ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός

Οι Ζαχαρίας Πιτυχούτης και Αριστείδης Καμάρας μιλούν στο Sport24.gr για το ρεκόρ του Παναθηναϊκού της σεζόν 1963-64 που παραμένει απλησίαστο, την φετινή νίκη στο "Γ. Καραϊσκάκης" που έχει "διπλή" σημασία αλλά και την βράβευση από την πράσινη ΠΑΕ (PICS & VIDEO)

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε... άλλα όταν έχει περάσει μισός αιώνας και το αήττητο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1963-64 παραμένει ακόμα τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί ομάδα να ξεπεράσει το τριφύλλι.

Την αρμάδα εκείνων των χρόνων η οποία καθοδηγούμενη από τον Στέφαν Μπόμπεκ έκανε αυτό το ανεπανάληπτο ρεκόρ με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να κερδίζουν μάλιστα την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας τον Ολυμπιακό.

Μια ομάδα η οποία αποτελούνταν από τους Λουκανίδη, Καμάρα, Σούρπη, Δομάζο, Ανδρέου, Πανάκη, Παπουτσάκη, Παπαεμανουήλ, Οικονομόπουλο, Πιτυχούτη, Παναγιωτίδη, Κομιανίδη, Βουτσαρά, Τουμπέλη, Θεοφάνη, Τζουνάκο, Κωνσταντίνου, Παπουλίδη, Χολέβα, Γιαννακόπουλο, Βόμβα και Αγγελόπουλο.

Η αήττητη ομάδα του 1963-64 θα τιμηθεί το Σάββατο το βράδυ στην Λεωφόρο, πριν την έναρξη του αγώνα από τον Άρη, από την διοίκηση του Παναθηναϊκούς. Άλλωστε το τάιμινγκ είναι το ιδανικό καθώς μια εβδομάδα νωρίτερα ο Αναστασίου και οι παίκτες του έσπασαν το αήττητο του Ολυμπιακού και έτσι το ρεκόρ παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά μοναδικό κατόρθωμα των πράσινων.

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Φιλικό του Παναθηναϊκού με Ρουμάνικη ομάδα με τους Λουκανίδη, Κομιανίδη πρωταγωνιστές

Η Λεωφόρος θα ανοίξει σήμερα τις πύλες της για να υποδεχτεί τόσο τους παίκτες του Παναθηναϊκού που διέσυραν τον Ολυμπιακό με 3-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης" αλλά και να χειροκροτήσει τους περισσότερους πράσινους της ομάδας του 1963-64. Kαθώς είναι και κάποιοι οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσα μας αλλά στην γειτονία των Αγγέλων και σίγουρα θα χάρηκαν και αυτοί με την διατήρηση του πράσινου ρεκόρ.

Το Sport24.gr μίλησε με δυο πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας, τον Ζαχαρία Πιτυχούτη και τον Αριστείδη Καμάρα για το πως βλέπουν αυτή την βράβευση, για το ρεκόρ που κρατάει εδώ και πενήντα χρόνια, για τον μεγάλο Στέφαν Μπόμπεκ αλλά και για τη νίκη στο "Γ. Καραϊσκάκης" και την σημασία που είχε για αυτούς.

Πιτυχούτης: "Εμείς ήμαστε οι αήττητοι"

Ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας του Παναθηναϊκού εκείνη την σεζόν έχοντας δεκαπέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ένα γκολ. Μάλιστα βρέθηκε και στο αρχικό σχήμα των πράσινων στην τελευταία αναμέτρηση του "Γ. Καραϊσκάκης".

Μετά το τέλος του αγώνα και με τον Παναθηναϊκό να έχει επικρατήσει με 1-0 χάρη σε γκολ του Πανάκη οι πράσινοι ξέσπασαν σε έξαλλα πανηγύρια. Ο Πιτυχούτης μαζί με κάποιους συμπαίκτες του κατευθύνθηκαν προς τον κόσμο του τριφυλλιού που ήταν στο γήπεδο και από τις εξέδρες πετάχτηκε μια σημαία του Παναθηναϊκού.

Ο νεαρός αστέρας του τριφυλλιού δεν το σκέφτηκε λεπτό. Την έπιασε στον αέρα και αμέσως άρχισε να τρέχει και να κάνει τον γύρο του θριάμβου με την σημαία του Παναθηναϊκού να ανεμίζει στο Φαληρικό Στάδιο...

Η διοίκηση της ομάδας πήρε την απόφαση να σας βραβεύσει πριν το ματς με τον Άρη. Πως είδατε αυτή την κίνηση;
"Μετά το ματς με τον Ολυμπιακό και την νίκη μας με 3-0 όπου έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού δόθηκε το έναυσμα για την βράβευση μας. Εμείς ήμαστε οι αήττητοι. Είναι τιμή για εμάς που μετά από 50 χρόνια μας καλεί ο επίσημος Παναθηναϊκός και θέλει να μας τιμήσει. Και στο πρόσωπο μας θα τιμήσει όχι μόνο τους παίκτες της σεζόν 1963-64 αλλά όλης εκείνης της δεκαετίας".

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο μιλήστε μας λίγο για τον γύρο του θριάμβου μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" με την σημαία του Παναθηναϊκού ψηλά;
"Αισθάνομαι πάρα πολλά όμορφα πράγματα γυρνώντας πάντα τον χρόνο πίσω. Όταν μου πετάξανε την σημαία δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσω να πέσει κάτω. Σε όποιο σημείο του κόσμου και αν ήμουν θα την έπαιρνα και θα την σήκωνα ψηλά στον αέρα. Και πιστεύω όχι μόνο εγώ αλλά ο καθένας. Έτσι την πήρα και ήταν σαν την πήραν όλοι μαζί και οι συμπαίκτες μου αλλά και οι φίλοι του Παναθηναϊκού που ήταν στο γήπεδο.

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης κάνει τον γύρο του θριάμβου στο "Γ. Καραϊσκάκης" κρατώντας ψηλά την πράσινη σημαία

Το πρώτο πράγμα ήταν να παίξουμε το ματς και να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό. Το δεύτερο ήταν το αήττητο κερδίσαμε το παιχνίδι και μετά ο γύρος στο "Γ. Καραϊσκάκης" ακολούθησε δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο".

Τι έκανε εκείνη την ομάδα ξεχωριστή;
"Ήτανε μια ομάδα πολύ δεμένη με πάρα πολύ καλούς παίκτες. Και την προηγούμενη χρόνια φτάσαμε κοντά στο να πάρουμε ένα αήττητο πρωτάθλημα. Υπήρχαν παίκτες μεγάλης κλάσης που δεν φοβόντουσαν κανέναν. Ήταν μια ομάδα πλήρης που ικανοποιούσε τον κόσμο που έφευγε από το γήπεδο ευχαριστημένος από αυτό που είχε δει".

Είχατε στον πάγκο σας και τον Στέφαν Μπόμπεκ. Πείτε μας δυο λόγια;
"'Όταν πρωτοήρθε ήταν νεαρός, δεν ήταν μεγάλος και μιλάμε και για μια παικτάρα ασύλληπτη. Κάποια στιγμή τις πρώτες μέρες πετάγεται και λέει θα παίξουμε το 4-3-3. Το είπε και το εφάρμοσε. Τότε δεν άφηνε κανείς να μπει στις προπονήσεις. Η τακτική γινόταν αρχικά με εμάς να περπατάμε στο γήπεδο, στην συνέχεια να τρέχουμε και μετά με την μπάλα στα πόδια μας.

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Ο Μπόμπεκ έξω από την Λεωφόρο

Το μάθαμε πολύ καλά και οι αντίπαλοι δεν ξέρανε πως να παίξουν, πως να βγαίνουν. Με πάρα πολύ μυαλό άλλαξε το επίπεδο του Παναθηναϊκού. Για τον Παναθηναϊκό ήταν "μάγος". Ωφελήθηκαν πολύ όσοι ήταν κοντά του και μετά κάποιοι έγιναν και προπονητές. Ήταν καθηγητής ο άνθρωπος και βοήθησε πάρα πολύ και εμάς τα παιδιά. Είμαστε τυχεροί που είχαμε τον Μπόμπεκ".

Θεωρείτε ότι θα ισοφαρίσει κάποιος αυτό το ρεκόρ;
"Να μην κρυβόμαστε κάποια στιγμή θα σπάσει. Βέβαια από τότε έχουν περάσει πενήντα χρόνια, μισός αιώνιας δηλαδή και ακόμα τίποτα, οπότε ίσως και όχι. Θα βρεθεί όμως κάποια στιγμή κάποια ομάδα και θα το ισοφαρίσει. Τα ρεκόρ εξάλλου είναι για να σπάνε".

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό με τους Παπουλίδη και Παπαϊωάνου σε πρώτο πλάνο

Άλλωστε και φέτος το ρεκόρ αυτό πλέον δεν μπορεί να ισοφαριστεί;
"Με την νίκη αυτή που έγινε τώρα στο "Γ. Καραϊσκάκης" και ήταν πεντακάθαρη δεν έχουν καταλάβει τα παιδιά τι πρόσφεραν σε όλους μας αλλά και στους φιλάθλους μας ενώ έδωσαν το έναυσμα για να ακολουθήσουν και άλλες νέες γενιές οπαδών του Παναθηναϊκού.

Άλλωστε φέτος ομάδα και κόσμος είναι ένα. Πόσες φορές ο κόσμος ακόμα και μετά από ήττα δεν στάθηκε στα παιδιά μας. Ήταν μεγάλη χαρά για όλους μας καθώς και παρά τα λεγόμενα των αντιπάλων ότι θα μας νικήσουν και μάλιστα εύκολα πήγαμε και τους δείξαμε ότι είμαστε καλύτεροι. Μάλιστα το δείξαμε και στα δυο μεταξύ μας παιχνίδια. Δεν μπορούν να μας πουν τίποτα".

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ στην Λεωφόρο με τους δυο αρχηγούς Πανάκη και Νεστορίδη στην σέντρα

Καμάρας:

Τρεις ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είχαν το απόλυτο στην σεζόν 1963-64 με τους Λουκανίδη, Παπουλίδη και Καμάρα να παίζουν και στα τριάντα αήττητα ματς εκείνης της περιόδου.

Ο Αριστείδης Καμάρας μίλησε στο Sport24.gr για το πράσινο ρεκόρ που παραμένει απλησίαστο και σε πράσινα χέρια αλλά και για την εκπληκτική συγκυρία ο Παναθηναϊκός μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" όπου είχε βάλει την σφραγίδα του στο αήττητο πρωτάθλημα να σπάει το αήττητο του "αιώνιου" αντιπάλου.

Ο παλαίμαχος άσος των πράσινων αναφέρθηκε στην βράβευση από την διοίκηση του Παναθηναϊκού, μας μίλησε για τον Στέφαν Μπόμπεκ τον οποίο χαρακτήρισε αρχιτέκτονα αλλά και την μεγάλη φετινή νίκη στο "Γ. Καραϊσκάκης".

"Αυτή η εκπληκτική συγκυρία να σπάει ο Παναθηναϊκός το αήττητο του Ολυμπιακού μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" όπου εμείς γράψαμε ιστορία κατακτώντας το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα έως τώρα είναι τρομερή. Εμείς τότε κατεβήκαμε στο Φάληρο για να αντιμετωπίσουμε την μοναδική φιλοδοξία του αντίπαλου μας που ήταν να μας κερδίσει. Δεν ξεχνιέται αυτό παιχνίδι. Η ιστορία επειδή επαναλαμβάνεται ήρθαν τα πράγματα έτσι ώστε μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" η μοναδική αήττητη ομάδα να μην επιστρέψει στον Ολυμπιακό να κάνει το ίδιο".

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Ο Δομάζος με τον Μπόμπεκ τις πρώτες μέρες παρουσίας του στην Ελλάδα στα στενά γύρω από το "Απ. Νικολαϊδης"

Τότε οι παίκτες των δυο ομάδων οι περισσότεροι ήσασταν φίλοι. Σας πείραζαν; Σας έλεγαν ελάτε και θα σας κερδίσουμε;
"Παρότι το επίπεδο των εφημερίδων ήταν πολύ πιο ήπιο πιο χαμηλό είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι ο αγώνας αυτός είχε την ξεχωριστή σημασία κυρίως για τον Ολυμπιακό για να μπορέσει να μας κερδίσει αλλά μας ότι παίρνουμε πανάξια τον τίτλο.

Επειδή ακούγονται διάφορα πράγματα, αρκετά αφελή τραβηγμένα από τα μαλλιά. Δεν υπάρχει περίπτωση σε αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, να υπάρξει έλεος για τον αντίπαλο. Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός πραγματοποιούσε την πρώτη περίοδο της ανανέωσης που είχαμε χάσει 4-0 πάντα σε αυτά τα παιχνίδια δίναμε όλο το πάθος και όλη την δύναμη μας για να πετύχουμε κάτι επί του "αιώνιου" αντιπάλου".

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Παναθηναϊκός-Εθνικός με τους Δομάζο και Παπαεμανουήλ να πρωταγωνιστούν

Θεωρείται ότι θα σπάσει κάποια στιγμή αυτό το ρεκόρ;
"Ναι ασφαλώς τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται. Και τότε ήταν δύσκολο να πάρεις αήττητο πρωτάθλημα. Φέτος για τον Ολυμπιακό με αυτή την υπεροπλία την αγωνιστική ήταν πιο εύκολο. Παρότι σε ορισμένα παιχνίδια το ρίσκαρε πάρα πολύ. Βρήκε τώρα έναν αποφασιστικό Παναθηναϊκό και τον κέρδισε καθώς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όλα τα άτου του. Μάλιστα υπήρξε και ένα πέναλτι το οποίο ναι μεν ήταν αλλά έχει προηγηθεί φάουλ και μένει κανείς με την απορία γιατί δεν το έδωσε ο Σιδηρόπουλος που ήταν δίπλα. Αυτά δημιουργούν τις επιφυλάξεις για την διαιτησία".

Μιλήστε μας λίγο για τον Μπόμπεκ;
"Ο Μπόμπεκ ήταν ο αρχιτέκτονας του Παναθηναϊκό παρέλαβε έναν λαβωμένο Παναθηναϊκό με σημαντικούς ποδοσφαιριστές και είχε και την τύχη να έχει την αρωγή του Μαντζαβελάκη που στελέχωσε την ομάδα με ότι καλύτερο. Έδωσε στην ομάδα τον αέρα του Ευρωπαϊκού συλλόγου. Μας έμαθε το 4-3-3 και ήμασταν μια άκρως επιθετική ομάδα ανεξαρτήτου αντιπάλου. Κάναμε πάντα το παιχνίδι μας".

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Ο Μπόμπεκ με τον συνεργάτη του Λάκη Πετρόπουλο

Περιμένατε αυτή την βράβευση;
"Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από καιρό. Βέβαια τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι σοφά επιλεγμένη. Το τάιμινγκ είναι πάρα πολύ καλό. Έρχεται μετά την επιτυχία του Παναθηναϊκού να σπάσει το αήττητο. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει προβάλει με επάρκεια τα κατορθώματα του. Αν άλλες ομάδες είχαν πετύχει όσα είχε πετύχει ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε από όσα θα διαβάσαμε. Είναι ένα βήμα η βράβευση της ομάδας".

Μισός αιώνας... αήττητος Παναθηναϊκός


Λεζ: Ο Παπουλίδης κατά την... παρουσίαση του ποζάρει μπροστά από μια φωτογραφία ομάδας του Παναθηναϊκού της δεκαετίας του 30'.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ