ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Έκλεψε... εκκλησία με τη μεταγραφή του Τσέριν που κόστισε μόλις 450.000 ευρώ

Ο Τσέριν
Ο Τσέριν EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Τσέριν που έγινε βασικό κομμάτι της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού και πολύ σημαντικός για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και εξηγεί γιατί οι πράσινοι έκλεψαν... εκκλησία με τη μεταγραφή του.

Αποκτήθηκε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, εντελώς "αθόρυβα" και δίχως να τον γνωρίζει πολύς κόσμος. Ήταν η τρίτη θερινή, μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού μετά τους Λοντίγκιν, Γκάνεα και η πρώτη εκτός Super League.

Το πρώτο "χτύπημα" στην εκτός Ελλάδας αγορά, με τους ρεπόρτερ που καλύπτουν το ρεπορτάζ του "τριφυλλιού" να αναζητούν στο ίντερνετ (κι όχι μόνο) πληροφορίες για έναν άσημο Σλοβένο πιτσιρικά, ονόματι Άνταμ Τσέριν, ο οποίος το 2019 -στα 19 του- ανάγκασε τη Νυρεμβέργη να δώσει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Ντομζάλε.

Εκεί δεν μπόρεσε να πιάσει, διότι η προσαρμογή του ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Βρέθηκε πολύ μικρός σε ένα απ’ τα κλαμπ με τις μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες στη Γερμανία, που ουδείς δείχνει υπομονή στην εξέλιξη, ωστόσο κατάφερε να ζωντανέψει την καριέρα του με το διετή δανεισμό του στη Ριέκα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Κροάτες δεν είχαν τα χρήματα για να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς του απ’ τη Νυρεμβέργη που είχε μπει στις 800.000 ευρώ κι ο νεαρός Σλοβένος επέστρεψε στη Γερμανία.

Στα μέσα Ιουνίου, κατά τον πρώτο κύκλο των συζητήσεων του Παναθηναϊκού με τον ατζέντη του Μπένιαμιν Βέρμπιτς, Αμίρ Ρούζνιτς, ο τελευταίος έθεσε προς τους πράσινους (και) την προοπτική απόκτησης του Τσέριν. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άρχισε να συλλέγει πληροφορίες γύρω από τον 23χρονο, περνώντας από... κόσκινο τα πάντα και στις 25 Ιουνίου έδωσε το "ΟΚ" για να αποκτηθεί.

Σε πρώτη φάση όχι ως πρώτη επιλογή του rotation, αλλά ως back-up λύση για να μεγαλώσει το βάθος στο ρόστερ και δη στη θέση "8" και "6", με τον Τσέριν να προορίζεται ως αντικαταστάτης του Ραμόν Λούντκβιστ, του μοναδικού απ’ τα αποκτήματα της περσινής σεζόν που δεν... ακούμπησε κι επέστρεψε στη Χρόνινχεν όταν ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, εντούτοις, έχει να κάνει με το τι πλήρωσε ο Παναθηναϊκός για να αποκτήσει τον Τσέριν. Οι Γερμανοί ρεπόρτερ, που έβγαλαν πρώτοι το θέμα των προχωρημένων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο κλαμπ, είχαν αναφέρει πως το deal θα έκλεινε σε ένα ποσό περίπου 700.000 με 800.000 ευρώ. Υπολόγιζαν δηλαδή, ένα ποσό πάνω στη ρήτρα που είχε και η Ριέκα για να τον αγοράσει, αλλά δεν το έκανε λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Η Νυρεμβέργη ζητούσε αρχικά 1 εκατ. ευρώ

Οι Γερμανοί αξίωσαν αρχικά από τον Παναθηναϊκό περίπου 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να περιορίσουν τη χασούρα τους απ’ την επένδυση που έκαναν το 2019, όμως οι πράσινοι έπειτα από σκληρή, διήμερη διαπραγμάτευση κατέβασαν το τελικό ποσό, λιγότερο από το μισό.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε 450.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Τσέριν, δίχως να της αφήσει ποσοστό μεταπώλησης (αυτό κι αν ήταν κίνηση ματ), αλλά προσέθεσαν μία σειρά από μπόνους συμμετοχών και στόχων. Το δε τετραετές συμβόλαιο του 23χρονου Σλοβένου ήταν λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυτά επί της διαπραγμάτευσης. Διότι στο γήπεδο, ο Τσέριν εξέπληξε τους πάντες ευχάριστα τις επόμενες εβδομάδες κι έδειξε από πολύ νωρίς πως είναι ο ορισμός της μεταγραφής "λαβράκι".

Κι αν, όπως λένε, η... καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, ο 23χρονος μέσος έδειξε μεμιάς το πολύ σοβαρό κι επαγγελματικό προφίλ του.

Όταν στις 5 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα που έφτασε ο Παναθηναϊκός στο Βάλχζε-Κόζεν της Αυστρίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, ζήτησε να προπονηθεί σε φουλ ένταση με το υπόλοιπο γκρουπ, παρότι χρειάστηκε να κάνει ταξίδι 4 ωρών με το αυτοκίνητο από τη Λιουμπλιάνα ως την κωμόπολη των αυστριακών Άλπεων, φτάνοντας στο ξενοδοχείο της ομάδας, μία ώρα πριν την απογευματινή προπόνηση.

Για τον Τσέριν άλλαξε όλη η στόχευση στα χαφ

Συν τω χρόνω, ο Τσέριν έγινε βασικό κομμάτι της ενδεκάδας, ανέβασε πολύ γρήγορα το status του στην ομάδα κι έγινε πολύ σημαντικός. Με παρουσία στις υψηλές θέσεις όλων των βασικών, στατιστικών κατηγοριών.

Σε σημείο που να οδηγήσει τον Γιοβάνοβιτς στην απόφαση να αλλάξει την τελική, μεταγραφική στόχευσή του για τους δύο κεντρικούς χαφ που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός στο φινάλε του παραθύρου.

Κι αντί για έναν πιο ψημένο κι έμπειρο παίκτη ο οποίος θα έχει ρόλο "βασικού", επέλεξε να πάει στις επιλογές των νεαρών Ένις Τσόκαϊ και Αλεξί Τρουιγιέ, προκειμένου να μην "κόψει" το δρόμο της εξέλιξης του Τσέριν, που έπαιζε ήδη με αέρα 30χρονου.

Αποτελώντας μία τρομερή κίνηση-επένδυση για το παρόν και το μέλλον, στο 1/10 των χρημάτων που εισέπραξε ενάμισι μήνα αργότερα ο Παναθηναϊκός από την πώληση του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου στη Σπόρτινγκ (4,5 εκατ. ευρώ, συν ποσοστό μεταπώλησης 30%).

Και με την εικόνα που έχει ήδη ο Τσέριν μέσα στο γήπεδο, συμπληρώνοντας εξαιρετικά τον "καθηγητή" Ρουμπέν Πέρεθ στον άξονα της μεσαίας γραμμής του "τριφυλλιού", θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Παναθηναϊκός έκλεψε... εκκλησία, απ’ την στιγμή που χρειάστηκε να πληρώσει μόλις 450.000 ευρώ για έναν παίκτη που σε λίγα χρόνια (κι εφόσον συνεχίσει έτσι) θα προσθέσει πολλά μηδενικά δίπλα στην αγοραστική αξία του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ