EURO

Προκριματικά Euro 2024: Η Αγγλία άλωσε το "Μαραντόνα" με ιστορικό Κέιν, πάρτι για Ρονάλντο με Πορτογαλία

Προκριματικά Euro 2024: Η Αγγλία άλωσε το "Μαραντόνα" με ιστορικό Κέιν, πάρτι για Ρονάλντο με Πορτογαλία
@2023 ALESSANDRA TARANTINO/AP IMAGES

Η Αγγλία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι του 3ου ομίλου για την πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2024 επικρατώντας 2-1 της Ιταλίας στην Νάπολη. Δύο γκολ για τον Ρονάλντο στο ιστορικό 197ο παιχνίδι του με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας.

Η Ιταλία είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2020 στο "Γουέμπλεϊ" νικώντας στα πέναλτι την Αγγλία στον μεγάλο τελικό και έμεινε αήττητη στα δύο πρόσφατα ραντεβού των δύο ομάδων στο Nations League όμως το βράδυ της Πέμπτης (23/03) ήταν η σειρά της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να χαμογελάσει απέναντι στο σύνολο του Ρόμπέρτο Μαντσίνι.

Και αυτό γιατί στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2024 επιβλήθηκε με 2-1 στο "Ντιέγκο Μαραντόνα" στο πλαίσιο του 3ου ομίλου, για να κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα για να βρεθεί το επόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας, εκεί που θα διεξαχθεί η τελική φάση της διοργάνωσης.

Το πρώτο μέρος βρήκε τα "τρία λιοντάρια" να είναι καταφανώς ανώτερα, περιορίζοντας σε εντελώς παθητικό ρόλο την αντίπαλό τους και φτάνοντας στην επίτευξη δύο γκολ. Το 0-1 έγινε από τον Ντέκλαν Ράις με αριστερό κοντινό σουτ, στο 44' έγινε το 0-2 με εύστοχο πέναλτι του Χάρι Κέιν που έφτασε τα 54 γκολ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας (2ος ο Γουέιν Ρούνεϊ με 53) ενώ στις καθυστερήσεις ο Γκρίλις σπατάλησε τεράστια ευκαιρία για τρίτο γκολ.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο δεύτερο μέρος, με την Ιταλία να μπαίνει δυνατά, να πιέζει και να μειώνει νωρίς, στο 56ο λεπτό, όταν ο Πελεγκρίνι έβγαλε απίστευτη ασίστ και ο Ρετέγκι νίκησε τον Πίκφορντ με όμορφο πλασέ, για να πανηγυρίσει το πρώτο διεθνές γκολ του στο ντεμπούτο του με την σκουάντρα ατζούρα.

Το γκολ αυτό άλλαξε τα δεδομένα, έδωσε πνοή στους γηπεδούχους και υποχρέωσε τους Άγγλους να παίξουν... κατενάτσιο για να κρατήσουν τη νίκη, όμως παρά το γεγονός πως οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ έμειναν από το 80' με δέκα παίκτες (είδε δύο κίτρινες ο Σο μέσα σε τρία λεπτά) κατάφεραν να αντέξουν και να φύγουν στο φινάλε από το "Μαραντόνα" με ένα τρίποντο-χρυσάφι.

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έγινε μόλις ο τρίτος προπονητής της εθνικής Αγγλίας που φτάνει τις 50 νίκες (μετά από τους Γουόλτερ Γουίντερμποτομ με 78 και Σερ Άλφ Ράμσεϊ με 69), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλία έχασε μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε πρεμιέρα προκριματικής φάσης Euro, μετά από το 1-3 από την Ολλανδία το 1974.

ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Τολόι, Ατσέρμπι, Σπινατσόλα, Μπαρέλα (62' Κριστάντε), Ζορζίνιο (69' Τονάλι), Βεράτι (88' Σκαμάκα), Μπεράρντι (62' Πολιτάνο), Ρετέγκι, Πελεγκρίνι (69' Νιόντο)

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Φίλιπς, Ράις, Μπέλιγχαμ (85' Γκάλαγκερ), Σακά (85' Τζέιμς), Κέιν, Γκρίλις (69' Φόντεν (81' Τρίπιερ)

Γιορτή για Ρονάλντο με Πορτογαλία, χατ-τρικ ο Χόιλουντ

Στο "Ζοζέ Αλβαλάδε", η Πορτογαλία είχε εξ αρχής εύκολο έργο με το Λίχτενσταϊν (28-0 τα γκολ στα τέσσερα προηγούμενα ραντεβού των δύο ομάδων σε προκριματικές φάσεις Euro) σε ματς για τον 10ο προκριματικό όμιλο, ωστόσο φρόντισε να δώσει στη νίκη της μία έξτρα γλύκα.

Οι Ζοάο Κανσέλο και Μπερνάρντο Σίλβα πέτυχαν τα δύο πρώτα γκολ για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο CR7 έγραψε ιστορία με το που έγινε η σέντρα αφού έφτασε τα 197 παιχνίδια με τη φανέλα της Πορτογαλίας και έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ενώ ήταν εκείνος που έγραψε το τελικό 4-0 σκοράροντας δις, για να φτάσει τα 120 στη διεθνή καριέρα του και να καμαρώνει για το γεγονός πως πανηγυρίζει ένα τουλάχιστον με τους Ίβηρες τα 20 τελευταία χρόνια, από το 2004 και έκτοτε.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η κόντρα των Βορειοευρωπαίων για τον 8ο όμιλο, με την Δανία να αντιμετωπίζει την Φινλανδία στο "Πάρκεν" (ομάδες που είχαν αναμετρηθεί στην πρεμιέρα του Euro 2020, σε ματς που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση του Κρίστιεν Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρο) και τον Ράσμους Χόιλουντ να κλέβει την παράσταση.

Ο 20χρονος φορ της Αταλάντα ήταν εκείνος που έβαλε μπροστά στο σκορ τους Δανούς στο 21' ενώ μετά την ισοφάριση των Φινλανδών στο 54' πήρε ξανά τη μπαγκέτα του πρωταγωνιστή, για να πανηγυρίσει χατ-τρικ με γκολ στο 82' και στο 90+3' και να δώσει μία πολύ σημαντική νίκη στους πρωταθλητές Ευρώπης του 1992, στο δρόμο προς τα γερμανικά γήπεδα.

Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής (23/03)

3ος όμιλος

  • Ιταλία - Αγγλία 1-2 (57' Ρετέγκι / 13' Ράις, 44' πεν. Κέιν)
  • Βόρεια Μακεδονία - Μάλτα 2-1 (66' Έλμας, 72' Τσουρλίνοφ / 86' Γιάνικ)

8ος όμιλος

  • Καζακστάν - Σλοβενία 1-2 (24' Σαμορόντοφ / 47' Μπρέκαλο, 78' Βιπότνικ)
  • Δανία - Φινλανδία 3-1 (21' 82' 90+3' Χόιλουντ / 54' Άντμαν)
  • Σαν Μαρίνο - Βόρεια Ιρλανδία 0-2 (24' 55' Τσαρλς)

10ος όμιλος

  • Βοσνία - Ισλανδία 3-0 (14' 40' Κρούνιτς, 63' Ντέντιτς)
  • Πορτογαλία - Λίχτενσταϊν 4-0 (8' Κανσέλο, 47' Μπερνάρντο Σίλβα, 51' πεν. 63' Ρονάλντο)
  • Σλοβακία - Λουξεμβούργο 0-0
TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ