ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέντε ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τα γάντια του τερματοφύλακα και έκαναν τους ήρωες για τις ομάδες τους

Ο Τζον Τέρι με την εμφάνιση του τερματοφύλακα στο Τσέλσι - Ρέντινγκ
Ο Τζον Τέρι με την εμφάνιση του τερματοφύλακα στο Τσέλσι - Ρέντινγκ ADRIAN DENNIS/AFP

Με τη φρενίτιδα από την παρουσία του Ζιρού στο τέρμα της Μίλαν να μην έχει κοπάσει, το SPORT24 παρουσιάζει πέντε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που άλλαξαν θέση για να βοηθήσουν την ομάδα τους να τελειώσει τον αγώνα.

Το να αποβληθεί ή να τραυματιστεί ένας τερματοφύλακας και η ομάδα του να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές δεν είναι σύνηθες. Τι γίνεται, λοιπόν, σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη, πώς προσαρμόζεται η εκάστοτε ομάδα και ποιος υπερασπίζεται εν τέλει την εστία.

Το SPORT24 θυμάται περιπτώσεις παικτών που κάθισαν κάτω από τα δοκάρια, παρότι η θέση τους στον αγωνιστικό χώρο ήταν άλλη, με αφορμή και την εντυπωσιακή παρουσία του Ολιβιέ Ζιρού ως γκολκίπερ στον αγώνα της Μίλαν απέναντι στην Τζένοα.

Λιούις Ντανκ

Πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί ο εμβληματικός αρχηγός της Μπράιτον, Λιούις Ντανκ, με τον κεντρικό αμυντικό να κάθεται κάτω από την εστία των "Γλάρων" την αγωνιστική περίοδο 2021/2022. Ήταν η χρονιά στην οποία η εκπληκτική ομάδα του Γρέιαμ Πότερ συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό, με την Μπράιτον να ταξιδεύει στο Νιούκαστλ για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα στα πλαίσια της Premier League.

Με το σκορ στο 1-1, οι φιλοξενούμενοι είδαν στο 92ο λεπτό της αναμέτρησης να αντικρίζει κόκκινη ο Ρόμπερ Σάντσες, με τον Ντανκ να φοράει χωρίς δεύτερη σκέψη τα γάντια. Ευτυχώς για τον ίδιο, στα εναπομείναντα λεπτά του ματς οι "Ανθρακορύχοι" δεν πλησίασαν το τέρμα με αξιώσεις.

Τζον Τέρι

Επόμενος στη λίστα ο -για συναπτά έτη- αρχηγός της Τσέλσι, Τζον Τέρι, με τον, επίσης, κεντρικό αμυντικό να καλείται να αντικαταστήσει τον Κάρλο Κουντιτσίνι το 2006, στο εκτός έδρας ματς των "Μπλε" με τη Ρέντινγκ. Ο αγώνας έμεινε στη ιστορία για τον τραυματισμό του Τσεχ στο κεφάλι, κάνοντάς τον να απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγωνιστική δράση και από όταν επέστρεψε ξανά στα γήπεδα να φοράει ένα προστατευτικό σκουφάκι για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Το περίεργο και συνάμα άτυχο σκηνικό της υπόθεσης, ήταν το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας, Κουντιτσίνι, που κλήθηκε να περάσει ως αλλαγή στη θέση του Τσέχου τερματοφύλακα, δέχθηκε και αυτός χτύπημα από αντίπαλο ποδοσφαιριστή, με συνέπεια για το υπόλοιπο της αναμέτρησης να κάθεται κάτω από τα δοκάρια ο Τζον Τέρι, με το σκορ (1-1) να μην αλλάζει μέχρι τη λήξη του αγώνα.

Βίνι Τζόουνς

Ο "τρελός" του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο παίκτης που φοβόντουσαν όλοι και οι επιθετικοί κρατούσαν απόσταση για να μην διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Ένας ποδοσφαιριστής που εάν αγωνίζονταν σήμερα θα έβλεπε κόκκινη πιο συχνά και από τον Σέρχιο Ράμος, με την τάση του για βίαιο παιχνίδι να είναι μνημειώδης.

Με 57 λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση της αναμέτρησης Γουίμπλετον - Νιούκαστλ στο "St. James Park" και την πρώτη να βρίσκεται ήδη πίσω στο σκορ με τρία γκολ, ο Βίνι Τζόουνς αποφάσισε να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας του μετά την κόκκινη κάρτα του Πολ Χελντ.

Το ματς έληξε 6-1 υπέρ των "Ανθρακορύχων", με τον πιο σκληρό παίκτη που έχει περάσει από τα γήπεδα της Premier League να πραγματοποιεί μια από τις αποκρούσεις της σεζόν 1995/1996.

Ρίο Φέρντιναντ

Αγωνιστική περίοδος 2007/2008, η Πόρτσμουθ συγκλονίζει τον ποδοσφαιρικό κόσμο κατακτώντας το Κύπελλο Αγγλίας. Στον δρόμο προς την κορυφή κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους 8 του θεσμού, παίρνοντας τη νίκη με 1-0, μετά από δραματική εξέλιξη στο ματς.

Με τον Φαν Ντε Σαρ να αποχωρεί, τη θέση του κάτω από την εστία των "Κόκκινων Διαβόλων" πήρε ο Τόμας Κούτσιακ, με τον Πολωνό, ωστόσο, να βλέπει τον διαιτητή να βγάζει από το τσεπάκι του την κόκκινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Μίλαν Μπάρος, παράβαση που οδήγησε την Πόρτσμουθ στην άσπρη βούλα.

Με το ρολόι να δείχνει το 78ο λεπτό, ο Ρίο Φέρντιναντ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Μουντάρι στο πέναλτι, με τον Άγγλο αμυντικό, παρότι έπεσε στη σωστή πλευρά, να μην μπορεί να αποσοβήσει το γκολ. Ένα τέρμα που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Πελέ

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο θρύλος της Βραζιλίας ήταν από τους πρώτους παίκτες που αγωνίστηκαν, έστω και για λίγα λεπτά, στη θέση του τερματοφύλακα, Αυτό, όμως, που δε γνωρίζουν πολλοί, ήταν ότι στον Πελέ άρεσε να αγωνίζεται κάτω από τα δοκάρια, κάτι που επεδίωκε συχνά κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ήταν 1964 όταν ο Βραζιλιάνος μετά από την επίτευξη χατ τρικ για το δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής σύγκρουσης της Σάντος με αντίπαλο την Γκρέμιο, πήρε την πρωτοβουλία να καθήσει στο τέρμα στα 6 τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, εξαιτίας της αποβολής του Γκιλμάρ. Το ματς έληξε 4-3 υπέρ της ομάδας του Πελέ, με τον Τύπο της εποχής να τον συγχαίρει για την απόδοσή του.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΕΛΕ PREMIER LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΤΣΕΛΣΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ