FOOTBALL ANALYSIS

Άρης: Το κίτρινο τείχος στο κέντρο και το ασύλληπτο 100%

Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν τη νίκη επί του ΠΑΟΚ
Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν τη νίκη επί του ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης πήρε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με τη γνωστή αμυντική συνταγή, αλλά και με μία τρομερή επίδοση στα τάκλιν. Ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το κίτρινο τείχος στη μεσαία γραμμή που έκρινε την έκβαση του ματς.

Ο Άρης ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για τη 12η αγωνιστική της Super League Interwetten, καθώς επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα.

Μπορεί το παιχνίδι να επισκιάστηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες του Δικεφάλου για τη διαιτησία του Ολλανδού Μπας Νάιχαους, αλλά υπήρχε κι ένα αγωνιστικό κομμάτι, στο οποίο η ομάδα του Άκη Μάντζιου πέτυχε με τη γνωστή συνταγή.

Οι "κίτρινοι" πέτυχαν το γκολ που χρειάζονταν λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους και στη συνέχεια μπήκαν σε safe mode, όπως συνηθίζουν στα περισσότερα παιχνίδια. Με οδηγό την καλή αμυντική λειτουργία και τη συνοχή, οι γηπεδούχοι διαχειρίστηκαν το αποτέλεσμα και πήραν μία σπουδαία νίκη.

Άλλωστε, τα μόλις 0,47 xGoals του ΠΑΟΚ αποδεικνύουν πως ο Δικέφαλος δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητικός για τα καρέ του Ζακαρί Μπουσέ.

ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ 100% ΣΤΑ ΤΑΚΛΙΝ

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό και να να έρθει το πολυπόθητο θετικό αποτέλεσμα στο τοπικό ντέρμπι χρειάστηκαν μερικές εντυπωσιακές επιδόσεις από τους μεσοεπιθετικούς του Άρη. Στην πραγματικότητα, οι παίκτες του Μάντζιου έστησαν ένα "κίτρινο τείχος" μπροστά από την άμυνα τους, έχοντας το ασύλληπτο 100% σε επιτυχημένα τάκλιν με 10/10.

Μπροστάρης ο Σάσα, ο οποίος έχει επιστρέψει τις τελευταίες αγωνιστικές στο αρχικό σχήμα, "παροπλίζοντας" τον εξαιρετικό Τζέιμς Τζέγκο και αναλαμβάνοντας εκείνος τον ρόλο του εξολοθρευτή. Ο Βραζιλιάνος είχε 5/5 επιτυχημένα τάκλιν, ενώ ακολούθησαν οι Φακούντο Μπερτόγλιο με 2/2, καθώς κι οι Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα και Τζέιμς Τζέγκο με 1/1. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ κέρδισε μόνο 9/14 τάκλιν συνολικά.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται τα τάκλιν και τα κλεψίματα των μέσων του Άρη:

Τα πράσινα τρίγωνα είναι τα κερδισμένα τάκλιν, τα γαλάζια τα τρία κλεψίματα που προσέθεσαν οι μέσοι των γηπεδούχων.

Κι όπως φαίνεται στο γράφημα, η πλειοψηφία των τάκλιν και των κλεψιμάτων έγινε στα δεξιά για τον Άρη, γιατί από εκεί έπαιξε ο ΠΑΟΚ με τον Δημήτρη Γιαννούλη.

Ιδού.

ΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Πέρα, όμως, απ' το ασύλληπτο ποσοστό σε επιτυχημένα τάκλιν, ο Σάσα μαζί με τους Χαβιέ Ματίγια και Φακούντο Μπερτόγλιο, που αποτέλεσαν την τριάδα στη μεσαία γραμμή, ήταν πανταχού παρόντες, όπως φαίνεται κι από τις αμυντικές ζώνες στο παρακάτω γράφημα της Opta. Οι τρεις παίκτες αλληλοσυμπληρώνονταν και έδεναν αρμονικά.

Τα πολύγωνα δείχνουν το χώρο που έκανε τις δράσεις του κάθε ποδοσφαιριστή. Δράσεις είναι τα φάουλ, τα κλεψίματα, τα μπλοκαρισμένα σουτ, τα τάκλιν και οι απομακρύνσεις. Με κόκκινο χρώμα είναι οι 10+ δράσεις ενός παίκτη, με μπλε οι 5 έως 10 δράσεις και με κίτρινο οι 1 έως 5.

Ουσιαστικά, ο Σάσα είχε αναλάβει το μεγαλύτερο χώρο δράσης, "σκεπάζοντας" τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ και δίνοντας σημαντικές βοήθειες στον Ματίγια (πρώτος σε ανακτήσεις κατοχής με 10), που είχε έναν πιο οργανωτικό ρόλο, ενώ από την άλλη πλευρά ο Μπερτόγλιο ήταν ο... destroyer στην πρώτη γραμμή άμυνας, ψηλά στο αντίπαλο μισό. Μία τριάδα, λοιπόν, απόλυτα δουλεμένη από τον Μάντζιο που έφερε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Ο Άρης συνεχίζει να κερδίζει με τον τρόπο του, επενδύει στην αμυντική συνοχή, αλλά θα πρέπει σιγά-σιγά να βελτιωθεί και στην επίθεση. Όσο βρίσκει το γκολ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αν δεν έρθει, όμως, το γκολ, δεν έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους δράσης. Κι εκεί είναι το ζήτημα. Μέχρι τότε, όμως, μπορεί να χαρεί τη νίκη του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ