ΑΕΚ

Ορμπελίν Πινέδα: Ο "μοναχογιός" του Ματίας Αλμέιδα από τον Γκρεμό των Αετών

Ο Ορμπελίν Πινέδα με τον Ματίας Αλμέιδα
Ο Ορμπελίν Πινέδα με τον Ματίας Αλμέιδα PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ορμπελίν Πινέδα είναι το ποδοσφαιρικό παιδί του Ματίας Αλμέιδα και έφτασε στην ΑΕΚ από μια "αετοφωλιά" του Γκερέρο.

Μάζεψε το τσαλακωμένο από τις εκφράσεις αγωνίας δέρμα του, άρπαξε και το βλέμμα της απογοήτευσης και τα πέταξε μαζί με την τελευταία σακούλα σκουπιδιών που έβγαλε από το σπίτι του, αποχωρώντας -πέρυσι- από τη Θέλτα.

Το άγχος -της κλήσης του στην εθνική ομάδα του Μεξικό για το Μουντιάλ- και ο αποκαρδιωτικός πάγκος του ισπανικού συλλόγου τελείωσαν για τον Ορμπελίν Πινέδα την ημέρα που επέστρεψε στην αγκαλιά του ποδοσφαιρικού πατέρα του. Αυτός είναι ο "μοναχογιός" του Ματίας Αλμέιδα που γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1996 σ' ένα χωριό -σε υψόμετρο 372 μέτρων-, το Σαν Φερνάντο ή και Ελ Τίμπρε.

Το φτωχικό χωριό του "Maguito" (μικρός μάγος) βρίσκεται στο δήμο Κογιούκα ντε Καταλάν, της πολιτείας Γκερέρο. Οι Μεξικανοί δίνουν δύο εκδοχές για την ερμηνεία του ονόματος της γενέτειράς του. Κογιούκα είναι είτε ο "τόπος των κογιότ" για τους Αζτέκους είτε ο "γκρεμός των αετών" σε μια από τις τοπικές διαλέκτους στο δυτικό Μεξικό, την purepecha. Και ως τέτοιος μοιάζει ο 27χρονος Ορμπελίν στα μάτια των οπαδών του "Δικεφάλου". Άλλοτε, ένα διαολεμένο κογιότ κι άλλες φορές σαν αετός που έχτισε το ορμητήριό του σε μια άπιαστη εσοχή ενός γκρεμού.

Τα παιδιά του Τίμπρε δεν τελειώνουν το σχολείο, ο Πινέδα τα κατάφερε

Η δύσκολη καθημερινότητα του ξεχασμένου από το σύγχρονο πολιτισμό, Σαν Φερνάντο, κυλά πιο αργά και από τα νερά του γειτονικού ποταμού Μπάλσας. Δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα, το ίντερνετ φτάνει αγκομαχώντας ως εκεί και γύρω από τις λιγοστές τηλεοράσεις συναθροίζονται οι χωριανοί, για να καμαρώσουν το δικό τους αστέρι στην ΑΕΚ. Το παιδί που κέρασε γιορτινή τεκίλα τους οπαδούς της Ένωσης και φόρεσε τον Δικέφαλο στους Μεξικανούς είναι το χειροπιαστό υποστύλωμα της ελπίδας τους.

Το χωριουδάκι του πολυεργαλείου των "κιτρινόμαυρων" απαριθμεί περίπου 200 κατοίκους και μόνο 50 σπίτια. Μόλις 22 εξ αυτών διαθέτουν μπάνιο και αρκετά δεν έχουν στρωμένο δάπεδο, παρά χώμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση του Μεξικό, περίπου το 1/10 των παιδιών του Τίμπρε καταφέρνει να τελειώσει το σχολείο με πλήρη εκπαίδευση. Ένα από αυτά τα σπάνια παιδιά ήταν και ο Ορμπελίν Πινέδα, που ποτέ δεν ένιωσε ότι έζησε φτωχικά, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με τα τέσσερα αδέρφια του. Δεν πείνασε. Δεν ζήλεψε κάτι που δεν είχε, ίσως επειδή έμαθε από τα γεννοφάσκια του να είναι ταπεινός. Τον πειρασμό του χρήματος τον έζησε, δαπάνησε ποσά για τα ακριβά αυτοκίνητα που αγαπά, αλλά πάντα επιστρέφει με λαχτάρα στη φτωχική γειτονιά του και στους ανθρώπους της.

Εκεί, όπου το αετίσιο βλέμμα του πάντα έβλεπε πάνω από τα καουμπόικα καπέλα των γειτόνων του, πάνω και από τα κέρατα των ταύρων του ράντσου, όπου μεγάλωσε. Ήθελε να φαίνεται ψηλός στα μάτια του πατέρα του Χουάν και της μάνας του Μίρνα, που τον έφτασαν ως το 1,69μ.. Έλεγε ότι θέλει να παίξει στο Μουντιάλ, για να φουσκώσει από υπερηφάνεια η οικογένειά του και πέρυσι αντιλήφθηκε ότι η ΑΕΚ είναι το όχημα που θα τον επαναφέρει στην εθνική ομάδα και ο μέντοράς του, Ματίας Αλμέιδα, ο οδηγός του.

"Έπρεπε να σηκωθώ στις 5.30 με 6 το πρωί για να αρμέξω τις αγελάδες. Τα μαθήματα άρχιζαν στις 7.30 π.μ."

Ο Ορμπελίν εστίαζε σε αυτή την αετοφωλιά στον γκρεμό από τότε που ήταν παιδί. Ένιωθε ότι μπορούσε να τη φτάσει και να πετύχει τα θεόρατα όνειρά του, παρόλο που η αφετηρία του ήταν "ένα χωριό που δεν υπάρχει στο χάρτη", όπως συνήθιζε να λέει δυσαρεστημένος για την απομόνωση του τόπου του.

"Ποτέ δεν ντράπηκα να πω από πού κατάγομαι. Αυτό είναι το παράδειγμα που θέλω να δώσω σε όλους τους ανθρώπους που ονειρεύονται. Σε όλα τα παιδικά χρόνια μου ήμουν με ζώα, με πρόβατα, με αγελάδες, με κατσίκες, γουρούνια και άλογα. Βοηθούσα τους γονείς μου, αλλά συνεχώς ονειρευόμουν να παίξω ποδόσφαιρο. Έφυγα από το ράντσο, για να εκπληρώσω αυτό το όνειρο", είπε ο ίδιος όταν άρχισε να κατακτά τις καρδιές των Μεξικανών φιλάθλων, τότε που θέλησε να πάρει την οικογένειά του μακριά από το Τίμπρε, ώστε να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Το αρνήθηκαν.

"Η οικογένειά μου βρίσκεται στο Γκερέρο. Σε αυτήν την πόλη γεννήθηκαν και είναι πολύ δύσκολο να φύγουν. Όταν πήγα στην Κερέταρο, τούς ζήτησα να με ακολουθήσουν, αλλά δεν τους άρεσε αυτή η επιλογή. Σέβομαι την απόφασή τους και δεν θα σταματήσω να τούς στηρίζω με το σπίτι και τα ζώα", έχει πει η σπίθα που αναζωογόνησε το κέντρο της ΑΕΚ.

Ο Πινέδα στη διάρκεια του αγώνα Σαουδική Αραβία - Μεξικό | 30 Νοεμβρίου 2022
Ο Πινέδα στη διάρκεια του αγώνα Σαουδική Αραβία - Μεξικό | 30 Νοεμβρίου 2022 © 2022 AP PHOTO/JULIO CORTEZ

Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής, όμως δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει στο άθλημα και είχε πειστεί ότι η καριέρα στο ποδόσφαιρο είναι ένα στείρο όνειρο για τους ξεχασμένους του Σαν Φερνάντο. Ζήτησε από τα παιδιά του να μάθουν γράμματα και να τελειώσουν το σχολείο. Ο Ορμπελίν ακολούθησε κατά γράμμα την παραίνεσή του, χωρίς να παραλείψει τις εργασίες που είχε αναλάβει στο ράντσο, όπου πήγαινε από το χάραμα για να αρμέξει τις αγελάδες.

"Έπρεπε να σηκωθώ στις 5.30 με 6 το πρωί για να αρμέξω τις αγελάδες. Μετά πλενόμουν και έφευγα για το σχολείο, επειδή τα μαθήματα άρχιζαν στις 7.30 π.μ.. Επέστρεφα από το σχολείο στις 2.30 μ.μ. και απ' ευθείας πήγαινα να βοσκήσω τις κατσίκες μας. Γύριζα στο σπίτι για να φάω, να διαβάσω τα μαθήματά μου και μετά να ταΐσω τις αγελάδες".

Στο ράντσο -όπου εργαζόταν όλη η οικογένεια- έμαθε την πειθαρχία και την οργάνωση. Όταν τελείωναν οι εργασίες ξεχυνόταν με την μπάλα του στα βοσκοτόπια. Εκεί τής μιλούσε και αντάμωνε με τις φιλοδοξίες του, μέχρι το 2014. Τότε, άνοιξε η πόρτα της Κερέταρο, όπου πρώτα πήγε ο αδερφός του, Ονάι.

"Ο Ροναλντίνιο μού έλεγε ότι όταν θα παίρνω την μπάλα στη μεσαία γραμμή, να πηγαίνω πάντα μπροστά"

Στην Κερέταρο "στρατολογήθηκε" από τον Ροναλντίνιο. Αυτός ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του και την αγωνιστικότητά του και ο Ορμπελίν ρούφαγε σαν σφουγγάρι όσα έβλεπε και άκουγε από τον Ρόνι. Τον θαύμαζε και ο σεβασμός τού προκαλούσε στρες. Διηγείται ότι τον έβλεπε στην τραπεζαρία και φοβόταν ότι θα του πέσει η τορτίγια από το πιάτο ή το πιάτο με την τορτίγια μαζί, παρόλο που ο Βραζιλιάνος δεν διήνυε τις καλύτερες ημέρες της καριέρας του.

"Μου έλεγε ότι όταν θα παίρνω την μπάλα στη μεσαία γραμμή, να πηγαίνω πάντα μπροστά και ποτέ πίσω. Μου έλεγε να γίνομαι καθοριστικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Πάντα μου το έλεγε αυτό και πάντα δεχόμουν τις συμβουλές του. Κάθε φορά που έπαιρνα την μπάλα στη μεσαία γραμμή, δεν με ένοιαζε τίποτε άλλο, από το να είμαι καθοριστικός", τόνισε ο "Maguito", σχολιάζοντας πόσο τον επηρέασαν τα λόγια του Ρόνι. Εκείνη την περίοδο φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής ομάδας του Μεξικό.

Το 2016 o Πινέδα έγινε το "δώρο" των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο Ματίας Αλμέιδα από τον ιδιοκτήτη της Σίβας Γουαδαλαχάρα, Χόρχε Βεργκάρα. Αυτό το ποσό έλαβε η Κερέταρο για να αποδεσμεύσει τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος στα μάτια του Βεργκάρα ήταν σαν τον Χαβιέρ "Τσιτσαρίτο" Ερνάντες, ένας παιχταράς που σύντομα θα άνθιζε στην Ευρώπη. Αντίστοιχη ήταν και η πεποίθηση του Αργεντινού προπονητή που από τότε έλεγε ότι ο "μικρός μάγος" πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη. Το όνομά του βρέθηκε ακόμα και στη λίστα της Μάντσεστερ Σίτι και του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Στη Σίβας και την Κρους Ασούλ, με τις οποίες κατέκτησε συνολικά επτά τίτλους, ανέδειξε και την αγάπη του για το ροντέο, την παράδοση του jaripeo που το 16ο αιώνα άρχισε πολύ σκληρά και εντελώς κακοποιητικά με τη θανάτωση του ταύρου. Άλλαξε στην πορεία με τον αναβάτη να προσπαθεί να εξαντλήσει από την κούραση το δύστυχο ζώο.

Εκείνη την περίοδο ο σταρ Πινέδα έδινε παραγγελίες για συγκεκριμένα σκίτσα στα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Ένας ταύρος τα κοσμούσε σταθερά. Η επιλογή αυτή έγινε για να τιμήσει τον τόπο του, όπως έχει δηλώσει. Στην άλλη πλευρά του παπουτσιού βρισκόταν άλλοτε μόνος του και άλλες φορές με την οικογένειά του. Θέλει να παρομοιάζει τον εαυτό του με ταύρο που ξεχύνεται στους δρόμους και θαυμάζει την ορμή του. Η τρέλα του με τα παπούτσια εκδηλώθηκε κυρίως όσο βρισκόταν στην Κρους Ασούλ, όπου αναδείχθηκε ως η μεταγραφή που θα σπάσει τη γκίνια 23 ετών και η ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο. Τα κατάφερε.

Το ροντέο δεν αποτυπώθηκε μόνο στα παπούτσια του. Αντέγραψε και το χορό του αναβάτη φίλου του Τσαβίτα Σίλβα, που έχασε τη ζωή του το 2019 όταν ένας ταύρος ονόματι "Αμαρτωλός", τον πέταξε από τη ράχη του. Με το χορό του Σίλβα γιορτάζει τα γκολ που πετυχαίνει στην ΑΕΚ.

Ο επιδραστικός Αλμέιδα και το ιστορικό deal του Μελισσανίδη

Το αξιοπρόσεκτο hardware υπήρχε στα πόδια του και στο μυαλό του και το 2016 αναβαθμίστηκε με το "Αλμέιδα software".

Ήρθε στην ΑΕΚ γνωρίζοντας ήδη την προσωπική προπαίδεια του προπονητή του, με τον οποίο έχει ανώτερη σύνδεση. Ήταν έτοιμος από παλιά και ενσωματώθηκε άμεσα τόσο στη νέα ομάδα του όσο και στην ελληνική κουλτούρα.

Από την πρώτη μέρα, από τις πρώτες συλλαβές που ακούστηκαν από τα χείλη του, έγινε αντιληπτό πόσο επιδραστικός είναι ο Αλμέιδα στο παιχνίδι του. Είναι ο ποδοσφαιρικός πατέρας του και δίπλα του μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Εξήγησε πώς άλλαξε την αυτοπεποίθησή του, πώς ξαναβρήκε τον εαυτό του σε χρόνο dt κι αποκάλυψε αμέσως το πρώτο κίνητρό του.

"Ήρθα στην ΑΕΚ για να πάω στο Μουντιάλ. Πήρα την καλύτερη απόφαση της καριέρας μου. Η ΑΕΚ με έκανε πιο δυνατό πνευματικά και με βοήθησε να διατηρήσω το όνειρό μου. Τώρα, η σελίδα έχει γυρίσει και όλα είναι διαφορετικά. Παίζω και έχω έναν προπονητή που με έχει βοηθήσει να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσω τα προβλήματα. Η εμπιστοσύνη του προπονητή είναι η βάση για το ποδόσφαιρο, ο Ματίας Αλμέιδα με εμπιστεύεται και εγώ αυτόν. Τώρα, πρέπει να το απολαύσω, να μείνω σε ένα υψηλό επίπεδο και να μην επιστρέψω σε αυτό που βίωσα στο Βίγκο". Ήρθε δανεικός.

Ο Αργεντινός κόουτς τον ήθελε πάση θυσία, έστω και έτσι, αν και η ΑΕΚ πάλεψε πολύ για να βάλει οψιόν αγοράς, τότε. Από την αρχή υπήρχε πλάνο απόκτησης και τελεσφόρησε φέτος με μια μεταγραφή - ρεκόρ για την Ένωση. Ο Πινέδα ήταν μεταγραφή – ρεκόρ και για την Κρους Ασούλ (10,5 εκ. ευρώ).

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Θέλτα, Κάρλος Μουρίνιο, δεν δεχόταν να μπει στην εξίσωση του δανεισμού η οψιόν της αγοράς του παίχτη, ο οποίος ήταν δική του επιλογή και όχι του προπονητή Εντουάρντο Κόντε, που δεν τον ήθελε και το έδειχνε με κάθε τρόπο. Το συμβόλαιό του με την ισπανική ομάδα ήταν πενταετές.

Αντιθέτως, η παρουσία του Αλμέιδα στην ΑΕΚ λειτούργησε ως μαγνήτης προσέλκυσης του Πινέδα, ο οποίος δύσκολα θα περνούσε τα ελληνικά σύνορα σε άλλη περίπτωση. Ο Αργεντινός από σειρήνα έγινε καταλύτης για την παραμονή του στα Σπάτα. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είδε χειροπιαστά αποτελέσματα από τον ποδοσφαιριστή, αντιλήφθηκε πόσο δίκιο είχε ο προπονητής της ομάδας και τα έδωσε όλα για το ιστορικό deal του Δικέφαλου Αετού. "Πατέρας" και "γιος" θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη συνεργασία τους, καθώς το συμβόλαιο του παίχτη λήγει το 2027.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ