ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όρτα: Ο μετρονόμος της μεσαίας γραμμής, η τυφλή εμπιστοσύνη του Καρβαλιάλ, η σύνδεση με τον Κάρμο και το πέρασμα από το MLS

(  / EUROKINISSI)
( / EUROKINISSI) ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Το αγωνιστικό προφίλ του Αντρέ Όρτα, η ισορροπία που θα προσδώσει στον χώρο της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού, το πέρασμα από το MLS, η καριέρα του στην Πορτογαλία και οι προσδοκίες στην Μπενφίκα. Αυτός είναι ο νέος κεντρικός μέσος που βάζουν στη μηχανή τους οι "ερυθρόλευκοι".

Μεταγραφικής ενίσχυσης συνέχεια για τον Ολυμπιακό, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής (19/1) οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν στην Ελλάδα τους Αντρέ Όρτα και Τσικίνιο, με την "πορτογαλική" παροικία να μεγαλώνει και τον Καρβαλιάλ να βλέπει το σύνολό του να δέχεται "ενέσεις" ποιότητας και εμπειρίας.

Το πρότζεκτ της Μπενφίκα και το πέρασμα από το MLS

Ο Αντρέ Όρτα πιάνει... λιμάνι, με στόχο να προσδώσει στον Ολυμπιακό παραπάνω ισορροπία στη μεσαία γραμμή και να δώσει "ανάσες" στον σκασμένο Σαντιάγο Έσε, αλλά και τον Μαντί Καμαρά, οι οποίοι φέτος έχουν "κουβαλήσει" τον ερυθρόλευκο άξονα.

Ο 27χρονος χαφ της Μπράγκα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ της Πορτογαλίας κατά το ξεκίνημα της καριέρας του, με την Μπενφίκα να σπεύδει σε ηλικία μόλις 18 ετών να τον αγοράσει από τη Βιτόρια Σετούμπαλ έναντι 400.000 ευρώ, έχοντας ήδη στα πόδια του 36 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Αυτό που αποτελεί το "όπλο" του σήμερα, στους "Αετούς της Λισαβόνας" ήταν ο λόγος της μετακόμισής του το καλοκαίρι του 2018 στο MLS για λογαριασμό των Λος Άντζελες για το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Μπράγκα (2017/18) με τη μορφή δανεισμού. Στην Μπενφίκα δεν πήρε τις περαιτέρω ευκαιρίες και έτσι δοκίμασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

"Ο Όρτα θα γίνει ένας σημαντικός παίκτης για εμάς. Η ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια και η ψυχραιμία του μπορούν να κάνουν τη διαφορά", είχε δηλώσει ο τότε τεχνικός των Λος Άντζελες, Μπομπ Μπράντλεϊ, δείχνοντας έμπρακτα πόσο πιστεύει στις δυνατότητες του δημιουργικού μέσου.

Όμως το πέρασμά του από τις ΗΠΑ αποδείχθηκε σύντομο, καθώς μετά από 16 εμφανίσεις επέστρεψε στην αγαπημένη του Liga Nos, αυτή τη φορά για τον σύλλογο που έμελλε να καθιερωθεί και να πραγματοποιήσει τις πιο παραγωγικές του σεζόν.

Το περιβάλλον που πάντα έψαχνε και η ανάγκη για να αποδείξει πράγματα

Ο Ανρέ Όρτα τα τελευταία 4,5 χρόνια αποτελεί το βασικότερο γρανάζι της Μπράγκα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, έχοντας 195 συμμετοχές με απολογισμό 9 γκολ και 22 ασίστ.

Ο 27χρονος χαφ διακρίνεται για την ισορροπία που προσδίδει στον κεντρικό άξονα της Μπράγκα, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στη φάση επίθεσης, όσο και στη φάση άμυνας.

Είναι ο μετρονόμος της μεσαίας γραμμής, δίνει το τέμπο στην ομάδα, αποτελώντας ένα σύγχρονο 8άρι, ακόμα και εάν φέτος δεν βρισκόταν στις βασικές επιλογές του προπονητή του πορτογαλικού συλλόγου, Αρτούρ Ζόρζε.

Στο 4-3-3 (ή εναλλακτικά 4-2-3-1) της Μπράγκα πολλές φορές είναι ο παίκτης που γίνεται επιθετικός σε φάση πίεσης για να χαλάσει το build up της αντίπαλης ομάδας, ενώ η ανεπτυγμένη αίσθηση του χώρου του επιτρέπει να κινείται σωστά ανάμεσα στις γραμμές, τη στιγμή που δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες, ειδικά στο "χτίσιμο" των επιθέσεων της δικής του ομάδας.

Αυτό του επιτρέπει να πραγματοποιεί περίπου 78 πάσες ανά ματς στην Πορτογαλία (από τα υψηλότερα νούμερα στη Liga Nos), ενώ το ποσοστό του φτάνει στο 85%. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό του Όρτα είναι ότι επιδιώκει να προωθήσει το παιχνίδι. Επιχειρεί 22 πάσες προς τα μπροστά ανά 90', εκ των οποίων οι 9 είναι προωθητικές.

Η τυφλή εμπιστοσύνη του Καρβαλιάλ και η σύνδεση με τον Κάρμο

Η "πορτογαλική" παροικία στον Πειραιά αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με τον Αντρέ Όρτα να αποτελεί την τέταρτη μεταγραφή του Ολυμπιακού το χειμερινό παράθυρο του Ιανουαρίου από τη Liga Nos.

Παράλληλα, εκπροσωπείται από τη μανατζερική εταιρεία Proeleven, της οποίας πελάτης είναι και ο Νταβίντ Κάρμο. Μία περίπτωση στην οποία έχουν εστιάσει οι "ερυθρόλευκοι" για την ενίσχυσή τους στην άμυνα και μένει να φανεί κατά πόσο η μεταγραφή του 27χρονου χαφ θα επηρεάσει ενδεχόμενο deal με τον στόπερ της Πόρτο.

"Ο προπονητής είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να έρθω", ανέφερε ο Όρτα στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Ολυμπιακού με το που πάτησε το πόδι του στο Ελευθέριος Βενίζελος.

Κάρλος Καρβαλιάλ και Αντρέ Όρτα είναι παλιοί γνώριμοι, καθώς οι δύο τους έχουν συνεργαστεί τη διετία 2020-2022, με τον διεθνή χαφ με τις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας (28 συμμετοχές με Κ18, Κ19, Κ20 και Κ21), να αποτελεί τον παίκτη από τον οποίο ξεκινούσε η ενδεκάδα, κυρίως τη σεζόν 2021/22.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η ατάκα του Καρβαλιάλ ύστερα από ένα ματς με τη Μονακό για τη φάση των 16 του Europa League, με τον 58χρονο τεχνικό να δηλώνει μετά την εκπληκτική εμφάνιση του Όρτα και την τακτική του ευφυΐα ότι: "Στο ματς της Κυριακής είσαι εσύ και άλλοι 10".

Τα δύο χρόνια παρουσίας του στην Μπράγκα, ο Καρβαλιάλ κοούτσαρε την ομάδα σε 104 επίσημα παιχνίδια, με τον Αντρέ Όρτα να συμμετέχει στα 79 εξ αυτών, με απολογισμό 2 γκολ και 6 ασίστ.

Ο 27χρονος, λοιπόν, είναι ένας δημιουργικός μέσος (με τις ενέργειές του στη Liga Nos παράγει 4,2 σουτ ανά ματς είτε για αυτόν, είτε για τους συμπαίκτες του), που ψάχνει στο πικ της απόδοσης και του αγωνιστικού χαρακτήρα ενός ποδοσφαιριστή να αποδείξει ότι το ταλέντο του μπορεί να ανταπεξέλθει και εκτός των στενών ορίων της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η τυφλή εμπιστοσύνη του Καρβαλιάλ και οι ανάγκες που έχουν προκύψει στα χαφ του Ολυμπιακού ενδέχεται να κάνουν τον Όρτα τον παίκτη από τον οποίο μπορεί να "χτιστεί" η "ερυθρόλευκη" ενδεκάδα. Τα υπόλοιπα στο χορτάρι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ