ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Χάνει πάνω από μισό εκατ. ευρώ με το μέτρο των 1.000 ατόμων

Το "Απόστολος Νικολαΐδης" πριν από την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Σμύρνης για τη Super League 2021-2022 | Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021
Το "Απόστολος Νικολαΐδης" πριν από την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Σμύρνης για τη Super League 2021-2022 | Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 INTIME SPORTS

Οι οικονομικές απώλειες του Παναθηναϊκού στα δύο "μεγάλα" ματς που έχει στη Λεωφόρο με Άρη κι Ολυμπιακό, κατά την περίοδο εφαρμογής των νέων μέτρων για τα ελληνικά γήπεδα και το ανέφικτο της εφαρμογής των 1.000 φιλάθλων, λόγω των χιλιάδες διαρκείας.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που "γεννώνται" μετά τη δέσμη νέων μέτρων "αναχαίτισης" της μετάλλαξης "Omicron" του κορονοϊού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας (27/12) και δη τον περιορισμό της παρακολούθησης δια ζώσης αναμετρήσεων στα ελληνικά γήπεδα σε ποσοστό 10% της χωρητικότητάς τους, με ανώτατο όριο φιλάθλων τους 1.000.

Υπάρχει το ηθικό ζήτημα, καθότι την ίδια ώρα -όπως επισήμανε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας (27/12)- αν και οι "πράσινοι" τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας στους εντός έδρας αγώνες τους, δεν υπήρξε η ίδια ευαισθητοποίηση σε άλλα δημόσια θεάματα, εκδηλώσεις και μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (ΜΜΜ, κέντρα διασκέδασης).

Υπάρχει το... πρακτικό ζήτημα, διότι είναι εντελώς ανεφάρμοστη η υποχρέωση επιλογής του περίφημου 10% ή των 1.000 θέσεων ανάμεσα σε χιλιάδες φιλάθλους που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια διαρκείας ή θέλουν να παρακολουθήσουν αγώνες της ομάδας, όντες πλήρως εμβολιασμένοι.

Και στο τέλος της ημέρας, υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα, που "χτυπάει" σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον ίδιο τον Παναθηναϊκό, καθώς στο διάστημα που θα ισχύσει -σε πρώτη φάση- το μέτρο του 10% ή των 1.000 εισιτηρίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δηλαδή από 3 Ιανουαρίου έως 16 Ιανουαρίου 2022, οι "πράσινοι" έχουν στο "Απόστολος Νικολαΐδης" τα δύο από τα τρία πιο "εμπορικά" παιχνίδια τους στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου. Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου θα φιλοξενήσουν τον Άρη, σε ένα απ' τα πιο καθοριστικά ματς στη μάχη των θέσεων που οδηγούν στα Κύπελλα Ευρώπης και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου υποδέχονται τον Ολυμπιακό, στη "μητέρα των μαχών" του ελληνικού πρωταθλήματος.

Και στα δύο παιχνίδια οι "πράσινοι" υπολόγιζαν πως θα υπήρχε sold-out επί των 14.400 εισιτηρίων που θα ήταν σε θέση να διαθέσουν για κάθε ματς ξεχωριστά, ήτοι για το 90% της χωρητικότητας του γηπέδου της Λεωφόρου, που ίσχυε από τις αρχές της σεζόν για τους εντός έδρας αγώνες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως οι φίλαθλοι που δίνουν το "παρών" στο γήπεδο θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή -σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικους- θα έχουν τα απαιτούμενα rapid test 48 ωρών ή self tests ημέρας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πλέον, με μόλις 1.000 διαθέσιμα εισιτήρια για κάθε ένα από τα δύο επόμενα εντός έδρας (μεγάλα) ματς του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, είναι παντελώς ανέφικτο να μπορέσουν να ικανοποιήσουν έστω και στο ελάχιστο οι άνθρωποι της "πράσινης" ΠΑΕ τη ζήτηση που θα υπάρξει, αφήνοντας εκτός γηπέδου ανθρώπους που έχουν πληρώσει κανονικά διαρκείας από την εκκίνηση της σεζόν.

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ η ζημιά

Η δε οικονομική ζημιά που θα υποστεί η "πράσινη" ΠΑΕ (ζημιά μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, διότι είναι πολύ μεγάλη η εμπορικότητα των δύο εντός έδρας αγώνων της στο διάστημα εφαρμογής του μέτρου), θα ξεπεράσει συνολικά το μισό εκατ. ευρώ.

Σε εποχές που ήδη οι ομάδες έχουν δοκιμαστεί πολύ σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού κι ο Παναθηναϊκός έχει δώσει τεράστια "μάχη" την τελευταία τριετία για να εξορθολογήσει τα οικονομικά του, εκμηδενίζοντας το εταιρικό χρέος του.

Μόνο την περσινή χρονιά, όπου όλα τα γήπεδα έμειναν κλειστά απ’ το πρώτο έως το τελευταίο ματς της χρονιάς, οι απώλειες των προϋπολογισμένων εσόδων του Παναθηναϊκού από τα εισιτήρια άγγιξαν το 1,8 εκατ. ευρώ.

Το δε ποσό του μισού εκατ. ευρώ στα δύο παιχνίδια με Άρη και Ολυμπιακό -εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στα εξαγγελθέντα μέτρα- είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους ως "τρύπα" στον προϋπολογισμό της ομάδας, πέραν από ιδίαν χρηματοδότηση στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που "τρέχει" στην "πράσινη" ΠΑΕ απ’ τον Νοέμβριο. Σε μία χρονιά που είναι ήδη πολύ "συμπιεσμένη" ως προς το οικονομικό κομμάτι της...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ SUPER LEAGUE INTERWETTEN ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ