FOOTBALL ANALYSIS

Σάσα και Τζέγκο εξολόθρευσαν την ΑΕΚ

Τζέγκο και Σάσα πανηγυρίζουν το γκολ του Ροζ
Τζέγκο και Σάσα πανηγυρίζουν το γκολ του Ροζ EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης πήρε μεγάλη νίκη στο ΟΑΚΑ και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει την σπουδαία δουλειά των Λούκας Σάσα και Τζέιμς Τζέγκο που κέρδισαν κατά κράτος τους μέσους της ΑΕΚ και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Άρης πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα την ΑΕΚ, περίπου ένα μήνα μετά τη νίκη της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, επικρατώντας 2-0 στο ΟΑΚΑ για την 21η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Οι "κίτρινοι", στηριζόμενοι στην εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία, κατάφεραν να φύγουν με τους τρεις βαθμούς και να σκαρφαλώσουν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Για να έρθει, ωστόσο, το θετικό αποτέλεσμα, χρειάστηκε η σπουδαία δουλειά των Τζέιμς Τζέγκο και Λούκας Σάσα στο χώρο του κέντρου. Ίσως είναι άδικο για τους υπόλοιπους παίκτες του Άρη, οι οποίοι παρουσίασαν εξαιρετική εικόνα, αλλά το παιχνίδι κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υπεροχή των "κιτρίνων" στη μεσαία γραμμή.

"ΣΚΕΠΑΣΑΝ" ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στην τριάδα των Τζέγκο, Ματίγια και Σάσα, οι οποίοι αποτελούν το... φανερό όπλο του Άκη Μάντζιου στην προσπάθεια εξολόθρευσης των αντιπάλων. Μπορεί κόντρα στην ΑΕΚ, ο Ματίγια να προτιμήθηκε να μείνει στον πάγκο, αλλά η δουλειά έγινε κι από τους άλλους δύο και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο.

Οι δύο ποδοσφαιριστές νίκησαν κατά κράτος τους μέσους της Ένωσης. Ή για να το πούμε πιο σωστά, τους "σκέπασαν", όπως φαίνεται κι από τις αμυντικές ζώνες στο παρακάτω γράφημα της Opta.

Τα πολύγωνα δείχνουν το χώρο της αμυντικής δράσεις του κάθε ποδοσφαιριστή, εκεί δηλαδή που είχε κερδισμένα τάκλιν, κλεψίματα και φάουλ. Το κίτρινο πολύγωνο είναι του Τζέγκο (6) και το μπλε του Σάσα (88).

Ο Σάσα ήταν ο παίκτης που έπεφτε πολλές φορές πάνω στην πρώτη μπάλα της ΑΕΚ, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στο κομμάτι της ανάπτυξης, αλλά κι ανισορροπία ύστερα από γρήγορο κλέψιμο. Όπως για παράδειγμα στο 48ο λεπτό, όταν ο Βραζιλιάνος πήρε την μπάλα από τον Μάνταλο και έβγαλε τον Μπερτόγλιο απέναντι στον Αθανασιάδη.

Γενικότερα, ο Σάσα ήταν πρώτος του αγώνα σε κλεψίματα (3), δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής (6), πίσω μόνο από τον Μπρούνο Γκάμα που είχε επτά, ενώ είχε κι ένα επιτυχημένο τάκλιν. Από κοντά κι ο Τζέγκο που ήταν δεύτερος σε κλεψίματα (2), ενώ είχε και 2/2 επιτυχημένα τάκλιν.

ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρ' όλα αυτά, η σπουδαία δουλειά των δύο ποδοσφαιριστών δεν περιορίστηκε μόνο στα ανασταλτικά καθήκοντά τους. Συγκεκριμένα, βοήθησαν σημαντικά και στον τομέα της ανάπτυξης, αφού ο Σάσα ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες (32), καθώς και σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο (18), ενώ ήταν δεύτερος σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (9). Παράλληλα, ήταν πρώτος σε πάσες που έφτιαξαν τελική (2), ενώ είχε και δύο επιτυχημένες ντρίμπλες.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι πάσες των Σάσα και Τζέγκο:

Από την πλευρά του, ούτε ο Τζέγκο υστέρησε σε αυτό το κομμάτι, όντας δεύτερος σε επιτυχημένες πάσες (29) συνολικά, καθώς και στο αντίπαλο μισό (15). Οι δύο τους συνεργάστηκαν άψογα, είχαν αλληλοκαλύψεις, έκλεισαν τους χώρους και δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Κουέστα. Συνολική προσπάθεια, με πολλούς διακριθέντες, αλλά και x-factors.

Τα μόλις 0.57 xGoals της ΑΕΚ, που αποτελούν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση εντός έδρας μετά την 5η αγωνιστική και τα 0.36 με τον ΠΑΟΚ, αποδεικνύουν πως ο Άρης διάβασε σωστά το ματς. Γι' αυτό και έφυγε θριαμβευτής απ' το ΟΑΚΑ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ