ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Ο Φιλίπε Σοάρες είχε πάντα τον αδερφό του Άλεξ του Βόλου να τον καθοδηγεί

ΠΑΟΚ: Ο Φιλίπε Σοάρες είχε πάντα τον αδερφό του Άλεξ του Βόλου να τον καθοδηγεί
TWITTER/PAOK_FC

Μετά από λίγους μήνες χωρισμού ο Φιλίπε Σοάρες θα ξαναβρεί τον αδερφό του Άλεξ. Μόνο που στην Ελλάδα δεν θα είναι συμπαίκτες όπως στη Μορεϊρένσε για να τον προστατεύει. Στον ΠΑΟΚ ο 22χρονος Πορτογάλος καλείται να τα καταφέρει μόνος του.

Ηλικιακά τούς χωρίζουν οκτώ γεμάτα χρόνια και (σχεδόν) τρεις μήνες. Ο Φιλίπε Σοάρες, ο νέος Πορτογάλος χαφ του ΠΑΟΚ, είναι γεννημένος τον Μάη του '99 και ο Άλεξ, που κατά σύμπτωση ανήκει από τον περασμένο Αύγουστο στον Βόλο, τον Μάρτιο του '91. Μοιάζουν όμως πολύ και σε πολλά.

Πρώτα απ' όλα εμφανισιακά. Μια κοινή φωτογραφία τους αρκεί για να γίνει αντιληπτή η ρίζα τους. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους διαφέρουν ελάχιστα, ο ένας φαίνεται πως είναι η copy paste εκδοχή του άλλου. Ότι έχουν "κληρονομήσει" μάλιστα στοιχεία του πατέρα τους είναι πέρα από αυταπόδεικτο.

Είναι ακόμη ισοϋψείς (στο 1.80), κινούνται στους ίδιους ποδοσφαιρικούς χώρους, είχαν την ίδια αφετηρία (ακαδημίες Μπενφίκα) κι έφτασαν να παίξουν στην ίδια ομάδα (Μορεϊρένσε).

Του μικρού του λείπει η εμπειρία του μεγάλου. Δεν είναι καθόλου αμελητέα τα "ένσημα" δουλειάς που έχει μαζέψει μέχρι τώρα παίζοντας είτε εντός (κυρίως για τη Μαρίτιμο επί θητείας Πέδρο Μαρτίνς) είτε εκτός Πορτογαλίας (με πρώτη στάση τον Πανσερραϊκό). Κι ενδεχομένως του Φιλίπε λείπει η σκληράδα του big brother ή τουλάχιστον ο τρόπος που πηγαίνει στις προσωπικές μονομαχίες.

Εξακολουθεί, φυσικά, να 'ναι σε διαδικασία εκμάθησης και στον Δικέφαλο θα βρει την ευκαιρία να εξελιχθεί, αλλάζοντας αγωνιστικό επίπεδο σ' ένα σύνολο που κάνει πρωταθλητισμό. Παρόλα αυτά το γεγονός και μόνο ότι έχει τον Άλεξ κοντά του τον καθησυχάζει.

Ναι, δεν θα 'ναι κάθε μέρα μαζί, με δεδομένο ότι εξακολουθεί να τους χωρίζει η απόσταση Θεσσαλονίκη - Βόλος και οι καθημερινές υποχρεώσεις που ο καθένας θα έχει με την ομάδα του. Όπως και να 'χει όμως η φυσική -και όχι πια νοητή- παρουσία του έχει παραπάνω αξία.

Υπέγραψαν με διαφορά μιας εβδομάδας

Άλλωστε ο Φιλίπε είχε αναφέρει, με αφορμή τη διετή συνύπαρξή τους στη Μορεϊρένσε, από το καλοκαίρι του 2019 ότι ο Άλεξ "παρά τη διαφορά ηλικίας ήταν πάντα ο καλύτερος φίλος μου". Συμπτωματικό ή όχι, οι δυο τους είχαν υπογράψει στην ομάδα από το Γκιμαράες με χρονική διαφορά μιας εβδομάδας. Ο Άλεξ, αφήνοντας πίσω τη διετία του στην κυπριακή Ομόνοια, επαναπατριζόταν στις 17 Ιουλίου, ενώ ο Φιλίπε θα ανακοινωνόταν στις 25 του ίδιου μήνα ως απόκτημα από τη Εστορίλ με συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών.

Το τι είχε προηγηθεί έπαιξε, προφανώς, κομβικό ρόλο στην τελική απόφαση του Φιλίπε να συμφωνήσει με τη Μορεϊρένσε. "Πάντα ονειρευόμουν να αγωνιστώ με τον αδερφό μου, ήταν πάντα στο μυαλό μου η ιδέα, ότι θα ήταν ωραίο να συμβεί. Αλλά δεν πίστευα ότι θα γίνει τόσο σύντομα", έλεγε ο μικρός Σοάρες στην ίδια συνέντευξή του, συμπληρώνοντας πως απολαμβάνει κάθε λεπτό που τον βρίσκει δίπλα στον Άλεξ.

Οι δυο τους αλληλοσυμπληρώνονταν εντός γηπέδου. Ο ένας μπρος, ο άλλος πίσω. Ο ένας δεξιά, ο άλλος αριστερά. Ο ένας στο 6 και ο άλλος στο 8.

Αλλά κι εκτός γηπέδου, μιας και συγκατοικούσαν. Όταν ο Φιλίπε μιλούσε για τη συνθήκη μιας αδερφικής σχέσης στα αποδυτήρια ενός ποδοσφαιρικού κλαμπ ήταν η περίοδος που τα πρωταθλήματα, όπως και το πορτογαλικό, είχαν διακοπεί εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ευτυχώς για τον ίδιο που "είμαι με τον αδερφό μου και όχι μόνος χωρίς την οικογένειά μου". Μετέφερε μάλιστα τότε ότι "συνεχίσαμε να είμαστε ενεργοί, να προπονούμαστε και να κάνουμε διάφορα πράγματα παρέα", διότι όπως προσέθεσε "ούτε η ζωή μας ήταν πολύ διαφορετική προηγουμένως". Απλώς "δεν είμαστε παρέα με τους συμπαίκτες μας".

Στην Ελλάδα θα δουλεύουν σε διαφορετικές συνθήκες και σε άλλες ώρες. Ίσως χρειαστεί δε ο Φιλίπε να έρθει αντιμέτωπος με τον αδερφό του Άλεξ, αν ο Βόλος βρει τον τρόπο να εισέλθει στην πρώτη 6άδα των πλέι οφ και να είναι εκ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ στην έξτρα διαδικασία. Σ' αυτήν την περίπτωση το αίμα θα γίνει... νερό για 180, 90 ή λιγότερα λεπτά.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΒΟΛΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ