσεις στην καρδιά της πληροφορίας.

Και αυτή της «τρύπας» στο συμβόλαιο του Καμαρά, με τη δυνατότητά του να μείνει ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι, ανεκτίμητη. Η προσέγγιση αυτονόητη, το έδαφος υπαρκτό, ωστόσο ο ανταγωνισμός δεδομένος. Πέραν όλων των υπολοίπων επιστρατεύεται ο συμπατριώτης, ο συνεπώνυμος Μαντί, προσωποποίηση εξέλιξης στον Ολυμπιακό. Κάτι αυτό, κάτι η πειθώ των «ερυθρόλευκων» στο ανοιξιάτικο ταξίδι του Αγκιμπού και των εκπροσώπων του στην Αθήνα, συμβάλλουν στο ευκταίο.

Ο Αφρικανός συμφωνεί με τους «ερυθρόλευκους». Ξεκάθαρη η τεράστια προοπτική του, τίποτα όμως δεν του εγγυάται ως προς την αξιοποίησή του. Ισα ίσα. Η Λιλ προσπαθεί να αποτρέψει τη συμφωνία και όταν συνειδητοποιεί τη ματαιότητά της αρκείται απλώς στις 121.000 ευρώ που αντιστοιχούν στα τροφεία του 20χρονου μέσου, μη επιτρέποντας την επικύρωση του deal του Καμαρά με τον Ολυμπιακό - δείγμα σαφέστατης ενόχλησης – ως και την τελευταία μέρα του συμβολαίου του στους «λιλουά».

Από τη δική του πρώτη στην προετοιμασία του Ολυμπιακού, ο Καμαρά ξεχωρίζει από τον Πέδρο Μαρτίνς. Σε τόσους και τόσους έχει αλλάξει στάτους και εικόνα στα χρόνια του στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας ο Πορτογάλος, στην ηλικία ή στην απειρία του πιτσιρικά θα κολλούσε;

Στάζει μέλι όπου σταθεί και όπου βρεθεί, τον ρίχνει αμέσως στα βαθιά τεστάροντας τον πρακτικά σε ρόλους, απαιτήσεις και συνθήκες. Ο Καμαρά ανταποκρίνεται, παγιώνεται αρχικά στην ενδεκάδα και στη συνέχεια βρίσκει αυτό που του έλειπε στη Λιλ: συγκεκριμένο ρόλο. Ο συνδετικός κρίκος μεσαίας γραμμής και επίθεσης, με την περίσσια φούρια του να μην περιχαρακώνεται, αλλά να επιδιώκεται να αξιοποιηθεί.

Με το να γίνει ο πρώτος παίκτης στο πρέσινγκ, με το να βρίσκεται όπου και η μπάλα, με το να βοηθάει μία τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης και την άλλη στιγμή δίπλα στον Εμβιλά, να δίνει περίσσιο πλάτος αν χρειάζεται τακτικά στα άκρα και να πατάει, συνεχώς περιοχή. Και ολ’ αυτά, κάνοντας νούμερα, «γράφοντας».

Με το φοβερό του χτεσινό γκολ στο ντέρμπι έφτασε ήδη τα 5 σε όλες τις διοργανώσεις (4 στο πρωτάθλημα, από κοινού πρώτος σκόρερ με Ελ Αραμπί και Τικίνιο) έχοντας μοιράσει και 2 ασίστ. Άλλος πέραν του Μαροκινού τοτέμ, που να κάνει πράγματα να συμβαίνουν σε συντομότερο χρόνο παραμονής στο γήπεδο, δεν υπάρχει στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Παραπάνω για να φουντώσει καπνός δεν χρειάζεται στις μέρες μας. Ετσι κι αλλιώς, «χαρτογραφημένος» από την στιγμή που αποφάσισε να μετακομίσει στη Λιλ, με την τετράμηνη μόλις παρουσία του με τα «ερυθρόλευκα» ήδη να δικαιολογεί την απόφασή του – που κακά τα ψέματα, μπορεί και να ξένισε σε όσους τον έχουν στα κιτάπια τους - της επένδυσης για το επόμενο βήμα της καριέρας του μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Εξ ορισμού κερδισμένος ο Ολυμπιακός. Αυτονόητα καμία βιασύνη να διαφημίσει το νέο του πολύφερνο ασημικό, αρκείται για τώρα να κρεμάει το καινούργιο του κοσκινάκι σε θέα τέτοια που να προσδοκά πως το τελικό κέρδος, θα μετρηθεί σε πολλά εκατομμύρια. Προοπτική, προφανώς, υπάρχει.

Τιμή, δεν χρειάζεται εννοείται ούτε να ορίσει ούτε και να επιχειρηθεί από κανέναν να εκτιμηθεί. Πρώιμο πολύ ακόμη. Ετσι κι αλλιώς άλλωστε, τα βλέμματα που στρέφει ο Καμαρά πάνω του, μπορεί να μην αρκούν – ακόμη – για να στηθεί χορός μνηστήρων, αλλά είναι ξεκάθαρο πως όσο καταθέτει διαπιστευτήρια προόδου παιχνίδι με το παιχνίδι, αυτή η ώρα δεν θ’ αργήσει.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

Δείτε την Game Night για το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός και την αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον ΠΑΟΚ:

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ