ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τι τρέχει με τον Σεμέδο;

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σεμέδο άρχισε με επτά ματς και ένα γκολ παθητικό και στα τελευταία επτά του, οι ερυθρόλευκοι έχουν δεχθεί έντεκα! Τι άλλαξε και ποια η θέση του Μαρτίνς για τη δύσκολη συνέχεια; Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει.

Στην ήττα από την Μπάγερν, ήταν από τους αδύναμους κρίκους. Τα πρώτα μηνύματα είχαν σταλεί βέβαια και δεν ήταν τυχαία η αναφορά μας μία ημέρα πριν την αναμέτρηση με τους Γερμανούς. Ότι η απόδοση του Ρούμπεν Σεμέδο, θα είναι βαρόμετρο. Όπως αποδείχθηκε ήταν, γιατί κοιτάζοντας κανείς την εικόνα της αναμέτρησης, τις ευκαιρίες, τα λάθη, διαπιστώνει πως με τον Σεμέδο καλό, ο Ολυμπιακός θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο 25χρονος στόπερ, μετά από τον τραυματισμό του έκανε ένα μεγάλο ματς. Αυτό με την Τότεναμ, το 2-2. Εκείνο το βράδυ (18/9) στάθηκε περίφημα. Αξίζει, όμως, να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν τι συμβαίνει.

Μέχρι τον τραυματισμό του, ο Ρούμπεν Σεμέδο παίζει σε επτά ματς και η ομάδα δέχεται μόλις ένα γκολ! Αυτό με την Κράσνονταρ στη Ρωσία! Με Πλζεν, Μπασακσεχίρ σε τέσσερα ματς, το εντός με Κράσνονταρ, αλλά και αυτό με τον Αστέρα Τρίπολης για το πρωτάθλημα, η ομάδα κρατάει το μηδέν.

Ας δούμε τι ακολουθεί, μετά τον τραυματισμό. Στο 2-2 με την Τότεναμ, ο Σεμέδο στάθηκε καλά. Περισσότερο προβλημάτισε ο Μεριά εκείνη την ημέρα. Είχε επεμβάσεις, έβγαλε άνεση, μάλιστα σταθήκαμε και με σχετικό άρθρο, στην υπερπροσπάθεια του Πορτογάλου να επιστρέψει στη δράση και να βοηθήσει την ομάδα. Και πήρε τα συγχαρητήρια όλων γι' αυτό. Από εκεί, αρχίζει ο προβληματισμός.

ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

Στις 22/9, στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό, δεν είναι ο Σεμέδο που έχουμε δει. Κάνει ένα πέναλτι, ανεξάρτητα αν ο Σα είπε "όχι" στον Μακέντα στη συνέχεια. Δέχεται μια κίτρινη κάρτα από λάθος εκτίμηση, δεν έχει καλές επαφές με την μπάλα, τη γυρίζει εύκολα πίσω, δεν πατάει καλά. Στο τέλος μόνο, "καθαρίζει" με δύο απομακρύνσεις σε γεμίσματα των πράσινων.

Στις 28/9, ο Ολυμπιακός επικρατεί 2-0 της Λαμίας. "Σβηστός" παίζει εκείνη την ημέρα ο Σεμέδο, δεν απειλήθηκε η ομάδα από την λίγη επιθετικά Λαμία. Την 1η Οκτωβρίου, ακολουθεί το 3-1 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Ο Πορτογάλος στόπερ σκοράρει εκεί και ανοίγει το σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, μαζί με τον Μεριά, αποτελεί αδύναμο κρίκο. Δεν μπορούν να "καθαρίσουν" στις στημένες φάσεις, ο Ολυμπιακός δέχεται δύο γκολ από κόρνερ και έτσι διαμορφώνεται το τελικό 3-1 και η ήττα που βάζει την ομάδα σε δοκιμασία.

Στις 6/10, παίζει βασικός στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη. Δέχεται γκολ από στημένη φάση ο Ολυμπιακός, με τον Ντιγκινί να σκοράρει. Με τον ΟΦΗ, το περασμένο Σάββατο, η ομάδα παίρνει τη νίκη με 2-1. Το λάθος του; Η εκτίμηση στη φάση του Φιγκεϊρέδο που του φεύγει, κάνει τάκλιν, αλλά διαιτητής και VAR κρίνουν πως δεν υπάρχει παράβαση. Φτάνουμε στο ματς με την Μπάγερν Μονάχου. Ίσως στο χειρότερό του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο αντίπαλος φορ, βάζει δύο γκολ. Ναι, αλλά είναι ο Λεβαντόφσκι. "Εκτέλεσε" στις δύο φορές που βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή. Ο Σεμέδο δεν μπήκε καθόλου καλά στο ματς. Έκανε τσαφ νωρίς, δίνοντας δικαίωμα. Έβγαζε μια εικόνα παίκτη που δεν ήταν συγκεντρωμένος. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πέδρο Μαρτίνς μιλώντας στην Bild μιλούσε για στόπερ άλλου επιπέδου. Στο 62', ο Σεμέδο κάνει "δώρο" ένα κόρνερ, με την παραμικρή πίεση. Σε μια λάθος εκτίμηση. Από αυτό το κόρνερ, ήρθε το γκολ με το οποίο έγινε το 1-2. Δεν ήταν καλός ο Σεμέδο και προβλημάτισε.

Συμπληρώνοντας αυτό το ματς, μετά τον τραυματισμό του, μετράει επτά συμμετοχές, με την ομάδα να έχει δεχθεί έντεκα γκολ! Μόνο με τη Λαμία δεν δέχθηκε γκολ, σε όλα τα άλλα ματς παραβιάστηκε η εστία των Πειραιωτών.

Η ΦΑΝΕΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μια εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως στον Σεμέδο δεν κάνει καλό το γεγονός ότι δεν αισθάνεται ανταγωνισμό. Ξέρει ότι είναι ο πρώτος στόπερ της ομάδας. Ο Ολυμπιακός έδωσε 5.000.000 στην Βιγιαρεάλ για να τον αποκτήσει. Ήρθε εδώ, κατάλαβε ότι όλοι τον είδαν ως τον ξεχωριστό. Το εισέπραξε. Ο Μαρτίνς του έδωσε τη φανέλα στο σπίτι. Για τον στόπερ γινόταν τόσος καιρός κουβέντα. Ο Πορτογάλος προπονητής που επέμενε για την απόκτησή του, δικαιώθηκε. Ο Σεμέδο έχασε κιλά στην προετοιμασία, μπήκε δυνατά και κατάφερε να κάνει διαφορά. Βοήθησε τον Ολυμπιακό να μπει στους ομίλους του Champions League και δικαιωματικά πήρε τη φανέλα στο σπίτι. Με την εικόνα του το κέρδισε.

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Σαφέστατα και ένας παίκτης έχει δικαίωμα να κάνει κοιλιά στην απόδοσή του. Η άποψή μου για τον Σεμέδο δεν αλλάζει. Είναι με διαφορά ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού. Έχει φοβερά στοιχεία, έχει δείξει πολλά από αυτά. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία για το αν αξίζει να είναι βασικός. Ούτε το θέμα είναι να τον πετάξεις εκτός, λες και θα... φοβηθεί ή θα νιώσει κάτι. Είναι και ένα παιδί με ιδιαιτερότητες, ποιος ξέρει πως θα το πάρει. Εδώ το θέμα είναι άλλο και είναι δεδομένο πως θα γίνει. Μια κουβέντα με τον Μαρτίνς, ώστε να δει και ο προπονητής τι συμβαίνει. Τον πιστεύει πολύ και στηρίζει πολλά πάνω του. Θέλει να δει αν κάτι τον απασχολεί.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ

Υπάρχει μια άποψη ότι ο Σεμέδο μετά τον τραυματισμό του δεν έχει επιστρέψει καλά. Πως βιάστηκε καλύτερα για να επιστρέψει με την Τότεναμ και γι' αυτό εμφανίζει αυτή την εικόνα. Αυτό, δεν προκύπτει από πουθενά. Ο γιατρός, Χρήστος Θεός, αλλά και οι συνεργάτες του, έδωσαν το "OK" να μπει ο Πορτογάλος στόπερ, γιατί μπορούσε να προπονηθεί, ώστε να μπει και να παίξει με την Τότεναμ. Δεν υπήρξε κανένα ρίσκο. Φάνηκε και στον αγώνα άλλωστε, με τον Πορτογάλο στόπερ εκείνο το βράδυ να παρουσιάζει μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Ούτε τώρα υπάρχει κάτι που να τον ταλαιπωρεί. Κάποια ενόχληση δηλαδή. Όποια θεραπεία κάνει, είναι στο πλαίσιο όλων των παικτών που είναι εντάξει. Σε μια λογική συντήρησης. Ούτε ειδικό πρόγραμμα ακολουθεί, ούτε κάτι άλλο τον ταλαιπωρεί. Άρα, τζάμπα η κουβέντα αυτή.

ΠΕΡΙ ΕΞΩΓΗΠΕΔΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Όταν έχεις περάσει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα σε κελί της φυλακής, είναι αναμενόμενο να σου κολλήσουν την ταμπέλα του "κακού παιδιού". Όταν ρωτούσε ο Ολυμπιακός για τον Πορτογάλο στόπερ, αρκετοί έλεγαν το εξής: " Εξαιρετικός αμυντικός, αρκεί να μην δείτε την εξωγηπεδική του ζωή".

Επηρεασμένοι προφανώς από διάφορα περιστατικά, αλλά στον Ολυμπιακό είχαν γνώση. Από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν δίπλα του. Ο 25χρονος στόπερ, όταν έχει τη "φήμη", είναι λογικό να ακούει και να διαβάζει διάφορα. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη του στιλ, " Πότε να ξενυχτήσει; Με τόσα ματς της ομάδας; Ακόμη και στη διακοπή, στην Εθνική Πορτογαλίας πήγε..."

Περιστατικά που έχουν βρει τον Σεμέδο ξημερώματα σε κλαμπ, σε... κακή κατάσταση, τέτοια, δεν υπάρχουν. Έχουν τις πληροφορίες τους και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Έχουν γίνει διάφορα στο παρελθόν, σε κάποια για ευνόητους λόγους υπήρξαν αποφάσεις με πρόστιμο, που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Βέβαια, στο θέμα της εξωγηπεδικής ζωής, ρόλο παίζουν και άλλα. Μπορεί να κοιμάσαι αργά, να μην τρως καλά, δεν είναι μόνο θέμα βόλτας. Πού να πάει στην τελική; Όλοι τον αναγνωρίζουν με τη μία. Τις μετρήσεις του τις βλέπουν, άρα και εδώ μπορεί να ελεγχθεί.

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ, ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΕΙ

Στον Ολυμπιακό έχουν όλα τα δεδομένα υπόψη τους. Οι επιδόσεις σίγουρα κάτι δείχνουν, αλλά δεν ανησυχούν. Πιστεύουν πως σύντομα ο Σεμέδο θα είναι όπως πρέπει και του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν θα μπορούσαν να μην του έχουν, όταν έχει δείξει τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Κάτι ακόμη. Μετράει 14 συμμετοχές ως τώρα. Σε ένα εξάμηνο πέρσι στην Ουέσκα, είχε 12 συμμετοχές. Και στο άλλο εξάμηνο στην Ρίο Άβε, έγραψε 14 ματς. Όπως και τη σεζόν 2017-18, στη Βιγιαρεάλ, είχε μόλις 5 συμμετοχές.

Προσέξτε τώρα να δείτε. Αυτά τα 14 ματς που έχει κάνει φέτος ο Σεμέδο, έχουν γίνει σε διάστημα 91 ημερών! Με τη σημείωση, πως έλειπε για διάστημα 20 ημερών (!) λόγω της επέμβασης που υποβλήθηκε, ενώ υπήρχε και μια ακόμη διακοπή για υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Εκεί όπου ακολούθησε την αποστολή της εθνικής Πορτογαλίας, χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί.

Είναι "φορτωμένος" αρκετά όπως καταλαβαίνετε ο Σεμέδο. Ίσως να είναι λίγη κόπωση; Όσοι τον ξέρουν, λένε πως είναι εγωιστής, πως θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει. Γι' αυτό και ο Μαρτίνς δεν ανησυχεί. Πιστεύει ότι θα ξαναβρεί σύντομα τον καλό του εαυτό, πως είναι θέμα χρόνου. Το ίδιο ελπίζουν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού που θέλουν να δουν τον Σεμέδο που λάτρεψαν με την πρώτη ματιά.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ