ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η αήττητη πράσινη αρμάδα και ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ

Παναθηναϊκός: Η αήττητη πράσινη αρμάδα και ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ

Με αφορμή το αήττητο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ το Sport24.gr γυρίζει πίσω στο χρόνο, στη σεζόν 1963-64, όπου ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα η οποία υπό τις οδηγίες του πρωτοπόρου Στέφαν Μπόμπεκ έφτανε στην κατάκτηση ενός αήττητου τίλου.

Το τελευταίο διάστημα έγινε αρκετός λόγος για την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να κατακτήσει αήττητος το φετινό πρωτάθλημα. Κάτι το οποίο τελικά επιτεύχθηκε μετά τη νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης επί του ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή με τον Δικέφαλο να ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν με 26 νίκες και 4 ισοπαλίες σε σύνολο τριάντα αγώνων.

Μια εξαιρετική επίδοση για τον ΠΑΟΚ που όμως δεν αποτελεί ρεκόρ αλλά ισοφάριση του. Καθώς το ρεκόρ ανήκει στον Παναθηναϊκό της σεζόν 1963-64 που έως σήμερα ήταν ο μοναδικός σύλλογος σε επίπεδο Α' Εθνικής που έπαιρνε το πρωτάθλημα αήττητος.

Η ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών είχε στεφθεί αήττητη με 24 νίκες και έξι ισοπαλίες και σύνολο 84 βαθμούς καθώς τότε η νίκη έδινε τρεις πόντους, η ισοπαλία δυο και η ήττα έναν.

Ποια ήταν όμως η ομάδα του Παναθηναϊκού που έκανε πρώτη αυτό το ρεκόρ; Ποιοι την αποτελούσαν; Ποιος την καθοδήγησε; Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την αήττητη ομάδα του τριφυλλιού και τον πρωτομάστορα της, τον Κροάτη προπονητή, Στέφαν Μπόμπεκ.

ΣΤΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ

Το στοιχείο που κάνει ακόμα εντυπωσιακότερο το ρεκόρ του Παναθηναϊκού είναι πως το αήττητο σφραγίστηκε την τελευταία αγωνιστική μέσα στο στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης" με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι επικράτησαν με 1-0 μετά από τέρμα που πέτυχε ο Βαγγέλης Πανάκης και έμεινε στην ιστορία όχι η νίκη του τριφυλλιού αλλά ο γύρος του θριάμβου που έκαναν τα παιδιά του Μπόμπεκ μέσα στο φαληρικό στάδιο.

Οι πράσινοι είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα ένα μήνα νωρίτερα, στις 19 Απριλίου, όταν στο πλαίσιο της 28 αγωνιστικής στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν είχαν συντρίψει τον ΠΑΟΚ με 4-0. Στα δυο παιχνίδια που απέμεναν μέχρι το φινάλε αρχικά ο Παναθηναϊκός ήρθε ισόπαλος εκτός έδρας, 1-1, με τη Νίκη Βόλου που πάλευε για την παραμονή και ήθελε τους δυο πόντους της ισοπαλίας.

Την τελευταία αγωνιστική, οι πράσινοι πήγαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" όντας αήττητοι και έχοντας 23 νίκες και 6 ισοπαλίες, με σύνολο 81 βαθμών. Την ίδια ώρα οι Πειραιώτες βρίσκονταν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με 77 πόντους και έχοντας 20 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Το ντέρμπι αυτό λοιπόν είχε αποκτήσει χαρακτήρα γοήτρου για τις δύο ομάδες, αφού ο μεν Παναθηναϊκός ήθελε να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς ήττα, ενώ ο Ολυμπιακός να γίνει η μοναδική ομάδα που δεν θα έχανε από τους πρωταθλητές και θα τους στερούσε το αήττητο ρεκόρ.

Παναθηναϊκός: Η αήττητη πράσινη αρμάδα και ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ

Σε ένα παιχνίδι που διαιτητής ήταν ο Γερμανός Μάλκε οι δυο ομάδες δεν απέδωσαν καλό ποδόσφαιρο με την ένταση και τα επεισόδια ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων να κυριαρχούν. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς τις μεγάλες ευκαιρίες, με το ματς να πηγαίνει στη δύναμη και στο πάθος. Στο β' μέρος όμως, το τριφύλλι μπήκε από την αρχή πολύ δυνατά και έδειχνε ότι ήθελε όσο τίποτα άλλο να κερδίσει για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο μια ονειρική σεζόν. Πράγματι, αυτό το τέρμα ήλθε εννιά λεπτά αργότερα. Στο 54' της αναμέτρησης, μετά από μια σέντρα ο Βαγγέλης Πανάκης σηκώθηκε ψηλότερα από όλους στην περιοχή του ΟΣΦΠ και με μια ασύλληπτη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των ερυθρολεύκων.

Για την ιστορία ο γηπεδούχος Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με τους Αυγητίδη, Πλέσσα, Στεφανάκο, Παυλίδη, Γκαϊτατζή, Πολυχρονίου, Α.Παπάζογλου, Βασιλείου, Γρηγοριάδη, Τζίνη και Σιδέρη και ο Παναθηναϊκός με τους Βουτσαρά, Ανδρέου, Σούρπη, Παπουλίδη, Καμάρα, Κομιανίδη, Δομάζο, Πιτυχούτη, Λουκανίδη, Παπουτσάκη και Πανάκη.

ΓΥΡΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η λήξη του αγώνα βρήκε τους πράσινους ένα κουβάρι να πανηγυρίζουν το αλησμόνητο επίτευγμα τους, στην ίδια την έδρα των αντιπάλων τους. Κάποιος έδωσε μια τεράστια σημαία στον Ζαχαρία Πιτυχούτη που συνοδευόμενος από τον Κομιανίδη έκανε τον γύρο του θριάμβου στο "Γ. Καραϊσκάκη" απωθούμενος από τους φίλους του Παναθηναϊκού που ήταν στο γήπεδο του Φαλήρου. Κάποιοι φίλαθλοι είχαν ετοιμάσει δώδεκα πράσινα δάφνινα στεφάνια. Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και με αυτά κάλυψαν τα κεφάλια παικτών και προπονητή.

Παναθηναϊκός: Η αήττητη πράσινη αρμάδα και ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ

Ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία για το πούλμαν που μετέφερε στην ομάδα. Χρειάστηκε περισσότερα από 100 λεπτά για να φθάσει στην Ομόνοια και από εκεί με παράκαμψη στην πλατεία Βικτωρίας και στην Φωκίωνος Νέγρη(επίκεντρο των πανηγυρισμών) στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ας θυμηθούμε τη βαθμολογία και τους παίκτες που συνετέλεσαν ώστε ο Παναθηναϊκός να κατακτήσει εκείνο το αήττητο πρωτάθλημα.

Να θυμίσουμε ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού που οδήγησαν το τριφύλλι σε αυτό το ασύλληπτο ρεκόρ είχαν τιμηθεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και είχαν αποθεωθεί από τον κόσμο των πράσινων.

Παναθηναϊκός: Η αήττητη πράσινη αρμάδα και ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΕΣ ΒΑΘ. ΓΚΟΛ
Παναθηναϊκός 84 67-19
Ολυμπιακός 77 62-17
ΑΕΚ 71 72-25
Πανιώνιος 63 48-31
Απόλλων 63 41-36
Άρης 61 28-29
Πιερικός 57 34-42
ΠΑΟΚ 56 22-30
Καλαμαριά 55 29-38
Εθνικός 55 24-36
Δόξα Δράμας 55 28-47
Ηρακλής 55 26-44
Παναιγιάλειος 55 19-39
Νίκη Βόλου 54 34-43
Ολυμπιακός Χαλκίδας 54 21-41
Αιγάλεω 43 12-50

*Η νίκη έδινε 3 βαθμούς, η ισοπαλία 2, η ήττα 1.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού 1963-64

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΥΜ. ΓΚΟΛ
Λουκανίδης Τάκης 30 8
Καμάρας Αριστείδης 30 -
Παπουλίδης Τάκης 30 -
Σουρπής Φραγκίσκος 29 -
Δομάζος Μίμης 27 5
Ανδρέου Γιώργος 27 2
Πανάκης Βαγγέλης 24 16
Παπουτσάκης Κώστας 21 11
Παπαεμανουήλ Ανδρέας 21 3
Οικονομόπουλος Τάκης 16 -
Πιτιχούτης Ζαχαρίας 15 1
Παναγιωτίδης Στέλιος 13 6
Κομιανίδης Γιάννης 11 7
Βουτσαράς Μιχάλης 9 -
Χολέβας Γιάννης 8 -
Γιαννακόπουλος Γιώργος 7 3
Τουμπέλης Κώστας 5 1
Βόμβας Ηρακλής 5 -
Θεοφάνης Δημήτρης 1 2
Αγγελόπουλος Σωτήρης 1 -
Τζουνάκος Νίκος 1 -

Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝ ΜΠΟΜΠΕΚ

Η κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό είχε τη σφραγίδα του Κροάτη προπονητή, Στέφαν Μπόμπεκ, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 1923 και είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου 2010.

Ο Στέφαν (ή Στιέπαν στη γλώσσα της πατρίδας του) Μπόμπεκ ο οποίος είχε μια σπουδαία καριέρα ως σέντερ φορ της Παρτιζάν και της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας ήλθε στην Ελλάδα στις 17 Μαΐου του 1963 και δύο μέρες αργότερα παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων της Λεωφόρου το φιλικό 6-0 του Παναθηναϊκού επί του Πανηλειακού.

Τότε στον πάγκο του τριφυλλιού βρισκόταν ο Χάρι Γκέιμ, ο οποίος με τους δύο συνεχόμενους τίτλους που είχε κατακτήσει το ’61 και το ’62 και έναν ακόμη το 1953, παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

ΟΣΦΠ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΠΟΜΠΕΚ
ΟΣΦΠ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΠΟΜΠΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπόμπεκ από τις πρώτες μέρες στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό έβαλε τη δική του σφραγίδα. Καθιέρωσε τη συστηματική προπόνηση και προετοιμασία των παικτών (μέχρι τότε έπαιζαν απλώς... μπάλα, χωρίς να δίνουν το παραμικρό βάρος στη φυσική κατάσταση), άλλαξε όλη την οργάνωση της ομάδας, επέβαλλε το 4-3-3, σύστημα πρωτόγνωρο για την εποχή και εντελώς διαφορετικό σε αγωνιστική φιλοσοφία με το 4-2-4 που επικρατούσε.

Οι ιδέες του χρειάζονταν χρόνο για να αφομοιωθούν και στην αρχή του πρωταθλήματος, οι αναιμικές νίκες του Παναθηναϊκού έφεραν τη συνηθισμένη γκρίνια των πάντα απαιτητικών οπαδών του. Στην πορεία όμως όλα βελτιώθηκαν θεαματικά και η σεζόν έκλεισε με 24 νίκες - 6 ισοπαλίες και το μοναδικό ρεκόρ της κατάκτησης του αήττητου πρωταθλήματος.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η "ΑΝΑΝΕΩΣΗ"

Οι παίκτες εκείνης της γενιάς του Παναθηναϊκού χαρακτηρίζουν τον Στέφαν Μπόμπεκ τον κορυφαίο προπονητή που εργάστηκε ποτέ στην Ελλάδα και τον συγκρίνουν, όσοι έζησαν και τους δυο, μόνο με τον Φέρεντς Πούσκας που οδήγησε το «τριφύλλι» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

Σύμφωνα με τους πράσινους ο Μπόμπεκ ήταν δύσκολος χαρακτήρας, αλλά ήταν πολύ μπροστά σε θέματα τακτικής, οργάνωσης και τεχνικών γνώσεων. Οι ιδέες του ήταν πρωτοποριακές και βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό ποδόσφαιρο να ξεφύγει από τα στενά όρια του ερασιτεχνισμού και να οργανωθεί σε πιο επαγγελματικές βάσεις.

Παναθηναϊκός: Η αήττητη πράσινη αρμάδα και ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ

Από την άλλη ήταν ανασφαλής και ενίοτε ακραίος στις αντιδράσεις του. Σε μια ομάδα μαθημένη επί των ημερών του να κερδίζει σχεδόν πάντα, ακόμα και μια ισοπαλία έφερνε αναταράξεις και εντάσεις στ’ αποδυτήρια. Όταν χάθηκε το πρωτάθλημα του ’66 έπειτα από μία ήττα - σοκ στη Ν. Σμύρνη που χάρισε τον τίτλο στον Ολυμπιακό, οι αντιδράσεις του θύμιζαν... τσουνάμι.

Συνέπλευσε με παράγοντες που κινούνταν αντιπολιτευτικά απέναντι στον ισχυρό άνδρα της εποχής, Αντώνη Μαντζεβελάκη, και «ξήλωσε» σχεδόν όλη την ομάδα που έχασε τον τίτλο. Ήταν η χρονιά της περίφημης «ανανέωσης», μέσα σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου. Ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο το ’67, αλλά το γυαλί με τον Μπόμπεκ είχε ήδη ραγίσει...

Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και έχουν γραφτεί στον Τύπο της εποχής η αποπομπή του Στέφαν Μπόμπεκ έγινε για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Αν και στην τετραετία 1963-66 είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, έχοντας βάλει ουσιαστικά τις βάσεις για τη δημιουργία της ιστορικής ομάδας του Γουέμπλεϊ, ο Κροάτης είχε ανοίξει αρκετά μέτωπα κυρίως λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην ιστορία της "ανανέωσης".

Ακόμα και πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 είχε μπει στο στόχαστρο των αρχών λόγω της γιουγκοσλαβικής καταγωγής του, με χαρακτηριστικό ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 18 Αυγούστου του 1966 που αποκάλυπτε ότι "το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξετάζει το ενδεχόμενο πολιτικής δραστηριότητας του Μπόμπεκ προς ιδεολογικόν προσηλυτισμόν, με το ερώτημα της απελάσεως".

Η κίνηση αυτή έγινε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν η χούντα τον απομάκρυνε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του ’67, με την κατηγορία της "κατασκοπείας". Τα πραγματικά αίτια της αποπομπής του ήταν εντελώς διαφορετικά καθώς εάν υπήρχε όντως θέμα κατασκοπείας δεν θα του επιτρεπόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1969 για να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Σε μια συνεργασία σύντομη αφού ήρθε γρήγορα σε ρήξη με τις «βεντέτες» της ομάδας του Ολυμπιακού και κυρίως με τον Γιώργο Σιδέρη. Κανείς δεν επιθυμούσε την "ανανέωση" των "ερυθρόλευκων" ενώ ο Μπόμπεκ αντιμετωπίστηκε λόγω του πράσινου παρελθόντος του "εχθρικά" από τους φίλους της ομάδας του Πειραιά.

Όλα αυτά τον οδήγησαν έπειτα από λίγους μήνες στην πόρτα της εξόδου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1974-75 διαδεχόμενος τον Φέρεντς Πούσκας, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία στο δεύτερο πέρασμα του από το τριφύλλι. Αφού ούτε καν ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν στον πράσινο πάγκο.

Ο Μπόμπεκ συνολικά δούλεψε πέντε σεζόν στον Παναθηναϊκό, από το 1963 έως το 1967 και τη χρονιά 1974-75 και σε σύνολο 150 αγώνων είχε 95 νίκες, 37 ισοπαλίες και 18 ήττες.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ