ΠΑΟΚ

"Φυσικά προσόντα σαν του Λουκακού ο Ακπόμ"

"Φυσικά προσόντα σαν του Λουκακού ο Ακπόμ"

Ο Ισπανός αρχηγός της Μπράιτον, Μπρούνο Σαλτόρ, αναλύει στο Sport24.gr το στυλ παιχνιδιού του πρώην συμπαίκτη του και επικείμενου νέου μεταγραφικού αποκτήματος του ΠΑΟΚ, Τσούμπα Ακπόμ. (VIDEOS)

Ο ΠΑΟΚ, όπως διαβάσατε, συμφώνησε με την Άρσεναλ και προχωρά τη μεταγραφή του Τσούμπα Ακπόμ. Μάλιστα το κόστος του deal εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο ευρώ, με τους Άγγλους να διατηρούν ποσοστό μεταπώλησης στα δικαιώματά του.

Οι συμμετοχές με την Άρσεναλ δεν ήταν πολλές για να έχουμε πλήρη εικόνα για το επικείμενο μεταγραφικό απόκτημα του "Δικεφάλου". Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον 37χρονο Ισπανό αμυντικό κι αρχηγό της Μπράιτον, Μπρούνο Σαλτόρ. Ο Ίβηρας γνωρίζει τον Ακπόμ, καθώς υπήρξαν συμπαίκτες. Αναλύει το στυλ παιχνιδιού του, υποδεικνύει τις αρετές του, αλλά και τα στοιχεία που θα πρέπει να βελτιώσει.

"Είναι κεντρικός επιθετικός. Κλασικό εννιάρι. Είναι τέτοιος παίκτης, που λόγω ύψους γεμίζει την περιοχή. Έχει απίστευτες φυσικές ικανότητες. Δεν τις έχει δείξει μέχρι τώρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Γι' αυτό, άλλωστε, τον κράτησε μέχρι τώρα μια ομάδα σαν την Άρσεναλ, η οποία αρέσκεται στο να εξελίσσει ποδοσφαιριστές με τέτοια χαρακτηριστικά σε τέτοιες ηλικίες.

Το καλό με τον Ακπόμ είναι ότι δεν είναι αργός. Θα περίμενε κάποιος από έναν παίκτη ύψους 1.86 να είναι αργός. Δεν είναι όμως. H θέση του εξαρτάται από το σύστημα πώς θα παίξει. Για εμένα, όπως σου είπα, η φυσική του θέση είναι "9". Μπορεί να παίξει και στα πλάγια ως "ψευτοεξτρέμ".

Το πρόβλημα με την εξέλιξη της καριέρας του είναι ότι δεν είχε ποτέ πλήρη χρονιά. Δεν είχε, δηλαδή, μια χρονιά με χρόνο συμμετοχής για να δείξει την αξία του. Στην Άρσεναλ, μη γελιόμαστε, είναι και δύσκολο με τόσους παίκτες υψηλού επιπέδου να βρεις χώρο. Πρέπει να βελτιώσει τη στατιστική του. Ε, αυτό θα έρθει μέσα από τη συμμετοχή. Όπως και το σουτ του εκτός περιοχής. Αυτό, θα τον βοηθήσει να έχει καλύτερα τελειώματα.

Ο ΠΑΟΚ, γνωρίζω ότι, είναι μια ομάδα που παλεύει για τον τίτλο. Οπότε, θα μπορεί να βοηθήσει στο "άνοιγμα" των αμυνών των αντιπάλων ομάδων. Πιο πολύ τον φαντάζομαι - χωρίς να ξέρω το παιχνίδι του ΠΑΟΚ - να ψάχνουν να τον σημαδέψουν με σέντρες. Είναι καλός, δίνει μάχες και θα βοηθήσει να γίνει η μπάλα διεκδικίσιμη. Δεν έχουν το ίδιο επίπεδο και η απόσταση είναι μεγάλη - για να μην υπάρχει παρερμηνεία - αλλά μοιάζει με τον Ρομελού Λουκακού στο παιχνίδι του. Για να έχετε μια ιδέα για το πώς παίζει".

Ο Τσούμπα Ακπόμ γεννήθηκε στην Αγγλία από Νιγηριανούς μετανάστες. Γι' αυτό κι έχει διπλή εθνικότητα. Άλλωστε, έχει αγωνιστεί με όλες τις μικρές ηλικιακά εθνικές ομάδες των "τριών λιονταριών". Όλη η ζωή του, από την ηλικία των επτά ετών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Άρσεναλ. Από τότε, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής των "gunners".

Μια σχέση με πολλά διαλείμματα. Δανεισμούς, δηλαδή. Έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη την 14η Σεπτεμβρίου του 2013 - σε ηλικία 18 ετών - όταν πέρασε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων στη θέση του Ζιρού στην εκτός έδρας νίκη επί της Σάντερλαντ για την 4η αγωνιστική της Premier League εκείνης της σεζόν.

Άγωνίστηκε άλλα 39 λεπτά κόντρα στη Γουέστ Μπρομ για το League Cup. Παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπρέντφορντ για να πάρει λεπτά συμμετοχής, αλλά έμεινε μόνο ένα μήνα κι άφησε "κληρονομιά" τέσσερις συμμετοχές.

Τελείωσε τη σεζόν σε άλλη ομάδα της League One, την Κόβεντρι. Εκεί έκανε έξι συμμετοχές, οι πέντε εκ των οποίων στη βασική ενδεκάδα. Επέστρεψε στην Άρσεναλ και τελείωσε την επόμενη (2014/15) σεζόν - στο τέλος αυτής - στη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ο Αρσέν Βενγκέρ τον χρησιμοποίησε τρεις φορές στην Premier League (κόντρα σε Τότεναμ, Άστον Βίλα και Σαουθάμπτον), ισάριθμες στο FA Cup και μία στο League Cup. Με τη Νότιγχαμ αγωνίστηκε επτά φορές, οι πέντε εξ αυτών στην αρχική ενδεκάδα για την Championship.

Arsenal forward Chuba Akpom, center, celebrates after scoring against the MLS All-Stars during the second half of the MLS All-Star soccer game Thursday, July 28, 2016, in San Jose, Calif. Arsenal won 2-1. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Arsenal forward Chuba Akpom, center, celebrates after scoring against the MLS All-Stars during the second half of the MLS All-Star soccer game Thursday, July 28, 2016, in San Jose, Calif. Arsenal won 2-1. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP IMAGES/AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στην Άρσεναλ. Τον Αύγουστο παραχωρήθηκε ξανά δανεικός. Αυτή τη φορά στη Χαλ, ξανά για την Championship. Γεμάτη χρονιά, με 3 γκολ σε 36 ματς στο πρωτάθλημα, 1 γκολ σε 4 ματς στο League Cup και 3 γκολ στη νίκη (3-1) επί της Μπέρι για το FA Cup.

Άλλο ένα καλοκαίρι θ' ακολουθούσε, αλλά δεν θα έπαιρνε λεπτά συμμετοχής. Έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο και πήρε "φύλλο πορείας". Αυτή τη φορά για την Μπράιτον. Δέκα ματς στην Championship, αλλά μόνον ένα στην αρχική ενδεκάδα.

Ίδιο και το σενάριο της σεζόν που τελείωσε πριν από δύο μήνες. Παραχωρήθηκε μεσούσης αυτής. Αυτή τη φορά, εκτός Αγγλίας. Για πρώτη φορά εκτός Νησιού. Στο Βέλγιο και τη Σιντ-Τρούιντεν. Πέτυχε 6 γκολ σε 16 συμμετοχές.

Μάλιστα, η βελγική ομάδα - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ - προσπάθησε να προχωρήσει στην αγορά του τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι που εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ και το δρομολόγιο του 22χρονου εκτράπηκε προς Θεσσαλονίκη μεριά...

Μάλιστα, έχει εμπειρία από ατμόσφαιρα Champions League κι από... Ελλάδα. Ήταν στον πάγκο της Άρσεναλ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό το 2012 για την 6η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, όταν η ομάδα του ηττήθηκε 2-1 με ανατροπή.

Photo credits: AP/AP Photo/Claude Paris

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ