ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πως παίζει ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε

Πως παίζει ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε
INTIME SPORTS

Λίγο πριν το δύσκολο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ, το Sport24.gr ψάχνει τα στατιστικά και σας παρουσιάζει πως λειτουργεί ο Ολυμπιακός σε κάθε γραμμή και ποιος είναι ο τρόπος που επιτίθεται και αμύνεται.

Μετά τα πρώτα δύο παιχνίδια στο Champions League (με Μαρσέιγ εντός και Άρσεναλ εκτός) αλλά και το εντός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ, ήρθε η ώρα για το τέταρτο φετινό δυνατό τεστ για την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Φυσικά κανένα από τα προηγούμενα παιχνίδια δε μοιάζει με το επόμενο και το ίδιο ισχύει με την περίπτωση του αγώνα του Σαββάτου. Οι διαφορές είναι αρκετές και σίγουρα θα επηρεάσουν την έκβαση του αποτελέσματος.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμος από το ματς κόντρα στην Μαρσέιγ, οι παίκτες έχουν γνωριστεί και συνεργάζονται καλύτερα, όμως αν το συγκρίνουμε με τον αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, τότε δεν υπήρχε η διακοπή και η ομάδα είχε βρει το ρυθμό της.

Όλα βέβαια είναι σχετικά, αφού σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις (ακούγεται πολύ κλισέ, όμως ισχύει) και θα αυτό που θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο είναι η θέληση, το πάθος και σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι ποδοσφαιριστές, αλλά και τα συστήματα που θα επιλέξουν οι προπονητές.

Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα μπει ο Ολυμπιακός το Σάββατο στο ΟΑΚΑ και αν θα είναι σε καλή μέρα οι ποδοσφαιριστές του, ας κάνουμε αυτά που μπορούμε. Να αναλύσουμε δηλαδή το τρόπο παιχνιδιού της ομάδας με βάση τα στατιστικά από την Ελλάδα. Ποιοι παίζουν ρόλο στην επίθεση, ποιοι στην άμυνα, ποιοι δημιουργούν παιχνίδι και γενικά οι παίκτες κλειδιά.

Άμυνα από την επίθεση

Όπως όλες οι μεγάλες ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έτσι και ο Ολυμπιακός, αμύνεται και επιτίθεται ομαδικά. Οι αμυντικοί πολλές φορές βγαίνουν στην επίθεση, ενώ οι επιθετικοί πιέζουν και είναι η πρώτη γραμμή εξουδετέρωσης του αντιπάλου. Αυτό άλλωστε λένε και τα στατιστικά...

Μιλώντας αρχικά για την άμυνα, βλέπουμε πως πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν και οι έντεκα παίκτες. Ο Κοστάνσο και τα μπακ έχουν τα περισσότερα κλεψίματα (Τοροσίδης 7, Χολέμπας 6, Μαρκάνο 5), απομακρύνσεις (Μέλμπεργκ 10, Μαρκάνο 4, Χολέμπας 3, Α. Παπαδόπουλος 3, Τοροσίδης 2) και αποκρούσεις (Μαρκάνο 3), όμως και τα χαφ και τα φορ βοηθούν στον αμυντικό τομέα (ο Μιραλάς έχει 5 κλεψίματα!).

Δεν είναι τυχαίο πως ο Αμπντούν μοιράζεται την κορυφή στην κατηγορία φάουλ μαζί με τον Τοροσίδη (9) και ακολουθούν οι Μιραλάς (6), Ιμπαγάσα (6), Φουστέρ (6) και Ορμπάιθ (5). Με εξαίρεση τον "Τόρο", όλοι οι υπόλοιποι παίζουν από τα μπακ και μπροστά και αυτό φανερώνει από το πόσο ψηλά και πόσο δυνατά πιέζουν οι παίκτες του Βαλβέρδε. Ακόμη και ο Μιραλάς που θεωρείται περισσότερο θεαματικός και λίγο... ατομιστής, δίνει τις απαντήσεις του με αριθμούς.

Είναι λοιπόν φανερό πως οι παίκτες της ΑΕΚ ακόμα και οι αμυντικοί θα έχουν πολλή δουλειά για να τα βγάλουν πέρα με το ασφυκτικό πρέσινγκ των "ερυθρολεύκων". Σ' αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο και ο ρυθμός του παιχνιδιού και η φυσική κατάσταση των "κιτρινόμαυρων". Αν ανταπεξέλθουν οι γηπεδούχοι τότε θα μιλάμε για πραγματικό ντέρμπι.

Πως παίζει ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε

Η δύναμη των άκρων

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο για το τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού είναι τα άκρα. Αν και οι ομάδες του Βαλβέρδε παίζουν κυρίως με πολλές και γρήγορες πάσες και με τη μπάλα κάτω, δεν λείπουν οι στιγμές που η μπάλα πηγαίνει στα άκρα, ενώ κάποιες φορές γίνονται και σέντρες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε κάθε ματς οι Πρωταθλητές Ελλάδας έχουν μέσο όρο 4.7 κεφαλιές (αν και αρκετές γίνονται στα στημένα), ενώ οι Τοροσίδης και Χολέμπας έχουν από μια ασίστ στα 3 πρώτα ματς της Superleague. Καταλαβαίνετε πόσο ρόλο παίζουν τα ακραία μπακ και πόσο μπορεί να επηρεάσει η απουσία του αρχηγού, Βασίλη Τοροσίδη.

Επίσης, πολύ καλό ποσοστό στις επιτυχημένες μακρινές μπαλιές έχουν οι ακραίοι αμυντικοί Τοροσίδης (42%) και Χολέμπας (23%), αλλά και οι Μιραλάς (35%), Αμπντούν (75%) που παίζουν στα άκρα της επίθεσης. Ο τελευταίος μάλιστα έχει το καλύτερο ποσοστό με 3/4 επιτυχημένες μακρινές μπαλιές. Ο καλύτερος βέβαια είναι ο Μαρκάνο με μια μπαλιά που ήταν επιτυχημένη. Και στις πάσες πάντως υπάρχουν οι Τοροσίδης (14), Χολέμπας (19), Μιραλάς (23), Φουστέρ (16) και Αμπντούν (9).

Τα ακραία μπακ, έχουν ενεργή συμμετοχή και στο τέλος των φάσεων και βλέπουμε πως Χολέμπας και Τοροσίδης έχουν κάνει 4 σουτ (τρία εκτός και ένα εντός περιοχής, δείγμα πως πατούν περιοχή), ενώ ο Γερμανός έχει και 2 κεφαλιές (κυρίως από στημένα). Γενικότερα, πατούν την αντίπαλη περιοχή και οι αμυντικοί, κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε παραπάνω, περί ομαδικής δουλειάς σε άμυνα και επίθεση. Οι πάντες κάνουν τα πάντα.

Οι δημιουργοί από τα χαφ

Όπως σας προαναφέραμε, οι ομάδες του Βαλβέρδε παίζουν πάρα πολύ από τον άξονα και ο μεγάλος μαέστρος του Ολυμπιακού και φέτος είναι ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Αργεντίνος έχει τις περισσότερες μακρινές μπαλιές (23) εκ των οποίων οι 8 βρήκαν αποδέκτη, είναι δεύτερος στις πάσες (34), ενώ μετρά μια ασίστ και μια τελική πάσα που δεν κατέληξε σε γκολ. Δεν θέλει μεγάλη ανάλυση για να σας αποδείξουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στο παιχνίδι των "ερυθρολεύκων".

Ο παίκτης που κάνει τη διαφορά στα χαφ μαζί με τον Ιμπαγάσα είναι ο Πάμπλο Ορμπάιθ. Ο Βάσκος μέσος είναι αλάνθαστος και έχει τις περισσότερες πάσες (45), ενώ και στις μακρινές μπαλιές έχει ποσοστό επιτυχίας 27% και κάθε ματς, όλο και ανεβάζει στροφές. Αντίθετα, ο Μοδέστο έχει 0/6 επιτυχημένες μπαλιές, όμως δίνει περισσότερη έμφαση και είναι καλύτερος στο αμυντικό κομμάτι.

Πως παίζει ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε

Η τριάδα φωτιά που καίει τον αντίπαλο

Μεταφερόμαστε πιο μπροστά και καταλήγουμε στην επίθεση, εκεί όπου οι Τζιμπούρ, Μιραλάς και Φουστέρ είναι ο φόβος και ο τρόμος για κάθε αντίπαλο. Ακόμα και για την Άρσεναλ. Ο Αλγερινός στην κορυφή, ο Ισπανός δεξιά και ο Βέλγος αριστερά, συνθέτουν μια άκρως επιθετική και φρέσκια κρυάδα, που θα πρέπει να σταματήσει η ΑΕΚ για να αποφύγει την ήττα.

Τα πιο δυνατά πιστόλια του Ολυμπιακού μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα είναι οι Τζιμπούρ και Φουστέρ, οι οποίοι έχουν πετύχει από δύο γκολ τις πρώτες τρεις αγωνιστικές. Μέσα στους πιο εύστοχους είναι και πάλι ο Φουστέρ, όχι όμως και ο Τζιμπούρ. Ο Ισπανός έχει πετύχει δύο γκολ σε 4 προσπάθειες, ενώ ίδια στατιστική έχει και ο Πάντελιτς με ένα τέρμα στα δύο σουτ.

Οι Τζιμπούρ και Μιραλάς έχουν χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας κι αυτό γιατί λόγω πολλών προσπαθειών. Ο Αλγερινός έχει ένα γκολ ανά πέντε σουτ (δύο συνολικά ανά δέκα προσπάθειες), ενώ ο Βέλγος σκοράρει ανά επτά σουτ.

Από τους τέσσερις λοιπόν που σας προαναφέραμε, μονάχα ο ένας δεν θα αγωνιστεί στο ματς με την ΑΕΚ και φυσικά αναφερόμαστε στον Μάρκο Πάντελιτς. Ο Σέρβος δεν υπολογίζεται ως βασικός από την περσινή σεζόν και έτσι δεν αναμένεται να παίξει απέναντι στην Ένωση. Εκτός και αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις και τον χρειαστεί η ομάδα.

Το ευχάριστο πάντως για τον Ολυμπιακό είναι πως θα έχει στην διάθεσή του τα τρία μεγάλα επιθετικά του όπλα και έτσι θα μπορεί να σχεδιάσει όπως θέλει το τρόπο να δημιουργεί φάσεις. Ας δούμε όμως πως παίζουν αυτοί...

Ο πιο... δραστήριος είναι ο Ραφίκ Τζιμπούρ (λογικό αφού παίζει στην κορυφή), αφού έχει τις περισσότερες προσπάθειες και με τα πόδια και με το κεφάλι, μετά ακολουθεί ο Μιραλάς και στη συνέχεια ο πιο ουσιαστικός Νταβίδ Φουστέρ.

Οι Τζιμπούρ και Μιραλάς δεν σκοράρουν μονάχα, αλλά δημιουργούν κιόλας (μια ασίστ ο καθένας), ενώ έχουν και από μια χαμένη ευκαιρία ο καθένας. Αυτός που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση είναι ο Αλγερινός (11 κερδισμένα φάουλ), ενώ ακολουθεί ο Τζιμπούρ με 9.

Συμπέρασμα: Είναι λοιπόν δεδομένο πως ο Ολυμπιακός σ' άλλο ένα ματς θα πιέσει από ψηλά και θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Το παιχνίδι κατοχής είναι το αγαπημένο του Βαλβέρδε και αφού το έκανε με την Άρσεναλ στο "Emirates" είναι σίγουρο πως θα το κάνει και στο ΟΑΚΑ. Είναι ενδεικτικό πως ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει 229 πάσες, ενώ οι αντίπαλοί του 147 και οι επιτυχημένες μπαλιές της Ξάνθης, του Εργοτέλη και του ΠΑΟΚ είναι μόλις 8 συνολικά!

Επομένως πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει ο ρυθμός και το κατά πόσο θα καταφέρει η ΑΕΚ να σταματήσει τα "ερυθρόλευκα" άκρα και φυσικά την επιθετική τριάδα του Βαλβέρδε. Μένει να δούμε επίσης πόσο θα φανεί η απουσία κυρίως του Τοροσίδη, που είχε ανέβει το τελευταίο διάστημα και ήταν εξαιρετικός σημαντικός για την ομάδα του Βαλβέρδε.

Όσο για την άμυνα, ο Μέλμπεργκ είναι ο ηγέτης στα φετινά ματς μέχρι στιγμής, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τα αμυντικά χαφ που θα επιλέξει ο Ισπανός. Ο σίγουρος είναι ο Ορμπάιθ. Ποιος θα είναι λίγο πιο μπροστά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά.

Τα στατιστικά του Ολυμπιακού

Γκολ: 7

Σουτ: 42

Γκολ ανά σουτ: 1/6

Σουτ εντός περιοχής: 17

Σουτ εκτός περιοχής: 11

Κεφαλιά: 14

Επιτυχημένες μπαλιές: 28/93

Πάσες: 229

Λάθη: 150

Αποκρούσεις: 9

Κλεψίματα: 56

Απομάκρυνση: 37

Φάουλ: 64

Κερδισμένα φάουλ: 63

Ασίστ: 5

Πάσες για γκολ: 3

Πέναλτι: 1

Χαμένες ευκαιρίες: 3

Δοκάρια: 1

Κίτρινες: 8

Κόκκινες: 0

Τα στατιστικά των αντιπάλων

Γκολ: 4

Σουτ: 21

Γκολ ανά σουτ: 1/5

Σουτ εντός περιοχής: 7

Σουτ εκτός περιοχής: 11

Κεφαλιά: 3

Επιτυχημένες μπαλιές: 8/47

Πάσες: 147

Λάθη: 155

Αποκρούσεις: 17

Κλεψίματα: 54

Απομάκρυνση: 66

Φάουλ: 64

Κερδισμένα φάουλ: 62

Ασίστ: 0

Πάσες για γκολ: 0

Πέναλτι: 0

Χαμένες ευκαιρίες: 0

Δοκάρια: 1

Κίτρινες: 12

Κόκκινες: 1

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ