ΠΑΟΚ

Σάντος: "Σεβόμαστε την Βέροια"

Σάντος: "Σεβόμαστε την Βέροια"
Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στην καθιερωμένη του Συνέντευξη Τύπου για το Σαββατιάτικο παιχνίδι με την Βέροια, για μετεγγραφές αλλά και για τον σκοπό της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ

"Στον αγώνα με τον Αστέρα εμφανίστηκε και πάλι το γνωστό "σύνδρομο" των κακών εκτός έδρας εμφανίσεων, το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε οπωσδήποτε. Το πνεύμα του παιχνιδιού μας στην Τούμπα είναι γενικώς το ίδιο, αλλά απλώς τα καταφέρνουμε καλύτερα σε όλους τους τομείς. Έχουμε την επιθετικότητα που πρέπει, το πάθος, καλά μαρκαρίσματα. Εκτός έδρας έχουμε τις δυσκολίες που μας επηρεάζουν και δεν πιάνουμε την απόδοση που πρέπει", τόνισε ο Σάντος για το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Όσο για το παιχνίδι που ακολουθεί με την Βέροια; " Επόμενος αντίπαλός μας είναι η Βέροια, μία ομάδα που σεβόμαστε πολύ, όπως και καθεμία από αυτές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Αυτό το παιχνίδι είναι από αυτά που θα χαρακτήριζα ως "πολύπλοκο" κι αυτό διότι υπάρχει η εντύπωση πως επειδή ο αντίπαλος είναι χαμηλά στη βαθμολογία, όλα θα είναι πιο εύκολα. Αυτό όμως είναι τελείως λανθασμένο. Είδα τον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και διαπίστωσα ότι υπάρχει ποιότητα στην ομάδα αυτή και επίσης ότι οι παίκτες της δημιουργούν προϋποθέσεις για γκολ. Πρέπει να κυνηγήσουμε το γκολ από την αρχή και να μην αδρανήσουμε χάνοντας χρόνο. Αν κάνουμε πράξη όλα αυτά που λέμε τώρα, αυτά που κάνουμε στις προπονήσεις, τότε θα κερδίσουμε. Δεν πρέπει να σκεφτούν οι παίκτες ότι το παιχνίδι θα είναι εύκολο".

Όσο για τον ίδιο και τον σκοπό της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ; Ο Σάντος είπε: " Σκοπός μου είναι να κερδίζω. Εγώ γι' αυτό ήρθα εδώ, γι' αυτό αμείβομαι, για να προσφέρω, για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Σε αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίζω. Αν αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κάποιους παίκτες να πάρουν θέση στην πρώτη ομάδα, τότε καλύτερα να αποχωρούν. Εγώ όλους τους αγαπάω, αλλά πάνω από όλα είναι η δουλειά και ο ΠΑΟΚ. Οι νεαροί σε ηλικία παίκτες μας, οι οποίοι δεν συμμετέχουν ως τώρα στους αγώνες, αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Γι' αυτόν το λόγο δεν χρησιμοποιούνται. Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Μπορεί στα επόμενα δύο τρία χρόνια να εξελιχθούν, αλλά αυτό κανείς δεν το ξέρει. Υπήρχαν για παράδειγμα παίκτες που στην Πόρτο δεν είχαν θέση παλιότερα, ήρθαν στην Ελλάδα για ένα χρόνο ως δανεικοί και σήμερα επέστρεψαν και είναι βασικοί στην Πόρτο. Γι' αυτό σκεφτόμαστε και εμείς να δώσουμε δανεικούς κάποιους παίκτες.

Αυτό που θέλουμε όλοι από τον ΠΑΟΚ είναι να φτάσει στην πρώτη θέση. Είναι σαφείς οι επιλογές μας. Ή θα χρησιμοποιούμε αυτούς που πρέπει και θα πάμε ψηλά ή θα χτίζουμε με πνεύμα τέτοιο που τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις. Οι προσδοκίες όλων πιστεύω ότι είναι ίδιες με τις δικές μου. Αυτό πιστεύει και ο Πρόεδρος και η Διοίκηση. Ας είμαστε αυστηροί. Το να λέμε ότι οι παίκτες αυτοί είναι σε θέση να παίξουν, απλώς λέμε κάτι για να το λέμε. Να γνωρίζετε πως το ότι δεν συμμετέχουν δεν σχετίζεται μόνο με την ηλικία τους. Υπάρχουν παίκτες παγκοσμίου επιπέδου σήμερα που ξεκίνησαν στα 17 τους τις εμφανίσεις στις ενδεκάδες των ομάδων τους.

Παίζει πιο πολύ ρόλο η ποιότητα. Για παράδειγμα ο γιος μου φανταστείτε ότι δεν προχώρησε, ενώ ήταν ποδοσφαιριστής. Με πατέρα προπονητή, σκεφτείτε το. Εγώ στην Πορτογαλία προώθησα τους περισσότερους νέους ποδοσφαιριστές. Ο γιος μου έγινε όμως οικονομολόγος γιατί του είπα ότι δεν έχει την ποιότητα που απαιτείται. Το κατάλαβε και τώρα είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ταλέντα, εννοείται αυτό, το έχω πει πολλές φορές. Επίσης όμως έχω πει πολλές φορές ότι υπάρχει πρόβλημα στις ακαδημίες. Αυτό έχει πρωτεύουσα σημασία στα πρώτα βήματα αλλά και στην εξέλιξη των παικτών. Δεν ωφελεί μόνο η προσπάθεια του παίκτη, αλλά και το γενικότερο σύστημα. Σήμερα τα σωματεία πρέπει να επενδύσουν στις ακαδημίες, μόνο κέρδη θα έχουν.

Χρειάζονται υλικές υποδομές, γήπεδα κλπ, μετέπειτα πολλή δουλειά. Αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία για τη δημιουργία παικτών. Στην ηλικία των 12-16 γίνονται όλα. Τότε θα δημιουργήσει ο νέος ποδοσφαιριστής το κατάλληλο σώμα, τότε θα αφομοιώσει τους τρόπους παιχνιδιού του σύγχρονου ποδοσφαίρου, τότε θα αποκτήσει το πνεύμα του νικητή".

Κι όσο για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου; Ο Σάντος τόνισε: " Θα ψάξω όσο είναι δυνατόν για τις επιλογές που τελικώς θα κάνουμε στη συνέχεια. Πρέπει να είμαστε συνετοί στα έξοδα που θα προβούμε, δεν είναι καιρός για σπατάλες. Ίσως γίνουν σφάλματα, αλλά όταν τα χρήματα είναι λίγα, πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε όλα από οικονομικής άποψης", ενώ στάθηκε και στον κόσμο του ΠΑΟΚ.

" Από την άλλη μεριά έχουμε ένα υπέροχο κοινό που του αξίζει να βλέπει νίκες και να χαίρεται. Γι' αυτό δουλεύουμε όλοι εδώ. Ακριβώς γιατί αυτά τα δύο στοιχεία συνυπάρχουν. Έχουμε λοιπόν το καθήκον να βαδίζουμε βάσει των οικονομικών δεδομένων, αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιούμε και τον κόσμο. Αυτό φυσικά γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα.

Ελπίζω ότι σιγά σιγά θα αναπτύξουμε τα πρώτα πλάνα μας και θα φτάνουμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς εκεί που θέλουμε. Θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο αν λέγαμε ότι μπορούμε να πάρουμε φέτος το πρωτάθλημα.
Εμείς θα λέμε την αλήθεια. Προσπαθούμε για το κάθε παιχνίδι, αυτό πρέπει να το λέμε γιατί φαίνεται και στο γήπεδο. Όμως δεν θα λέμε λόγια μόνο για να ικανοποιούμε τα αυτιά κάποιων, αντίθετα θα είμαστε προσγειωμένοι.


Το θέμα της ποιότητας είναι πολύ βασικό και έχει δύο χαρακτηριστικά. Τη νοοτροπία του νικητή και την ικανότητα των παικτών. Πάνω σε αυτά τα δύο στοιχεία κλειδιά θα δώσουμε τη μεγαλύτερη έμφαση στις κινήσεις μας στο εξής".



















TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ