ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόσα πρέπει να βάλει ο Πιεμπονγκσάντ για να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΝΗ ΜΕ ΠΑΙΡΟΤΖ ΠΙΕΓΚΜΠΟΝΣΑΝΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΝΗ ΜΕ ΠΑΙΡΟΤΖ ΠΙΕΓΚΜΠΟΝΣΑΝΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ δεν θα γίνει μεγαλομέτοχος στον Παναθηναϊκό με 10 εκατ. ευρώ, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον 22-23 εκατ. ευρώ αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα της αρχικής συμφωνίας με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ απασχολεί την επικαιρότητα του Παναθηναϊκού εδώ και αρκετούς μήνες πλέον. Ωστόσο, πολλές πτυχές του ενδιαφέροντος του Ταϊλανδού παραμένουν άγνωστες και μία από τις βασικές σχετίζεται με τον τρόπο που θα γίνει - αν γίνει - το νέο αφεντικό του ποδοσφαιρικού "Τριφυλλιού".

Μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι αν ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας καλύψει την τρέχουσα Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ τότε θα πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμα και αν ο Ταϊλανδός καταβάλλει τα 10 εκατομμύρια ευρώ της ΑΜΚ, δεν θα γίνει μεγαλομέτοχος...

Μετά τις δύο ΑΜΚ του καλοκαιριού, μέσω των οποίων ο Αλαφούζος χρηματοδότησε την ΠΑΕ με 21,4 εκατομμύρια ευρώ, το Μετοχικό Κεφαλαίο εκτινάχθηκε στα ύψη. Από τη στιγμή που στις Γενικές Συνελεύσεις δεν αποφασίστηκε λογιστική μείωση (προφανώς κατόπιν στρατηγικής επιλογής του μεγαλομετόχου), ο Πιεμπονγκσάντ πρέπει να δώσει πάρα πολλά για να φτάσει στο 51%.

Για την ακρίβεια, αν ο Πιεμπονγκσάντ καλύψει την τρέχουσα ΑΜΚ των 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα πάρει περίπου το 22%. Εφόσον ακολουθήσει και δεύτερη ισόποση ΑΜΚ τον Φεβρουάριο, μετά το κλείσιμο της τωρινής, τότε το ποσοστό του Ταϊλανδού θα αγγίξει το 45%. Άρα θα βρεθεί σε ένα καθεστώς συνιδιοκτησίας με τον Αλαφούζο. Θεωρητικά, για να εξασφαλίσει ο Πιεμπονγκσάντ το 50,1% των μετοχών, θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 22-23 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του Πιεμπονγκσάντ δεν προκύπτει προς το παρόν η διάθεση να επενδύσει τόσα λεφτά στον Παναθηναϊκό στους προσεχείς μήνες. Επομένως, μοιάζει δύσκολο ο Ταϊλανδός να γίνει μεγαλομέτοχος μέσω των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου. Η άλλη επιλογή είναι η μεταβίβαση των μετοχών του Αλαφούζου ή ένα μέρος τους στον Πιεμπονγκσάντ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν συνάψει. Όμως, μέχρι στιγμής οι δύο άνδρες δεν έχουν αποκαλύψει πως θα κινηθούν...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ