ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Το BBC προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η Λειψία γνωρίζει την οργή όλων των υπολοίπων στη Bundesliga. Στο τέλος, όμως φάνηκε να... πείθεται από το project. Πώς; Δες.

Από την ημέρα που συναντήθηκαν η Ντόρτμουντ με τη Λειψία, δεν υπάρχει ιστοσελίδα με αθλητικό περιεχόμενο στην Ευρώπη που να μην είχε αναφορά στα πανό που ύψωσαν οι φαν της γηπεδούχου ομάδος. Ήταν πανό μίσους προς τους αντιπάλους, τους οποίους "αναιρούσαν" ως... ύπαρξη.

To BBC γράφει σήμερα (7/2) πως "ο χουλιγκανισμός στο ποδόσφαιρο δεν είναι είδηση στη Γερμανία, αλλά όταν υπάρχουν περιστατικά βίας ανάλογα με αυτό που ξέσπασε πριν έναν αγώνα Bundesliga, μεταξύ των οπαδών δυο εκ των κορυφαίων συλλόγων της χώρας είναι κάτι το διαφορετικό.

Οι πέτρες και τα μπουκάλια που εκτοξεύθηκαν , αλλά και τα πανό μίσους που εμφάνισαν οι φίλαθλοι της Βorussia Dortmund, το Σάββατο (4/2), εξέθεσαν την εξόχως διαδεδομένη απέχθεια στη Γερμανία, για την ομάδα που εκλαμβάνεται ως νεόπλουτη, τη RB Leipzig ". Μια στάση εδώ, γιατί σε περίπτωση που δεν ξέρεις ποια είναι η Λειψία, να σου πω ότι ο Κώστας Μπράτσος σου είχε εξηγήσει πολύ ωραία ποιος είναι ο σύλλογος που θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο και φοβάται η Bayern Munich .

Ο αγγλικός κολοσσός των media πάλι, αρκέστηκε σε πρώτη φάση στο " ο σύλλογος διεκδικεί την πρόκριση στο Champions League, στην πρώτη σεζόν της ιστορίας της στην ελίτ των πρωταθλημάτων. Το μίσος έχει να κάνει με τον γεγονός ότι ανήκει σε έναν μόνο ιδιοκτήτη, την εταιρία Red Bull.

Ένα... τείχος μίσους έγινε ορατό. Τα "Σφαγιάστε τους ταύρους" και “Red Bull, εχθρός του ποδοσφαίρου” είναι μόλις κάποια από τα ηπιότερα σλόγκαν που εμφανίστηκαν εντός του γηπέδου. Οικογένειες δέχθηκαν επίθεση. Έξι φίλαθλοι και 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ένας εκ των ιθυνόντων του ποδοσφαίρου, ο Max Eberl είπε πως “η βία είναι άρρωστη. Είτε σου αρέσει η RB Leipzig, είτε όχι, δεν θα έπρεπε το θέμα να βγαίνει από τα όρια”.

Αλλά προς τι το μίσος

Οι φαν της Dortmund δεν είναι οι μόνοι.

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Σε μια tabloid εφημερίδα, την Berliner Kurier, αρνήθηκαν ακόμα και να τυπώσουν το όνομα της ομάδας, πριν λίγες εβδομάδες. Χρησιμοποίησαν τον προσβλητικό όρο "Dosenverkauf" (πωλητές τενεκέδων), στη βαθμολογία της Bundesliga που δημοσίευσαν. Η πώληση ποτών είναι η "καρδιά" της επιχείρησης που έχει ο ιδιοκτήτης της ομάδας (Red Bull) και έχουν υπάρχει πολλές περισσότερες προσβολές, από τότε που η εταιρία αγόρασε μια ομάδα, η οποία είχε έδρα σε προάστιο της Λειψίας, το 2009. Σε επτά σεζόν, πανηγύρισε τέσσερις ανόδους. Το... βιτριόλι προέρχεται από το μοντέλο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, από τη στιγμή που παραδοσιακά τα γερμανικά ποδοσφαιρικά σωματεία λειτουργούν χωρίς έναν, πάμπλουτο επενδυτή.

Είναι τα μέλη που πρέπει να ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών, στον οργανισμό στον οποίον ανήκει η ομάδα. Αλλά η Λειψία έχει μόνο 17 μέλη. Ακολουθεί μεν, το γράμμα του νόμου, αλλά όχι την ουσία του. Μεταξύ των μεγαλύτερων επικριτών του συλλόγου είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzkem, ο οποίος έχει πει πως "η Λειψία έχει δημιουργηθεί για να αυξήσει τα έσοδα της Red Bull και για κανένα άλλο λόγο".

Ο Andreas Bischof, ο οποίος μέσω του blog που έχει... δημιουργεί νέα όρια για τα "πειράγματα" που δέχεται η Λειψία, το πάει πιο μακριά. "Αυτό το club δεν ανήκει ή έχει ως κύριο χορηγό μια εταιρία. Αυτό το club είναι κατάστημα λιανικής της εταιρίας".

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν πως η RB Leipzig είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η πόλη, αλλά και η γύρω περιοχή, διότι υπήρχε λίγη δράση σε ό,τι αφορά την ποδοσφαιρική Bundesliga, στην πρώτη Ανατολική Γερμανία, μετά την ενοποίηση το 1990. "Το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση που χρειάζεται τεράστια χρηματικά ποσά" λέει ο Martin Machowecz, από την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, "και να κάποιος, ο οποίος εμφανίζεται, εμπλέκεται και διασφαλίζει ότι έχουμε φτάσει στα στάνταρ της Δυτικής Γερμανίας, σε έναν τομέα της κοινωνίας που είναι σημαντικός".

Η ποδοσφαιρική παράδοση της Λειψίας

Ό,τι λείπει από τη RB Leipzig, σε επίπεδο αθλητικής ιστορίας, το καλύπτει το γήπεδο και η πόλη που έχει ως έδρα.

*Εκεί δημιουργήθηκε η German Football Association (DFB)

*Το 1903 η VfB Leipzig έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια της Γερμανίας.

*Το γήπεδο χτίστηκε τη δεκαετία του '50, εν μέρει από μπάζα που άφησε πίσω ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

*Με 100.000 θέσεις, το Zentralstadion είναι το μεγαλύτερο γήπεδο, σε όλη τη Γερμανία.

*Η Ανατολική Γερμανία είχε παίξει πολλούς διεθνείς αγώνες, όπως και η Lokomotiv Leipzig.

Η τελευταία έγινε γνωστή, όταν κέρδισε τη Bordeaux σε διαδικασία πέναλτι, για να προκριθεί στους τελικούς του UEFA Cup Winners' Cup, το 1987. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε δυο προσπάθειες, πριν σκοράρει από τα 11 μέτρα και διασφαλίσει τη νίκη.

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Μετά την ενοποίηση το Zentralstadion δεν χρησιμοποιείτο, αλλά πήρε ξανά τα πάνω του στο World Cup 2006. Το οβάλ ανάχωμα του παλαιού σταδίου διατηρήθηκε και μέσα σε αυτό χτίστηκε το νέο που τώρα πια έχει το όνομα Red Bull Arena.

Πώς άνθησε τόσο γρήγορα

Πολλοί έχουν εκλάβει την πρόσληψη του Ralf Rangnick, ως αυτή που έκανε την ειδοποιό διαφορά. Η ομάδα είχε περάσει δυο εκνευριστικές σεζόν στην τέταρτη κατηγορία, πριν εμφανιστεί εκείνος το 2012. Ως αθλητικός διευθυντής και για μια μικρή περίοδο, ως προπονητής έδειξε το δρόμο για τρεις ανόδους σε τέσσερις σεζόν. Και το κλειδί της επιτυχίας του ήταν τα νιάτα. Του αρέσει να αγοράζει παίκτες οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει ξανά επαγγελματικά συμβόλαια και η ομάδα του είναι αυτή με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, στην Bundesliga (λίγο παραπάνω από 23).

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Στα μάτια του, οι νέοι παίκτες είναι οι πιο πεινασμένοι για επιτυχία και ταιριάζουν στη φιλοσοφία που έχει ο ίδιος για το πώς πρέπει να παίζει η ομάδα. Στη Λειψία δίνουν τεράστια έμφαση στην πίεση της αντίπαλης ομάδας, ψηλά και στο να παίρνεις την κατοχή στο μισό γήπεδο που ανήκει στην αντίπαλο. "Ακόμα και αν είσαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, αν πέσουν πάνω σου τρεις, θα χάσεις την μπάλα" συνηθίζει να λέει ο Rangnick, ο οποίος είναι υπέρμαχος του αμφιλεγόμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. "Για ποιο λόγο χρειάζονται τα μέλη; Με ενδιαφέρει περισσότερο ο αριθμός των φιλάθλων" εξηγεί.

Σε όσους λένε πως ο ιδιοκτήτης της Red Bull, Dietrich Mateschitz παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο που "τρέχει" η ομάδα, ο αθλητικός διευθυντής απαντά πως συναντιούνται και μιλούν στο τηλέφωνο μόνο λίγες φορές κάθε χρόνο. Και τι έχει να πει για την κατηγορία ότι η ομάδα είναι... όχημα για να πουλά η εταιρία περισσότερα προϊόντα; "Για εμάς αυτό είναι τελείως αδιάφορο. Δεν έχει να κάνει στο παραμικρό, με ό,τι κάνουμε εμείς".

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ