ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ του 2018

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM) EUROKINISSI

Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια του 2018 σε σχέση με το μεγάλο στόχο του που είναι η κατάκτηση του εφετινού νταμπλ.

Το τέλος του 2018 βρήκε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας με οκτώ βαθμούς διαφορά από το δεύτερο Ολυμπιακό και με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της με 13 νίκες και μια ισοπαλία στο πρωτάθλημα.

Γενικότερα, ο Δικέφαλος είχε 34 νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μια ήττα στα παιχνίδια που ξεκίνησαν και τελείωσαν κανονικά στις εγχώριες διοργανώσεις.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Το σερί του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν μοναδικό. Το μεγάλο ερώτημα για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου ήταν αν θα καταφέρει να κάνει μια πορεία ανάλογη με αυτή στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν.

Οι όποιες επιφυλάξεις είχαν να κάνουν κυρίως με δύο παράγοντες. Ο πρώτος ήταν η μεγάλη προσπάθεια που έγινε το καλοκαίρι στα προκριματικά του Champions League. Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε προετοιμασία ειδικών συνθηκών που στόχευε κυρίως στο να εμφανιστεί έτοιμος στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια που ξεκίνησαν με αντίπαλο τη Βασιλεία στην Τούμπα και δεν σταμάτησαν μέχρι και το δεύτερο παιχνίδι με την Μπενφίκα στην Τούμπα και τον άδοξο τελικά αποκλεισμό.

Η δεύτερη επιφύλαξη αφορούσε στις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού. Ο Χατσερίντι δεν κατάφερε ποτέ να προσφέρει αυτά που περίμεναν οι άνθρωποι που τον επέλεξαν. Ο Άκπομ αποκτήθηκε εξ αρχής για να έχει δεύτερο ρόλο πίσω από τον Πρίγιοβιτς. Βέρνμπλουμ και Καρέλης αποκτήθηκαν στο τέλος των μεταγραφών. Από τους δανεικούς που επέστρεψαν ο Κίτσιου δεν υπολογιζόταν στους βασικούς ενώ ο Ουάρντα άργησε να «ταιριάξει» με το Ραζβάν Λουτσέσκου. Στην πραγματικότητα τις μόνες βοήθειες στην αρχή τουλάχιστον της σεζόν ο ΠΑΟΚ τις πήρε –σποραδικά μάλιστα- μόνο από το Λέο Ζάμπα.

Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα τρέχοντας ένα σερί νικών και με μοναδική απώλεια την ισοπαλία με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και γρήγορα κάλυψε και την τιμωρία των -2 βαθμών με τους οποίους ξεκίνησε το πρωτάθλημα.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ EUROPA LEAGUE

Ο ΠΑΟΚ απέτυχε στην φετινή ευρωπαϊκή πορεία στους ομίλους του Europa League. Με αντιπάλους για τη δεύτερη θέση την Μπάτε Μπόρισοφ και τη Βίντι ο Δικέφαλος έμεινε τελευταίος με συγκομιδή μόλις τριών βαθμών και μόνο από συγκυρία διεκδικούσε την τελευταία αγωνιστική την πρόκριση.

Στην πράξη ο ΠΑΟΚ παράτησε όποιες πιθανότητες είχε για διάκριση στρέφοντας την προσοχή του στο ελληνικό πρωτάθλημα και μόνο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου που έχει και ανέλαβε τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό το έλλειμμα σωστής νοοτροπίας που έδειξε η ομάδα του, υποστήριξε πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αντέξει κυνηγώντας την διάκριση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν αποκάλυψε όμως τις αιτίες για τη διαπίστωση του αυτή.

Όπως και να έχει σε έναν όμιλο που εκτός της Τσέλσι οι αντίπαλοι φαινόταν να είναι βατοί ο ΠΑΟΚ κατάφερε να έχει μηδαμινό όφελος και καταποντίστηκε στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Την απώλεια βαθμών πιθανότατα θα τη βρει μπροστά του το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΣΤΟΧΟΣ: ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Για τον ΠΑΟΚ η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν είναι απλός ένας στόχος. Πλέον αποτελεί ψύχωση. Ο Λουτσέσκου αποδίδει την εμμονή αυτή σε όσα έγιναν την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Και υποστηρίζει ότι όλα όσα έγιναν πέρυσι είχαν και φέτος αντίκτυπο με το -2 ακόμη και φυσιογνωμία της ομάδας του. Ο ΠΑΟΚ έχει επιδοθεί σε μια ακατάπαυστη βαθμοθηρία από την αρχή του πρωταθλήματος αδιαφορώντας για την εικόνα που παρουσιάζει μέσα στο γήπεδο, όσο παίρνει τις νίκες. Μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.

«Αν κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος με 1-0 θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου» είπε πριν τον αγώνα με την Μπάτε ο Λουτσέσκου και η δήλωση του αυτή είναι ενδεικτική.

Το πρωτάθλημα είναι ο μεγάλος στόχος για τον ΠΑΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αδιαφορήσει για το Κύπελλο, μετά μάλιστα από τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του τροπαίου. Πολύ περισσότερο μετά την αποτυχία στην Ευρώπη , ο Δικέφαλος είναι υποχρεωμένος να κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις και τη διατήρηση των σκήπτρων και στο Κύπελλο και να φτάσει στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει στο ρόστερ του πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, με πρώτο και καλύτερο τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Παίκτες που μπορούν σε κάθε στιγμή ενός αγώνα ακόμη και με κάποια προσωπική ενέργεια να δώσουν γκολ και νίκες στην ομάδα τους. Το παράδειγμα του Σέρβου είναι το πλέον χαρακτηριστικό με τη συχνότητα που σκοράρει απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Δεν είναι μόνο αυτός όμως… Υπάρχουν στον ΠΑΟΚ παίκτες όπως ο Μπίσεσβαρ, ο Βιεϊρίνια, ο Μαουρίσιο, ο Μάτος και άλλοι ακόμη που μπορούν να διαταράξουν υπέρ του ΠΑΟΚ τα δεδομένα κάθε αγώνα.

Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ δείχνει να έχει δουλέψει πάρα πολύ και στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων. Είτε από κόρνερ είτε από φάουλ ο Δικέφαλος δημιουργεί πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για τις αντίπαλες άμυνες και σκοράρει γκολ. Αποκορύφωμα και πιο ενδεικτικό παράδειγμα ήταν το γκολ που πέτυχε σε βάρος της Μπένφικα στην Τούμπα με κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ, που τελικά όμως δεν στάθηκε αρκετό για να του δώσει την πολυπόθητη πρόκριση

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Σε καμία ομάδα του κόσμου δεν υπάρχουν 22 ισάξιοι ποδοσφαιριστές και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβαίνει στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που προκύπτουν μεγάλες ανισορροπίες. Για παράδειγμα στα δύο άκρα της άμυνας δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να καλύψουν εξ ολοκλήρου και όποτε ενδεχόμενα χρειαστεί το κενό του Βιεϊρίνια ή του Μάτος, ή ακόμη και σε παιχνίδια που οι δύο ακραίοι μπακ του Δικέφαλου δεν βρεθούν σε καλή μέρα να τους αντικαταστήσουν.

Δύσκολα καλύπτεται το κενό του Μαουρίσιο στη μεσαία γραμμή και φυσικά αυτό του Πρίγιοβιτς στην κορυφή της επίθεσης του ΠΑΟΚ, αλλά στα δύο άκρα της άμυνας η ανισορροπία που υπάρχει στο ρόστερ του Δικεφάλου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέσεις όπου οι επιλογές είναι πολλές και ίσως περισσότερες από όσες είναι απαραίτητες. Στο δεκάρι για παράδειγμα υπάρχουν Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Ουάρντα και Ελ Καντουρί την ώρα που στο ρόστερ του ΠΑΟΚ καθαρόαιμοι εξτρέμ είναι μόνο δύο ο Ζαμπά και ο Λημνιός.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ