EURO 2016

Προκριματικά Euro 2020: Ήταν Γερμανία στον "τελικό" του Μπέλφαστ

Germany's Marcel Halstenberg, right, celebrates after scoring the opening goal during the Euro 2020 group C qualifying soccer match between Northern Ireland and Germany at Windsor Park, Belfast, Northern Ireland, Monday, Sept. 9, 2019. (AP Photo/Peter Morrison)
Germany's Marcel Halstenberg, right, celebrates after scoring the opening goal during the Euro 2020 group C qualifying soccer match between Northern Ireland and Germany at Windsor Park, Belfast, Northern Ireland, Monday, Sept. 9, 2019. (AP Photo/Peter Morrison) AP

Η Γερμανία νίκησε 2-0 τη Β. Ιρλανδία στο Μπέλφαστ και την έπιασε στην κορυφή. Τεσσάρες για Ολλανδία, Κύπρο και Βέλγιο, λύτρωση στο 89' για τη Ρωσία. Απίθανο μπλέξιμο στον 5ο και 7ο όμιλο.

Η Κύπρος φιλοξενήθηκε από το Σαν Μαρίνο, πέρασε με 4-0 κι έφθασε στη δεύτερη νίκη της στα προκριματικά του Euro 2020, αποδίδοντας μάλιστα ωραίο ποδόσφαιρο.

Ο Κουσουλός άνοιξε το σκορ με διπλή προσπάθεια από το κέντρο της περιοχής των γηπεδούχων ύστερα από εκτέλεση κόρνερ. Ο Φώτης Παπουλής στο 39ο λεπτό διεύρυνε το προβάδισμα της Κύπρου εκμεταλλευόμενος το λάθος του γκολκίπερ του Σαν Μαρίνο.

Ο Κουσουλός στο 73ο σημείωσε το δεύτερο δικό του γκολ και τρίτο της ομάδας του, ενώ ο Αρτυματάς στο 75ο διαμόρφωσε το τελικό σκορ της επικράτησης (0-4) απέναντι στην ουραγό (χωρίς βαθμό ακόμη) του ομίλου.

Το Βέλγιο δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει από το Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης και να συντρίψει τη Σκωτία με το ίδιο σκορ (0-4), πανηγυρίζοντας την έκτη νίκη σε ισάριθμα ματς. Πρωταγωνιστής ο Κέβιν ντε Μπράινε. Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι ήταν αυτός που έδωσε τις ασίστ για τα τρία πρώτα γκολ της ομάδας του, ενώ πέτυχε το τέταρτο και τελευταίο.

Ο Ρουμελού Λουκακού άνοιξε το σκορ μόλις εννιά λεπτά μετά την έναρξη του ματς, ο Τόμας Βερμάλεν - στόχος του Ολυμπιακού κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο - στο 24ο λεπτό έκανε το 0-2 και ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ - θα τον βρει ο Ολυμπιακός στο ματς με την Τότεναμ για την πρεμιέρα των ομίλων του Champions League - στο 32ο το 0-3. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ντε Μπράινε μετά από ασίστ του Λουκακού - το αντίθετο είχε συμβεί στο πρώτο γκολ - στο 82ο λεπτό. Οι Βέλγοι απέδειξαν ότι όχι μόνο θα είναι στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά κι δεν πρόκειται ν' αφήσουν την πρωτιά του ομίλου.

Η Ρωσία δυσκολεύτηκε πολύ στο Καλίνινγκραντ με το Καζακστάν. Οι παίκτες του Τσερτσέσοβ δεν κατάφερναν κάμψουν την αντίσταση των φιλοξενούμενων και το άγχος τους είχε κυριεύσει. Ο Ρώσος προπονητής έριξε στη μάχη Κουντριασόβ, Ιόνοβ και Ζόμπνιν στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο Νεπογκόντοβ κατάφερνε και κρατούσε απαραβίαστη την εστία του. Οι διοργανωτές του περασμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου βρήκαν τη λύση από τον Μάριο Φερνάντες, ο οποίος στο 89' λύτρωσε τους γηπεδούχους χαρίζοντας τη νίκη (1-0). Με τα εισιτήρια στο χέρι για την τελική φάση, απλά θα προσπαθήσουν να κλέψουν την πρωτιά από τους Βέλγους.

Η Γερμανία δεν είχε άλλη επιλογή, επισκεπτόμενη το Μπέλφαστ στην αναμέτρηση με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η μάνσαφτ είχε ως στόχο τη νίκη και μόνο. Στο πρώτο ημίχρονο, είναι αλήθεια ότι, δυσκολεύτηκε. Ο Γιόακιμ Λεβ είδε τον Χάλστενμπεργκ να σκοράρει στο 48ο λεπτό - λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου - και να φεύγει αρκετό άγχος πάνω από τον ίδιον και τους παίκτες του. Οι Γερμανοί κατάφεραν και διατήρησαν τη νίκη - πέτυχαν κι άλλο γκολ με τον Ναμπρί στο 90+3' για το τελικό 2-0 - πιάνοντας την αντίπαλό τους στη βαθμολογία και την κορυφή του ομίλου. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα για τους γηπεδούχους.

Οι Ολλανδοί με κεκτημένη ταχύτητα και ψυχολογία από την τεσσάρα στο Αμβούργο επί της Γερμανίας, πήγαν στο Τάλιν για να παίξουν με την Εσθονία. Οι οράνιε δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα και είχαν τον Ράιαν Μπάμπελ να καθαρίζει το ματς. Άνοιξε το σκορ στο 17ο λεπτό, ενώ διεύρυνε το προβάδισμα στο 48ο. Δεν σταμάτησαν, όμως, εκεί κι επιφύλαξαν άλλα δύο γκολ. Ο Ντεπάι στο 76' και ο Βαϊνάλντουμ στο 87' οδήγησαν στο τελικό 0-4!

Μοιρασιά στο ντέρμπι κορυφής στη Βαρσοβία, καθώς η Πολωνία υποδέχθηκε στην Αυστρία. Οι Φαμπιάνσκι και Στάνκοβιτς κράτησαν απαραβίαστες τις εστίες τους, το 0-0 κάλυψε τις προσπάθειες των δύο ποδοσφαιριστών. Κανείς δεν έμεινε ευχαριστημένος, καθώς ο όμιλος μπλέχτηκε επικίνδυνα.

Κυρίως λόγω του ματς της Σλοβενίας με το Ισραήλ, στη Λιουμπλιάνα. Ο Βέρμπιτς άνοιξε το σκορ λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου για τους γηπεδούχους, ο πρώην μέσος των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού (και νυν της Παρτίζαν) Μπίμπαρς Νάτχο ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενους στο 50'. Οι Ισραηλινοί πήραν προβάδισμα με τον Ζάχαβι στο 63ο λεπτό, αλλά ο Μπέζιακ ισοφάρισε σε 2-2 ύστερα από τρία λεπτά. Τελικά είχαμε ανατροπή στην... ανατροπή.

Ο Βέρμπιτς πέτυχε και δεύτερο γκολ στο πρώτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου και χάρισε τη νίκη με 3-2 στην ομάδα του. Η Πολωνία παραμένει πρώτη με 13 βαθμούς, η Σλοβενία ανέβηκε δεύτερη με 11, η Αυστρία έπεσε τρίτη με 10 βαθμούς. Ακόμη και η Βόρεια Μακεδονία που κόλλησε στο μηδέν στη Ρίγα με τη Λετονία - αλλά και το Ισραήλ - έχουν πιθανότητες.

Η Κροατία γκέλαρε στο Μπακού, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με το Αζερμπαϊτζάν αν και προηγήθηκε με εκτέλεση πέναλτι του Μόντριτς. Ήταν αναμενόμενο ότι κι αυτός ο όμιλος θα μπλεκόταν. Η Σλοβακία πέρασε από τη Βουδαπέστη με 2-1 επί της Ουγγαρίας!

Ο πρώην εξτρέμ του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ, άνοιξε το σκορ στο 40ό λεπτό, αλλά οι Ούγγροι βρήκαν απάντηση με τον Σλόμποσλαϊ στο 50ό λεπτό. Ο Μπόζενικ έδωσε ξανά προβάδισμα στους Σλοβάκους ύστερα από έξι λεπτά και τη νίκη (1-2) γιατί όπως αποδείχθηκε ήταν και το τελικό σκορ.

Οι Κροάτες είναι πρώτοι με 10 βαθμούς, ένα λιγότερο έχουν οι Σλοβάκοι και οι Ούγγροι, ενώ πιθανότητες πρόκρισης έχουν και οι Ουαλοί (6 βαθμοί, αλλά και ματς λιγότερο).

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ