FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η ακρίβεια της τριάδας του κέντρου και οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ για το Villa Park

Ο Τσικίνιο
Ο Τσικίνιο EUROKINISSI SPORTS

Οι Όρτα, Έσε και Τσικίνιο αγωνίστηκαν μετά από καιρό βασικοί μαζί και κυριάρχησαν στην μεσαία γραμμή. Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ για το Villa Park, όσον αφορά στον σχηματισμό της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός πέρασε ένα ήσυχο απόγευμα την Κυριακή (28/4). Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 3-1 της Λαμίας για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League και πλέον η υπόθεση τίτλου είναι στα χέρια τους, καθώς με 3/3 στέφονται πρωταθλητές Ελλάδας.

Το ματς απέναντι στη Λαμία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τον ιστορικό πρώτο ημιτελικό του Conference League απέναντι στην Άστον Βίλα στο Villa Park (2/5, 22:00). Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε rotation και να ξεκουράσει αρκετά βασικά στελέχη της ομάδας του ενόψει της αναμέτρησης στην Αγγλία.

Για πρώτη φορά μετά τη ρεβάνς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σερβία αγωνίστηκαν βασικοί μαζί οι Έσε, Τσικίνιο, Όρτα. Μία τριάδα, στην οποία στηρίχθηκε αρκετά ο Μεντιλίμπαρ για αρκετό διάστημα. Λίγο ο σχηματισμός με τον Γιόβετιτς πίσω από τον φορ, λίγο ο τραυματισμός του Όρτα, η διαχείριση του Ισπανού, αλλά και ο ανεβασμένος Ιμπόρα κράτησαν αυτή την τριάδα χώρια.

Η ακρίβεια της τριάδας

Στο ματς με την Λαμία επανήλθαν και έδειξαν τις απύθμενες ικανότητες τους, έχοντας τον έλεγχο του κέντρου, ειδικά στο διάστημα που έπαιξαν μαζί. Οι Έσε και Όρτα αγωνίζονταν λίγο πιο πίσω, με τον Τσικίνιο, ο οποίος και σκόραρε να βρίσκεται πιο μπροστά.

Μετά την απόσυρση του Τσικίνιο στον πάγκο, ο Όρτα ανέβηκε περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο, με τον Έσε να μένει στο κέντρο. Οι τρεις τους ήταν εξαιρετικά ακριβείς, κάτι που φαίνεται από τις επιδόσεις τους. Ας τους πάρουμε έναν, έναν.

Στο γράφημα της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τις μεταβιβάσεις του Αντρέ Όρτα στα 84 λεπτά που έπαιξε απέναντι στη Λαμία.

Οι μεταβιβάσεις και οι κορυφαίες επιδόσεις του Όρτα στο Ολυμπιακός - Λαμία
Οι μεταβιβάσεις και οι κορυφαίες επιδόσεις του Όρτα στο Ολυμπιακός - Λαμία

Ο Πορτογάλος μέσος είχε 45/47 πάσες, δηλαδή ακρίβεια 96%, με τον κύριο χώρο δράσης του να είναι αριστερά. Αλάνθαστος και στις μεταβιβάσεις στην επίθεση με 14/15. Επιπλέον είχε δύο key passes, με οκτώ ανακτήσεις. Στα λεπτά που έπαιξε είχε 57 ενέργειες.

Οι μεταβιβάσεις και οι κορυφαίες επιδόσεις στο Ολυμπιακός - Λαμία
Οι μεταβιβάσεις και οι κορυφαίες επιδόσεις στο Ολυμπιακός - Λαμία

Ο Σαντιάγο Έσε ήταν εκείνος που συνέδεε ουσιαστικά τους αμυντικούς με τις υπόλοιπες γραμμές των ερυθρόλευκων και βρισκόταν στο κέντρο της δημιουργίας. Ήταν, μάλιστα, ο μοναδικός που αγωνίστηκε και τα 90 λεπτά.

Είχε 51/60 πάσες, την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο παιχνίδι, με 19/24 πάσες στην επίθεση. Ήταν από τους πιο δραστήριους ποδοσφαιριστές των ερυθρόλευκων με 74 ενέργειες, ενώ είχε και πέντε ανακτήσεις.

Οι μεταβιβάσεις και οι κορυφαίες επιδόσεις του Τσικίνιο στο Ολυμπιακός - Λαμία
Οι μεταβιβάσεις και οι κορυφαίες επιδόσεις του Τσικίνιο στο Ολυμπιακός - Λαμία


Ο Τσικίνιο αγωνίστηκε λιγότερο απ' όλους, καθώς ο Μεντιλίμπαρ τον απέσυρε στο 59ο λεπτό, ωστόσο ήταν κομβικός πετυχαίνοντας και το γκολ. Ο Πορτογάλος μέσος αγωνίστηκε πιο ψηλά από τους άλλους δύο και είχε 20/21 πάσες, δηλαδή μόλις μία αποτυχημένη μεταβίβαση. Επιπλέον, είχε τρεις πάσες που δημιούργησαν ευκαιρία και στα λεπτά που έπαιξε είχε 33 ενέργειες με την μπάλα.

Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ

Η επιστροφή της τριάδας των Έσε, Όρτα, Τσικίνιο θα μπορούσε να είναι μία "πρόβα", ενόψει της αναμέτρησης απέναντι στην Άστον Βίλα. Πρόκειται, άλλωστε για τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι διεκδικούν θέση βασικού για την ιστορική αναμέτρηση στο Villa Park.

Ωστόσο, σε κρίσιμα παιχνίδια ο Μεντιλίμπαρ έχει εμπιστευθεί τον Γιόβετιτς, τον οποίο τοποθετεί λίγο πιο πίσω από τον φορ σε σχηματισμό 4-4-1-1. Μάλιστα, ο Μαυροβούνιος έμεινε εκτός αποστολής στην αναμέτρηση με τους Φθιωτούς, κάτι που σημαίνει πως ο Ισπανός προπονητής τον θέλει 100% έτοιμο για το ματς της Αγγλίας.

Πάντως, ένα από τα διλήμματα του Ισπανού προπονητή τις επόμενες μέρες είναι εάν θα πορευτεί με τριάδα στον άξονα ή θα πράξει ό,τι και στην Κωνσταντινούπολη,δηλαδή να βάλει τον Γιόβετιτς πίσω από τον Ελ Κααμπί.

Βέβαια, θέση διεκδικεί και ο Βιθέντε Ιμπόρα. Ο Ισπανός μέσος ξεκουράστηκε επίσης απέναντι στη Λαμία και είναι επίσης στη διάθεση του προπονητή του. Το τελευταίο διάστημα είναι ανεβασμένος και η εμπειρία του μπορεί να είναι κομβική σε μία τέτοια αναμέτρηση.

Έτσι, είναι επίσης υποψήφιος για μία θέση στην τριάδα του κέντρου, εάν τελικά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πορευτεί με σφιχτό άξονα και 4-3-3 στο Villa Park. Όλα θα ξεκαθαρίσουν στην τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού πριν από το σπουδαίο παιχνίδι.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ