FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ: Έριξε τέσσερα στον Απόλλωνα από τα αριστερά

Ο Βιεϊρίνια στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στον Απόλλωνα
Ο Βιεϊρίνια στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στον Απόλλωνα INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 4-1 του Απόλλωνα Σμύρνης με τις επιθέσεις του να προέρχονται κυρίως από την αριστερή πλευρά και τον Αντρέ Βιεϊρίνια να βοηθάει ουσιαστικά με τα ανεβάσματά του.

Ο ΠΑΟΚ συνάντησε αντίσταση απέναντι στον Απόλλωνα στο πρώτο ημίχρονο, όμως στο δεύτερο αύξησε την πίεσή του και κατάφερε να πάρει τη νίκη με 4-1. Ο Δικέφαλος σκόραρε τα τρία γκολ που του έδωσαν το τρίποντο στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Η ομάδα του Λουτσέσκου σκόραρε τέσσερα γκολ, αν και σε άλλα παιχνίδια ήταν πιο απειλητική από αυτό κόντρα στην Ελαφρά Ταξιαρχία. Ο Δικέφαλος κέρδισε δύο πέναλτι, τα οποία μετέτρεψε σε γκολ, κάτι που ανέβασε τα προσδοκώμενα γκολ στα 2.54, κορυφαία επίδοση για φέτος. Χωρίς όμως αυτά τα δύο πέναλτι, τότε τα xGoals πέφτουν στο 0.97 (4η επίδοση για φέτος).

Η νίκη του ΠΑΟΚ οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό αποτυπώνεται και στις τελικές του. Εάν πατήσετε το κουμπί "Πρώτο ημίχρονο" στο γηπεδάκι της Opta θα δείτε πως ο ΠΑΟΚ είχε οκτώ τελικές, οι οποίες ήταν ακίνδυνες (7,02% η μεγαλύτερη) και από δύσκολες γωνίες. Μάλιστα, οι τρεις εξ αυτών ήταν εκτός περιοχής. Αν πατήσετε όμως το κουμπί "Δεύτερο ημίχρονο" θα δείτε πως οι ευκαιρίες του Δικεφάλου στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ποιοτικότερες από καλύτερη θέση και κάποιες εξ αυτών κοντά στη μικρή περιοχή.

Ο ΠΑΟΚ επιτέθηκε από τα αριστερά

Ο ΠΑΟΚ αναπτυσσόταν κυρίως από τα αριστερά. Από εκεί ήρθαν και τα τρία από τα τέσσερά του γκολ. Ο Σβιντέρσκι από τα αριστερά έκανε το 2-1, ο Μιχαηλίδης πήρε κεφαλιά για το 3-1 από εκτέλεση κόρνερ του Ζίβκοβιτς από τα αριστερά, ενώ από την ίδια πλευρά ο Δικέφαλος κέρδισε το πέναλτι, με το οποίο σκόραρε το τέταρτό του γκολ.

Όπως παρατηρείται στο δίκτυο μεταβιβάσεων του ΠΑΟΚ, οι περισσότερες συνεργασίες γίνονταν από τα αριστερά, με τους Καντουρί και Μπίσεσβαρ να παίζουν πολύ κοντά. Ακόμη, το πεδίο δράση του δεξιού εξτρέμ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς ήταν στο κέντρο και προς τα αριστερά του γηπέδου. Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ είχε συνολικά 9 key passes, δηλαδή πάσες που έφτιαξαν τελική ενέργεια. Από αυτές οι επτά έγιναν από τα αριστερά.

Άξια αναφοράς η δράση του Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Μαροκινός μέσος ξεκίνησε το παιχνίδι στο κέντρο στο πλευρό του Στέφαν Σβαμπ, όμως ανέβαινε αρκετά ψηλά. Μάλιστα, είχε εννέα ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή του Απόλλωνα. Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές στο φετινό πρωτάθλημα έχουν περισσότερες ενέργειες μέσα στην περιοχή σε ένα παιχνίδι και είναι οι Κουλούρης (11), Τσούμπερ (11) και Τικίνιο (11).

Ουσιαστικός ο Βιεϊρίνια στα ανεβάσματά του

Ο ΠΑΟΚ ασκούσε πίεση στον Απόλλωνα ανεβάζοντας ψηλά τα μπακ του, όμως φαίνεται και στο δίκτυο των μεταβιβάσεων, με τους Βιεϊρίνια (20) και Λούκας Τέιλορ (13) να αγωνίζονται κυρίως πάνω από τη σέντρα. Με τον ΠΑΟΚ να παίζει από τα αριστερά, ο Βιεϊρίνια είχε σημαίνοντα ρόλο.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε 80 ενέργειες με την μπάλα, και μόνο ο Μιχαηλίδης βρέθηκε μπροστά του με 83. Όπως παρατηρείτε και στο γράφημα της Opta, ο Πορτογάλος δραστηριοποιούταν σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά, με αρκετές ενέργειες πάνω από τη μεσαία γραμμή.

Επιπλέον, ο Βιεϊρίνια έκανε 41 πετυχημένες πάσες συνολικά στο παιχνίδι, από τις οποίες οι 26 ήταν στο μισό του Απόλλωνα. Μόνο οι Αουγκούστο (34), Μπίσεσβαρ (32) και Ζίβκοβιτς (32) είχαν περισσότερες. Παράλληλα είχε 16 πετυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, με τους Μπίσεσβαρ (18) και Ζίβκοβιτς (17) να βρίσκονται μπροστά του.

Καταληκτικά, ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης κόντρα στον Απόλλωνα ήταν πιο απειλητικός. Πίεσε την Ελαφρά Ταξιαρχία, ανεβάζοντας ψηλά τις γραμμές του και ιδιαίτερα τα δύο μπακ. Αναπτυσσόταν κυρίως από τα αριστερά, με τον Βιεϊρίνια να παίζει πάνω από τη σέντρα, εκεί που δραστηριοποιούνταν οι Μπίσεσβαρ και Καντουρί.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ