ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα στοιχεία που θέλει να προσθέσει ο Γιοβάνοβιτς και η "μεταγραφή" του Κουρμπέλη

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης
Ο Δημήτρης Κουρμπέλης EUROKINISSI SPORTS

Για τον Γιοβάνοβιτς αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να αρχίσει να προσθέτει επιπλέον στοιχεία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει απ’ τα πρώτα κιόλας 24ωρα της ομάδας του στο Βάλχζε-Κόζεν. Τα στοιχεία που θέλει να προσθέσει και η "μεταγραφή" του Κουρμπέλη.

Σαφώς και είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για να ξεκινήσει η κουβέντα περί ενδεκάδας, η οποία ούτως ή άλλως έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να αρχίσει να "σχηματίζεται", δεδομένου ότι έπονται (κι έρχονται) τις επόμενες εβδομάδες αρκετές μεταγραφές: Βασικός κεντρικός αμυντικός (με τον Ισπανό, Ιγνάσι Μίκελ, σε πρώτο πλάνο), δύο δημιουργικοί χαφ, δύο εξτρέμ (ο ένας πιο άμεσα) και φορ γκολτζής.

Αποστολή SPORT24 στο Βάλχζε-Κόζεν: Κώστας Γουλής

Για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ωστόσο, αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να αρχίσει να προσθέτει επιπλέον στοιχεία στο παιχνίδι του "τριφυλλιού" κι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει απ’ τα πρώτα κιόλας 24ωρα της ομάδας του στο Βάλχζε-Κόζεν.

Το πρώτο πράγμα που θέλει να "βάλει" ακόμα πιο έντονα στο αγωνιστικό μοντέλο των "πράσινων" ο Σέρβος τεχνικός, είναι το στοιχείο του πρέσινγκ. Το έκανε σε μεγάλο βαθμό και στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, αυξάνοντας την ένταση και τον συγχρονισμό της πίεσης των παικτών του Παναθηναϊκού στο γήπεδο, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, όπου το "τριφύλλι" έκανε ένα ονειρεμένο φίνις με την πρωτιά στην ειδική βαθμολογία των playoffs και βεβαίως την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Το πρέσινγκ έγινε μεγάλο "όπλο" για τον Παναθηναϊκό κι αυτό που θέλει να κάνει από νωρίς ο 59χρονος τεχνικός, είναι να το "αναβαθμίσει" και να το εξελίξει ακόμη περισσότερο.

Στο διπλό πρόγραμμα της Τετάρτης (6/7), ξεκίνησε το πρωί με τον τρόπο που πρέπει να πιέζουν οι μέσοι και οι επιθετικοί του, σφίγγοντας την αντίπαλη άμυνα, με κίνηση για άμεση ανάκτηση της μπάλας όταν χάνεται και περιορίζοντας τις επιλογές των στόπερ, των μπακ και των μεσοαμυντικών της άλλης πλευράς, όταν εκείνοι έχουν την μπάλα στα πόδια τους.

Χθες (6/7) το απόγευμα ο Γιοβάνοβιτς το πήγε ένα... σκαλί παρακάτω, δείχνοντας στους αμυντικούς πως θα πρέπει να κινούνται εκείνοι χωρίς τη μπάλα και να ξεμαρκάρονται, μεγαλώνοντας το χώρο, προκειμένου στη συνέχεια όταν κινηθούν για την πάρουν, να μην στριμώχνονται απ’ την πίεση των αντιπάλων τους.

Κι εδώ το μυστικό και η λέξη είναι μία: Positioning ή ελληνικά οι "τοποθετήσεις" των παικτών μέσα στο γήπεδο. Που πρέπει δηλαδή να βρίσκεται ο κάθε ποδοσφαιριστής για να είναι πολύ πιο εφικτό κι ορθολογικό το "σπάσιμο" του πρέσινγκ της αντίπαλης γραμμής. Κάτι που φώναζε διαρκώς χθες και στον Αλεξανδρόπουλο, αλλά και στους υπόλοιπους χαφ του "τριφυλλιού". Διότι είναι ένα κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες. Και ο γκολκίπερ ακόμα, απ’ τον οποίο τις περισσότερες φορές (θα) περνάει η μπάλα, όντας ο πρώτος που θα πρέπει να "διαβάζει" στο break στο αντίπαλο πρέσινγκ.

Όλα αυτά βεβαίως, δεν... μαθαίνονται μέσα σε λίγες προπονήσεις, αλλά είναι κάτι δυναμικό, κάτι που εξελίσσεται καθημερινά. Ξεκίνησε με πολύ... κόπο κι απ’ το "μηδέν" πέρσι κι ο στόχος είναι η σταθερή ανάπτυξη και βελτίωσή του κάθε μέρα, μέχρι να γίνει απόλυτη σταθερά του παιχνιδιού της ομάδας. Προκειμένου να είναι πολύ πιο εύκολη η αφομοίωσή του από κάθε νέο παίκτη που θα "μπαίνει" και θα προστίθεται στην εξίσωση το επόμενο διάστημα...

Νέα "μεταγραφή" ο Κουρμπέλης

Το δεύτερο στοιχείο που έχει ξεχωρίσει σ’ αυτό το πρώτο διήμερο του Παναθηναϊκού στο κέντρο του Βάλχζε-Κόζεν, είναι η παρουσία του Δημήτρη Κουρμπέλη. Φαντάζει αφάνταστα... κουραστικό και κλισέ το περίφημο "νέα μεταγραφή", όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός (ξανα)βρίσκει τον αρχηγό του κι ο "Κούρμπε" (ξανα)βρίσκει τον εαυτό του και τα "κανονικά" στάνταρντς του.

Έχει ξεκινήσει πολύ φορτσάτος την προετοιμασία, όμως το πιο σημαντικό είναι πως βγάζει τρομερή αυτοπεποίθηση και σιγουριά στις κινήσεις του. Όντας σχεδόν αλάνθαστος σε όλα όσα κάνει μέσα στο γήπεδο. Σαν να μην πέρασε μια... μέρα κι αυτοί οι 14 πολύ δύσκολοι μήνες που πέρασε μέχρι να επιστρέψει στο γήπεδο μετά το σύνδρομο κοιλιακών/προσαγωγών, έχουν σβηστεί πια για τα καλά απ’ το μυαλό του.

Η ψυχολογία που πήρε πάνω του στο τελευταίο δίμηνο της περασμένης σεζόν, όντας πολύ ενεργό κομμάτι της ομάδας που έχτισε το σερί νικών και πήρε το Κύπελλο (κι επιστρέφοντας και στην Εθνική Ομάδα), ήταν πολύ σημαντική για να αλλάξει όλη την εικόνα του και να επανέλθει στο 100%. Και μαζί του βεβαίως ανεβαίνει κι όλος ο Παναθηναϊκός...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ